62 reviews | opgehaald van: Coolblue

Fitbit Sense 2 Review

  • Continue stressmeting (cEDA) (in plaats van alleen 'op aanvraag' zoals op eerste Sense)
  • Door Google Maps-functie, inclusief turn-by-turn navigatie, kun je telefoon in je zak houden
  • Fysieke knop werkt prettig(er)
  • Lichter en compacter dan Fitbit Sense (maar zelfde displayformaat)
  • Veel nuttige health functies (zoals ECG/hartfilmpje, meditatie- en wellness-apps)
  • Geen toegang tot third party apps
  • Geen WiFi en (hierdoor) geen offline/onafhankelijke muziekfunctionaliteit
  • (Nog) geen Google Assistant
onze partners
Fitbit Sense 2 main image Fitbit Sense 2 open doos Fitbit Sense 2 charger Fitbit Sense 2 onderkant Fitbit Sense 2 EDA uitleg Fitbit Sense 2 EDA scan Fitbit Sense 2 watchface neon Fitbit Sense 2 SpO2 en stressscore Fitbit Sense 2 ECG uitslag Fitbit Sense 2 watchface Fitbit Sense 2 hartslag Fitbit Sense 2 fysieke reacties Fitbit Sense 2 training starten Fitbit Sense 2 Google Maps turn by turn Fitbit Sense 2 EDA responsen Fitbit Sense 2 button
    Fitbit Sense 2 main image
    Fitbit Sense 2 open doos
    Fitbit Sense 2 charger
    Fitbit Sense 2 onderkant
    Fitbit Sense 2 EDA uitleg
    Fitbit Sense 2 EDA scan
    Fitbit Sense 2 watchface neon
    Fitbit Sense 2 SpO2 en stressscore
    Fitbit Sense 2 ECG uitslag
    Fitbit Sense 2 watchface
    Fitbit Sense 2 hartslag
    Fitbit Sense 2 fysieke reacties
    Fitbit Sense 2 training starten
    Fitbit Sense 2 Google Maps turn by turn
    Fitbit Sense 2 EDA responsen
    Fitbit Sense 2 button

Video - look and feel

Review

Fitbit Sense 2 watchface hout deco

Als de Fitbit Sense 2 de allereerste Sense zou zijn geweest, zouden velen (laaiend) enthousiast zijn.

De Fitbit Sense 2 is een uitstekende smartwatch met een stijlvol, premium design, mooi en kleurrijk scherm, soepele interface, overzichtelijke homescreens, zeer goede en uitgebreide slaaptracking, prima smart features en massa’s gezondheidsfuncties.

Fitbit Sense 2 open doos deco

Het ‘probleem’ is dat de Fitbit Sense eraan voorafging. En hoewel de Sense alles bij elkaar genomen niet per se een betere device is, heeft hij wel mogelijkheden die de Sense 2 ontbeert.

Fitbit Sense 2 inhoud

Vooral de toegang tot third party apps – de Sense 2 dus niet heeft – is voor een (flink) aantal gebruikers een potentiële dealbreaker. Het betekent onder meer dat je de Spotify app niet kunt installeren om daarmee je muziek te bedienen op je smartphone.

De vraag is natuurlijk hoeveel waardevolle third party apps er werkelijk beschikbaar waren, maar het is jammer dat gebruikers de keuze niet meer hebben.

Een potentieel groter gemis is het ontbreken van WiFi en (daarmee) de mogelijkheid om playlists van Deezer of Pandora te downloaden en offline af te spelen. Een stuk gaan hardlopen en naar muziek luisteren zonder je telefoon is dus niet (meer) mogelijk.

Fitbit Sense 2 open doos

Het is niet het hele verhaal. Zo heeft de Sense 2 de beschikking over Google Wallet én Google Maps; terwijl de Sense (1) dit allemaal niet heeft (op dit moment). Daarnaast heeft de Sense 2 een veel fijnere (fysieke) knop dan de Sense en is hij lichter en compacter.

