Beste sporthorloge voor dames – subtiel en elegant

Tegenwoordig zijn er een hele hoop verschillende sporthorloges verkrijgbaar. Ondanks het grote aanbod aan sporthorloges zijn niet al deze horloges ook voldoende geschikt voor vrouwelijke hardlopers.

Vooral het design van sporthorloges is vaak meer gericht op mannen dan op vrouwen. In dit artikel zullen we je, als vrouwelijke hardloper/sporter, daarom op weg helpen met de aanschaf van een sporthorloge. We gaan op zoek naar het beste sporthorloge voor dames van 2020.

Overzicht van de beste sporthorloges voor dames.

fotoproductvoordelen
Garmin vivoactive 3Garmin Vivoactive 3
subtiel sporthorloge
 • Stijlvolle en klassieke uitstraling maakt Vivoactive 3 zeer geschikt als dagelijks te dragen fashion accessoire
 • Mogelijkheid ontvangen én (eenvoudig) beantwoorden van notificaties, betekent dat je vaker telefoon in je zak kunt houden
 • Contactloos betaalfunctie zorgt voor meer vrijheid onderweg
bekijk prijs
bekijk review
Polar M200
budget model
 • Polars trainingsprogramma’s zijn ideaal voor hardlopers die wat hulp kunnen gebruiken
 • Vele sportprofielen te downloaden maakt horloge geschikt voor verschillende sporters
 • GPS en ingebouwde hartslagmeter – die sporters meer nuttige data geven – zijn verrassend nauwkeurig voor dit prijspunt
bekijk prijs
bekijk review
Garmin Vivomove HRGarmin Vivomove HR
stijlvolle sporthorloge
 • Uiterlijk van een ‘gewoon’, stijlvol horloge maakt de Vivomove HR Sport ook goed geschikt voor ná het sporten
 • Met de ingebouwde hartslagmeter kun je 24/7 je fitheid op peil houden
 • Door smart notificaties kun je je telefoon vaker in je zak houden
bekijk prijs
bekijk review
Samsung Galaxy Watch Active-modelSamsung Galaxy Watch Active
 • Slanke uiterlijk oogt subtieler, ook om kleinere polsen
 • Draagt prettig(er) vanwege compacter formaat
 • Doet in mogelijkheden niet onder voor grotere Galaxy Watch
bekijk prijs
bekijk review
Apple Watch Series 5Apple Watch 5
 • Groter display en dunnere horlogekast zorgen voor betere afleesbaarheid en meer
 • Meer gezondheids- en sportfuncties
 • ECG-functie en valdetectie geven meer veiligheid en vrijheid
bekijk prijs
bekijk review

Waar moet je als vrouwelijke sporter op letten?

Sporthorloge voor vrouwen pols

Natuurlijk kun je als vrouw prima een unisex sporthorloge, of zelfs een sporthorloge die speciaal voor heren is ontworpen, dragen maar toch kan dit vervelend zijn in gebruik. Veel sporthorloges zijn vaak grof qua design en hangen relatief zwaar om de pols. Vrouwen hebben over het algemeen smallere polsen dan heren en daardoor zal het voor een vrouw prettiger zijn om een vrouwelijk sporthorloge te dragen.

Een sporthorloge die speciaal voor vrouwen is ontworpen is wat lichter en valt comfortabeler om de vrouwelijke pols.

Bovendien vinden vrouwen het uiterlijk van een sporthorloge vaak belangrijker dan dat mannen dat vinden. Daarom hebben we een aantal geschikte modellen voor sportieve dames op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen een activity tracker of sporthorloge?

Je hebt dus de beslissing genomen om je (sportieve) activiteiten bij te houden met een wearable voor om je pols: heel goed! Alleen, waar moet je nu precies voor kiezen: een activity tracker of een sporthorloge? Wat is het verschil tussen deze apparaatjes?

Een activity tracker draag je als je je algehele fitheid wilt verbeteren en een gezonde(re) levensstijl wilt leiden. Als je meer geïnteresseerd bent in het verbeteren van sportprestaties en daarbij zo nauwkeurig en uitgebreid mogelijk gegevens wilt vergaren, kies je voor een sporthorloge.

Een activity tracker houdt bij hoeveel je per dag beweegt. Je ziet vooral hoeveel stappen je zet, de afstand die je aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. Veel trackers kunnen ook je slaapkwaliteit bijhouden.

Je houdt een activity tracker meestal de hele dag en nacht om zodat je een betrouwbaar beeld krijgt van je dagelijkse bewegingspatroon. Dat is ook een van de grootste verschillen met een sporthorloge, waarmee je vooral losse sporten en activiteiten registreert.

