Je hebt vast wel ooit van Tai Chi gehoord. Dat is een hoofdzakelijk contactloze “vechtsportkunst” met gezondheid bevorderende eigenschappen. In de parken van Peking staan hele “kuddes” van mensen Tai Chi te beoefenen. Wat het precies is, is best lastig uit te leggen.
Tai Chi is meer dan alleen een “beweging gerelateerde hobby”. Het is een soort levensfilosofie gebaseerd op principes uit het taoïsme zoals yin en yang. (Bron).
Binnen de hardloopsport is Chi Running enigszins een nieuwe trend. En omdat wij als hét Nederlandstalig hardloopplatform geïnteresseerd zijn in alle hardlooptrends, doken wij erin voor je om uit te zoeken wat Chi Running is en wat het je als hardloper oplevert.
Wat is Chi Running?
Even terug naar Tai Chi. Daarbinnen staan zaken als een sterk bewustzijn van het lichaam, meebewegen, balans en alertheid centraal. Het past waarschijnlijk wel bij het beeld dat je hebt van die mensen die daar zo ogenschijnlijk rustig en beheerst de meest complexe bewegingspatronen staan te maken. Chi Running combineert die bewegingsprincipes vanuit de Tai Chi met het hardlopen. (Bron)
De traditionele opvatting ten aanzien van hardlopen is dat externe elementen ons belemmeren in het vooruitkomen. Vanuit die beschouwing proberen de zwaartekracht en allerlei andere natuurkundige aspecten ons feitelijk alleen maar af te remmen. We bieden ze het hoofd met doorzettingsvermogen en spier bevorderende trainingen om de krachten die ons tegenhouden beter te kunnen weerstaan.
Binnen Chi Running staat de filosofie centraal om met de externe krachten die we tijdens het hardlopen tegenkomen, samen te werken.
Een belangrijk uitgangspunt van Chi Running is dat je snelheid het resultaat is van de wijze waarop je het hardloopproces uitvoert. Het is dus zaak om externe drijfveren als concurrentie met anderen en harde doelstellingen, bijvoorbeeld qua streeftijd en -afstand, los te laten. Als je daaraan vasthoudt krijg je alleen maar last van blessures en overbelasting omdat je vaak meer wilt dan je aan kunt.
Het “proces van het hardlopen” staat centraal binnen Chi Running, niet het resultaat. En dat betekent dus het ontwikkelen en perfectioneren van de totale looptechniek.
Chi Running hardlooptechniek
De procesgerichte basis, de samenwerking met de elementen alsmede de sterke aandacht op hoe je hardloopt en ondertussen ademt en de drive om dat allemaal voortdurend te perfectioneren, vormen dus de basis voor Chi Running. Dit vertaalt zich onder andere op de volgende manier in concrete hardlooptechniek:
Lichaamshouding
Uitgangspunt van Chi Running vormt een ontspannen basishouding van waaruit je iets naar voren helt. Het lichaamszwaartepunt komt daardoor ook iets naar voren te liggen en er ontstaat een automatische voorwaartse neiging. De zwaartekracht zal je daardoor immers naar voren trekken.
Je voeten zullen niet meer ver voor je landen maar direct bij je lichaamszwaartepunt. Daarmee wordt een zogenaamde hiellanding tegengegaan. Dat is goed want door landing op de hiel ontstaat er veel belasting op de knieën en schenen en dat veroorzaakt vaak blessures.
Voetafwikkeling
Net zoals bij barefoot running ontstaat door de hellende houding een landing op de middenvoet. Aan de achterkant worden de voeten tijdens het hardlopen simpelweg opgetild. Er wordt dus niet krachtig afgezet wat veel energieverbruik scheelt. Zowel kuiten als achillespezen worden daardoor veel minder belast. De knieën blijven relatief laag bij Chi Running.
Armbewegingen
De armbeweging is binnen Chi Running cruciaal voor het realiseren van het juiste ritme en de juiste lichaamsbalans. Hou een slingerhoek van ongeveer 90 graden aan. Maak met andere woorden de slingerbeweging niet te kort maar ook niet te lang en vermijd zijwaartse bewegingen van de armen. De totale beweging van het hardlopen dient voorwaarts te zijn. (Bron)
Voor- en nadelen van Chi Running
Voordelen
Een belangrijk voordeel van Chi Running is dat je efficiënter en gemakkelijker gaat hardlopen. Dat voelt wellicht prettiger. Je hoeft niet zo te werken en voelt meer flow tijdens je run. Vergelijk het met fietsen over kasseien of over een glad wegdek. Dat laatste voelt meer ontspannen.
De techniek verkleint ook de kans op het ontstaan van hardloopblessures en dat lijkt wat ons betreft het belangrijkste pluspunt van Chi Running.
Zeker op de langere afstanden kun je mogelijk sneller lopen door meer te ontspannen. Aangezien er op de lange afstanden minder belasting plaatsvindt wanneer je deze methode hanteert, is de mate van spierpijn achteraf ook veel geringer. (Bron)
Nadelen
Over nadelen van Chi Running vind je online niet zoveel. Op zich is er natuurlijk ook weinig af te dingen op een filosofie die zich richt op het bereiken van een ultieme mate van efficiency.