Zelfs met (op dit moment) wat andere of ontbrekende functionaliteit is de Sense 2 absoluut nog een interessante smartwatch.

Hoe interessant precies, gaan we nu onderzoeken.

Fitbit Sense 2 Design & Display

Fitbit Sense 2 watchface

Het scherm van de Sense 2 is vrijwel identiek aan dat van de Sense. In ieder geval is de form factor gelijk gebleven en dat is maar goed ook, want we zouden niet zonder die elegante ‘squircle’ willen.

Bovendien laat het afgeronde scherm zich heerlijk bedienen. En aangezien je gemiddeld toch best vaak over het display heen veegt, is dat een fijne eigenschap.

De kast is 2 mm kleiner geworden en ook iets lichter, maar heeft daarbij wel hetzelfde 1,58 inch AMOLED display behouden, met 336 x 336 pixels. Kortom, de screen-to-body ratio is toegenomen (omdat de randen kleiner zijn geworden). Altijd prettig.

Fitbit Sense 2 watchface neon

We hadden je deze uitleg ook kunnen besparen door te verwijzen naar de review van de Fitbit Versa 4. De Sense 2 is – met uitzondering van een paar sensoren/functies – namelijk precies gelijk aan de Versa 4. En dat geldt ook voor het display.

Nou ja, vooruit: er zijn minieme verschillen: op de randen van het scherm van de Sense 2 zitten namelijk een metaalkleurige strip, als onderdeel van de EDA-sensor, waarmee je ‘elektrodermische’ activiteit wordt gemeten.

Ook is de kleur goud van de Sense 2 een meer klassieke kleur goud en die van de Versa 4 meer rosé/koper-achtig. Maar los daarvan zijn de twee horloges niet uit elkaar te houden. De overige kleuren waarin de Sense 2 te krijgen is, zijn overigens zwart en zilver.

De Sense 2 heeft een Always On-display dat in veel gevallen een aantrekkelijke ‘off-modus’ heeft die een mooi alternatief vormt voor de volledige, ‘actieve’ versie. (Net zoals bij de meeste smartwatches is een AMOLED Always On-display nooit altijd volledig ‘On’.)

De Sense 2 is net als de Versa 4 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM), al is het niet aan te raden om ook echt tot deze diepte te gaan met het horloge. Een stuk snorkelen zal echter geen probleem zijn.

Interface en bediening

Fitbit Sense 2 apps EDA, Maps, Wallet, instellingen

Je bedient de Sense 2 grotendeels middels het behoorlijk responsieve touchscreen en soms – als je terug wilt naar ‘home’ of een snelmenu wilt openen – met de prettige fysieke knop aan de zijkant; die gelukkig de touch-knop van de eerste Sense heeft vervangen.

Fitbit Sense 2 button

Wat wel even wennen is, is de mate van draaiing van de pols die ervoor nodig is om het scherm te activeren; deze is namelijk wat extremer dan bij veel andere horloges. 

Maar natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om gewoon middels een druk op de knop het scherm te activeren op het moment dat je je horloge echt wilt gebruiken.

De interface en homescreens zijn praktisch en overzichtelijk, waarbij de meeste schermen  meer informatie tonen (in een nieuw scherm) als je er op tikt – zoals een overzicht van je slaapdata – en je soms door sommige onderdelen (zoals weerdata) heen kunt bladeren.

Sommige schermen zijn ook heel fijn ‘plug en play’, waarbij je meteen een actie start door op een onderdeel te tikken.

Zo kun je in het profielenscherm gewoon op een van de getoonde activiteiten – zoals hardlopen – tikken om deze meteen te starten, en gaat er meteen een van je (meestgebruikte) timers lopen zodra je er op tikt. Erg handig.

Fitbit Sense 2 hartslag

Het scherm dat je hartslag weergeeft ziet er aantrekkelijk uit – het oogt als een ECG – en toont een grafiek met de historie van de afgelopen twee uur. Ook zie je je rusthartslag.

De fysieke knop brengt je terug naar je homescreen of – als je hier al in zit – bij alle beschikbare apps (te beginnen met de onlangs gebruikte apps).

