Garmin Forerunner 945 Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 945 Review

  • Door de muziekspeler en offline afluistermogelijkheden kun je je telefoon thuislaten tijdens het sporten.
  • Betaalfunctie maakt spontane betaalacties mogelijk tijdens het sporten en je hoeft geen pasjes of geld meer bij je te dragen
  • Lange batterijduur maakt het horloge zeer geschikt voor duursporters en 24 uurs-metingen.
  • Incidentdetectie zorgt voor extra veiligheid en meer vertrouwen om nieuwe gebieden en routes te ontdekken.
  • Betere en nauwkeurigere sporttracking ideaal voor professionele sporters die hoge eisen aan metingen stellen.
  • Het lagere gewicht maakt de Forerunner comfortabeler tijdens en ná het sporten.
  • Te duur als je veel functies niet gebruikt
  • Minder robuust dan de Fenix-serie en dus minder geschikt voor ruige sporten

Vanaf: € 419

onze partners
Garmin Forerunner 945 review Garmin Forerunner 945 training Garmin Forerunner 945 zijkant Garmin Forerunner 945 spotify Garmin Forerunner 945 route Garmin Forerunner 945
    Garmin Forerunner 945 review
    Garmin Forerunner 945 training
    Garmin Forerunner 945 zijkant
    Garmin Forerunner 945 spotify
    Garmin Forerunner 945 route
    Garmin Forerunner 945

Video - look and feel

Review

Een stuk elektronica – of wat voor product dan ook – kan nog zo goed zijn, het kan altijd beter. Dat laat de Garmin Forerunner 945 weer eens zien. Hoewel hij er hetzelfde uitziet als zijn voorganger, de zeer populaire Forerunner 935, en vele overeenkomsten heeft met dit horloge, biedt de 945 tegelijkertijd veel belangrijke verbeteringen.

Waar de Forerunner 935 in feite een lichte, sportieve verpakking was van de Fenix 5, is de Forerunner 945 wat functies betreft te vergelijken met de Fenix 5 Plus. Maar hij doet daar nog een schepje bovenop met functie van de MARQ-serie van Garmin die nog niet op de Fenix 5 Plus zaten.

Met functies als geïntegreerde kaarten in kleur (om te navigeren), prestatiemetingen die zijn aangepast voor warmte en hoogte, werking met Galileo-satellieten, betere batterij, hogere waterdichtheidsrating, een body battery, incidentdetectie en veel meer is de Garmin Forerunner 945 een van de meest complete multisporthorloges die er zijn.

Design en Display

De Forerunner 945 ziet er bijna exact hetzelfde uit als de 935. Alleen de knoppen zijn donkerder op de 945. De 945 is dus ook voorzien van een rond 1,2 inch display met een resolutie van 240 x 240 pixels. Wel is het schermpje dit keer gemaakt van Gorilla Glass terwijl de 935 beschikte over chemisch versterkt glas.

De 935 was al een stuk compacter en handzamer dan de Fenix 5, maar de 945 is zelfs nog een fractie dunner, met zijn dikte van 13,7 mm. Dit maakt het horloge zeer comfortabel om te dragen. Vergeleken met de Fenix 5 Plus zijn de verschillen pas echt aanzienlijk, met bijvoorbeeld een veel lager gewicht van 50 versus 86 gram.

Aan de onderkant is nog wel een klein verschil te zien met de 935 aangezien er nu een pulsoximeter is toegevoegd, herkenbaar aan het rode lampje.

Interface

De interface en bediening van de Forerunner 945 zijn hetzelfde als die van de 935, wat betekent dat je de vijf fysieke knoppen hebt om door de schermen te navigeren en functies of informatie te selecteren. Het horloge beschikt dus niet over een touchscreen, wat geen probleem is, aangezien de knoppen goed werken, blindelings te vinden zijn en geen last hebben van zweterige vingers.

Garmin Forerunner 945 zijkant

Er is veel informatie die je meteen paraat kunt hebben op de verschillende schermen. Naast tijd kun je bijvoorbeeld het weer zien, notificaties, en heb je toegang tot de ingebouwde muziekspeler. En uiteraard zijn er veel trainingstatistieken af te lezen. Over je trainingsgegevens kun je, zelfs op je horloge, veel details krijgen, maar nog prettiger is om dit op de site of in de app te bekijken.

Natuurlijk krijg je tijdens het hardlopen of een andere activiteit ook live verschillende statistieken in beeld, zoals je hartslag, tempo en afgelegde afstand.

Activiteiten tracking

Bij veel gebruikers van de Forerunner 945 zal de focus liggen op hardlopen, fietsen en zwemmen, maar dat zijn niet de enige sporten die het horloge bij kan houden. De 945 bevat tientallen sportprofielen, waaronder voor yoga, triatlons, roeien, snowboarden en golfen.

De basics als snelheid, tempo en afstand worden natuurlijk allemaal perfect bijgehouden, maar daarnaast kan de 945 nog veel meer. Zo is er de Climb Pro-feature die alle substantiële heuveltjes en andere verhogingen die je trotseert tijdens een run apart analyseert.

Een andere geavanceerde functie is de Training Load Focus, wat feitelijk een update is van de Training Load-optie die ook op de 935 zat. Deze nieuwe variant splitst de training load op in verschillende categorieën.

Garmin Forerunner 945 training

Nog een nieuwe feature of mogelijkheid is hoogte- temperatuuracclimatisatie die (extreme) hoogte- en temperatuurmetingen meeneemt in de algehele analyses van je performance. Wat welkom is, omdat nu deze omstandigheden geen negatief effect hebben op je metingen, waaronder bijvoorbeeld je VO2-max-niveau.

