Garmin Vivomove Sport Review

  • Subtiel verwerkte en gevarieerde smart, health en fitness data
  • Wegdraaiende wijzers mooie 'presentatie'
  • Snelle interface: door data of berichtjes tikken gaat lekker soepel
  • Snelle GPS-verbinding met smartphone
  • Mooie prijs
  • OLED-scherm mag wat scherper
  • Geen ingebouwde GPS
onze partners

Review

Een betaalbaar horloge dat er duur en stijlvol uitziet… dat ook nog eens smart is en uitstekende health- en sportfuncties heeft. Dat is de Garmin Vivomove Sport.

Vivomove sport doosje buiten

Een echt sporthorloge kun je de Vivomove Sport – ondanks de naam – niet noemen: het is onderhuids meer een fitness tracker met wat extra functies. Maar dan wel weer met een uiterlijk en uitstraling die in niets doen denken aan een fitness tracker.

Kortom, de Vivomove Sport is op vele manieren een hybride horloge. Niet alleen door de combinatie van een klassieke wijzerplaat (met echte wijzers) en een OLED-display (dat de digitale tijd en smart- en fitnessdata toont) maar ook door het samengaan van verschillende vormen en functies.

vivomove sport en doos inhoud

De Vivomove Sport is feitelijk de opvolger van de Vivomove 3 en een meer basic variant van de hybride Vivomove Style en Luxe.

Het is dé oplossing voor mensen die een mooi en klassiek horloge om hun pols willen, zonder eruit te zien als tech nerds of sportbilly’s; maar die tegelijkertijd toch de nodige smart en fitness functies willen.

Garmin Vivomove Sport: Design en Display

Vivomove sport spiegelbeeld digitale tijd

De belangrijkste reden om voor de Vivomove Sport te kiezen, zal voor de meeste mensen het scherm zijn. Voor de juiste groep gebruikers is dit het ideale compromis tussen een smart- of sportwatch en een ‘normaal’ klassiek horloge.

Zo valt de Garmin Forerunner 55 bijvoorbeeld in dezelfde prijsklasse, maar heb je hiermee wel echt een heel andere look (en andere functies) te pakken dan met de Vivomove Sport.

vivomove sport + FR55

Als het digitale OLED-scherm dat verborgen zit onder de gewone wijzerplaat uit staat, ziet de Garmin Vivomove Sport eruit als een klassiek analoog horloge.

vivomove sport boom

De wijzerplaat is vrij basic maar zeker stijlvol, mede doordat het licht geribbelde scherm glimt als je het beweegt. Ook de schuin opstaande rand met minuten-indicatie rond de licht verzonken wijzerplaat geeft het horloge een luxueuze uitstraling.

Als je vervolgens op het scherm tikt of het horloge draait verschijnt er digitale informatie op het scherm, waarbij meestal de wijzers wegdraaien. Ook kun kun je met dit digitale deel bijvoorbeeld instellingen wijzigen, een timer instellen of een activiteit starten.

Vivomove sport fietsprofiel

Het gaat nooit vervelen om op de Vivomove Sport te tikken voor het bekijken van informatie of om een of andere interactie met je horloge uit te voeren.

Verder is het horloge heerlijk om te dragen vanwege zijn compacte formaat en lage gewicht. De kast weegt slechts 19 gram en inclusief siliconenbandje komt het gewicht uit op nog geen 34 gram.

Op zich zou het ook leuk zijn geweest als er ook een groter formaat beschikbaar was geweest. De kast van 40 mm is fijn subtiel maar voor de wat grotere (mannen)polsen misschien een tikje aan de kleine kant. Voorganger Vivomove 3 zat wat dat betreft meer in de sweet spot met zijn 42 mm kast.

Resolutie en afleesbaarheid

Wat enigszins te betreuren is, is de lage resolutie (72 x 154) van dit OLED-scherm, dat echter wel weer wat hoger is dan die van de Vivomove 3 (64 x 132). Zeker als je het horloge niet recht van voren bekijkt of de lichtinval een beetje ongunstig is, komt de informatie wazig over.

In het begin zul je soms de neiging hebben het scherm schoon te poetsen voor een scherper beeld; maar op zich went het snel en zul je je er al gauw niet meer aan storen.

vivomove sport wekelijkse minuten

Gelukkig is het beeld helder en wordt alle informatie verder duidelijk getoond, inclusief de vele uiteenlopende emoji’s die er mogelijk zijn in appjes.

