Garmin Venu SQ Review Sporthorloge Hardloopzone
85 reviews | opgehaald van: Coolblue

Garmin Venu SQ review

  • Een betaalbaar sporthorloge
  • Beschikt over alle benodigde sportfuncties
  • Laat je portemonnee thuis dankzij Garmin Pay
  • Loze ruimte op het display
  • Je kunt niet navigeren met de GPS-functie
  • De reguliere versie beschikt niet over de mogelijkheid om offline muziek te luisteren

Vanaf: € 250

onze partners

Video - look and feel

Review

De Garmin Venu SQ, liefhebbers van Garmin zullen toch even verbaasd hebben gereageerd bij het zien van dit model. Waar Garmin altijd de focus heeft gelegd op het sportieve aspect, lijkt dat nu anders.

Met de Garmin Venu SQ lijkt Garmin namelijk de weg in te slaan richting een meer alledaags sporthorloge. Daarmee lijken ze de strijd aan te gaan met Apple en Fitbit en dat is een interessante strijd.

Design

Design

De grootste aanpassing, tevens reden voor die verbazing bij liefhebbers, is zonder twijfel de ommezwaai van het ronde design naar een vierkant design. Hoewel de Garmin Venu SQ daarmee een opvallende verschijning is binnen het assortiment van Garmin, heeft het verder geen invloed op de rest van het design.

Je vindt namelijk de twee knoppen om de smartwatch te bedienen nog steeds aan de zijkant en ook het oplaadpunt en de sensor bevinden zich nog altijd aan de onderzijde. Het lijkt daarmee dus puur een uiterlijke aanpassing.

Op deze opvallende keuze na, verschilt de Garmin Venu SQ verder niet veel van de overige modellen van Garmin. Zo is de behuizing van polycarbonaat met aluminium omlijsting ook op de Venu SQ terug te vinden en beschermt het Gorilla Glass je smartwatch tegen nare krassen. Wat goed is, hoef je immers niet te veranderen.

Display & Interface

De bewuste overstap van het ronde design naar het vierkante design is ook in de display te zien. Waar Apple er namelijk in slaagde om het gehele scherm effectief te gebruiken, is dat Garmin niet gelukt.

Het gevolg hiervan is een duidelijk zichtbare rand rond de effectieve display. Hoewel het plaats biedt voor Garmin om hun naam te tonen, is de extra ruimte verder nutteloos.

Punten als deze zijn tegenwoordig vrij bepalend en je vraagt je daardoor toch af of Garmin wel de juiste keuze heeft gemaakt.

LED in plaats van OLED voor de Garmin Venu SQ

LED in plaats van OLED voor de Garmin Venu SQ

In het display gaat ook het antwoord schuil op de vraag hoe het kan dat de Garmin Venu SQ zo gunstig geprijsd is. Althans, het is een groot deel van het antwoord. De Garmin Venu SQ is namelijk uitgerust met een 1,3 inch LCD-scherm. Bij de Garmin Venu is dit een OLED-scherm.

Los van het verschil in prijs, zijn er meerdere verschillen tussen deze schermen. In het geval van OLED, de verbeterde versie van LED, zorgt iedere pixel voor zijn eigen verlichting. In praktijk wil dit zeggen dat wanneer je niet recht op het scherm kijkt, je de helderheid en kleur toch scherp zal ervaren.

Je merkt dus in kwaliteit wel degelijk verschil tussen een LED- en een OLED-scherm. Dat wil echter niet zeggen dat een LED-scherm kwalitatief niet goed is. Er zijn immers nog heel veel apparaten die uitgerust zijn met een LED-scherm.

Tracking en activiteiten

De sportfuncties, dat is waar Garmin bekend om staat. Met het vierkante design lijkt Garmin de Venu SQ meer en meer in de markt te willen plaatsen als een alledaagse smartwatch, maar dat gaat gelukkig niet ten koste van de sportfuncties.

De Garmin Venu SQ is namelijk nog altijd van alle gemakken voorzien als het gaat om metingen ten behoeve van je gezondheid. Hieronder valt natuurlijk het bijhouden van gelopen afstanden, het aantal stappen, de verbrande calorieën en je hartslag gedurende alle inspanningen.

Geen paniek, ook alle andere features die je al kende van Garmin zal je terugvinden op dit model.

Meer dan alleen basics met Garmin Pay en GPS

Meer dan alleen basics met Garmin Pay en GPS

Het blijft echter niet bij de basics. Jij kunt met de Garmin Venu SQ je portemonnee namelijk thuislaten, want dit model beschikt gewoon over Garmin Pay. Een optie die je wellicht niet verwacht op dit goedkopere model.

Hetzelfde geldt voor de ingebouwde GPS. Velen hadden verwacht dat deze features zouden ontbreken in deze goedkopere variant, maar niets is minder waar. Je moet wel een beetje inleveren op je GPS, want navigeren via de GPS is vooralsnog enkel besteed aan de Garmin Venu.

Telefoonmeldingen en de ‘Music Edition’

Een ander punt waarop je moet inleveren bij de Garmin Venu SQ is de mate waarin je hem los van je telefoon kunt gebruiken. Hoewel hij namelijk wel de meldingen van je telefoon toont, is het niet mogelijk om met je horloge te reageren.

Dat is echter niet het enige waar je jouw telefoon voor nodig hebt, want ook offline naar muziek luisteren is met deze versie van de Venu SQ niet mogelijk. Hiervoor heeft Garmin een speciale ‘Music Edition’ ontworpen en om die te bemachtigen, moet je wel iets dieper in de buidel tasten.

De Garmin Venu SQ: Goedkoop of duurkoop?

De Garmin Venu SQ: Goedkoop of duurkoop?

Garmin verrast vriend en vijand met de Venu SQ, met name omdat ze daarmee afstappen van het bekende ronde design. Ze slaan daarmee de weg in richting een meer alledaagse sporthorloge. De grote vraag is of dit niet ten koste gaat van de vele sportfuncties waar ze bekend om staan.

Dat lijkt in ieder geval niet het geval. De Garmin Venu SQ is van alle gemakken op het gebied van activity tracking voorzien en als sporter kom je met dit sporthorloge dus niets te kort. Als klap op de vuurpijl kun je voor een paar tientjes extra offline van jouw favoriete muziek genieten en dat maakt het een behoorlijke complete smartwatch.

De stap om te concurreren met andere merken waaronder Apple, lijkt echter nog een brug te ver. Het display is daar simpelweg niet verfijnd genoeg voor en op dat gebied zijn er nog stappen te maken. Daar hoef je hem overigens niet om te laten liggen, want in deze prijsklasse is dit een uiterst complete smartwatch.

Dus, ben jij op zoek naar een betaalbare smartwatch? Koop dan jouw Garmin Venu SQ via Bol.com of Coolblue.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
75 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 255
9.5
14 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 615
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
178 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 463
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 885
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 249
Garmin Epix 2 Review
9.3
38 reviews
Garmin Epix Vanaf: 570
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
64 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 284
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 479

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Charles Vos

Je zegt op het eind dat de levensduur volgens Garmin 6 uur is, maar bedoelde je niet 6 dagen?
Of was die 6 uur met continu GPS?
Mvg,
Charles Vos