Als je twee keer kort drukt op de knop, zie je 4 apps bij elkaar: je batterijniveau, instellingen-, wallet- en berichten-app.

Je kunt ook een shortcut maken naar een favoriete functie – zoals een stemassistent of bijvoorbeeld een hardloopactiviteit. Deze start je dan als je de knop lang ingedrukt houdt.

Fitbit Sense 2 quick menu

Indien je van de bovenkant van het scherm naar beneden swipet, kom je bij een snelmenu met onder meer je instellingen, always-on modus, helderheid en slaapmodus.

Swipe je naar boven dan zie je een lijst met al je ontvangen berichtje, zoals (Whats)appjes en mailtjes.

Fitbit Sense 2 GPS, sporten en tracking

Fitbit Sense 2 training starten

Een beetje sporthorloge of smartwatch kan niet meer zonder ingebouwde GPS en gelukkig heeft de Sense 2 net als zijn voorganger dit ook weer aan boord zitten.

De resultaten van de GPS-ondersteunde metingen zijn wisselend. Vooral op niet al te uitdagende routes, waarbij je niet tussen (of onder) al te veel gebouwen of bomen door moet hardlopen (of fietsen, hiken etc.), wordt de route gewoon accuraat vastgelegd.

Maar op een gemiddelde route zitten ook stukken waarbij de Sense 2 denkt dat je dwars door sloten of huizen loopt, of aan de andere kant van de weg. Zie hieronder vergelijkingen met de metingen van de Garmin Venu 2 (waarbij de Sense 2 de blauwe lijn is en de Venu 2 de rode):

Sense2Venu2GPS15  

Sense2Venu2GPS6

Sense2Venu2GPS3
Sense2Venu2GPS14

Sense2Venu2GPS4

Sense2Venu2GPS9

Kortom, hoewel de grote lijnen op zich kloppen, zijn de metingen meestal niet exact nauwkeurig en moet je informatie over de afstand – en daarmee ook het tempo – daarom wel met een klein korreltje zout nemen.

Hartslagmeting

Er zijn berichten dat de hartslagmeting van de Sense 2 bij hoge intensiteit onnauwkeurig zou zijn, maar daar heb ik weinig van gemerkt.

Daar moet bij opgemerkt worden dat de intensiteit niet enorm hoog was (max 174) en ik geen geijkte hartslagmeter had om te testen, maar de gemiddelde afwijking tussen de Fitbit en de Garmin, over verschillende runs bekeken, was zo’n 3 slagen per minuut.

FitbithartslagApp  Garmin Venu 2 hartslag

Dat is gewoon prima, zeker omdat het ijkpunt – de hartslagmeting van de Garmin Venu 2 – gemiddeld genomen gewoon goed is.

Hardloop- en stappeninformatie

De informatie die de Sense 2 verzamelt tijdens een run is vrij basic. Je komt je afstand, hartslag, tempo en calorieverbruik te weten. Wat op zich prima is voor de meeste mensen.

Maar als je meer (en diepgaandere) informatie wilt, zoals cadans, grondcontacttijd of hardloopvermogen, zul je moeten kijken naar modellen van (bijvoorbeeld) Coros, Garmin, Polar, Suunto, Samsung of Apple.

De Fitbit Sense 2 legt simpelweg wat andere accenten en besteedt meer aandacht aan fitness, wellness en health-functies, waarover meer in het volgende hoofdstukje.

Fitbit Sense 2 hardlopen data 1 Fitbit Sense 2 hardlopen data 3 Fitbit Sense 2 hardlopen route

Natuurlijk beschikt de Sense 2 ook over een stappenteller. Daarnaast doet je horloge er alles aan om je in beweging te houden en te motiveren met allerlei geinige achievements.

Zo krijg je als je te lang stilzit een melding/trilling op je horloge, met informatie over het aantal stappen dat je nog moet zetten dat uur (het doel is 250 stappen per uur…).

