Beste Sporthorloge Voor Dames

Tegenwoordig zijn er een hele hoop verschillende sporthorloges verkrijgbaar. Ondanks het grote aanbod aan sporthorloges zijn niet al deze horloges ook voldoende geschikt voor vrouwelijke hardlopers. Vooral het design van sporthorloges is vaak meer gericht op mannen dan op vrouwen. In dit artikel zullen we je, als vrouwelijke hardloper/sporter, daarom op weg helpen met de aanschaf van een sporthorloge. We gaan op zoek naar het beste sporthorloge voor dames van 2019.

Waar moet je als vrouwelijke sporter op letten?

Natuurlijk kun je als vrouw prima een unisex sporthorloge, of zelfs een sporthorloge die speciaal voor heren is ontworpen, dragen maar toch kan dit vervelend zijn in gebruik. Veel sporthorloges zijn vaak grof qua design en hangen relatief zwaar om de pols. Vrouwen hebben over het algemeen smallere polsen dan heren en daardoor zal het voor een vrouw prettiger zijn om een vrouwelijk sporthorloge te dragen.

Een sporthorloge die speciaal voor vrouwen is ontworpen is wat lichter en valt comfortabeler om de vrouwelijke pols. Bovendien vinden vrouwen het uiterlijk van een sporthorloge vaak belangrijker dan dat mannen dat vinden. Daarom hebben we een aantal geschikte modellen voor sportieve dames op een rijtje gezet.

 Naam
Garmin Vivoactive 3 Rose/WitGarmin Vivoactive 3Lees onze review
Garmin Vivosmart HR+Garmin Vivosmart HR+Lees onze review
polar M200Polar M200Lees onze review
Fitbit IonicFitbit IonicLees onze review
polar M400Polar M400Lees onze review
TomTom runner 3TomTom Runner 3Lees onze review

 

Wat is het verschil tussen een activity tracker of sporthorloge?

Je hebt dus de beslissing genomen om je (sportieve) activiteiten bij te houden met een wearable voor om je pols: heel goed! Alleen, waar moet je nu precies voor kiezen: een activity tracker of een sporthorloge? Wat is het verschil tussen deze apparaatjes?

Een activity tracker koop je als je je algehele fitheid wilt verbeteren en een gezonde(re) levensstijl wilt leiden. Als je meer geïnteresseerd bent in het verbeteren van individuele sportprestaties en daarbij zo nauwkeurig en uitgebreid mogelijk gegevens wilt hebben, kies je voor een sporthorloge.

Een activity tracker houdt bij hoeveel je per dag beweegt. Je ziet vooral hoeveel stappen je zet, de afstand die je aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. Veel trackers kunnen ook je slaapkwaliteit bijhouden.

Je houdt een activity tracker meestal de hele dag en nacht om zodat je een betrouwbaar beeld krijgt van je dagelijkse bewegingspatroon. Dat is ook een van de grootste verschillen met een sporthorloge, waarmee je vooral losse sporten en activiteiten registreert.

Een sporthorloge kan grotendeels hetzelfde als een activity tracker, maar houdt meestal meer statistieken bij en is echt gericht op het registreren van specifieke sportactiviteiten, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Ook is een sporthorloge doorgaans nauwkeuriger in het bijhouden van tempo en locatie door de ingebouwde GPS en is hij vaak te programmeren met verschillende trainingsvormen.

De belangrijkste functionaliteiten op een rijtje

Een activity tracker is meestal slank en onopvallend maar kan toch behoorlijk wat gegevens bijhouden. Meestal beschikt een activity tracker – en daarmee ook een sporthorloge – over de volgende functionaliteiten:

Slaapmonitor
Hoewel de betrouwbaarheid van de resultaten nog wel ter discussie staat, is een slaapmonitor op zijn minst interessant om te hebben. Je kunt hiermee zien hoe goed en lang je slaapt. Het is vooral bruikbaar om resultaten van langere tijd naast elkaar te leggen om trends en veranderingen te kunnen zien.

Afstand
Een activity tracker houdt de gehele dag bij hoeveel passen je zet, maar telt ook de daadwerkelijke meters en kilometers bij elkaar op, zodat je precies kunt zien hoe ver je, alles bij elkaar, op dat moment hebt gelopen.

Calorieënteller
Veel mensen zijn – terecht – geïnteresseerd in hun calorieverbruik en daarom zijn de meeste activity trackers en sporthorloges voorzien van een calorieënteller. Het zal nooit 100% nauwkeurig zijn, omdat bepaalde persoonlijke informatie niet gemeten kan worden, maar het geeft een aardige indicatie van calorieverbruik. Zodat je een beetje kunt inschatten hoe gezond je bezig bent.