Hier is nog wel een voetnoot nodig. Want ja: binnen is het display absoluut helder genoeg en ook buiten in de schaduw en zonder directe zon is de Vivomove Sport prima afleesbaar. Maar het wordt een ander verhaal als je met het horloge in de volle zon loopt (of fietst, zwemt etc.).

Als je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent in de zon en je voelt door een trilling dat er een rondetijd geregistreerd is, dan is het vrijwel niet te doen om de cijfers te onderscheiden door direct, zonder extra handeling, naar de wijzerplaat te kijken.

Een simpele oplossing is dan om even je hand boven de wijzerplaat houden; dan zie de data duidelijk genoeg.

Dit op zich een kleine moeite, maar het is – voor sommigen – wel goed te weten dat je buiten in de zon niet alles kunt zien door simpelweg je pols te draaien en een blik te werpen op de wijzerplaat.

Interface

Vivomove sport hand

De Garmin Vivomove Sport oogt elegant en minimalistisch en dit heeft ook gevolgen voor de bediening. Er zitten namelijk helemaal geen knoppen op het horloge. Geen startknop om – bijvoorbeeld – meteen een activiteit te kunnen starten, maar ook geen ‘home’ of ‘back’-knop.

Alle bediening vindt plaats via het touchscreen. Dit kost wel enige gewenning, zeker als je iets als een Fenix, Forerunner, maar ook een meer lifestyle georiënteerde watch als de Venu (2) gewend bent.

Naar boven of beneden swipen haalt om te beginnen niets uit, in ieder geval niet op het ‘hoofdscherm’ (als je eenmaal in het activiteitenscherm zit dan reageert het horloge op elk soort aanraking op dezelfde manier).

vivomove sport kiezels

Als je het horloge draait of als je twee keer op het scherm tikt, licht er in de onderste helft van de wijzerplaat een digitale tijdsaanduiding op, met daaromheen de datum en de status van je batterij en stappendoel. Best verrassend.

Maar als je vervolgens naar links of rechts veegt, wordt het nog leuker.

Dan draaien de wijzers uit de weg (op kwart over negen) om specifieke data te kunnen tonen. Zoals het aantal stappen, het niveau van je Body Battery, je agenda, berichten, hartslag, ademfrequentie, muziekregelaar, de (buiten)temperatuur, je SpO2-gehalte of calorieverbruik.

Vivomove sport deco calorieën

Als je daarna op deze stukjes informatie tikt (1x) zie je meestal wat extra informatie over dit onderdeel, zoals je hartslagverloop in het afgelopen uur of je behaalde stappen van de vorige dag.

In de getoonde data zit soms ook functionaliteit – of liever: interactiviteit – verwerkt; zo kun je zelf je hydratatie bijhouden door je gedronken glazen water toe te voegen.

Of je kunt direct je SpO2-niveau meten (zuurstofverzadiging in je bloed), een ademhalingsoefening doen (als je wat te gestrest bent) en door de tekstberichtjes bladeren die je op je telefoon hebt ontvangen.

Vivomove sport calorieën overhemd

De interface werkt verrassend goed. Zelfs het doortikken om de berichtjes helemaal te kunnen lezen gaat lekker snel en het werken met de beperkte ruimte is hierdoor prima te doen.

Wel moet je sommige bewegingen heel nauwkeurig uitvoeren. Zeker in het begin zal het nogal eens voorkomen dat je niet duidelijk genoeg veegt als je naar andere informatie wilt en dan ineens een niveau dieper gaat omdat de Vivomove Sport de aanraking als een enkele tik interpreteert.

Dan voegt het horloge onbedoeld een glas water toe, bijvoorbeeld, of begint het ineens je SpO2 te meten.

Over het algemeen is de bediening heel prettig. De software reageert soepel, animaties – vooral bij de activiteiten – zijn leuk en er wordt op een subtiele, minimalistische manier behoorlijk wat informatie overgebracht.

Functionaliteit horloge vs app

Wat een beetje teleurstellend is, is dat sommige functies en mogelijkheden van Vivomove Sport alleen zijn toe te passen of te bekijken in de Garmin Connect app.

Zo kun je als je wakker wordt niet even met een paar tikken op je horloge je slaapscore bekijken of zien hoeveel diepe en lichte slaap je had. Deze informatie is wel beschikbaar – wat op zich heel fijn is – maar om hier maar iets van te kunnen zien, moet je de app op je smartphone openen.

