Garmin Forerunner 55 review

  • Veel opties voor de fanatieke sporter, zoals Body Battery, Slaap analyse, Stress meting
  • Zeer accurate GPS door middel van GLONASS, en GALILEO
  • Zeer goed afleesbaar scherm, ook in de zon
  • Software is heel uitgebreid en makkelijk in gebruik
  • Lange accuduur, ongeveer 14 dagen op een volle accu
  • Geen touchscreen, maar dat is met sporten (zweet) beter zo
  • Geen (native) Koersen (routefunctie)

Vanaf: € 169

Bekijk prijs 👉
onze partners

Review

Garmin heeft veel verschillende sporthorloges op de markt. De prijzen variëren van rond de 100 euro tot richting de 1000 euro! De Garmin Forerunner 55 is een nieuw model, met een prijskaartje van 200 euro. Dat is redelijk te betalen en maakt het een interessant sporthorloge voor een grote groep mensen.

Maar wat biedt de Garmin Forerunner 55 allemaal? Is deze smartwatch zijn geld waard?

Introductie & Specificaties

Forerunner 55 watchface data stenen

De Garmin Forerunner 55 is de nieuwste smartwatch in de Forerunner series van Garmin. Een prima horloge voor de fanatieke atleet, maar ook voor de minder gedreven sporter. Dit horloge heeft enorm veel functionaliteiten, waardoor je hem zeker niet alleen hoeft te gebruiken als hardloophorloge.

Het scherm is klein, maar groot genoeg voor de broodnodige informatie. Op het 1,04” kleurenscherm lees je probleemloos de informatie over je activiteiten of je notificaties af.

Bij sommige merken zijn de kleuren af en toe wat flets, maar daar is bij de Forerunner 55 geen sprake van. De kleuren komen goed en scherp over.

Dit model is vooral gericht op sporters. Daarom heb je de keuze uit veel activiteiten en zijn er veel features beschikbaar, zoals de Fitnessleeftijd.

Forerunner 55 weer widget

De batterijduur is met 2 weken zeer goed te noemen. Al met al lijkt het op het eerste gezicht het een goed horloge, maar is dat ook echt zo?

Specificaties

  • Merk: Garmin
  • Model: Forerunner 55
  • Software: Garmin Connect
  • Materiaal band: Siliconen
  • Kleurenscherm: Ja
  • Schermgrootte: 1,04” diameter
  • Schermresolutie: 208×208 pixels
  • Bluetooth: Ja, en ANT+
  • GPS: Ja, GPS, GLONASS, GALILEO
  • Hartslagsensor: Ja, continu
  • Ademhaling: Ja (24/7)
  • Gezondheidsfeatures: Body Battery, Fitnessleeftijd, Stress, Ontspanningsherinnering, Slaapanalyse
  • Gewicht: 37g
  • Batterijduur: Smartwatch tot 2 weken, GPS modus tot 20 uur
  • Waterbestendigheid: 5 ATM
  • Geheugen: 200 uur aan activiteitgegevens
  • Extra software: Connect IQ
  • In de doos: Garmin Forerunner 55, Garmin oplader, Handleiding

Unboxing

Garmin Forerunner 55 verpakking

Sommige merken steken veel tijd en moeite in het maken van mooie en leuke verpakkingen. Garmin hoort daar niet bij.

De verpakking is grijs, met het horloge aan de voorkant die een beetje glimt in het licht. Op zich leuk, maar niet bijzonder.

In de doos vinden we vervolgens de Garmin Forerunner 55, de oplaadkabel, en 2 boekjes (handleiding en garantie).

Forerunner 55 unboxing

Niks bijzonders, geen spektakel, maar gewoon al het nodige. Het eerste wat je ziet als je het doosje openmaakt is natuurlijk het sporthorloge. En dat ziet er zeker goed uit!

Hardware & Design

Het ronde scherm, de mooie kleuren en de veelzijdige software maken de Forerunner 55 een ideaal horloge voor de fanatieke hardloper, maar ook voor de wat minder sportieve mens.

Door de ronde vorm heeft de watch een klassieke uitstraling. Dit in tegenstelling tot de Apple Watch met zijn futuristische, vierkante scherm.

Forerunner 55 knoppen

De knoppen steken iets uit, waardoor je ze blind kunt vinden en gemakkelijk kan voelen en indrukken.

Scherm

Forerunner 55 stenen Fenix watchface

De Garmin Forerunner 55 heeft een 1,04” scherm. Dit is een kleurenscherm dat zeer goed af te lezen is in de zon. Zelfs in de volle zon kun je je activiteitenvoortgang of notificaties nog makkelijk aflezen. Het scherm heeft 208 x 208 pixels. Dat lijkt niet veel, maar de informatie wordt haarscherp weergegeven.

