‘Variatie kruidt het leven’ moeten ze bij Garmin gedacht hebben toen ze de Garmin Lily bedachten. Alweer een nieuw model smartwatch/sporthorloge om de mensen blij te maken! Immers: ’zoveel mensen, zoveel wensen’, om er maar een ander cliché tegenaan te gooien. Feit is: voor vrouwen mag er best iets meer te kiezen zijn. Enter de Garmin Lily!
‘Lily’ – lelie, zo’n schattig klein bloempje, inderdaad – klinkt heel subtiel en elegant en dat is de Garmin Lily ook. De naam is kort en krachtig, zonder veel fratsen, net als het horloge zelf.
Dat betekent niet dat je (te) weinig kunt met de Lily. De meest gebruikelijke kenmerken voor smart (en sportieve) wearables zijn gewoon aanwezig. Activiteiten tracken, gezondheidsstatistieken bijhouden, berichtjes lezen, het weer bekijken, het kan allemaal. Maar het belangrijkste: de verpakking is buitengewoon charmant en compact.
Eigenlijk is de display-sectie de enige die van belang is voor een review van de Garmin Lily. Tuurlijk, hij heeft adequate smart en sport functies, maar als je hier echt veel waarde aan hecht, kun je beter verder kijken. De Lily koop je vanwege de stijl. En de kans is groot dat deze een schot in de roos is bij veel vrouwen.
Het display heeft een diameter van slechts 34,5 mm. Ter vergelijking: de Garmin Vivoactive 4s is 40 mm en de Vivomove 3s heeft een display van 39 mm.
Tegelijkertijd is ook het bandje, met zijn 14 mm, een stuk smaller dan normaal en is er gekozen voor een andere type sluiting dan de standaard ‘quick release’ sluiting. Er is gebruikgemaakt van de grover vormgegeven ’t-schakels’. Deze zijn te verwijderen met een speciale tool, maar hier ben je wel eventjes mee bezig.
De Garmin Lily is verkrijgbaar in 3 kleuren en twee verschillende uitvoeringen: de ‘Classic’, met een leren bandje en roestvrijstalen kast, en de ‘Sport’, met een siliconen bandje en aluminium kast. De ‘Classic’ is 50 euro duurder.
Het display is helaas niet ‘always on’, wat betekent dat je eerst je pols moet draaien of optillen om de tijd te kunnen zien. Dat hoeft geen ramp te zijn, als dit goed werkt, maar de Lily reageert niet altijd (even goed) op armbewegingen.
Garmin heeft de Lily verschillende soorten achtergronden meegegeven, zoals ruitjes en golfjes, en dit zorgt echt voor wat extra’s.
Deze handige stilistische oplossing zorgt ervoor dat de Lily er, ook als het scherm uitstaat, uitziet als een sierraad.
Een groot pluspunt van de Garmin Lily, zeker in vergelijking met de meeste Vivomove-modellen, is de helderheid van het scherm. In het verleden was het nogal eens zo dat het scherm van dit soort ‘lifestyle’ horloge buiten, in de zon, nauwelijks af te lezen waren. Dit is met de Garmin Lily geen issue meer. Alles is perfect zichtbaar.
Je hebt voor de Lily keuze uit verschillende wijzerplaten; helaas niet de bijna eindeloze lijst die beschikbaar is via Garmin Connect IQ, maar evengoed een leuke collectie.
Door op het scherm te tikken en zijwaarts of in de lengterichting te swipen krijg je de verschillende tracking-, gezondheids- en smart-opties en widgets te zien. Dit werkt prima en zeer intuïtief. De animaties die voorbijkomen bij de opties voor verschillende activiteiten en oefeningen zien er mooi en dynamisch uit.
De standaard trackingmogelijkheden van smart/sporthorloges heeft de Lily gewoon aan boord. Hij telt je stappen (maar gek genoeg niet je getrotseerde trappen), houdt je calorieverbruik bij, meet je hartslag aan de pols, en houdt je afstand en tempo bij tijdens runs en andere activiteiten.
