10 voordelen van cardio trainingen

Bij de term “cardio trainingen” denk je wellicht al snel aan een fitnessruimte vol met hometrainers, crosstrainers en roeiapparaten en dergelijke. Het is echter zo dat alle manieren van lichaamsbeweging die leiden tot een hogere hartslag, tot de groep van cardiovasculaire activiteiten worden gerekend. (bron) Hardlopen, fietsen, wandelen, etc. zijn dus allemaal vormen van cardio training. Lees hier over 10 voordelen van cardio trainingen. (bron)

Cardio trainingen en de voordelen die het heeft voor jou

Cardio trainingen en de voordelen die het heeft voor jou

Wanneer je tijdens trainingen cardio oefeningen doet, dan neemt je bloedcirculatie toe. Je spieren vragen namelijk om extra zuurstoftoevoer om de benodigde energie te kunnen leveren. Het doen van cardio trainingen biedt minimaal 10 voordelen.

1. Je traint je uithoudingsvermogen

Zeker wanneer je werk hebt van fysieke aard dan is je conditie van belang. Maar uiteindelijk vindt niemand het prettig om minutenlang te moeten uithijgen wanneer hij / zij eens een sprintje naar de trein heeft getrokken. Wanneer je een goed uithoudingsvermogen hebt dan gaat het dagelijkse leven je in veel gevallen ook een stuk gemakkelijker af. Cardio trainingen zorgen voor verbetering van je uithoudingsvermogen en vergroten daardoor dus ook je leefgemak.

2. Afname van stress

Uit onderzoek van de Harvard Medical School is gebleken dat cardio trainingen een gunstig effect hebben op de mate van stress. Bij stress geeft je lichaam bepaalde hormonen af zoals het stresshormoon cortisol. Wanneer je cardio trainingen gaat doen, dan reduceert dit en waarschijnlijk komt dat omdat er sprake is van een snellere bloedsomloop. De hersenen krijgen daardoor meer zuurstof en worden actiever.

Overigens heeft cardio training niet alleen invloed op de mate van stress maar op het humeur in zijn algemeenheid en zelfs op chronisch depressieve klachten. Daarover later meer.

3. Verlaagt bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is ongezond vanwege de risico’s die dat geeft op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en aderverkalking. Helaas vormen veel leefgewoonten die wij ons in onze Westerse samenleving hebben aangewend, een risico op bloeddrukverhoging. (bron) Cardio trainingen vormen een alternatief voor het gebruik van medicamenten om de bloeddruk tot op een gezond niveau te verlagen.

4. Beter slapen

Beter slapen insomnia

Niet iedereen heeft er last van, maar er zijn mensen die slaapproblemen hebben. Slapeloosheid oftewel “insomnia” is een medisch erkende aandoening en varieert van moeilijk in slaap vallen tot veelvuldig of veel te vroeg wakker worden tijdens de nacht. De verstoring van het bioritme beïnvloedt de gezondheid negatief. (bron)

Uit studies die werden verricht ten aanzien van mensen met chronische slaapproblemen is gebleken dat cardio training in combinatie met het hanteren van goede slaapgebruiken – denk aan een vast ritme, opletten op eten en drinken alvorens te gaan slapen, vermijden van elektronica direct bij het bed – een effectieve behandeling vormt voor slapeloosheid.

5. Versterkt het immuunsysteem

Je immuunsysteem is een complex systeem van samenhangende aspecten dat je lichaam beschermt tegen lichaamsvreemde indringers zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en giftige stoffen. Je realiseert het je niet altijd maar je lijf staat hier voortdurend bloot aan.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat door het doen van cardio trainingen het aantal antilichamen dat bijdraagt aan de afweer, al binnen een paar weken wordt vergroot.