Een sporthorloge kan grotendeels hetzelfde als een activity tracker, maar houdt meestal meer statistieken bij en is echt gericht op het registreren van specifieke sportactiviteiten, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Ook is een sporthorloge doorgaans nauwkeuriger in het bijhouden van tempo en locatie door de ingebouwde GPS en is hij vaak te programmeren met verschillende trainingsvormen.

De belangrijkste functionaliteiten op een rijtje

sporthorloge infographic

 

Een activity tracker is meestal slank en onopvallend maar kan toch behoorlijk wat gegevens bijhouden. Meestal beschikt een activity tracker – en daarmee ook een sporthorloge – over de volgende functionaliteiten:

Slaapmonitor
Hoewel de betrouwbaarheid van de resultaten nog wel ter discussie staat, is een slaapmonitor op zijn minst interessant om te hebben. Je kunt hiermee zien hoe goed en lang je slaapt. Het is vooral bruikbaar om resultaten van langere tijd naast elkaar te leggen om trends en veranderingen te kunnen zien.

Afstand
Een activity tracker houdt de gehele dag bij hoeveel passen je zet, maar telt ook de daadwerkelijke meters en kilometers bij elkaar op, zodat je precies kunt zien hoe ver je, alles bij elkaar, op dat moment hebt gelopen.

Calorieënteller
Veel mensen zijn – terecht – geïnteresseerd in hun calorieverbruik en daarom zijn de meeste activity trackers en sporthorloges voorzien van een calorieënteller. Het zal nooit 100% nauwkeurig zijn, omdat bepaalde persoonlijke informatie niet gemeten kan worden, maar het geeft een aardige indicatie van calorieverbruik. Zodat je een beetje kunt inschatten hoe gezond je bezig bent.

Stappenteller
De basisfunctie van een activity tracker is de stappenteller, waarbij de hele dag door wordt gemeten hoeveel stappen je zet. Voor een gezonde levensstijl zou iedereen dagelijks 10.000 stappen moeten zetten, wat je met een activity tracker dus perfect kunt bijhouden.

Traptredenteller
Aangezien een stap die je op een trap zet een stuk intensiever is dan op een vlakke ondergrond, worden de traptreden op veel activity trackers apart gemeten. Met een traptredenteller krijg je dus een duidelijker beeld van de intensiteit van je inspanning op een dag.

Wel of geen touchscreen

 Steeds meer activity trackers en sporthorloges beschikken over touchscreens, wat in principe goed nieuws is. Met een touchscreen bespaar je ruimte op het scherm of de zijkanten van je horloge en het scrollen en wisselen van schermen gaat vaak makkelijker en sneller dan wanneer je een fysieke knop moet gebruiken.

Toch heeft een fysieke bedieningsknop ook zijn voordelen. Je kunt makkelijker zonder te kijken aanpassingen doen en je vinger zal nooit je zicht op het scherm belemmeren. Ook heb je geen last van vocht of zweet bij de bediening.

Wel of geen GPS

Sporthorloge voor vrouwen

Als je een nauwkeurig meting van tempo, locatie en routes belangrijk vindt, is het raadzaam om te kiezen voor een horloge met GPS. Als dit niet ingebouwd zit, kun je soms ook gebruikmaken van de GPS in je smartphone maar dan moet je deze dus wel steeds meenemen tijdens je activiteiten.

Een meting van je snelheid is overigens ook zonder GPS mogelijk, dan zal er gebruik worden gemaakt van een accelerometer. De resultaten zullen alleen niet zo precies zijn als met GPS.

Ingebouwde hartslagmeter of hartslagband?

Nog maar enkele jaren geleden was de keuze tussen een ingebouwde hartslagmeter of een meter met losse hartslagband nog makkelijk: als je een beetje een betrouwbare meting wilde krijgen, koos je voor de loss (borst) hartslagband.

Ingebouwde hartslagmeter

Inmiddels zijn ingebouwde hartslagmeters in sporthorloges echter erg nauwkeurig en komen ze behoorlijk in de buurt van metingen met losse borstbanden. Wel kunnen ze slechter presteren als je veel zweet of een sport uitoefent waarbij je arm veel trillingen ondergaat (zoals bij gewichtheffen of mountainbiken).

Nog steeds geldt dat je als een accurate meting erg belangrijk is, je het beste voor een combinatie met borstband kunt gaan, maar de voordelen van een ingebouwde hartslagmeter zijn niet te missen. Je hebt geen borstband nodig en voelt je vrijer tijdens de uitoefening van je sport. Een ingebouwde meter is ook fijner als je 24-uurs meting wilt doen.