En terwijl het instellen van een timer – door het aantal minuten in te voeren – gewoon kan op je Vivomove Sport, is dit niet het geval bij de wekker. Je kunt de verschillende alarmen wel zien en met een virtuele schakelaar aan- of uitzetten, maar de alarmtijden instellen doe je in de app.

vivomove wekker switch

Hoewel de implementatie van dit soort functionaliteit een vrij basic uitwerking zou hebben, zou het technisch mogelijk moeten zijn. Dan maar met een paar extra tikjes op het scherm. Hopelijk in een volgende editie.

Tracking en activiteiten

Van een horloge dat het woord ‘sport’ in de naam heeft, verwacht je natuurlijk ook sportieve functies. Deze heeft het horloge dan ook, met enkele kanttekeningen.

De Vivomove Sport heeft 10 ingebouwde sportprofielen, waaronder hardlopen, cardio, kracht, fietsen, zwemmen en yoga. Daarnaast zijn er nog een paar extra om uit te kiezen (ter vervanging van de geïnstalleerde profielen), zoals pilates en steppen.

profielen vivomove

Overigens zie je soms dezelfde soort data in verschillende profielen (zonder een uniek element), zoals snelheid, hartslag en calorieverbruik. Maar regelmatig zie je ook wel een specifieke toespitsing op de sport. Zo kun je bij krachtoefeningen bijvoorbeeld je sets en rustmomenten bijhouden.

vivomove sport kracht

Je hartslag houdt de Vivomove Sport voortdurend bij, zelfs tijdens het zwemmen, wat een fijne toevoeging is. Je kunt hierbij een melding krijgen als deze – in rust – lange tijd te hoog is.

Een verrassende functie is de mogelijkheid om je hartslag te versturen naar andere Garmin-apparaten, zoals een fietscomputer als de Garmin Edge.

Verder bepaalt de Vivomove Sport de hoogte van je VO2-max (na iedere [hard]loopsessie), een aardige indicatie van je conditie.

vivomove VO2max

Je kunt anderen live jouw route mee laten volgen – als je verbonden bent met je smartphone – via de functie LiveTrack. Leuk om jouw activiteit mee te laten beleven of gewoon om mensen te laten weten waar je bent.

Vivomove sport livetrack

Een functie die hiermee te maken heeft is de ongevaldetectie: hierbij zal je Vivomove Sport automatisch een bericht sturen naar een ingesteld contactpersoon op het moment dat je ten val komt.

GPS op Vivomove Sport

Ondanks het woord ‘sport’ in de naam, kan de Vivomove Sport niet zelfstandig optimaal alle sporten tracken. Voor de meest nauwkeurige tracking van afstand en tempo zou namelijk GPS beschikbaar moeten zijn en dat ontbreekt in dit geval.

Je kunt nog steeds een prima algemeen beeld krijgen van je workout maar het kan dus zijn dat de geregistreerde afstand een paar honderd meter afwijkt van de werkelijkheid.

vivomove sport gps gebruiken

Wil je tóch graag een nauwkeurigere meting hebben, dan kan de Vivomove Sport de GPS gebruiken van je smartphone. Dit werkt heel goed en snel. Wanneer je aangeeft dat de Vivomove kan verbinden, krijg je meestal binnen enkele seconden een vinkje in beeld dat de GPS gevonden is!

vivomove sport wachten gps vivomove sport gps ok

Vervolgens kun je na je workout netjes je route en alle statistieken terugvinden in Garmin Connect.

Vivomove sport GPS route connect   Vivomove sport run resultaten   vivomove sport run resultaten2

Deze statistieken zijn nuttig en verhelderend maar niet zo uitgebreid als op een Forerunner of Fenix. Informatie over je cadans zul je bijvoorbeeld niet terugvinden in het overzicht.

Health en fitness

De Vivomove Sport is niet echt een hardloophorloge, maar doet het wel goed op het gebied van gezondheids- en fitnessfuncties.

Natuurlijk kun je je stappen bijhouden en wordt ook continu je hartslag gemeten.

Maar er is ook een Body Battery-functie, die aangeeft in hoeverre je lichamelijke batterij is opgeladen en of je dus weer verantwoord aan fysieke inspanning kunt gaan doen.

Daarnaast worden je stressniveau en ademhalingsfrequentie bijgehouden en kun je ademhalingsoefeningen doen om tot rust te komen. De kleine animaties die bij deze oefeningen horen zien er verrassend goed uit op het kleine schermpje.

ademhaling vivomove

Zoals gezegd is het ook mogelijk om je vochtinname bij te houden. Dit doe je heel eenvoudig door op een plusje te tikken. Dit is wel echt iets wat je actief moet doen en snel vergeet, maar als je wilt kun je hier een alarm voor zetten.