Er zijn vele profielen beschikbaar, voor bijvoorbeeld fietsen, zwemmen (de Lily is dus waterdicht), yoga, cardio, krachttraining, pilates en crosstraining. Hiervan kun je er 7 tegelijk op je horloge gebruiken. Nieuwe samenstellingen maak je via de Garmin Connect app.
Ben je serieus over het bijhouden van je tempo en afstand en train je niet uitsluitend binnen, dan kun je niet om een groot gemis – waarschijnlijk het grootste gemis – heen van de Garmin Lily: hij beschikt niet over ingebouwde GPS. Je kunt wel gebruikmaken van de GPS van je telefoon, maar dat betekent dus dat je deze altijd bij je moet hebben.
Of het doel was om kosten te drukken of om de Lily zo klein mogelijk te houden, in beide gevallen had het waarschijnlijk niet een enorm verschil gemaakt om GPS toe te voegen. Terwijl dit mogelijk wel voor veel meer geïnteresseerde kopers had gezorgd.
Hoe dan ook, we moeten het doen met een Lily zonder GPS. Niet het einde van de wereld. Er blijft nog genoeg over.
Met de hartslagmeting komen natuurlijk ook handige functionaliteiten als stressmetingen (en handige ademhalingsoefeningen indien er teveel stress is waargenomen) en metingen van slaapkwaliteit. En aangezien de Lily voor vrouwen (en door vrouwen) ontworpen is, kan hij ook je menstruatiecyclus bijhouden, en daarnaast data tijdens je zwangerschap.
Op de Garmin Lily kun je ook gewoon berichtjes van je smartphone ontvangen en – als je een Android-telefoon hebt – hier met van te voren ingestelde berichtjes op antwoorden.
Ook widgets kun je op je horloge zetten, zoals het weeroverzicht (voor verschillende dagen) en je agenda. Verder is het mogelijk om de muziekspeler op je telefoon te bedienen.
Een aardige toevoeging is het incidentdetectie, waarbij er een door jou ingesteld nummer wordt gebeld als er een incident is (waarbij je ineens lange[re] tijd niet meer beweegt). Mocht het niet nodig zijn, dan kun je deze oproep overigens ook annuleren.
Verder is het enigszins teleurstellend dat er op een lifestyle-horloge als de Lily geen contactloos betalen mogelijk is. Op de Garmin Vivomove (Style) is het gebruik van Garmin Pay bijvoorbeeld wel mogelijk. Er zijn weliswaar maar weinig banken die dit ondersteunen, maar het is toch een beetje onverwacht.
Volgens Garmin gaat de Lily in smartphone-modus 5 dagen mee, want zeker acceptabel – en redelijk indrukwekkend – is voor zo’n klein horloge. Het scheelt natuurlijk dat er geen GPS op zit, want dit had de batterijduur flink verkort. Opladen gebeurt via een nieuw soort lader die je met een clip aan de horlogekast vastmaakt.
Als fashion statement is de Garmin Lily meer dan geslaagd! Dit is een sport/smarthorloge dat vele vrouwen zullen willen omarmen. Lekker klein, met een elegante uitstraling, zelfs als hij uitstaat. Daarbij zitten er vele functies op die vrouwen en casual gebruikers blij zullen maken.
Zowel als sport- en als smartwatch zijn er wat potentiële minpunten, maar deze zullen zeker niet voor iedereen onoverkomelijk zijn.
Sport je bijvoorbeeld vooral indoor, hoeven de metingen niet per se supernauwkeurig te zijn, of vind je het geen probleem om altijd je telefoon mee te nemen? Dan is de Lily een uitstekend sportmaatje!
Gaat het je vooral om de smart eigenschappen en heb je daarbij genoeg aan de basics van notificaties en een paar handige widgets of features, terwijl contactloos betalen of muziekopslag onbelangrijk zijn? Laat je dan zeker niets in de weg staan en kies voor de Lily?
Wil je ook zien hoe mooi de Lily om jouw pols staat of bij jouw lifestyle past? Bestel dan nu de Garmin Lily op bol.com, Coolblue of Horloge.nl en ontvang hem morgen in huis!
Vergelijk de Garmin Lily met andere smartwatches
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!