Bediening

De Garmin Forerunner 55 is niet uitgerust met touchscreen. Dat is geen ramp, want de knoppen werken erg goed.

Misschien is het een handeling meer, of voelt het wat verouderd aan, maar qua functionaliteit doet het niet onder voor een touchscreen. Eerlijk gezegd vind ik dat de knoppen beter werken dan een touchscreen tijdens activiteiten.

Door het ontbreken van het touchscreen heb je bovendien weinig last van vingerafdrukken op het scherm.

Af en toe komt er misschien een verdwaalde vinger op, maar over het algemeen blijft het scherm goed schoon. Dat geeft  toch een nette en mooie uitstraling.

Batterijduur

Garmin 55 batterijduur

Dit is een bijzonder sterk punt van de Garmin Forerunner 55.

Met een enkele lading (het duurt ongeveer 2 uur om 100% op te laden) kun je ongeveer 14 dagen gebruik maken van de smartwatch. Dit is inclusief ongeveer 4 tot 5 uur GPS-activiteit per week. Mocht je langer de GPS gebruiken, dan gaat de accuduur snel achteruit.

Het opladen gaat via een eigen connector. Hierdoor moet je gebruik maken van de meegeleverde oplader en kan je niet de oplader van je telefoon o.i.d. gebruiken.

Op zich geen probleem, maar je moet daarom wel extra voorzichtig met de Garmin-oplader zijn.

Garmin Connect-app

Om de Garmin Forerunner 55 te gebruiken met je smartphone, heb je de Garmin Connect software nodig. De software is te verkrijgen op zowel Android als iOS en werkt prettig.

De home page van de applicatie geeft je een duidelijk overzicht van je dag. En als je helemaal naar onder scrolt, zie je ook nog een overzicht per week.

Instellen

Het instellen van de Garmin Forerunner 55 op de Garmin Connect software is supersimpel. Zodra je het horloge aanzet en de applicatie downloadt en opent, vindt de app het horloge eigenlijk gelijk. Heb je de applicatie al en wil je dit nieuwe horloge toevoegen, dat kun je doen via het menu aan de rechterkant.

Garmin-Forerunner-55-Setup Garmin-Forerunner-55-pairing-0017 Garmin-Forerunner-55-Software-0020

De instructies daarvoor worden duidelijk weergegeven op het scherm. Het instellen en connecten van het horloge duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Daarna kun je aan de slag met de instellingen, de features bekijken, of een nieuwe watchface installeren via de Garmin IQ software.

Als je het horloge wilt resetten of in Bluetooth Pairing mode wilt zetten, kun je dat als volgt doen:

  1. Druk op de middelste knop en houd deze ingedrukt tot het menu naar voren komt.
  2. Ga helemaal naar beneden tot je Phone ziet.
  3. Kies dit menu en ga weer verder naar beneden tot je Phone Pair ziet. Kies die.
  4. Nu zit je Garmin Forerunner 55 in de Bluetooth Pairing mode en kun je de set up afmaken.

Garmin-Forerunner-55-Sync almost-0024 Garmin-Forerunner-55-Sync-proces-0025 Garmin-Forerunner-55-Sync-klaar-0026

Garmin-Forerunner-55-Complete-0021 Garmin-Forerunner-55-Slaapinfo-0022 Garmin-Forerunner-55-Physio TrueUp-0023

Notificaties

Zoals voor bijna elke smartwatch geldt, kun je van bijna alle applicaties op je telefoon notificaties ontvangen op de Forerunner 55. Ondanks dat het scherm maar 1,04” is, lees je de inhoud toch gemakkelijk af. Tenmiste, als je ogen goed genoeg zijn. Het is en blijft een klein scherm en sommige mensen zullen moeite hebben de kleine lettertjes te lezen.

Houd er rekening mee dat hoe meer notificaties je ontvangt op je horloge, hoe sneller de batterij leeg gaat.

Persoonlijk zet ik dan ook altijd de notificaties van bijvoorbeeld WhatsApp uit. Alleen telefoongesprekken en SMS-berichten komen door, voor de rest krijg ik geen meldingen. Hierdoor haal ik dan ook gemakkelijk de 14 dagen met dit horloge.

Via de Garmin Connect applicatie kun je gemakkelijk instellen welke applicatie wel of niet een notificatie mag doorsturen. Iedereen heeft daarin natuurlijk zijn eigen voorkeuren, maar het kan echt veel verschil maken in de batterijduur.

