De beste hartslagmeter geeft je meer inzicht in je prestaties zodat je efficiënter kunt trainen

Een hartslagmeter helpt je om effectiever te kunnen trainen.

Er zijn echter veel verschillende type hartslagmeters. Zoals sporthorloges, hartslagbanden, activity trackers en zelfs sportoordopjes met hartslagmeting.

Wil jij weten wat de beste hartslagmeter voor jou is? Bekijk dan onze top 10 en het stappenplan.

De beste hartslagmeters voor jou: maak je keuze!

sporthorloge vergelijken

Dit zijn de beste hartslagmeters van mei 2024. Van activity trackers, sportoordopjes met hartslagmonitor, sporthorloges tot hartslagbanden. Let bij je keuze op gebruiksgemak,

Sporthorloges

Garmin Forerunner 245

Garmin Forerunner 245

Voor de aanschaf van een sporthorloge als de Garmin Forerunner 245 tast je iets dieper in de buidel dan wanneer je voor een activitytracker gaat. Daarvoor krijg je dan wel een heleboel op sport gerichte functionaliteit terug.

Zo maak je met de Garmin Forerunner 245 een heleboel uitgebreide hardloopanalyses, onder andere m.b.v. de ingebouwde hartslagmeter. De informatiestroom is zelf nog verder uit te breiden doordat je dit horloge eenvoudig koppelt aan andere accessoires voor professionele meting van hardloopprestaties zoals hartslagbanden en pods.

Tel daarbij op dat de je met de Music-uitvoering van dit horloge geen smartphone meer hoeft mee te nemen om naar je favoriete muziek te luisteren en je hebt het ideale horloge voor vrijwel iedere hardloper.

Voor veel meer dan alleen hardlopen is dit sporthorloge minder ideaal. Zwemmers, triatleten en serieuze hikers willen vaak data die dit sporthorloge niet kan leveren.

Wil je meer weten over dit sporthorloge, check dan de uitgebreide review over de Garmin Forerunner 245.

Bestel veilig en snel:

Fitbit Charge 4

Fitbit Charge 4

De Fitbit Charge 4 wordt activitytracker genoemd maar is eigenlijk al dermate uitgebreid dat hij als eenvoudige sporthorloge beschouwd kan worden. Het slanke model komt overeen met wat je van een activitytracker mag verwachten. Je kunt hem 7 dagen onafgebroken gebruiken voor monitoring van je algehele gezondheid. Zo meet hij je stappen, traptreden, slaapritme en calorieverbruik.

Tijdens het sporten meet hij je hartslag en door de waterdichte behuizing zelfs de afstand die je gezwommen hebt. De Fitbit Charge 4 is dus een heel complete sportbegeleider.

Hartslag Charge 3

Deze activitytracker is uitgerust met een GPS-tracker (De Fitbit Charge 3 had dit niet) dus je kunt de afstand, tempo en route nauwkeurig bekijken tijdens of na afloop van je hardlooprondje. Om naar muziek te luisteren tijdens het hardlopen zul je een ander device mee moeten nemen want dat kan niet via deze activitytracker.

Wil je meer weten over deze activitytracker, check dan de uitgebreide review over de Fitbit Charge 4.

Bestel veilig en snel:

Huawei Band 4 Pro

Huawei band 4 pro

De Huawei Band 4 Pro is t.o.v. de Fitbit Charge 4 activitytracker iets betaalbaarder en dus geschikt voor de hardloper met de wat kleinere beurs.

Net als vrijwel alle andere activitytrackers is ook dit “horloge” geschikt voor continue, dagelijks gebruik. Hij beschikt zelfs over ingebouwde GPS en natuurlijk over ingebouwde hartslagmeting. Wanneer die functies zijn uitgeschakeld kun je bijna 2 volle weken vooruit op een opgeladen batterij. De Pro 4 biedt veel voor weinig geld.

Functionele nadelen kent deze activitytracker helaas ook. Zo is de hartslagmeting minder nauwkeurig dan de “echte” sporthorloges en is het touchscreen soms wat minder responsief.

Wil je meer weten over deze activitytracker, check dan de uitgebreide review over de Huawei Band 4 Pro.

Bestel veilig en snel:

Garmin Vivoactive 4

Garmin Vivoactive 4

Zoek je een smartwatch met casual looks én bovengemiddelde sportfunctionaliteiten? Dan zit je goed met de Garmin Vivoactive 4.