Zogezegd is er ook een pulsoximeter aan boord, waarmee je voortdurend het zuurstofgehalte in je bloed kunt checken. Interessant, maar hou er wel rekening mee dat het inschakelen van deze functie invloed heeft op de batterijduur.

Een fijne toevoeging zijn ook de geïnstalleerde kaarten. De 935 had al broodkruimel- en ‘terug-naar-het-beginpunt-navigatie’, maar de 945 gaat een stap verder met volledige kaarten in kleur en de mogelijkheid om snel en op ieder willekeurig moment routes te creëren. De navigatie hierbij werkt uitstekend, met meldingen als je van je route afwijkt en automatische zoom-ins waar nodig.

Garmin Forerunner 945 route

Een functie die nog op weinig sporthorloges te vinden is, maar wel een potentiële lifesaver is, is de incidentendetectie. Deze weet het wanneer er een ernstig (val)incident plaatsvindt en stuurt dan automatisch een bericht mét je locatie naar de ingestelde contactpersonen.

Hartslagmeting

De Garmin Forerunner 945 beschikt over een geüpdatete versie van de hartslagmonitor die we kennen van de 935. Het betreft de derde versie van de ELEVATE-monitor die bijvoorbeeld ook in de Forerunner 245 is te vinden.

De hartslagmeting is vaak heel nauwkeurig, zonder een noodzaak voor een externe borstband. Als je echter accurate metingen wilt tijdens sprintjes of intervaltraining, dan is het aan te raden wel zo’n band te gebruiken. Want hoewel het algemene beeld nog steeds goed is, komen de metingen dan vaak met vertragingen door. Maar als je dit weet, hoeft dit geen probleem te zijn.

De hartslagmeter is verantwoordelijk voor verschillende soorten data. Waaronder die voor de Body Battery-Functie die je energieniveau in de gaten houdt, waarbij zowel je slaap- als activiteitendata worden meegenomen. Ook je stressniveau kan door middel van de hartslagmeter 24 uur per dag gecheckt worden.

De slaapmetingen die de Forerunner 945 zijn ook interessant, vooral om trends mee te ontdekken. Toch worden de verschillende fasen of soorten slaap niet altijd goed geanalyseerd. Zo kan het voorkomen dat je wakker bent, maar dat het horloge dit ziet als lichte slaap omdat er (te) weinig activiteit plaatsvindt.

Nauwkeurigheid

De ingebouwde hartslagmeter van de Garmin Forerunner 945 mag dan in sommige situaties tekortschieten in vergelijking met het gebruik met hartslagband, maar hij presteert uitmuntend in vergelijking met de geïntegreerde hartslagmeters van andere horloges. Dus als je zoekt naar hartslagmeting aan de pols, dan kan het bijna niet beter dan met de Forerunner 945.

Ook de locatie- en snelheidsbepaling gaat zeer goed, mede doordat er niet één, niet twee, maar drie verschillende sensoren hiervoor aanwezig zijn: GPS, Glonass, en Galileo. Dat levert meestal een snelle verbinding met een satelliet op, en doorgaans nauwkeurige metingen.

Muziek en smart functies

Op de Forerunner 945 kun je vanzelfsprekend, net als op de 935, notificaties van je smartphone ontvangen, ze in zijn geheel lezen, en hierop reageren met je horloge.

Een smart functie die nog niet op de 935 zat is de betaalmogelijkheid via NFC. Erg handig als je met een run bezig bent en geen pasjes of geld mee wilt nemen, maar bijvoorbeeld een sportdrankje wilt scoren, of ineens bedenkt dat je nog een boodschap(je) mee moet nemen.

Heel prettig voor iedereen die met muziek wilt sporten maar zijn telefoon thuis wilt laten zijn de verschillende muziekopties van de Forerunner 945. Zo kun je als je een abonnement hebt op een dienst als Spotify of Deezer gewoon je playlists (offline) op je horloge afspelen. Ook is het mogelijk je eigen tracks erop te zetten. Met ruimte voor zo’n 1000 nummers, kun je wel even vooruit.

Garmin Forerunner 945 spotify

Batterij

Met zoveel nieuwe functies en mogelijkheden in vergelijking met de 935 is het opmerkelijk dat de accuduur niet omlaag maar juist omhoog is gegaan.

In GPS-modus gaat de 945 maar liefst 36 uur mee, een heel verschil met de 24 uur van de 935. Heb je naast de GPS ook voortdurend een muziekspeler aan, dan blijven er slechts 10 uur over, maar dit is begrijpelijk. De zuinige UltraTrac-modus, waarbij de GPS met intervallen registreert, laat het horloge een indrukwekkende 60 uur meegaan.

Conclusie

We kunnen er vrij kort over zijn: beoefen je verschillende sporten en wil je een sporthorloge met alles erop en eraan, dan is de Garmin Forerunner 945 een van de beste opties die er te koop zijn. Het horloge is accuraat, meet alles wat je wilt weten, heeft de belangrijkste smart functies, muziek aan boord, incidentendetectie voor je veiligheid, en, en… We kunnen nog wel even doorgaan.

Het enige punt waarop je zou kunnen twijfelen is de vrij stevige prijs en wellicht de afwerking, die in de Fenix-modellen wat robuuster is. Maar ben jij iemand die veel functies goed kan gebruiken en heel veel uit de Forerunner 945 kan halen? Dan is de comfortabele en complete Forerunner 945 een heel verstandige keus.

Wil je van dichtbij zien hoe goed de 945 precies is? Bestel dan nu de Garmin Forerunner 945 bij Bever of All4running.nl en ontvang hem morgen al in huis!

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
78 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 256
9.5
17 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 680
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
180 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 439
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 820
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 249
Garmin Epix 2 Review
9.3
38 reviews
Garmin Epix Vanaf: 575
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
64 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 284
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 459

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!