Stappenteller
De basisfunctie van een activity tracker is de stappenteller, waarbij de hele dag door wordt gemeten hoeveel stappen je zet. Voor een gezonde levensstijl zou iedereen dagelijks 10.000 stappen moeten zetten, wat je met een activity tracker dus perfect kunt bijhouden.

Traptredenteller
Aangezien een stap die je op een trap zet een stuk intensiever is dan op een vlakke ondergrond, worden de traptreden op veel activity trackers apart gemeten. Met een traptredenteller krijg je dus een duidelijker beeld van de intensiteit van je inspanning op een dag.

Wel of geen touchscreen

 Steeds meer activity trackers en sporthorloges beschikken over touchscreens, wat in principe goed nieuws is. Met een touchscreen bespaar je ruimte op het scherm of de zijkanten van je horloge en het scrollen en wisselen van schermen gaat vaak makkelijker en sneller dan wanneer je een fysieke knop moet gebruiken.

Toch heeft een fysieke bedieningsknop ook zijn voordelen. Je kunt makkelijker zonder te kijken aanpassingen doen en je vinger zal nooit je zicht op het scherm belemmeren. Ook heb je geen last van vocht of zweet bij de bediening.

Wel of geen GPS

Als je een nauwkeurig meting van tempo, locatie en routes belangrijk vindt, is het raadzaam om te kiezen voor een horloge met GPS. Als dit niet ingebouwd zit, kun je soms ook gebruikmaken van de GPS in je smartphone maar dan moet je deze dus wel steeds meenemen tijdens je activiteiten.

Een meting van je snelheid is overigens ook zonder GPS mogelijk, dan zal er gebruik worden gemaakt van een accelerometer. De resultaten zullen alleen niet zo precies zijn als met GPS.

Ingebouwde hartslagmeter of hartslagband?

Nog maar enkele jaren geleden was de keuze tussen een ingebouwde hartslagmeter of een meter met losse hartslagband nog makkelijk: als je een beetje een betrouwbare meting wilde krijgen, koos je voor de loss (borst) hartslagband.

Ingebouwde hartslagmeter

Inmiddels zijn ingebouwde hartslagmeters in sporthorloges  echter erg goed geworden en komen ze behoorlijk in de buurt van metingen met losse borstbanden. Wel kunnen ze slechter presteren als je veel zweet of een sport uitoefent waarbij je arm veel trillingen ondergaat (zoals bij gewichtheffen of mountainbiken).

Nog steeds geldt dat je als een accurate meting erg belangrijk is, je het beste voor een combinatie met borstband kunt gaan, maar de voordelen van een ingebouwde hartslagmeter zijn niet te missen. Je hebt geen mogelijk irriterende borstband nodig en voelt je vrijer tijdens de uitoefening van je sport. Een ingebouwde meter is ook fijner als je vierentwintiguursmetingen wilt doen.

Geschikte modellen voor vrouwen

Lees hieronder verder over een aantal geschikte sporthorloges voor vrouwen, te beginnen met de Garmin Vivosmart HR plus.

Subtiel sporthorloge: Garmin Vivoactive 3 Rose/Wit

Garmin Vivoactive 3 Rose/Wit

De Garmin Vivoactive 3 is een subtiel sporthorloge in verschillende aantrekkelijke kleurencombinaties, dat veel meer doet dan alleen je sportieve prestaties bijhouden. Zo kun je met de Vivoactive 3 bijvoorbeeld smartphone notificaties ontvangen en beantwoorden.

Daarnaast heeft het horloge een prettig werkend touchscreen, is hij licht en slank en ziet hij er mooi uit om je pols. Je kunt hem dus ook heel goed buiten het sporten om dragen.

De Vivoactive 3 heeft verschillende sportprofielen, waaronder hardlopen, zwemmen en fietsen. Zo kun je per sport je prestaties bijhouden, met vaak ook specifieke meetonderdelen voor iedere sport.

De Garmin Vivoactive 3 is tevens een prima activity tracker. Je kunt de hele dag je activiteiten meten, waaronder de stappen de je gezet hebt en de traptreden die je op- en afgegaan bent. Een fijne feature is de ingebouwde hartslagmeter, waarmee je redelijk nauwkeurig via je pols kunt meten, zonder dat je een losse borstband nodig hebt.