En dat werkt eigenlijk best goed. Meestal denk je dan toch: ik moet inderdaad weer even in beweging komen. Laat ik maar even een kopje koffie gaan halen. Alle beetjes helpen ten slotte (tenzij je teveel koffie drinkt).

Wat ook helpt zijn de interessante achievements die je ontvangt na het zetten van een x aantal stappen of het afleggen van een bepaald aantal kilometers, met bijvoorbeeld een leuke verwijzing naar de trektochten van pinguïns of de rare fratsen van Minions.

Fitbit Sense 2 achievement stappen Fitbit Sense 2 minion stappen Fitbit Sense 2 totaal km pinguins

Profielen

Een flinke upgrade van de Sense 2 ten opzichte van zijn voorganger is er in de vorm van een flink uitgebreide collectie van sportprofielen. In plaats van 20 zijn er nu profielen voor maar liefst 40 sporten en activiteiten, waaronder Vechtsport, Yoga en HIIT.

Een lichtelijke downgrade is er binnen het zwemprofiel, aangezien er nu minder zwemdata wordt bijgehouden. Geen slaglengte, afstand en tempo meer, maar alleen de duur. Wie weet komt dit in de toekomst weer terug.

Health & Fitness

Fitbit Sense 2 fysieke reacties

De belangrijkste reden om een Fitbit Sense 2 te kopen zijn de health & fitness functies. Er wordt van alles bijgehouden, geanalyseerd en gecommuniceerd, met het doel om je lichaam en geest gezond te houden.

De Fitbit Sense 2 heeft verschillende sensoren onderop, waarmee je hartslag, huidtemperatuur, elektrodermische activiteit en bloedzuurstofniveau worden gemeten.

Fitbit Sense 2 onderkant

Dit kon de vorige Sense ook allemaal, behalve dat je elektrodermische activiteit (EDA) nu continu wordt gemeten; de sensor wordt daarom nu ook wel ‘cEDA’ genoemd, waarbij de ‘c’ staat voor ‘continuous’ (‘continu’).

Fitbit Sense 2 mindfulness EDA Relax

Dit is een fijne verbetering, aangezien je Fitbit Sense 2 nu zelf automatisch je stressniveau kan bijhouden en precies kan detecteren wanneer hier veranderingen in zijn.

Fitbit Sense 2 EDA uitleg

Fitbit Sense 2 EDA uitleg 2

Mocht de elektrische activiteit van je huid (zoals hartslag, huidtemperatuur en transpiratie) veranderingen vertonen dat laat de Sense 2 dit weten en vraagt je vervolgens hoe je je op dit moment voelt, waarbij je kunt kiezen uit opties als ‘gespannen’ en ‘tevreden’.

Fitbit Sense 2 stressbeheersing

Fitbit Sense 2 gevoel stress

Fitbit Sense 2 gevoel 2

Het zou nóg functioneler zijn als je echt iets zou kunnen typen – in de app – om te kunnen aangeven wat er aan de hand is (was je met werk bezig, ben je de trap opgelopen, heb je koffie gedronken?), maar het is nu ook al een mooie functie.

Het is niet zo dat er ieder detectiemoment iets aanwijsbaar of merkbaar anders is in je gemoedstoestand is, maar je wordt wel aangezet om hier even bij stil te staan, wat op zich niet slecht is.

Soms heb je het niet in de gaten maar ben je wel degelijk wat gespannen en kan het geen kwaad om even een ontspannende (ademhalings)oefening te doen, zoals je Sense 2 aangeeft.

Fitbit Sense 2 waarom gefrustreerd

Je kunt dan ook een 2 minuten lange EDA-scan doen, waarbij je je hand op je scherm legt en alle minuscule veranderingen worden waargenomen.

Fitbit Sense 2 EDA scan

Fitbit Sense 2 EDA instructie

Aan het eind wordt het aantal veranderingen getoond en zie je in hoeverre je hartslag is veranderd. Meestal is deze dan omlaaggegaan.