Ook prettig is het dat het mogelijk is om de zuurstofverzadiging van je bloed (SpO2) te meten. Hiervoor moet het horloge wel goed strak om je pols zitten en moet je je arm goed stil houden. Maar doe je dit, dan heb je redelijk snel een goede meting.

Vivomove sport SpO2

SpO2 is niet iets om obsessief mee bezig te zijn, maar is dit echt steeds te laag, gedurende langere tijd, dan is het wellicht een goed idee om contact op te nemen met je huisarts.

Tenslotte kan de Vivomove Sport je menstruatiecyclus bijhouden. Best fijn om te weten dat je deze informatie op iedere willekeurig moment kunt raadplegen.

Smart functies

De Vivomove Sport heeft natuurlijk ook smart functies. Ook hier geldt dat niet alles mogelijk of aanwezig is – zoals betalen met je horloge of muziek streamen – maar al met al een prima gemiddelde.

Zo kun je smartphone notificaties ontvangen op je Vivomove Sport. Wat beter werkt dan je misschien zou verwachten. Je ziet dan eerst alleen de afzender in beeld van een mail of appje, maar als je vervolgens doortikt kun je – na een paar tikken – gewoon het hele berichtje lezen.

Ja, dit kost wat extra handelingen, maar aangezien alles goed te lezen is en er geen ‘lag’ is bij het doortikken, is dit helemaal niet erg. En verrassend genoeg worden zelfs de emoji’s goed en volledig getoond.

Je kunt binnengekomen berichtjes overigens niet alleen lezen, maar er ook op antwoorden. Je moet hiervoor wel een keuze maken uit van te voren ingestelde standaardantwoorden, maar dat kan prima voldoen voor even een snelle reactie.

vivomove sport agenda afspraak

Verder kun je je agendapunten bekijken op je Vivomove Sport, en is er basic weersinformatie te zien op je scherm.

Mocht je je muziekspeler (of bijvoorbeeld de YouTube player) willen bedienen, dan kan dit ook met de Vivomove Sport. Muziek opslaan (en vervolgens afspelen) is alleen niet mogelijk.

Vivomove Sport: batterij

De accuduur van de Vivomove Sport is prima, maar niet spectaculair. Je kunt er tot zo’n 5 dagen mee, met gemiddeld gebruik (waarbij je ook verschillende GPS ondersteunde activiteiten uitvoert).

Vivomove laadkabel

Dit is stukken beter dan een Apple Watch of de meeste andere smartwatches, maar die hebben dan ook een energieslurpend en volledig Amoled-scherm, hogere resolutie en meer functies.

vivomove sport opladen

Maar wellicht dat de hybride technologie en zaken als het wegdraaien van de wijzers meer energie verbruiken dan je zou verwachten.

Eindoordeel: Vivomove Sport (niet) kopen?

Vivomove sport deco schutting

De Garmin Vivomove Sport is een horloge dat je met plezier de hele dag draagt. Het past uitstekend bij zowel een sportieve als nette outfit en biedt bovendien een prima ondersteuning voor je gezondheid en sportieve activiteiten.

Het is ook een horloge dat indruk maakt. Opmerkingen als ‘Oh wow, die zal wel duur zijn’, zul je vaak horen. Ook zul je vele glimlachen op gezichten toveren wanneer je weer eens de wijzers laat wegdraaien.

Er blijft altijd wat te wensen over. De resolutie van het OLED-scherm zou een tikkeltje omhoog mogen, de horlogekast zou groter kunnen (voor ondergetekende) en sommige informatie zou niet alleen in de app maar ook op het horloge zelf toegankelijk gemaakt kunnen worden.

En natuurlijk zou ingebouwde GPS het horloge nog veelzijdiger maken – en daarmee interessanter voor een nog grotere groep mensen.

Garmin Vivomove Sport deco tijd

Tegelijkertijd zal het een bewuste keuze van Garmin zijn geweest om dit soort zaken weg te laten om de Vivomove Sport zo betaalbaar mogelijk te houden. Daarbij is het ook goed te weten dat mensen die meer, mooier of groter willen, altijd nog terechtkunnen bij de Vivomove Style of Luxe.

De Garmin Vivomove Sport is gewoon een horloge om erg blij van te worden en dat een prachtige balans weet te vinden tussen looks, smarts, ‘sports’ en prijs.

———

Wil je zelf ervaren hoe goed dit unieke hybride horloge bevalt? Bestel de Vivomove Sport dan bij Coolblue, Mediamarkt of Horloge.nl en ontvang hem snel in huis.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 459
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 886
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 314
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 419
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!