‘Stijlvol’, ‘elegant’, ‘onopvallend’ zijn omschrijvingen die je niet snel zult horen als iemand het over een sporthorloge of fitness tracker heeft. Met de Garmin Vivomove HR is dat een ander verhaal: het is sporthorloge of fitnesstracker met de uitstraling van een klassiek analoog horloge.
Je kunt het ook een fitness smartwatch noemen, of een hybride horloge, vanwege de combinatie tussen een smart- en ‘dumb’watch. Het maakt niet uit. Het feit is dat de wearable het antwoord is op vele gebeden.
De merken proberen het echt wel, maar er zijn maar weinig wearables die subtiel overkomen of niet overduidelijk sportdevices zijn. En dat is jammer, want tegenwoordig kunnen veel van dit soort wearables 24/7 je activiteiten en hartslag bijhouden.
Maar als je het ding de hele dag om hebt, wil je natuurlijk niet dat je er teveel mee uit de toon valt. Enter de Garmin Vivomove HR, een prachtig klassiek ogend horloge, mét verschillende smart- en fitness functies én een ingebouwde hartslagmeter. Ja, hij moet het doen zonder GPS, maar veel meer is er ook niet op aan te merken.
De Vivomove HR biedt prima functies maar het ontwerp en display zijn (natuurlijk) de punten waarmee de Vivomove HR het meest onderscheidend is. Het uiterlijk is zijn USP.
Zogezegd ziet hij eruit als een klassiek analoog horloge. En dan binnen die categorie ook nog eens behoorlijk subtiel. Hoewel bijvoorbeeld de Galaxy Watch van Samsung een mooi horloge is, oogt deze wat robuuster dan de Vivomove HR.
Met zijn 43 mm doorsnee en dikte van 20 mm is hij om te beginnen ook geschikt voor smallere polsen. Maar de wijzerplaat is minimalistisch, met gewoon twee wijzers en dunne streepjes voor de uren en minuten, en zonder allerlei klokjes of toeters en bellen.
Er zitten ook geen knoppen op het horloge, alle navigatie en interactie vindt plaats via het touchscreen. Als je je pols omhoog doet of op de onderkant van het scherm tikt, licht het display op en zie je bijvoorbeeld de datum, het weer, of je calorieverbruik. Je krijgt toegang tot de verschillende opties door te swipen en op het scherm te tikken.
Als je het display gebruikt schuiven de wijzers naar tien voor twee om het scherm goed af te kunnen lezen. Goed bedacht. Maar er is toch een nadeel: buiten, in zonlicht, is het scherm slecht zichtbaar. Dit lijkt niet zozeer met de helderheid te maken te hebben, maar meer met de spiegeling van het scherm.
De Vivomove ondersteunt alle notificaties die binnenkomen op je telefoon. Meestal zul je dan de notificatie zien met de naam van de app erbij, die vervolgens opent als je erop tikt. Maar soms zie je alleen een tekstballonnetje, zoals bij Facebook Messenger.
Dit werkt op zich prima, maar het aflezen is niet heel praktisch. Voor inkomende telefoontjes, korte of belangrijke berichtjes is het handig, maar meestal is het prettiger om ze gewoon op je telefoon te bekijken.
Muziek bedienen gaat dan wel weer een stuk beter. Hoewel de Vivosmart HR geen ingebouwde muziekspeler aan boord heeft, kun je wel prima de speler(s) op je telefoon ermee bedienen.
De Vivomove HR houdt de gebruikelijke fitness tracking statistieken bij, zoals stappen, afstand en calorieverbruik. Maar ook de slaapkwaliteit kan worden bijgehouden. De uitgebreide resultaten kun je terugzien in de bijbehorende Garmin Connect-app op je smartphone of tablet.
De Vivomove beschikt, zoals de toevoeging ‘HR’ al verraadt, ook over een ingebouwde hartslagmeter, wat betekent dat er 24/7 je hartslag en fitheid bijgehouden kan worden.
Tegelijkertijd is het ook mogelijk om dit specifiek te doen voor activiteiten als hardlopen, crosstraining, en krachttraining-sessies. Daarnaast houden deze sportmodi bijvoorbeeld ook de herhalingen voor je bij tijdens kracht- en crosstraining. Voor hardlopers is het goed te weten dat ook je tempo geregistreerd wordt.
Hoewel de Vivomove HR over verschillende nuttige sport- en fitnessfeatures beschikt, is het wel duidelijk een wearable dat gericht is op algemene fitheid dan het registreren van die hard sportdata.
De toevoeging van de hartslagmeter lijkt steeds meer een vereiste te worden op sporthorloges en trackers, maar het goede – of nog betere – nieuws is dat de meter op de Vivomove HR ook echt zeer behoorlijk presteert. Hij wijkt nauwelijks af van metingen met een losse hartslagband, dus dat is erg positief.
De slaapmetingen geven een aardige indicatie van je slaaptijd, maar het is verstandig om hier wat minder waarde te hechten aan de data over diepe en lichte slaap, want het horloge zit er op dit vlak nog wel eens naast.
Tenslotte kunnen we er niet om heen om de GPS te noemen. Of liever, het ontbreken hiervan. Het was waarschijnlijk onrealistisch om dit onderdeel ook nog in dit mooie, subtiele pakketje te verwachten, dus een verrassing kan het niet genoemd worden, maar hou er wel rekening mee dat de Vivomove HR hiermee niet geschikt is voor nauwkeurige of intensieve hardloopmetingen.
Als je de Vivomove HR alleen als horloge zou gebruiken – en hem in ‘watch only’-modus zet – doe je er zo’n twee weken mee. Maak je alleen gebruik van de smart functies, dan kan hij 5 dagen meegaan, en doe je er alles mee, dan is hij na een dag of 3, 4 leeg.
De Garmin Vivomove HR is een behoorlijk onweerstaanbare fitness tracker. Zijn subtiele en toch stijlvolle horloge-uiterlijk is duidelijk zijn unique selling point, maar hij heeft niet alleen maar looks. Met een prima hartslagmeter en verschillende nuttige smart functies staat hij ook op fitness en sportgebied aardig zijn mannetje.
Mede door het ontbreken van GPS is het geen al te serieus, of ‘diepgaand’ sport- of hardloophorloge, maar dat is ook niet voor iedereen noodzakelijk. Kijkend naar wat de Vivomove HR wil zijn en bereiken, is het een prachtig product.
Laat een reactie achter
1 Reactie
Erika
Super blij met dit horloge! Werkt goed, en heel fijn dat hij tijdens het zwemmen om kan blijven.