Geschikte modellen voor vrouwen

Lees hieronder verder over een aantal geschikte sporthorloges voor vrouwen, te beginnen met de Garmin Vivosmart HR plus.

Subtiel sporthorloge: Garmin Vivoactive 3 Rose/Wit

Garmin Vivoactive 3 Rose/Wit

De Garmin Vivoactive 3 is een subtiel sporthorloge in verschillende aantrekkelijke kleurencombinaties, dat veel meer doet dan alleen je sportieve prestaties bijhouden. Zo kun je met de Vivoactive 3 bijvoorbeeld smartphone notificaties ontvangen en beantwoorden.

Daarnaast heeft het horloge een prettig werkend touchscreen, is hij licht en slank en ziet hij er mooi uit om je pols. Je kunt hem dus ook heel goed buiten het sporten om dragen.

De Vivoactive 3 heeft verschillende sportprofielen, waaronder hardlopen, zwemmen en fietsen. Zo kun je per sport je prestaties bijhouden, met vaak ook specifieke meetonderdelen voor iedere sport.

De Garmin Vivoactive 3 is tevens een prima activity tracker. Je kunt de hele dag je activiteiten meten, waaronder de stappen de je gezet hebt en de traptreden die je op- en afgegaan bent. Een fijne feature is de ingebouwde hartslagmeter, waarmee je redelijk nauwkeurig via je pols kunt meten, zonder dat je een losse borstband nodig hebt.

Lees ook onze uitgebreide review van de Garmin Vivoactive 3

Voordelen
 • Stijlvolle en klassieke uitstraling maakt Vivoactive 3 zeer geschikt als dagelijks te dragen fashion accessoire
 • Mogelijkheid ontvangen én (eenvoudig) beantwoorden van notificaties, betekent dat je vaker telefoon in je zak kunt houden
 • Contactloos betaalfunctie zorgt voor meer vrijheid onderweg
 • Goed te personaliseren door zelf te kiezen apps, watchfaces en andere bandjes
 • Veel sportfuncties en -profielen maakt horloge geschikt voor brede groep sporters
 • Aanwezige Garmin Coach en gestructureerde trainingen zijn ideaal voor beginnende sporters
 • Ingebouwde hartslagmeter, GPS en Glonass geven horloge extra diepgang en nauwkeurigheid
 • Incidentdetectie biedt meer vertrouwen en veiligheid
Nadelen
 • Scherm kan wat te groot zijn voor kleine(re) polsen
 • Touchscreen niet altijd praktisch met zwetende/vochtige vingers
 • Hartslagmeting niet altijd nauwkeurig / strakke pasvorm noodzakelijk

Budget model: Polar M200

polar M200

De Polar M200 is een aantrekkelijk geprijsd sporthorloge dat ook prima te gebruiken is als je niet aan het sporten bent. Het horloge is licht en heeft een elegant design zodat het niet vervelend is om hem de hele dag (en nacht) om te hebben.

De Polar M200 mag dan een relatief lage prijs hebben, hij is verrassend veelzijdig. Hij beschikt over ruim 100 sportprofielen, heeft een behoorlijk betrouwbare GPS-sensor en toont (beperkte) notificaties van je smartphone.

Erg welkom is ook de aanwezige geïntegreerde hartslagmeter, die heel nauwkeurig is en dicht in de buurt komt van horloges die gebruikmaken van een losse borstband voor de metingen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de M200 niet de hele dag door je hartslag meet zoals sommige concurrenten. Verder is het nodig om het horloge strak om de pols te dragen om je te verzekeren van een betrouwbare meting.

Lees ook onze uitgebreide review van de Polar M200

Voordelen
 • Polars trainingsprogramma’s zijn ideaal voor hardlopers die wat hulp kunnen gebruiken
 • Vele sportprofielen te downloaden maakt horloge geschikt voor verschillende sporters
 • GPS en ingebouwde hartslagmeter – die sporters meer nuttige data geven – zijn verrassend nauwkeurig voor dit prijspunt
 • Lange batterijduur betekent lange tijd onbezorgd dragen: met een uur GPS-gebruik per dag hoef je pas na een week weer op te laden
 • Veel kwaliteit en functionaliteit voor een relatief lage prijs
Nadelen
 • Vrij grote horlogekast minder fraai/prettig voor smalle(re) polsen
 • Door grote bezel slechts een klein display, wat nadelig kan zijn tijdens het sporten
 • Notificaties zijn erg basic en nauwelijks af te lezen
 • Dot-matrix display oogt ouderwets

Garmin Vivomove HR sport – Stijlvolle sporthorloge

Garmin Vivomove HR zijkant

Ben je op zoek naar een horloge dat niet alleen vele sporten en activiteiten kan registreren, maar er ook nog eens enorm stijlvol uitziet, kan communiceren met je smartphone, en prima kan doorgaan voor een klassiek horloge, kijk dan niet verder dan de Garmin Vivomove HR Sport.

