25 reviews | opgehaald van: Coolblue

Apple Watch Ultra 2 Review

  • Double Tap werkt heerlijk met nieuwe chipset en vergroot bedieningsgemak
  • Nu ook een verantwoorde keuze: vanwege 95% gerecycled titanium
  • Het grote scherm blijft een genot om te gebruiken
  • Fijn voor sporters door multiband en geavanceerde hardloop- en fietsdata
  • Weinig substantiële upgrades in vergelijking met eerste Apple Watch Ultra
onze partners
Apple Watch Ultra 2
    Apple Watch Ultra 2

Review

De Apple Watch Ultra was al een powerhouse van een smartwatch, maar de Apple Watch Ultra 2 doet hier nog een (subtiel) schepje bovenop.

Het is nog steeds een groot, helder en zeer capabel horloge dat meer toegerust is op de (duur)sporters dan de reguliere Apple Watch 9 en ook op smartgebied weinig te wensen overlaat.

Maar op wat voor manier(en) is de Apple Watch Ultra 2 beter dan zijn voorganger?

Je leest het in onze Apple Watch Ultra 2 Review!

Horlogekast, Design en Display

De Apple Watch Ultra maakte veel indruk met zijn royale Retina Display van maar liefst 49 mm en een resolutie van 502 x 410 pixels en de Apple Watch Ultra 2 heeft er dan ook wijselijk voor gekozen om aan dit scherm helemaal niets aan te veranderen.

Hoewel, misschien… heel misschien zou een 47 mm-variant ook niet verkeerd zijn. Want ja, het is zeker een luxe om te kunnen beschikken over al die ‘scherm real estate’, maar het is wel echt een groot (en dik) apparaat dat je om je pols hebt.

Groots én groot

Als je een statement wilt maken door een opvallend horloge te dragen of dit gewoon je smaak is, dan is dat natuurlijk prima. Maar verbergen onder een overhemd zit er niet in met de Apple Watch Ultra 2.

Zeker als je een wat smallere pols hebt, oogt de Ultra 2 enorm en is het scherm bijna groter dan de pols zelf. Het hoeft geen probleem te zijn, maar wel goed om je te realiseren.

Nieuw: stevig, gerecycled en helderder

De Apple Watch Ultra 2 heeft nu ook weer krastbestendig saffierglas en een titanium kast. Alleen dit keer gaat het om voor 95% gerecycled materiaal. Tóch iets nieuws dus voor de Ultra 2.

Nóg een verschil met de Apple Watch Ultra (1) is de helderheid van het display. Deze is van 2000 naar 3000 nits gegaan.

Dit betekent niet veel meer dan dat de Apple Watch Ultra 2 in alle omstandigheden en omgevingen – ook buiten in het zonlicht – goed afleesbaar is. Maar… dat was Apple Watch Ultra (1) ook al.

Naast elkaar zul je misschien iets van het verschil merken, maar eigenlijk zie je het vooral als je de Ultra 2 als zaklamp gebruikt in het donker.

Kortom: ‘nice to have’, maar zeker geen must.

Verder is de Ultra 2 nog steeds extra goed voor gebruik in ‘outdoor’-omstandigheden. Niet alleen vanwege zijn saffierglas, maar ook doordat hij bestand is tegen temperaturen van -20 tot +50 graden.

Interface en bediening

Natuurlijk kun je het touchscreen gebruiken voor de bediening – dat spreekt voor zich – maar daarnaast heeft de Apple Watch Ultra 2 verschillende fysieke knoppen.

Aan de rechterkant vind je de gebruikelijke draaibare ‘kroon’ waarmee je door menu’s en opties heen kunt scrollen maar die je ook in kunt drukken om keuzes te bevestigen.

Daaronder zit nog een knop om direct in je snelmenu of wallet te komen.

Aan de linkerkant zit net als voorheen een ‘actieknop’ die je snelle toegang geeft tot een optie of die je zo kunt programmeren dat een specifieke app direct opent als je de toets indrukt.

Maar… het is ook meteen een noodknop.

Als je de toets lang ingedrukt houdt zie je verschillende opties die je kunt gebruiken in geval van nood, waaronder het bellen van een SOS-nummer en het activeren van een sirene zodat mensen in de buurt (binnen 180 meter) je kunnen horen.

S9-chip en Tik Dubbel

Net as de Apple Watch 9 Series is de Apple Watch Ultra 2 voorzien van de nieuwe, snellere S9-chipset.

In theorie zou dit een snellere interface op moeten leveren, maar deze was al razendsnel en hier is dan ook geen verschil in waar te nemen door de gemiddelde gebruiker.

Wat wel handig is aan de S9-chip is dat deze nieuwe functies mogelijk maakt – of in ieder geval: goede prestaties hiervan. Met name de bedieningsmogelijkheid via vingerbewegingen – Double Tap [of Tik Dubbel] – is een waardevolle toevoeging.

Met deze functie kun je door opties heen bladeren en andere acties uitvoeren door alleen maar met je wijsvinger tegen je duim te tikken. Ideaal. En het werkt ook echt goed en betrouwbaar.

Apple Watch Ultra 2: sport & tracking

Wat betreft sportieve functies was de Apple Watch Ultra al erg goed voorzien en de Apple Watch Ultra 2 voegt hier in principe weinig aan toe.

Dat wil zeggen weinig ‘unieks’ dat niet ook te zien is op de Apple Watch Series 9 of de vele andere Apple Watches (vanaf Apple Watch 4) die compatibel zijn met WatchOS 10-software.

