De meeste mensen denken bij Garmin aan kwalitatieve sporthorloges, met een duidelijke focus op ‘sport’. De Forerunner-reeks en de Fenix-serie zijn hier goede voorbeelden van.
Maar eigenlijk heeft Garmin voor een heel brede groep gebruikers modellen in zijn gamma en de laatste jaren is er steeds meer oog voor uiterlijk en stijl. Met als (voorlopig) hoogtepunt het hybride sporthorloge de Vivomove Style.
Ok, vooruit het is niet het hele verhaal, want Garmin heeft nog een variant gelanceerd, die nog weer wat stijlvoller is dan de Style: de Garmin Vivomove Luxe. Toegegeven, al die weelde kost een lieve duit, maar heb je het ervoor over, dan heb je een serieus indrukwekkend horloge om je pols zitten.
Wat looks betreft dan.
De sportieve mogelijkheden laten iets te wensen over.
Oh en ook dit is nog niet het hele verhaal.
De Style en Luxe zijn niet de enige varianten van (praktisch) hetzelfde model.
Er is ook nog een simpeler ogend basismodel: de Garmin Vivomove 3, dat ook nog een kleinere uitvoering kent in de Vivomove 3S. En deze volgen de Vivomove HR op. Wat feitelijk gewoon de Vivomove 2 is. Ben je er nog?
Bottom line is dat de Garmin Vivomove Style een prachtig hybride horloge is dat met werkelijk iedere outfit te combineren is, stijl en klasse uitademt en daarnaast ook nog eens handige smart en fitness functies heeft. Of het genoeg is voor de sportievelingen onder ons is alleen nog even de vraag. Zo heeft hij alleen ‘connected’ GPS en
De Vivomove Style – en zeker de Vivomove Luxe – is een model dat vooral om de looks draait.
Dit is een sporthorloge – of smartwatch, of hybride horloge – dat je ook bij een juwelier op de schappen kunt zien liggen. En is dit uiteindelijk niet wat we allemaal willen?
Gewoon een mooi horloge voor iedere dag waaraan je de ‘smarts’ of het ‘sportieve’ niet afziet.
De Vivomove Style heeft dezelfde form factor (en functies) als de Vivomove 3, met als meest opvallende verschil dat de laag onder de traditionele wijzerplaat (met echte, bewegende wijzers) bestaat uit twee verschillende amoled-schermen in plaats van één en dat beide in kleur zijn in plaats van zwart-wit.
Daarmee biedt de Vivomove Style een indrukwekkender visuele ervaring.
Gezamenlijk bieden deze twee schermen een resolutie van 200 x 200, versus de 64 x 132-resolutie van de normale Vivomove 3. De horlogekast is wel iets kleiner dan die van de Vivomove 2 (42 vs 44), maar het horloge oogt hiermee wel wat subtieler (en universeler).
De horlogekast van de Vivomove Style is gemaakt van aluminium (terwijl de Luxe voor duurdere metalen kiest), wat het horloge een zeer licht gewicht geeft (met 25,5 gram).
Erg prettig voor het draagcomfort (bijvoorbeeld tijdens het sporten), maar voor sommigen kan het horloge door het lage gewicht wellicht ook een beetje ‘goedkoop’ aanvoelen. Maar dit gevoel verdwijnt veelal snel.
Wat goed nieuws is in vergelijking met Vivomove HR, is dat de dataschermen in het buitenlicht goed – of in ieder geval een stuk beter – af te lezen zijn.
Door de hogere resolutie en het gebruik van kleur is de Vivomove Style dus niet alleen aantrekkelijk maar ook nog bruikbaar als sporthorloge in de buitenlucht. Wat je tenslotte wel mag verwachten.
De Garmin Vivomove Style beschikt uitsluitend over een touchscreen voor de bediening, wat betekent dat hij er mooi minimalistisch uitziet (en waarschijnlijk dat hij weer net een paar grammetjes minder weegt), maar het komt het gebruiksgemak niet altijd ten goede.
Middels swipen, tikken en dubbeltikken moet je tot je acties en informatie komen en dat kan even duren. Een enkele knop was best welkom geweest, al is het maar om sneller met een activiteit te kunnen starten.
Dat gezegd hebbende is het een genot om door de verschillende dataschermen heen te scrollen, en daarbij subtiel bewegende animaties te zien, zoals een poppetje dat aan het stretchen, hardlopen of gewichtheffen is.
Een misschien wel nog leukere attractie is om de wijzers steeds een andere positie te zien innemen bij het swipen naar een volgend datascherm.