Deze nieuwste Vivoactive variant is dan wel wat robuuster dan zijn voorganger, de Vivoactive 3; door zijn casual uitstraling draag je hem nog steeds zonder problemen de hele dag door.

De Vivoactive 4 beschikt over een optische polshartslagmeter. Die meet je hartslag continu en laat bovendien tijdens je trainingen je hartslagzones zien.

Met die eigenschap én met de optie je VO2-max te meten, sport je met dit chique horloge nog gerichter dan je altijd deed. Bovendien zijn op de Vivoactive 4 standaard al meer dan 20 sportapps en geanimeerde work-outs aanwezig.

Deze betaalbare Garmin watch bezit heel wat handige smartwatch-functionaliteiten. Je betaalt ermee, je speelt er muziek op af en je navigeert ermee door onbekende gebieden.

De batterijduur van de Vivoactive 4 is er, bij gebruik van navigatie en muziek, iets op achteruit gegaan. In dat geval gaat hij geen dag mee.

Gebruik je het horloge enkel als smartwatch, dan werkt de batterij ongeveer 5 dagen.

Over het gebruikersgemak valt te twisten. Sommige mensen vinden de software hier en daar wat ingewikkeld, andere lopen er letterlijk en figuurlijk zo mee weg.

Bestel veilig en snel:
Voordelen
 • Casual uitstraling, dus ook geschikt als smartwatch
 • Prima prijs-kwaliteitverhouding
 • Navigeren is mogelijk
 • Veel smartwatch-functionaliteiten
 • Meer dan 20 verschillende sportapps
 • VO2-max meting mogelijk
Nadelen
 • Batterij gaat bij intensief gebruik nog geen dag mee
 • Sommige mensen vinden de software wat ingewikkeld
 • Navigatie is op basis van een pijl en een lijn

De beste borstbanden

Wil je jouw hartslag zeer nauwkeurig meten? Dan is het aan te raden om een borstband aan te schaffen. Een borstband is een onmisbare accessoire voor iedere serieuze hardloper die voor wedstrijden traint. De Wahoo Tickr, de Polar H10 of de Garmin ANT+ zijn naar onze mening de beste borstbanden die verkrijgbaar zijn.

Polar H10 hartslagsensor

Polar H10 borstband

Met de Polar H10 Hartslagsensor wordt je hartslag op draadloze wijze naar je Bluetooth Smart-apparaat gestuurd. Dat kan een smartphone, smartwatch of sporthorloge zijn. Anders dan voorganger, de Polar H7, kun je nu ook een connectie maken via ANT+ datatransmissie.

Koppel deze hartslagmeter dus aan zo’n beetje alle apparaten die je maar kunt vinden. Je kunt zelfs meerdere verbindingen tegelijkertijd realiseren als je dat wil.

De Polar H10 bestaat uit een soft strap zachte borstband van textiel die beschikbaar is in diverse maten. Dat zorgt altijd weer voor een perfecte fit van de hartslagsensor. De band is gemakkelijk vast te maken met een eenvoudige gespsluiting.

De band blijf erg goed op z’n plaats dankzij de antislip band, ook andere hardlopers geven aan dat de band goed blijft zitten.

De sensor is ook bij dit product na gebruik los te koppelen van de band. Doe dat wel telkens want anders loopt je batterij langzaam leeg! Je kunt de band vervolgens reinigen in de wasmachine om vieze luchtjes te voorkomen. Hardlopen betekent immers zweten.

Polar h10

Volgens Polar zelf is de H10 de nauwkeurigste hartslagmeter ooit. De Hoogwaardige electroden garanderen dat je hartslag nauwkeurig en zonder enige interferentie wordt gemeten. De Polar H10 wordt bovendien voortdurend verbeterd doordat die draadloze software-updates ontvangt.

Loop jij regelmatig met anderen je rondje? “No worries”. Deze hartslagsensor is namelijk gecodeerd. Dat voorkomt dat het signaal van mensen waar je mee samen loopt het signaal van jouw hartslagmeter verstoort.

Veel hardlopers willen ook hun armspieren zo nu en dan trainen. Anders raakt je lichaam qua ontwikkeling toch een beetje uit balans.