Als nadeel zou in onze opinie kunnen worden aangemerkt dat veel mensen juist gaan hardlopen omdat het geen al te technische sport is. Je kunt er al snel een redelijk hoog niveau bij bereiken zonder ultieme aandacht te hebben voor techniek. Ter indicatie: goed leren tennissen kost je vaak vele jaren.
Het zal de mensen die kiezen voor het gemak van hardlopen minder aanspreken wanneer zij zich volgens deze filosofie toch heel erg op het aspect techniek moeten richten.
Chi Running lijkt zich behoorlijk te concentreren op het realiseren van welbevinden tijdens het hardlopen. Gelijkmatigheid is een belangrijk issue in de filosofie. Als wedstrijdatleet of serieuze recreant krijg je echter soms in onze opinie nu eenmaal te maken met veranderende omstandigheden. Denk aan een pittige klim heuvelop of een onverwachte, enorme tegenwind op een onbeschut stuk.
Je moet dan onvermijdelijk af en toe in het rood gaan om te versnellen en bij je concurrenten te kunnen blijven. Dat doet nu eenmaal pijn. Chi Running lijkt dit “bikkelen” minder goed te bevorderen. Of het dan ook geschikt is voor de echte prestatiegerichte hardloper vragen wij ons een beetje af.
Chi running schoenen
Bij Chi Running horen schoenen die dezelfde karakteristieken hebben als schoenen voor het zogenaamde barefoot running. Ook barefoot running concentreert zich namelijk op een middenvoet landing hetgeen gezonder zou zijn. Ook daadwerkelijk op blote voeten hardlopen zou in de filosofie van Chi Running moeten passen. Op de openbare weg is dat echter alleen voor diehards.
De schoenen die je nodig hebt zijn in elk geval flexibel en lichtgewicht van aard. De hoge hak inclusief dempingsysteem van traditionele hardloopschoenen is hier minder geschikt voor aangezien die een hiellanding uitlokt.
Een bekend merk met schoenen die geschikt zijn, is Vibram. De Vibram Fivefingers is de schoen met 5 tenen die je vast wel eens gezien hebt. Ze zijn uitermate lichtgewicht en de zolen zijn erg dun. Alternatieve merken zijn Merrell en Vivobarefoot. Die kennen niet de rare teenvorm.
Chi running oefeningen
Voor een leuke oefening om Chi Running te oefenen ga je naar een stuifzandgebied of naar het strand. Rennen door het mulle zand maakt je inspanning allereerst zwaar maar dat is niet per se het doel van deze training.
Aan de voetafdrukken die je achter laat in het zand kun je een hoop aflezen. Een gapend gat aan de voorvoetzijde betekent bijvoorbeeld dat je te veel afzet. Streef naar egale afdrukken van voor- en middenvoet. En let er ook op dat je je passen niet te groot maakt. Het mulle zand dwingt je in eerste instantie om juist die dingen te doen die bij Chi Running niet de bedoeling zijn. Door hier extra alert op te zijn word je je zeer bewust van hoe je loopt. (Bron)
Chi running schema’s
Op Internet barst het van de Chi Running training schema’s. Wat opvalt: je moet er vrijwel allemaal voor betalen. We neigen er daardoor enigszins naar te concluderen dat Chi Running nog meer als (commerciële) hype moet worden opgevat dan als een door hardlopers in algemene zin omarmde methode.
Chi Running lijkt vooral geschikt wanneer je wilt beginnen met sporten maar aanleg hebt voor blessures, bijvoorbeeld door overgewicht. Je vindt hier een voorbeeld van een Chi Running loopschema voor beginners.
Als je gericht wilt trainen voor een afstand, van 5 km tot een halve marathon en verder, dan kun je hier een gericht trainingsschema aanschaffen.
Samenvatting en conclusie over Chi Running
Bij Chi Running draait het om het aanleren van een efficiënte hardlooptechniek waarbij blessures worden voorkomen. Het resultaat is de uitkomst van de uitvoering dus richt je volledig op je techniek, ademhaling en houding en zorg dat je ontspannen en in contact met je lichaam blijft. Over je grenzen gaan leidt op korte termijn misschien tot prestatieverbetering maar op langere termijn tot blessures.
Chi Running lijkt een geschikte methode om duurzaam, gezond en blessurevrij te kunnen blijven hardlopen. De indruk die wij hebben is dat het zich meer richt op het geestelijk en fysiek welzijn en welbevinden van de hardloper dan op diens prestaties. Niets mis mee trouwens.
Ben je echter zeer prestatiegericht dan betwijfelen wij enigszins of Chi Running iets voor jou is. Misschien kun je het combineren met andere trainingsmethoden om jouw prestaties te leveren zonder roofbouw te plegen op je lichaam. Sommige mensen zijn echter nu eenmaal gebaat bij het monitoren van hun prestaties en vinden het nu eenmaal fijn om zo nu en dan over hun grenzen te gaan.
Topprestaties leveren en verbeteren met alleen de Chi Running filosofie: wij betwijfelen het.
Laat ons jouw mening over Chi Running weten. We zijn er benieuwd naar en stellen eventueel graag onze mening bij.
Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!