Lees ook onze uitgebreide review van de Garmin Vivoactive 3

Budget model: Polar M200

polar M200

De Polar M200 is een aantrekkelijk geprijsd sporthorloge dat ook prima te gebruiken is als je niet aan het sporten bent. Het horloge is licht en heeft een elegant design zodat het niet vervelend is om hem de hele dag (en nacht) om te hebben.

De Polar M200 mag dan een relatief lage prijs hebben, hij is verrassend veelzijdig. Hij beschikt over ruim 100 sportprofielen, heeft een behoorlijk betrouwbare GPS-sensor en toont (beperkte) notificaties van je smartphone.

Erg welkom is ook de aanwezige geïntegreerde hartslagmeter, die heel nauwkeurig is en dicht in de buurt komt van horloges die gebruikmaken van een losse borstband voor de metingen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de M200 niet de hele dag door je hartslag meet zoals sommige concurrenten. Verder is het nodig om het horloge strak om de pols te dragen om je te verzekeren van een betrouwbare meting.

Lees ook onze uitgebreide review van de Polar M200

Meeste allround Activity tracker: Fitbit Ionic

Fitbit Ionic

Fitbit staat bekend om zijn meer dan respectabele activity trackers, maar is langzaamaan het aanbod aan het verbreden. De Fitbit Ionic is de eerste smartwatch van het bedrijf en is meteen een zeer interessante wearable. Een mooi alternatief voor een Apple Watch of Samsung Gear.

De Fitbit Ionic is een uitstekende smartwatch, die oproepen en berichten kan ontvangen, een eigen muziekspeler heeft, en vele leuke horlogeschermen om uit te kiezen. Het touchscreen is alleen wel wat minder soepel dan bij concurrenten en ook werken niet alle apps even snel en makkelijk.

Verder is het een leuk apparaatje, met een relatief lange batterijduur van 4 dagen, ingebouwde GPS voor nauwkeurige metingen voor je sportprestaties en een eigen uitstraling. Vooral de uitvoering in blauw-oranje is sprekend en mag zeker gezien worden. Nee, de Fitbit Ionic is niet de goedkoopste smartwatch of fitness tracker die er is, maar hij is wel heel veelzijdig en aantrekkelijk.

Lees ook onze uitgebreide review van de Fitbit Ionic

 

Polar M400

polar M400

De Polar M400 is een prettig sporthorloge dat goed is geprijsd en beschikt over redelijk veel functies. Helaas heeft dit horloge geen ingebouwde hartslagmeter (maar je kan  gebruik maken van een borstband), maar je kunt bijvoorbeeld wel meerdere sportprofielen aanpassen. De Polar M400 is waterdicht en beschikt over een lange batterijduur. Het uiterlijk is niet het meest aantrekkelijke sporthorloge, maar hij zit wel comfortabel (ook voor vrouwen). Al met al is dit sporthorloge dus prettig voor elke serieuze sporter die niet te veel geld wil uitgeven aan een dergelijk horloge.

Lees ook onze uitgebreide review van Polar M400.

TomTom Runner 3

TomTom runner 3

De TomTom Runner 3, oftewel de TomTom Cardio 3 + Music, is een goed sporthorloge die ook voor vrouwen prima gebruikt kan worden. Je kunt de TomTom Runner 3 in twee verschillende maten en kleuren bestellen en het horloge ligt ondanks het vrij grove design goed om een vrouwelijke pols. De TomTom Runner 3 is ook goed te bedienen met één simpele knop. Dankzij de uitgebreide functies van dit horloge kun je zelfs je muziek op het horloge laden en hoef je daarvoor dus geen losse mp3-speler of smartphone mee te nemen tijdens het hardlopen. Tevens meet de dit horloge je hartslag tijdens je training en hoef je hiervoor geen borstband om te doen.

Lees ook onze uitgebreide review van TomTom Runner 3.

Beste Deals voor de TomTom Runner

Conclusie beste sporthorloge dames

Sporthorloges zijn over het algemeen vrij groot en lomp, maar er zijn ook genoeg andere opties op de markt die prima om een vrouwenpols passen. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vind aan een sporthorloge en wie weet is één van de bovenstaande opties een goede keuze voor jou als vrouwelijke sporter!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Kor@

Ik ben zelf zeer tevreden over de Garmin Forerunner 235. Prima sporthorloge met goede features EN geschikt voor mijn smalle vrouwenpolsje. Ik draag hem nu sinds 4 maanden dagelijks, naast dat ik er ook mee ga hardlopen.

shares