Dan hebben we goed nieuws: deze hartslagmeter is namelijk volledig waterdicht tot wel 30 meter onder water. Je kunt hem dan ook gewoon gebruiken tijdens het zwemmen.

Let wel op! Alleen het Polar V800 sporthorloge kan de gegevens van de hartslag opvangen tijdens het zwemmen. Dat “apparaatje” heb je dus ook nodig wanneer je er mee het water in wilt.

Bestel veilig en snel:

Garmin HRM Run

Garmin Run hartslagband

Wanneer je als fanatieke hardloper in het bezit bent van een Garmin sporthorloge, kan de Garmin Run wel eens de hartslagmeter voor jou zijn.

Niet alleen zijn de hartslagmetingen die deze borstband doet zeer nauwkeurig; de HRM Run analyseert nog veel meer.

Zo meet deze hartslagmeter bijvoorbeeld ook je lactaatdrempel. Met die informatie kunnen je trainingszones zeer accuraat bepaald worden. Concreet betekent dat meer inzicht in de intensiteit van je trainingen.

De belangrijkste feature van de HRM Run is toch wel de aanwezigheid van een cadanssensor. Met deze band meet je dus niet enkel je hartslag, maar ook 6 soorten geavanceerde hardloopgegevens.

Naast cadans zijn dat de verticale oscillatie, grondcontacttijd, grondcontacttijd-balans, staplengte en verticale ratio.

Wanneer je in staat bent op de juiste manier deze gegevens te analyseren, kun je nog bewuster aan de slag met je hardloopconditie en je prestaties.

Ook qua draagcomfort krijg je met de HRM Run absoluut waar voor je geld. Toch zijn er ook wat minpuntjes.

Deze band beschikt niet over een BlueTooth verbinding, waardoor je hem niet direct op je telefoon kunt aansluiten. Daarnaast is hij enkel spatwaterdicht. Voor zwemmen is de HRM Run dus niet geschikt.

Bestel veilig en snel:
Voordelen
 • Zeer nauwkeurige hartslagmeting
 • Meet ook je lactaatdrempel, waardoor je hartslagzones accuraat geanalyseerd worden
 • De aanwezige cadanssensor meet 6 verschillende hardloopdynamica
 • Met die gegevens verbeter je nog gemakkelijker je hardloopconditie en -prestaties
 • Zit lekker en zakt niet af
Nadelen
 • Alleen compatibel met Garmin sporthorloges
 • Geen BlueTooth verbinding
 • Niet geschikt voor zwemmen, omdat hij alleen spatwaterdicht is
 • Prijzige hartslagmeter

Wahoo Stealth

Wahoo Stealth

Op het gebied van interactieve borstbanden steekt de Wahoo TICKR Stealth met kop en schouders boven zijn concurrenten uit.

Voor ongeveer 50 euro haal je een comfortabele, verstelbare borstband in huis die nét wat meer kan dan zijn voorganger, de Wahoo TICKR.

De belangrijkste verbetering zit ‘m in de connectiviteit. De TICKR Stealth geeft je de mogelijkheid om de band gelijktijdig aan 3 verschillende apparaten te verbinden door middel van BlueTooth.

De lampjes aan de bovenkant van het device geven aan of de verbinding correct tot stand is gekomen. Ook kun je de hartslagband verbinden aan andere apparaten met ANT+.

De Stealth is compatibel met meer dan 50 sportapps. Met een levensduur van 500 uur is de batterij ook aanzienlijk verbeterd.

Een laatste pluspunt is de hartslagtests die de TICKR Stealth voorafgaand aan je training doet. Na 2 simpele tests maak je je keuze uit 2 doelen: Burn of Burst.

Bij Burn gaat het vooral om vetverbranding, terwijl Burst zich meer richt op het verslinden van koolhydraten. De Stealth vertelt je precies in hoeverre je deze doelen tijdens je training hebt bereikt.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Is licht en zit comfortabel
 • Relatief lage prijs voor een hartslagband met deze mogelijkheden
 • Keuze uit 2 typen trainingen
 • Compatibel met meer dan 50 sportapps
 • Verbinding met 3 verschillende apparaten tegelijkertijd via BlueTooth mogelijk
 • Batterijduur is meer dan goed
Nadelen
 • In sommige gevallen werkt de simultane BlueTooth-verbinding niet goed

Garmin ANT+ review

De Garmin ANT+ borstband is een waterdichte hartslagmeter die je via ANT+ kunt verbinden aan bijvoorbeeld een Garmin sporthorloge of je smartphone. Let op want via Bluetooth verbinden gaat niet!