De Garmin Vivomove HR Sport is het ideale horloge voor de modebewuste smartwatch-drager die er een gezonde levensstijl op na wil houden. Hij vinkt veel hokjes aan, met niet alleen notificaties van je smartphone (apps), maar ook een geïntegreerde hartslagmeter en verschillende sportprofielen, voor bijvoorbeeld hardlopen en krachttraining.

De ingebouwde hartslagmeter houdt 24 uur per dag je hartslag en fitheid bij en daarnaast beschikt de Vivomove HR Sport uiteraard over alle basisfunctionaliteiten van een activity tracker, zoals een stappenteller en een caloriemeter. Het is ook mogelijk om de muziekspeler op je telefoon te bedienen (hij heeft echter geen ingebouwde muziekspeler).

De aanwezige hartslagmeter maakt het ook mogelijk om je slaapkwaliteit te meten. De nauwkeurigheid van deze functie laat echter nog wat te wensen over. Hetzelfde geldt voor de betrouwbaarheid van de tempo- en afstandsmetingen. Wat grotendeels te verklaren is door het ontbreken van ingebouwde GPS.

Ben je niet een al te veeleisende sporter, maar wil je gewoon een stijlvol horloge dat wel effectief je fitheid en prestaties van sportieve activiteiten bijhoudt? Dan is de Garmin Vivomove HR Sport een uitstekende keuze. Meer weten? Lees dan onze uitgebreide review van dit horloge.

Voordelen
 • Uiterlijk van een ‘gewoon’, stijlvol horloge maakt de Vivomove HR Sport ook goed geschikt
  voor ná het sporten.
 • Met de ingebouwde hartslagmeter kun je 24/7 je fitheid op peil houden
 • Door smart notificaties kun je je telefoon vaker in je zak houden
Nadelen
 • Het ontbreken van GPS en de (hierdoor) lagere nauwkeurigheid maakt horloge minder geschikt voor professionele sporter
 • Het scherm is slecht af te lezen in direct zonlicht
 • Lezen van lange notificaties gaat moeilijk
De beste deals voor de Garmin Vivomove HR

Samsung Galaxy Watch Active

Samsung Galaxy Watch Active-model

De Samsung Galaxy Watch is een van de beste Android smartwatches die er zijn, met veel functionaliteiten (ook voor sportief gebruik), prima software, een fijne interface, waterdichtheid, en GPS en een hartslagmeter ingebouwd. Om maar wat highlights te noemen.

Dat klinkt heel premium, en dat is hij ook, tot op zekere hoogte. Ook zijn robuuste uitstraling, metalen kast en handige roterende bezel dragen hieraan bij. Deze laatste elementen ontbreken bij de Samsung Galaxy Watch Active. Wat eigenlijk vooral goed nieuws is.

Het levert een sportiever ogend horloge op, dat ook nog eens comfortabeler draagt (voor sporters), omdat hij iets kleiner en lichter is. De ontbrekende bezel is te betreuren maar het touchscreen werkt goed genoeg, waardoor de bediening hier niet (erg) onder te lijden heeft.

Inhoudelijk is de Active gelijkwaardig aan de normale Galaxy Watch (afgezien van het ontbreken van een speaker). Dat betekent dat je voor een lagere prijs (dan die van de normale Galaxy Watch) een zeer compleet sporthorloge krijgt.

De Galaxy Watch Active kan 39 verschillende sportieve activiteiten bijhouden, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen, en houdt daarnaast onder meer je stress- en slaapniveau in de gaten.

Samsung Galaxy Watch Active-hartslagl

SmartHealth een erg goede fitness app, en zorgen de GPS en hartslagmeter over het algemeen voor prima metingen. Verder kun je natuurlijk notificaties van je smartphone ontvangen en reageren op berichten. Oproepen kun je opnemen en voortzetten op je smartphone.

De Samsung Galaxy Watch Active is een geweldige oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een compleet horloge met zowel veel mogelijkheden voor sportievelingen als robuuste smart eigenschappen.