Fitbit Sense 2 EDA responsen

Fitbit Sense 2 EDA hartslag verlaagd

Verder wordt gedurende de nacht je bloedzuurstofniveau (SpO2) geregistreerd, maar ook je HRV (hartslagvariabiliteit) en je huidtemperatuur. Dit laatste is relatief nieuw, al wordt het ook gemeten op verschillende recente horloges van bijvoorbeeld Samsung en Apple.

Fitbit Sense 2 SpO2 en stressscore

Er wordt alleen niet de exacte temperatuur van je huid gegeven maar variaties op je basislijn. Op die manier zie je dus in hoeverre je temperatuur gedurende de nacht omhoog (of omlaag) is gegaan.

Fitbit Sense 2 Ademhaling Fitbit Sense 2 hartslag grafiek nacht Fitbit Sense 2 app huidtemperatuur

Dit iets kan zeggen over menstruatiecycli of een mogelijke eisprong, maar een plotselinge verhoging van temperatuur kan bijvoorbeeld ook wijzen op (aankomende) griep.

ECG en Slaaptracking

Fitbit Sense 2 ECG uitslag

De slaapmetingen zijn als vanouds weer uitstekend en behoorlijk uitgebreid, met informatie over al je slaapfases, waaronder dieper slaap en REM-slaap.

De slaapscores liggen over het algemeen wel iets hoger dan je naar je eigen gevoel zou denken: zo kreeg ik na een korte nacht van zo’n 5 uur gewoon een score van 75.

Dat zal voornamelijk op basis van flink wat diepe slaap geweest zijn, wat zeker een belangrijke bijdrage levert, maar toch… ik voelde me toen toch niet bepaald topfit.

Verder zijn het prima inzichten die je hiermee krijgt. Ook kun je – via Premium – een uitgebreid slaapprofiel en een slaapdier toegewezen krijgen dat je laat zien wat je slaapgewoontes zijn en hoe je deze eventueel kunt verbeteren.

Net als de Versa 4 kan de Sense 2 het je laten weten als je een onregelmatige hartslag hebt (Afib). Maar je kunt ook live je hartritme checken met behulp van de ECG-scanner, door je vingers op de randen van het scherm te leggen.

Fitbit Sense 2 ECG instructie

Heb je hierbij (herhaaldelijk) afwijkende metingen die (kunnen) duiden op hartritmestoornis dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met een arts.

Wellness, Herstelscore en Premium

Fitbit Sense 2 mindfulness sessie

De Sense 2 heeft, net als de Versa 4 en eerste Sense, een scala aan Wellness-functies en -mogelijkheden ter beschikking.

Er is onder meer een Relax-app, met een groter en kleiner wordende cirkel, waarmee je je ademhalingsfrequentie omlaag kunt brengen, maar in de Fitbit App vind je ook vele meditatie- en wellness-video’s.

Fitbit Sense 2 reflecteren  Fitbit Sense 2 app lichaamsscan

Fitbit Sense 2 stemmingen Fitbit Sense 2 app mindfulness

Met behulp van deze video’s – zoals bijvoorbeeld een body scan-video waarin een stem je in stappen uitlegt hoe je je op je lichaam moet concentreren – kun je goed tot rust komen, soms in combinatie met de EDA-scanner, waar je dan je handpalm op moet leggen.

Zeker als je de betaaldienst Premium gebruikt (die de eerste 6 maanden gratis is), profiteer je volop van een heel brede collectie ondersteunende video’s. Niet alleen voor wellness, maar ook een ruime verzameling workout-instructievideo’s.

Premium biedt nog meer voordelen, zoals het eerdergenoemde slaapprofiel, snurkdetectie en een dagelijkse herstelscore die aangeeft of je alweer genoeg bent uitgerust en hersteld om te gaan sporten.

Fitbit Sense 2 herstelscore Fitbit Sense 2 herstelscore 2

Dit is een erg fijne functie – die bijvoorbeeld ook op de duurdere Garmin horloges te vinden is – en het zou mooi zijn als dit in een volgende Sense ook zonder Premium beschikbaar zou komen voor gebruikers.