De band is stevig en zit goed, maar wellicht wel iets minder comfortabel dan bijvoorbeeld de Polar H7. Je kunt de batterijen zelf gemakkelijk verwisselen en de hartslaggegevens zijn zeer betrouwbaar.

Bekijk prijs & reviews

Voordelen
 • Waterdicht
 • Betrouwbare gegevens met betrekking tot de hartslag
 • Batterijen zijn eenvoudig te vervangen
Nadelen
 • Beschikt niet over een Bluetooth verbinding
 • Kan wat goedkoper aanvoelen

De beste oordopjes met ingebouwde hartslagmeter

Hoe handig is dat? Je plugt je oordopjes in je oren, zet je muziek aan en je hartslag wordt direct vanuit je oor gemonitord.

Dan heb je helemaal geen gedoe meer met hartslagbanden of sporthorloges en sla je twee vliegen in één klap. We hebben de beste drie oordopjes voor tijdens het hardlopen voor je op een rijtje gezet.

Jabra Sport Pulse Wireless

Deze fijne oordopjes kun je via bluetooth met je smartphone verbinden. Zo heb je geen last meer van draden die in de knoop raken tijdens het sporten. Ook kun je je muziek eenvoudig bedienen zonder dat je je telefoon uit je zak hoeft te halen. Met de knoppen op het neksnoer van de oordopjes kun je snel naar een volgend muzieknummer gaan.

Je kunt deze Jabra Sport Pulse Wireless oordopjes ook gebruiken als headset om zo de inkomende gesprekken op je telefoon op te nemen tijdens je training.

In de oordopjes zit een betrouwbare hartslagmeter die je hartslaggegevens tijdens je training gelijk naar je smartphone stuurt. Tevens wordt je VO2 Max tijdens het sporten in de gaten gehouden en kun je feedback te horen krijgen wanneer je tijdens het hardlopen beter iets kunt veranderen.

De batterijen van de Jabra Pulse Wireless gaan helaas maar een aantal uren mee en je zult ze dus geregeld moeten opladen. Daarnaast wordt door sommige gebruikers aangegeven dat de geluidskwaliteit niet helemaal optimaal is vanwege de beperking van de bastonen.

Ben je benieuwd naar deze Jabra Sport Pulse Wireless oordopjes? Bestel ze dan nu snel en probeer ze uit. Bevalt het niet dan stuur je ze gewoon weer (gratis) terug!

Voordelen
 • Nauwkeurige hartslagmeting
 • Bluetooth connectiviteit
 • Continue VO2 Max meting
Nadelen
 • Batterijduur
 • Geluidskwaliteit kan wat tegenvallen

Jabra Elite

Jabra Elite

Ten opzichte van de Jabra Sports Pulse Wireless zetten de Jabra Elite oordopjes een paar stappen in de goede richting.

De in-ear-hartslagmeter biedt audio-coaching op maat tijdens je training en werkt bovendien moeiteloos samen met de uitgebreide fitness app van Jabra.

Het geluid van de Jabra Elite is wat beter dan dat van de Sports Pulse Wireless. Achtergrondgeluiden worden grotendeels gefilterd, maar zijn helaas nog steeds hoorbaar. Toch is de overall geluidskwaliteit niet slecht voor een verbinding met BlueTooth.

Mensen zijn wisselend tevreden over het draagcomfort van de Jabra Elite oordopjes. Soms vallen ze uit of zitten ze simpelweg niet lekker. Hier hebben wij geen problemen aan ondervonden.

Wel is de hartslagmeting prima nadat de dopjes je hartslag eenmaal gevonden hebben. Dat duurt soms even.

Hoewel de audio-coaching een interessante extra optie is, levert de stem in sommige gevallen wel wat irritatie op. Die laat iets te vaak en iets te luid van zich horen.

Ook in de zoektocht naar de hartslag is de stem prominenter aanwezig dan je muziek.

De batterijduur is met 4,5 uur redelijk te noemen. De draagbare oplaadhoes biedt je iets meer bewegingsvrijheid. Daarmee gaan de oordopjes zo’n 13,5 uur mee.