Dat betekent uiteraard niet dat hier geen waardevolle functies uit voortkomen.

Ook op de Apple Watch Ultra 2 is het erg fijn dat er ondersteuning is voor vermogensmeters voor fietsen en dat je relevante data – ook over cadans en snelheid – via deze meters gewoon op je horloge kunt ontvangen.

Daarnaast kun je nu workoutdata van andere apps ontvangen zoals bijvoorbeeld TrainingPeaks.

De sterke focus die er bij de Apple Watch Ultra en Apple Watch 8 series was op hardlopen, is er nog steeds, zodat je bijvoorbeeld niet alleen informatie krijgt over je cadans, maar ook over je verticale oscillatie (hoe hoog je komt) en grondcontacttijd.

Maar ook het feit dat er een triatlon/multisportmodus aanwezig is op de Apple Watch Ultra 2, maakt het meteen een serieuze kandidaat als sporthorloge.

Verder is het ook nu weer erg prettig dat de Apple Watch Ultra 2 je hardloopvermogen kan meten, gewoon direct aan de pols.

De Apple Watch Ultra 2 beschikt wederom over een dieptemeter, die tot 40 meter de diepte kan registreren en ook de temperatuur van het water meet. In combinatie met duik-app Oceanic+, kunnen fanatieke duikers veel verschillende informatie bijhouden.

Multiband GPS en precisiestart

Een groot voordeel van de Apple Watch Ultra 2 (maar ook van zijn voorganger) voor sporters is dat dit horloge beschikt over multiband GPS, wat voor een hogere nauwkeurigheid van routemetingen zorgt.

Niet dat de ‘standaard’ GPS op de Apple Watch Series 9 ondermaats is, zeker niet, maar de Ultra’s geven toch net een wat strakker resultaat.

Wat daarnaast een erg welkome optie is op de Apple Watch Ultra 2 is precisiestart.

Voor Garmin, Polar en andere merken is het al jaren vanzelfsprekend dat het horloge na het selecteren van een activiteit eerst wacht op een GPS-fix. Waarna de gebruiker zelf op start drukt om de activiteit daadwerkelijk te starten.

Op Apple Watches – en lange tijd ook op Samsung horloges – is/was het echter een gebruik om na het tonen van een korte timer direct de activiteit te laten beginnen, zelfs als er nog geen fatsoenlijke GPS-fix is.

Wat dus betekent dat het eerste deel van je route minder nauwkeurig gemeten wordt.

Op de Apple Watch Ultra 2 behoort dit gelukkig tot het verleden en kun je als sporter eerst rustig wachten totdat er een GPS-verbinding is gevonden.

Health & veiligheid

Natuurlijk houdt de Apple Watch Ultra 2 je hartslag (heel accuraat) bij en krijg je een overzicht van je slaapkwaliteit.

Daarnaast kun je net als op de ‘normale’ Apple Watch 9 je SpO2 meten, een hartfilmpje (ECG) maken, en krijg je een melding bij een onregelmatige – of te hoge of lage – hartslag.

Er zit ook weer een temperatuursensor op de Apple Watch Ultra 2, die vooral handig is voor vrouwen die inzicht willen krijgen in hun menstruatie- of ovulatiecyclus.

Tenslotte heeft de Apple Watch Ultra 2, zoals in het begin van de review al even vermeld, verschillende nood- en veiligheidsfuncties.

Zo heb je naast de besproken sirene-optie zoals gebruikelijk een val/incidentdetectie, waarmee automatisch een noodnummer een wordt gebeld als je ten val komt.

Daar bovenop heb je – zoals op de Apple Watch Ultra en de Apple Watch 8 en 9 – het soortgelijke ‘crashdetectie’ waarbij hulp wordt ingeschakeld in het geval van een auto-ongeluk.

Apple Watch Ultra 2 batterij

De accuduur van Apple Watches is nooit het sterkste punt geweest van de horloges. En hoewel de accuduur van de Apple Watch Ultra 2 niet bepaald spectaculair is, is deze nu wel acceptabel te noemen.

Apple zelf beweert dan de Ultra 2 36 uur meegaat, wat twee keer zo lang is als de gemiddelde ‘normale’ Apple Watch.

Het komt erop neer dat je het horloge 1 keer in de 2 dagen moet opladen, wat geen slechte score is. Zeker niet als je bedenkt dat hier ook dagelijkse activiteiten (met GPS ingeschakeld) van zo’n 45 minuten bij worden gerekend.

De meeste Garmins gaan een stuk langer mee, maar voor een Apple Watch is een maximum van 36 uur al een prima accuduur.

Eindoordeel Apple Watch Ultra 2: de beste smartwatch nóg beter

We bombardeerden de Apple Watch Ultra al tot beste smartwatch en dat kunnen we opnieuw beweren over de Ultra 2, uiteraard kijkend naar het volledige aanbod aan functies, mogelijkheden én natuurlijk de uiterlijke kwaliteiten.

Nee, niet op elk vlak wint de Apple Watch Ultra 2 het van de concurrenten, maar over de gehele breedte genomen – inclusief alle smart functies (waarvan er hier slechts een paar genoemd zijn) – is er geen enkele smartwatch die de Ultra 2 naar de kroon kan steken.

Wil je dit horloge zo snel mogelijk zelf om je pols hebben? Bestel de Apple Watch Ultra 2 dan bij Bol, Coolblue, Amazon of een ander webwinkel en ontvang hem snel in huis.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 459
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 419
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 869
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 296
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 419
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Vergelijk met

Vergelijk de Apple Watch Ultra 2 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!