6. Verbetert je humeur

Onderzoek onder personen met een depressie heeft onthuld dat het doen van cardio trainingen voordelen heeft ten aanzien van het humeur. Al na 10 dagen was er sprake van significante reductie van typische depressiesymptomen

Typisch mentale en cognitieve depressieverschijnselen (bron) als geagiteerdheid, rusteloosheid of juist geremdheid, gevoelens van waardeloosheid, overmatige schuldgevoelens, concentratieproblemen en beslissingsproblematiek alsmede gedachten aan dood of zelfdoding namen af of verbeterden. Iedereen heeft daar wel eens ooit mee te maken gehad, ook als je niet depressief bent. Ook dan lijkt cardio training echter het humeur drastisch te kunnen verbeteren.

7. Verlaagde kans op hart- en vaatziekten

7. Verlaagde kans op hart- en vaatziekten

Cardio training wordt aanbevolen door doctoren bij mensen met (risico op) een hartziekte. De training versterkt namelijk het hart en het totale cardiovasculaire systeem (bloed, bloedvaten, etc). Daardoor ontstaat een systeem waarbij het bloed op efficiëntere en effectievere wijze door het lichaam wordt gepompt.

Afgezien van een sterker hart zorgt deze training ook voor schonere bloedvaren doordat de juiste cholesterolwaarden worden behouden. Dat werkt weer goed samen met de verlaging van de bloeddruk die we eerder al hadden aangestipt.

8. Gezonde hersenen

Schrik niet! Uit onderzoek blijkt dat een aantal aspecten die te make hebben met intellectuele achteruitgang, al starten wanneer men tussen de 20 en 30 jaar oud is. Oefeningen die de onderzochte personen moesten doen betroffen bijvoorbeeld puzzels oplossen, woordlijstjes onthouden en patronen herkennen in cijferreeksen en letterreeksen. Het brein is met andere woorden al net zo vroeg aan verval onderhevig als het lichaam. (Bron)

Ander onderzoek maakte echter duidelijk dat wanneer mensen cardio trainingen doen, de mate van verval in de cognitieve prestaties, veel minder groot is dan wanneer men niet traint. Met cardio trainingen houd je met andere woorden niet alleen je lijf gezond maar ook je hersenen.

9. Betere evenwicht

Zeker wanneer je de 65 bent gepasseerd wordt het risico dat je wat breekt door een val, stukken groter. Uit onderzoek is echter gebleken dat (oudere) mensen die cardio trainingen doen een betere fysieke balans hebben. Deze groep was significant beter in allerlei motorische activiteiten zoals op 1 been staan, reiken, strekken, etc. De fysieke fitheid zorgt ervoor dat je gemakkelijker fysiek anticipeert, bijvoorbeeld wanneer je dreigt te struikelen, waardoor het risico op vallen wordt verkleind.

10. Goedkoop

10. Goedkoop cardio

Natuurlijk kun je een duur abonnement nemen bij een fitnesscentrum of personal trainer waar aan jou allemaal hightech apparaten beschikbaar worden gesteld. Cardio trainingen kunnen echter ook gewoon in de vrije buitenlucht worden uitgeoefend. Bovendien is een trainer niet per se nodig. Met een eigen hartslagmeter kom je een heel eind en internet staat vol met gratis voorbeelden van workouts.

Wil je toch gebruik maken van “professionele” faciliteiten? Lokale gymzaaltjes kunnen vaak al met een beperkt budget worden afgehuurd. Ook kun je je werkgever vragen om een financiële bijdrage in jouw fitheid te leveren. Hij is daar ook zelf bij gebaat.

Alles even samengevat

Alles even samengevat

Het doen van cardio trainingen kent vele voordelen die zowel aan je hart (cardiovasculaire systeem) als aan je psyche gerelateerd zijn. Al met al dragen ze dus bij aan de gezondheid van zowel lichaam als geest. En daarmee bevorderen ze het dagelijkse welzijn.

Laat ons weten of jij ook gaat starten met cardio trainingen naar aanleiding van dit artikel!

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!