Voordelen
 • Draadloze oordopjes met hartslagmeting
 • Geluid is beter dan dat van de Jabra Sports Pulse Wireless
 • Hartslagmeting is prima
 • Gepersonaliseerde audio-coaching
 • Met de oplaadhoes heb je zo’n 13,5 uur plezier van de oordopjes
Nadelen
 • De stem van de audio-coach is te hard ten opzichte van de muziek
 • Batterijduur is matig
 • Het draagcomfort is niet voor iedereen goed

Bose Soundsport Pulse

Deze oordopjes met ingebouwde hartslagmeter van Bose zijn een stuk duurder dan de oordopjes van Jabra. De geluidskwaliteit is dan ook een stuk beter. Bose staat uiteraard bekend om haar goede geluidskwaliteit.

De Bose Soundsport Pulse oordopjes kun je makkelijk via Bluetooth met je smartphone verbinden. Dankzij de extra oorclips aan de oordopjes blijven deze tijdens het hardlopen goed in je oren zitten. Van nummer wisselen en gesprekken aannemen gaat eenvoudig via de knoppen op het neksnoer.

Deze oordopjes zijn qua uiterlijk wat groot en vallen dus wel op wanneer je ze draagt. De batterijen gaan helaas ook bij dit model maar een aantal uren mee.

Wil je echter afgezien van gebruikmaking van de ingebouwde hartslagmeter in de oordopjes, ook nog kunnen genieten van prachtig geluid? Dan zijn deze oordopjes van Bose de beste keuze.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Bluetooth verbinding
 • Oordopjes blijven stevig zitten
 • Geluidskwaliteit
Nadelen
 • Batterijduur
 • Grootte van de oordopjes

Samsung Gear IconX

De Samsung Gear IconX oordopjes zijn in tegenstelling tot de modellen die hiervoor werden genoemd, helemaal draadloos. Ze hebben dus ook geen neksnoer. Bovendien beschikken deze oordopjes over een intern geheugen van 4 GB.

Je draagt de muziek mee in je oor dus je hoeft je je smartphone helemaal niet mee te nemen als je naar je favoriete muziek wilt luisteren. Naast het meten van je hartslag houden deze oordopjes bovendien je afstand, snelheid en aantal verbrande calorieën bij.

Een geweldig voordeel is dat de oordopjes makkelijk te bedienen zijn op de oorschelpen. Wanneer je eroverheen schuift bedien je bijvoorbeeld het volume. Vanwege alle functionaliteit moet je deze oordopjes wat vaker opladen dan de dopjes van Bose en Jabra.

Het opbergdoosje is gelijk een powerbank en zo heb je dus altijd een extra accu wanneer je oordopjes leeg zijn. Helaas werken deze Samsung oordopjes niet met iOs toestellen.

Twijfel je of deze oordopjes voor jou geschikt zijn? Bestel ze dan nu en probeer ze zelf uit.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Intern geheugen
 • Naast de hartslag worden ook andere gegevens bijgehouden
 • Opbergdoosje dient ook als powerbank
Nadelen
 • Batterijduur
 • Oordopjes werken niet met iOs

JBL Reflect Fit

JBL Reflect Fit

Ook van producent JBL zijn draadloze oordopjes met ingebouwde hartslagmeter op de markt: de JBL Reflect Fit.

Bij aankoop ontvang je dopjes in verschillende maten, waardoor het draagcomfort voor vrijwel iedereen goed is te noemen. De comfortabele, zweetbestendige nekband voegt nog wat extra stevigheid toe.

De ingebouwde hartslagmeter meet niet alleen je hartslag, maar levert op verzoek ook nog directe audio-informatie over de zones waar je je in bevindt. De metingen op zich zijn overigens vrij nauwkeurig.

Een enorm pluspunt van de JBL Reflect Fit is de lange levensduur van de batterij. Die gaat zo’n 10 uur mee bij intensief gebruik.

De BlueTooth-verbinding daarentegen werkt voortreffelijk. Sommige gebruikers geven aan dat het even kan duren voordat de verbinding tot stand komt. Hier hebben wij geen last van gehad.

Gebruikers zijn tevreden over het geluid dat de JBL Reflect Fit oordopjes voortbrengen. Het ontbreken van noise-cancelling is een gemiste kans.