GPS

garmin-forerunner-55-gps

Zoals het hoort bij een echt sporthorloge, zit er op de Garmin Forerunner 55 ingebouwde GPS. Het is wisselend hoe snel er een GPS-fix is en de eerste keer kan het even duren, maar doorgaans heb je binnen een seconde of 20 verbinding en zorgt deze voor behoorlijk accurate tracking.

Features

Er wordt weleens gezegd dat alleen de duurste horloges veel features hebben. Gelukkig is dat niet helemaal waar. Natuurlijk heb je niet alle features, maar de Garmin Forerunner 55 is een zeer uitgebreid horloge.

Voor deze prijs heb je een uitstekend horloge met een berg mogelijkheden.

Insights

Een leuke feature in de Garmin Connect-applicatie is het kopje Insights. Hierbij worden je behaalde resultaten vergeleken met andere gebruikers in dezelfde leeftijdscategorie en kun je zien hoe je presteert. Een leuke motivator! Zo kun je bijvoorbeeld proberen in de top 10% te komen van een bepaalde activiteit.

Challenges

Garmin forerunner-55-challenge

Een andere sterke feature van de Garmin Connect software zijn de Community Challenges. Zelf loop ik ongeveer 10.000 stappen per dag, per week is dat dus rond de 70.000 stappen.

Omdat ik meedoe met de stappenchallenge, plaatst Garmin mij automatisch in de 70.000 stappen per week challenge.

In deze challenge word je met 9 andere random gebruikers in een groep geplaatst en kan je van elkaar zien hoeveel stappen je zet. Dit werkt bijzonder motiverend moet ik zeggen. Je wilt natuurlijk niet de laatste in je groep worden.

Mocht je een week hebben waarin je meer loopt, dan word je automatisch in een hogere groep geplaatst. Loop je een keer een week minder, dan zit je de volgende keer in een lagere groep.

Ook dit is een uitdaging. Zo heb ik tijdens vakantie wel in de 100.000 stappen per week challenge gezeten. Dit is echt een leuke feature waar ik met plezier gebruik van maak.

Daarnaast heeft Garmin ook elke maand andere challenges. Als je deze challenges voltooit, krijg je daar badges voor. Zo bestaan er bijvoorbeeld wandel-, fiets-, zwem-, en meditatie-challenges. Wederom een leuke manier om je te motiveren.

Activiteiten

Forerunner 55 Vo2max-overzicht widgetV2

Omdat de Garmin Forerunner 55 een echt sporthorloge is, heb je ook de keuze uit een flinke lijst met activiteiten. Dat is niet gek en bij de goedkopere Chinese smartwatches zien we tegenwoordig ook een gigantische lijst.

Toch zien we bij de Forerunner 55 wel wat unieke activiteiten. Zo heb ik Virtual Run, Indoor Track, of Breathwork nog niet vaker gezien in horloges. Ook is de tracksoftware van Garmin in mijn ogen beter.

  • Walk
  • Walk Indoor
  • Treadmill
  • Trackrun
  • Indoor Track
  • Virtual Run
  • Bike
  • Bike Indoor
  • Cardio
  • Run
  • Pool Swim
  • Yoga
  • Elliptical
  • HIIT
  • Stair Stepper
  • Pilates
  • Breathwork
  • Other

De informatie die je na een sessie in de app vindt, is zeer bruikbaar. Daar is Garmin heel sterk in. Met de Garmin Coach kun je je training nog persoonlijker maken. Maar ook standaard krijg je al veel inzicht en kun je zien waar je jezelf kunt verbeteren.

Hartslagsensor

Forerunner 55 hartslagsensor

Een sporthorloge is niks waard als je je hartslag niet kan meten. Die bepaalt hoe goed je work-out was. De Garmin Forerunner 55 heeft een hartslagsensor die continu je hartslag meet. Dit doet hij bijzonder accuraat.

Tijdens een wandeling bleef de hartslag keurig op hetzelfde niveau hangen. Er waren geen pieken of dalen te zien die niet te verklaren waren.

Ook na een activiteit zie je de hartslag rustig weer kalmeren. Je hartslag wordt de gehele dag gemeten, of je nou een activiteit hebt gestart of niet.

Tijdens indoor fietsen was de hartslag nagenoeg gelijk aan de hartslagsensoren van mijn indoor fiets. Deze wordt dan op twee punten gemeten via mijn hand. Hier zat een verschil in van maximaal 5 BPM, en dat is voor een horloge zeer acceptabel.