Smarts en Google Maps

Fitbit Sense 2 Google Maps turn by turn

De Fitbit Sense 2 is bovenal een prachtige health & fitness watch, maar heeft daarnaast ook wel degelijk interessante smart mogelijkheden. 

Zo kun je berichten ontvangen van je smartphone, zoals mails en appjes en is het ook mogelijk om hierop te reageren met vooraf ingestelde berichten.

Wat daarnaast een erg mooie functionaliteit is, is dat je ook inkomende telefoongesprekken kunt beantwoorden – en voeren – via de speaker en microfoon van de Sense 2.

Dit kan op verschillende momenten een ideale oplossing zijn, bijvoorbeeld als je in een auto zit zonder hands free-set (of -functie) en je je telefoon in je zak hebt zitten. Je geeft gewoon een tikje op het scherm en je kunt praten.

Wel moet gezegd worden dat de geluidskwaliteit niet fantastisch is en – net als bij de Versa 4 – wat krakerig kan klinken, maar je kunt elkaar gewoon verstaan en een gesprek voeren en dat is het belangrijkste.

Zoals al vermeld biedt de Sense 2 geen toegang tot apps van derden en is er geen mogelijkheid om muziek af te spelen of te bedienen op/met de Sense 2, wat natuurlijk best jammer is.

Ook is er op dit moment als stemassistent alleen nog Amazon’s Alexa beschikbaar. Google Assistent moet nog wel komen, maar wanneer precies is nog onduidelijk.

Fitbit Sense 2 app Google Maps install

Wat wél fijn is, is de recente toevoeging van Google Wallet, voor betalingen (in plaats van Fitbit Pay), én – vooral – de aanwezigheid van Google Maps.

Voor Maps moet wel gewoon je telefoon in de buurt zijn, maar het is enorm bevrijdend en praktisch om alleen maar je pols te hoeven draaien om de (turn-by-turn) routeinstructies te bekijken in plaats van voortdurend je telefoon vast te moeten houden.

De verwachting is dat Google Maps ook op andere devices zal komen maar vooralsnog is dit een unieke functie voor de Sense 2 en Versa 4 en een goed aan-/verkoopargument voor een van deze horloges.

Fitbit Sense 2 batterij

Fitbit Sense 2 laden

De Sense 2 heeft net als zijn voorganger – en de Versa 4 – een accuduur van 6+ dagen. Dan moet je alleen niet al teveel GPS-activiteiten ondernemen en geen Always On-display gebruiken. Doe je dit wel, dan moet je rekenen op een duur van 2 a 3 dagen.

Fitbit Sense 2 charger

Het is hoe dan ook goed om je lader in de buurt te houden, waarbij het heel fijn is dat dit laden erg snel gaat. Na 12 minuten heb je al genoeg voor 24 uur ‘schermtijd’.

Eindoordeel Fitbit Sense 2: de beste Fitbit, die nog beter zou kunnen

Fitbit Sense 2 watchface hout
De Fitbit Sense 2 is een prachtige smartwatch die veel health & fitness functies biedt, heel prettig in gebruik is, maar op sommige punten merkwaardig genoeg is gedowngraded ten opzicht van de eerste Sense.

Hij heeft geen third party apps, geen WiFi en muziekfunctionaliteit, (nog) geen Google Assistant… maar wél een betere knop, lichtere en compactere kast, Google Maps en Wallet, twee keer zoveel sportprofielen, continue stressmeting.

Het is, kortom, maar net wat je het belangrijkste vindt.

Dat de Fitbit Sense 2 een mooi, veelzijdig en voor de meeste gebruikers gewoon een uitstekende smartwatch is, valt verder niet te ontkennen. En met de recente prijsdaling(en), is ie nog aantrekkelijker geworden.

Benieuwd of de Sense 2 goed bij je past? Bestel de Fitbit Sense 2 dan snel en probeer hem gewoon zelf.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 459
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 886
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 312
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 419
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Vergelijk met

Vergelijk de Fitbit Sense 2 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!