Voordelen
 • Draagcomfort is goed
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Hartslagmeting is nauwkeurig
 • Batterij gaat zo’n 10 uur mee
 • Audio-informatie over hartslag ontvang je op verzoek
 • Zweetbestendige nekband verhoogt het comfort
Nadelen
 • Geluid is soms wat schel
 • Noise-cancelling ontbreekt

Waarvoor kun je een hartslagmeter gebruiken?

Een hartslagmeter geeft aan hoe hoog jouw hartslag op een specifiek moment is. Tijdens de training maakt dit duidelijk of je er een tandje bij moet zetten of dat je het juist beter iets rustiger aan kunt doen.

Er zijn verschillende hartslagzones. De zone waarin je traint heeft een specifiek effect op het lichaam.

Wanneer je tijdens het hardlopen je hartslag bijhoudt, dan kun je veel efficiënter gaan trainen waardoor je sneller een betere hardloper wordt.

Bovendien is trainen met hartslagmonitoring een hulpmiddel om jezelf extra uit te dagen tijdens het hardlopen.

Wedden dat jij er pas achter komt dat je hartslag veel te hoog is zodra je jouw eerste ronde met een hartslagmeter aflegt!

Hoe werkt een hartslagmeter?

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar om je hartslag effectief mee te monitoren en die maken gebruik van verschillende meettechnieken.

Er zijn bijvoorbeeld sporthorloges met ingebouwde hartslagmeter. Die meten door middel van een optische sensor het bloed dat door je aderen stroomt en kunnen aan de hand daarvan je hartslag bepalen.

Een borstband die je om je bovenlijf draagt daarentegen, meet de hartslag door middel van kleine elektrodes. Een borstband meet aan de bron, je hart dus, en is daarom een stuk betrouwbaarder dan een ingebouwde hartslagmeter in een sporthorloge.

Dus: gebruik een sporthorloge voor een redelijk nauwkeurige meting. Maar gebruik een borstband als je exact wilt weten hoe hoog je hartslag op ieder moment tijdens het hardlopen is

Wanneer past welke hartslagmeter het beste bij jou?

We zetten de opties op het gebied van hartslagmeting hierna uitgebreid voor je op een rij. Dan kun jij bepalen welke hartslagmeter het beste is voor jou als hardloper:

Activitytracker

Een activitytracker is een horloge met ingebouwde monitoringfuncties. De te meten parameters en andere functionaliteiten verschillen per type maar over het algemeen worden in elk geval het aantal stappen dat je zet, je slaapkwaliteit en het aantal calorieën dat je verbruikt gemeten.

De tracker meet m.a.w. hoe actief je bent. Inmiddels zijn er ook diverse activitytrackers op de markt met een ingebouwde, optische hartslagmeter.

De aanschafprijs voor activitytrackers ligt over het algemeen relatief laag. Dat komt omdat de gebruikte techniek vaak wat laagwaardiger is en de mate van functionaliteit niet al te groot is.

Hardlopen met een activitytracker als hartslagmeter wordt vooral gedaan door recreatieve hardlopers of beginners die genoegen nemen met globale hartslagmonitoring.

Sporthorloge

Bijna alle sporthorloges worden tegenwoordig uitgerust met optische hartslagmeting. Deze techniek is nog iets minder nauwkeurig dan het meten van de hartslag met een borstband.

Onder andere de dips in het hartslagritme bij bijvoorbeeld intervaltraining, kunnen minder goed worden waargenomen.

De optische meettechniek t.b.v. de hartslag in sporthorloges is vaak beter dan die in activitytrackers. Ook beschik je over meer analysemogelijkheden.

Daar betaal je allemaal ook wat meer voor. Deze meetmethode is geschikt voor serieuze atleten die eenvoudigweg een hekel hebben aan het dragen van een borstband en die genoegen nemen met hartslagmeting bij benadering.

De top 5 sporthorloges

Garmin Vivoactive 5
1. Garmin Vivoactive 5
2. Garmin Fenix 7 Pro
Fenix-7-thumbnail
3. Garmin Fenix 7
Garmin Enduro 2 sporthorloge
4. Garmin Enduro 2
Garmin Forerunner 245
5. Garmin Forerunner 245

Borstband

De meetmethode van de borstband, namelijk d.m.v. electroden direct bij de hartzone, is aantoonbaar de meest nauwkeurige. De hartslagmeting wordt realtime gemonitord. Je zult het zien, zodra je stopt past de meting zich direct aan.