Soms draaien de wijzers gewoon uit de weg, op een kwart-over-9-positie, zodat je goed de informatie in de bovenste en onderste helft van het scherm kunt aflezen. Maar regelmatig geven ze ook de waarde van een statistiek aan, als de wijzers van de benzinemeter in een auto. Je kunt ernaar blijven kijken.
De Vivomove Style is niet het meest geavanceerde sporthorloge van Garmin, zoals je mag verwachten, maar sporters kunnen er aardig mee uit de voeten.
Niet alleen meet het horloge je stappen, beklommen trappen, aantal minuten intensieve beweging en calorieverbruik, er zijn ook verschillende profielen om uit te kiezen, waaronder zwemmen, krachttraining en cardio.
Maar natuurlijk kun je er ook je runs mee bijhouden en vervolgens uitgebreid in de Garmin Connect app bekijken wat je resultaten zijn op het gebied van tempo, afgelegde afstand, hartslag en cadans. Gestructureerde workouts, waaronder het handige Garmin Coach, zijn niet beschikbaar op de Vivomove Style, maar dit hoeft geen dealbreaker te zijn.
Standaard maakt de Vivomove Style gebruik van de ingebouwde accelerometer om je afstand te schatten. Dit komt redelijk overeen met de werkelijkheid, maar houd wel rekening met een afwijking van zo’n 5 tot 10%. Als een ruwe schatting voldoende is en als je gewoon je verbeteringen wilt zien over langere tijd, kan dit genoeg zijn.
Nauwkeurige metingen krijg je alleen als je ‘connected’ GPS inschakelt; daarbij maak je gebruik van de GPS op je telefoon. Dit werkt verrassend goed en doet niet of nauwelijks onder voor ingebouwde GPS. Zeker als je toch altijd met je smartphone gaat sporten, is dit een prima oplossing. Geldt dit niet voor jou, dan is het ontbreken van ingebouwde GPS wel weer jammer.
Verder meet de Vivomove Style je stressniveau, je hydratatie, kan hij je menstruatiecyclus bijhouden, en beschikt hij over een Body Battery, die jouw energieniveau gedurende de dag bijhoudt, waardoor je kunt zien wanneer je moet rusten of wanneer je je juist weer aan de bak moet (of kan).
Natuurlijk heeft de Vivomove Style ook smart functies. Al zijn deze redelijk beperkt, de manier waarop ze zijn geïntegreerd is erg fijn. Zo heb je een dataveld voor je agenda en kun je notificaties van je smartphone ontvangen (en hier met standaard berichtjes op antwoorden).
Op zich niets nieuws, maar waar op een normale sport- of smartwatch het hele scherm wordt ‘overgenomen’ door het inkomende berichtje of andere data, wordt het bij dit hybride horloge gewoon op, of in, de wijzerplaat zelf getoond.
Heel subtiel en zonder dat je hoeft te swipen of de uitstraling van je horloge drastisch verandert.
Je kunt ook de muziekspeler op je telefoon bedienen met de Vivomove Style, maar deze knoppen blijken in de praktijk meer in de weg te zitten dan ze plezier opleveren.
Tenslotte wordt ook Garmin Pay ondersteund door de Vivomove Style. Het aantal banken in Nederland dat deze contactloze betaalservice van Garmin aanbiedt is vrij beperkt, maar mocht jouw bank deze mogelijkheid bieden (Rabobank en ABN AMRO doen mee) dan is het zeker een welkome toevoeging.
De batterijduur is zeker acceptabel.
De hybride technologie, waarbij er twee losse kleurenschermen gebruikt worden onder de normale wijzerplaat, zal best zijn tol eisen. Tegelijkertijd zorgt het ontbreken van GPS weer voor besparingen.
Al met al doet de Vivomove Style gemiddeld zo’n 5 dagen met een enkele lading. Met alle smart functies uitgeschakeld kun je er zelfs nog een week bij optellen.
De Garmin Vivomove Style zal voor velen het horloge zijn waar ze op hebben gewacht.
Een sport- en smartwatch dat eruit ziet als een normaal, stijlvol horloge, maar waaronder slimme eigenschappen schuil gaan.
Dat deze mooie vorm en het goede samengaan van de twee ‘werelden’ ook betekent dat serieuze sporters inhoud moeten inleveren, is dan maar zo.
Sport je altijd al met je smartphone in de buurt, dan krijg je gewoon nauwkeurige metingen met Vivomove Style, waarmee je dan ook gewoon van muziek kunt genieten tijdens je runs of andere activiteiten.
Dan blijft er een horloge over waar veel sporters prima mee uit de voeten zullen kunnen. En zich uitstekend mee kunnen vertonen. Waar dan ook.
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!