Slaapanalyse

Forerunner 55 slaapanalyse Forerunner 55 slaapanalyse

Forerunner 55 slaapanalyse Forerunner 55 slaapanalyse

Slaapanalyse is een must-have op een sport/fitness horloge. Natuurlijk heeft de Garmin Forerunner 55 die functie er ook op zitten. Tijdens de nachtelijke uurtjes wordt je diepe, lichte en REM-slaap gemeten. Ook wordt er gekeken wanneer je wakker bent in de nacht.

De Garmin Forerunner 55 houdt dit vrij accuraat bij. Als ik een kort uitstapje naar het toilet maak, wordt dit netjes opgevangen door het horloge. Bij sommige goedkopere merken wordt zoiets niet opgepikt.

Een mooie extra feature van dit horloge is dat er ook naar je beweging gekeken wordt. Hier kan je zien hoe beweeglijk je was tijdens je slaap. Dit kan natuurlijk erg veel impact hebben op de wijze waarop je de volgende ochtend wakker wordt.

Body Battery

Garmin Forerunner 55 body battery Garmin Forerunner 55 body battery Garmin Forerunner 55 body battery

Elke ochtend kun je ook kijken hoe je Body Battery is. Dit is je energielevel. Mocht je slecht geslapen hebben en veel bewogen, dan kan het zijn dat je Body Battery aan het begin van de dag al aardig leeg is.

Is dit accuraat? Ik moet zeggen dat het aardig klopt. Als ik een slechte nacht heb gehad, en de Body Battery geeft dit goed aan, merk ik dat ik sneller uitgeput ben overdag.

Garmin Coach

Garmin-Forerunner-55-Garmin-Coach

Garmin Coach is een mooie feature die echt waarde toevoegt. En je hoeft er niks extra’s voor te betalen! Met Garmin Coach kan je een eigen trainingsprogramma maken. Je werkt dan naar een doel toe met een coach.

Door de aanwezigheid van deze coach kun je nog gerichter trainen en je doelen makkelijker behalen. Je bepaalt helemaal zelf hoe vaak je traint en wat je doel is. Bij Fitbit zit een soortgelijke functie achter een betaalmuur. Een pluspunt voor Garmin dus.

Forerunner 55: nieuwe functies

Tot dusver allemaal mooie functies en eigenschappen maar die had de Forerunner 45 ook allemaal. Gelukkig biedt de Forerunner 55 verschillende verbeteringen. Niet alleen op het gebied van accuduur, maar ook wat betreft sportieve functies.

PacePro

Een heel fijne toevoeging voor een ‘instapper’ als de Forerunner 55 is de functie PacePro.

Hiermee kun je heel effectief je tijden verbeteren door je gewenste eindtijd en afstand in te geven en vervolgens een tempostrategie in te stellen (bijvoorbeeld langzaam beginnen en snel eindigen).

Je hebt dan per ronde een doeltempo en kunt voortdurend live op je ’55’ zien met hoeveel seconden je hier onder of boven zit, wat een motivatie is om extra gas te geven of juist even rustiger aan te doen zodat je niet te snel uitgeput bent.

Ook krijg je na iedere ronde een melding (met piepje en trilling) van je nieuwe doeltempo voor de volgende ronde.

Geschatte finishtijd en racevoorspeller

Forerunner 55 finishtijd

Zodra je een aantal runs hebt gedaan van een respectabel aantal kilometers kan je Forerunner 55 voorspellen wat waarschijnlijk je eindtijd zal worden bij je volgende 5K, 10K, of halve of hele marathon.

Je kunt ook zien hoe deze prognose verandert – of veranderd is – gedurende de afgelopen weken; wat een aardig beeld geeft van je progressie.

Naast deze racevoorspeller is er ook een functie die tijdens je run – van een vooraf ingestelde afstand – aan de hand van je tempo en conditie aangeeft hoe lang je nog ‘moet’ lopen tot je bij het eindpunt bent.

Workoutsuggesties

Forerunner 55 workoutsuggestie

Ook nieuw op de Forerunner 55 – maar al even beschikbaar op andere Garmin modellen (zoals andere Forerunners, de Fenix- en Instinct-serie) – zijn de workoutsuggestie.

Forerunner 55 u herstelt nog workoutsuggestie

Op basis van je training en huidige conditie krijg je dagelijks een geschikte workoutsuggestie, waarbij je zelf kunt kiezen of je op tempo of hartslag(zone) loopt.

Forerunner 55 doeltype workoutsuggestie

Naarmate je meer traint en meer suggesties volgt, zullen deze – in lijn met je verbeterende conditie – steeds uitdagender worden.