Op die manier kun je zeer effectief en gericht op hartslagfrequentie trainen. Je moet geen bezwaar hebben tegen het “vervelende” gevoel van het dragen van een band om je torso en ook niet tegen het extra gedoe om die band aan te moeten brengen alvorens je gaat hardlopen.

Voor hardlopers waarvoor de kwaliteit van de monitoring belangrijk is, is en blijft dit de beste optie. Sommige interval achtige trainingen zijn bijvoorbeeld alleen effectief wanneer je je training pas weer voortzet wanneer je hartslag onder een bepaalde punt is gekomen.

Een vertraging in de waarneming zorgt ervoor dat het trainingseffect verslechtert. Is dit belangrijk voor je dan kies je als hardloper het beste voor de borstband.

Beste borstband van 2024

 
foto product voordelen
Polar H10 borstband Polar H10 hartslagband Beste keuze
 • Beste hartslagband van dit moment
 • Zeer precieze hartslag meter
 • Zeer hoog draagcomfort, je merkt niet dat je de band draagt
 • Batterij gaat lang mee
bekijk prijs
Garmin HRM-Run Garmin HRM-Run hartslagband
 • Meet hartslag zeer nauwkeurig
 • Meet je hardloopdynamica met behulp van ingebouwde versnellingsmeter
 • Aan meerdere apparaten tegelijkertijd te koppelen met ANT+
 • Altijd een snelle koppeling
bekijk prijs
Garmin premium borstband Garmin dual ANT+ Premium hartslagband
 • Universele maat dus voor alle mensen geschikt
 • Zeer nauwkeurige hartslagmeter
 • Licht van gewicht
bekijk prijs
Wahoo Tickr fit Wahoo TickR Fit hartslagband
 • Nauwkeurige hartslagmeter
 • Prijs/kwaliteit een van de beter
 • Irriteert de huid niet
bekijk prijs
Geonaute hartslagband Geonaute hartslagband Budget
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Stoffenband die heel comfortabel zit
 • De band is los uit te wassen
bekijk prijs
Goodlux vervangborstband Goodlux vervangborstband
 • Zit erg comfortabel
 • Niet te duur voor een kwalitatief goede band
 • Geschikt voor grote variatie aan posturen
 • Gemakkelijk verstelbaar
bekijk prijs

Oordopjes

Sinds enige tijd is er een alternatief op de markt voor hartslagmeting tijdens het hardlopen. Diverse fabrikanten leveren (draadloze) oordopjes waarmee je tijdens het hardlopen naar muziek luistert.

Omdat deze oordopjes zijn uitgerust met techniek t.b.v. hartslagmonitoring in het oor, voorzien ze je tegelijkertijd van informatie over je hartritme.

Over de kwaliteit van hartslagmeting via oordopjes is nog niet zo veel bekend. Deze optie is vooralsnog vooral geschikt voor je wanneer je als hardloper altijd met muziek op ronddraaft en je je de moeite van het dragen van een borstband of sporthorloge wilt besparen. Doppen in en meten maar!

Samenvatting

Het monitoren van de hartslag tijdens het hardlopen is eigenlijk voor ieder type hardloper van belang. Of je nu beginner bent of prestatiegerichte wedstrijdatleet: hartslagmonitoring maakt je trainingen effectiever.

De wijze waarop en de nauwkeurigheid waarmee je je hartslag meet tijdens het hardlopen, kunnen verschillen. Voor gemak en met een beperkt budget kies je voor een activitytracker maar dan boet je aan nauwkeurigheid in.

Dezelfde eenvoudige meetmethode aan de pols vind je bij de iets duurdere sporthorloges. Daar krijg je dan nog een lading extra functionaliteit bij. Ben jij een serieuze atleet: echt nauwkeurig meet je je hartslag – maar dan ook alleen je hartslag – met behulp van een hartslagband om je borst.

Is muziek onmisbaar voor jou tijdens het hardlopen dan bestaat er ook nog de mogelijkheid van oordopjes met ingebouwde hartslagmeter. Dat is pas echt gemakkelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Bas

Mooi overzichtelijk artikel. Maar vreemd dat voor de borstbanden de Garmin RUN niet meegenomen is. Deze pakt, naast hartslag, veel meer meetgegevens voor hardlopen dan de Garmin Dual.