Voordelen
 • Slanke uiterlijk oogt subtieler, ook om kleinere polsen
 • Draagt prettig(er) vanwege compacter formaat
 • Doet in mogelijkheden niet onder voor grotere Galaxy Watch
 • De prijs/kwaliteitverhouding is uitstekend
Nadelen
 • Afwezigheid van draaiende bezel maakt bediening iets lastiger
 • Afwezigheid van draaiende bezel maakt bediening iets lastiger
De beste deals voor de Samsung Galaxy Watch Active

Apple Watch 4

Apple Watch Series

De Apple Watch is al vanaf het begin de benchmark geweest voor smartwatches; de maatstaf waar elk ander slim horloge zich aan zou gaan meten. Met zijn gebruikersgemak, simpele maar aantrekkelijke form factor, en uiteraard de integratie met andere Apple-producten, heeft de Apple Watch vele ‘smart’ liefhebbers voor zich gewonnen.

Maar met de vierde generatie is er ook nog eens een duidelijke focus gekomen op sport en gezondheid. Waarmee het horloge van Apple langzaam maar zeker ook een concurrent wordt van sporthorloge-fabrikanten als Garmin en Polar. Toegegeven, heel uitgebreid en diepgaand zijn de sportfuncties nog niet, maar er worden zeker goede stappen gezet.

De Apple Watch is lange tijd praktisch onveranderd gebleven in vorm, maar deze Apple Watch 4 brengt nu toch wat wijzigingen aan, al zijn ze subtiel. De beschikbare schermen zijn zowel groter als dunner geworden, de bezels zijn kleiner, en de ‘kroon’ aan de zijkant heeft een iets ander design, met haptische (voelbare) feedback bij iedere draaipositie.

Voor sporters is dit veelal goed nieuws (al zou de grootste variant een tikje te groot kunnen zijn), want het levert meer comfort om de pols op, en betere afleesbaarheid van het scherm. Het belangrijkste is echter het aanbod aan sportieve en gezondheidsfuncties.

De Apple Watch 4 beschikt, net als veel sporthorloges, over een automatische activiteitendetectie. Dat wil zeggen dat het horloge het merkt als je met een bepaalde sport begint en automatisch de registratie van relevante data inschakelt. Of je nu aan het fietsen, hardlopen of gewichtheffen bent, de Apple Watch weet wat je doet.

Apple Watch Series

Je hartslag wordt ook voortdurend gemeten en je krijgt een waarschuwing als deze te hoog is. Verder is er de technische mogelijkheid om een ECG (een hartfilmpje) te maken met de Apple Watch 4, waarmee je snel onregelmatigheden of boezemfibrillaties  kunt waarnemen.

Nog een (potentieel) zeer belangrijke functie is de automatische valdetectie, die de Apple Watch automatisch een noodnummer laat bellen in het geval van een harde val. Er zijn al gevallen bekend waarbij deze functie levens heeft gered.

Los van de positieve punten voor sporters is de Apple Watch gewoon een heel complete smartwatch, met vele smart functies – waaronder actief bellen vanaf je horloge -, veel gebruikersgemak en een snelle interface. Hoewel er op sportgebied uitgebreidere horloges te vinden zijn, is de Apple Watch 4 onder de streep gewoon de beste smartwatch.

Dus zoek je de beste overall smartwatch-ervaring, maar wil je ook een horloge dat bovengemiddeld goed presteert op sportgebied? Kies dan voor de Apple Watch 4.

Voordelen
 • Groter display en dunnere horlogekast zorgen voor betere afleesbaarheid en meer
  comfort
 • Meer gezondheids- en sportfuncties
 • ECG-functie en valdetectie geven meer veiligheid en vrijheid
 • De smart functies werken snel en soepel
 • Haptische feedback van kroon zorgt voor meer bedieningsgemak
 • Snelle touchscreen en interface
Nadelen
 • Batterijduur zou beter kunnen in GPS-/sportmodus
 • Sportfuncties nog relatief basic
 • Niet geschikt voor Androidgebruikers

Even samenvatten

Sporthorloges zijn over het algemeen vrij groot en lomp, maar er zijn ook genoeg andere opties op de markt die prima om een vrouwenpols passen. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vind aan een sporthorloge en wie weet is één van de bovenstaande opties een goede keuze voor jou als vrouwelijke sporter!

Bekijk ook de 10 beste sporthorloges van 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Kor@

Ik ben zelf zeer tevreden over de Garmin Forerunner 235. Prima sporthorloge met goede features EN geschikt voor mijn smalle vrouwenpolsje. Ik draag hem nu sinds 4 maanden dagelijks, naast dat ik er ook mee ga hardlopen.