Hersteltijd

Om overtrainen te voorkomen en zelf goed inzicht te krijgen in de status van je conditie en herstel is er de Hersteltijd-functie die, zoals de naam al zegt, aangeeft hoeveel uur je na een workout moet uittrekken voordat je weer aan je volgende serieuze workout kunt beginnen.

Always On Display

Garmin Forerunner 55 pols

Over het Always On Display van de Garmin Forerunner 55 ben ik ook erg te spreken. Sommige smartwatch modellen hebben dit niet. Je moet dan bijvoorbeeld op een knopje of het scherm drukken om de tijd te zien. Soms werkt het met een draai van je pols, maar dan gaat hij vaak onnodig aan.

De Garmin Forerunner 55 heeft gelukkig een Always On Display, waardoor je altijd, onder elke hoek, de tijd, inkomende notificaties, of andere informatie kan zien. De batterijduur is met 2 weken nog steeds meer dan prima.

Wijzerplaten / Watchfaces

FR55 watchface balken uitgelicht

Via de Garmin Connect en de Garmin IQ applicatie kun je nieuwe wijzerplaten kiezen. De standaard wijzerplaat kan misschien wat saai zijn, daarom zijn er een aantal andere, leukere wijzerplaten beschikbaar welke je zelf kunt kiezen.

Forerunner 55 analoog schaal

Forerunner 55 watchface nacht

Forerunner 55 watchface klassiek analoog

Je kunt kiezen voor een wijzerplaat met veel data, of juist eentje met een heel strak design. Door de andere wijzerplaten kun je de Garmin Forerunner 55 echt persoonlijk maken, waardoor je optimaal kunt profiteren van de features van deze smartwatch.

Applicaties

Net als de wijzerplaten kun je via de Garmin IQ applicatie ook nieuwe applicaties of widgets downloaden en installeren. Zo zijn er diverse navigatie-applicaties beschikbaar. Maar ook spelletjes of datavelden kun je via de Garmin IQ applicatie downloaden.

Ook deze functionaliteit zit niet achter een betaalmuur, maar kan je gewoon gebruiken nadat je het horloge gekocht en gekoppeld hebt. Super handig en een prima manier om meer functinaliteit toe te voegen aan je horloge.

Doordat er geen touchscreen op de Garmin Forerunner 55 zit, kun je waarschijnlijk niet alle applicaties gebruiken. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg, omdat er genoeg opties zijn die je nog wel kunt gebruiken.

Ook zijn er in de basis al heel veel functionaliteiten aanwezig, waardoor je sowieso niet veel mist. Alles wat je kan instelleren zou extra zijn.

Conclusie

Forerunner 55 luchtvochtigheid

Ben je een fanatieke sporter of wil je gaan beginnen met sporten? Of ben je gewoon op zoek naar een veelzijdige smartwatch? De Garmin Forerunner 55 is een optie om serieus te overwegen. Er zitten heel veel features op, meer dan ik hier kan benoemen, waardoor het voor iedereen een waardevol horloge is.

Helaas is de gesp wederom gemaakt van plastic. Het voelt stevig aan, maar ik zie liever een gesp gemaakt van metaal. Helemaal als je fanatiek sport. Dan wil je niet dat de gesp breekt en je mogelijk je horloge verliest. In een eerdere review van Fitbit werd de gesp als goedkoop en slap omschreven. Dat is hier absoluut niet het geval.

Forerunner 55 luchtvochtigheid

Misschien val je over het ontbreken van de touchscreen. Persoonlijk vind ik de afwezigheid ervan prima voor dit horloge. Tijdens het sporten krijg je vochtige vingers van het zweet en je wil niet dat er ghost touches op je smartwatch komen. De knoppen zijn erg makkelijk te bedienen en werken net zo goed.

Door het ronde scherm heeft het horloge niet meteen een smartwatch uitstraling. Hierdoor kun je hem rustig naar een zakelijke afspraak dragen. Met de krachtige software kun je extra applicaties installeren, wijzerplaten kiezen, en datavelden downloaden. Hierdoor kan je een persoonlijke touch geven aan de Garmin Forerunner 55.

Al met al een uitstekende smartwatch die door de krachtige software, de goede prijs, en de vele features een absolute aanrader is voor een heel grote groep gebruikers.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
61 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 244
9.5
13 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 679
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
173 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 499
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 949
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 253
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 564
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 277
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 459

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

M.de Laag

Functioneert goed, alleen ik kreeg geen meldingen over slaap ritme.