Garmin Forerunner 955 vs Garmin Fenix 7

Uitgebreide vergelijking

Het is zover. Laat alles vallen waar je mee bezig bent, want het is tijd voor hét titelgevecht onder de (populairste) Garmin watches: een vergelijking tussen de Garmin Fenix 7 en de kersverse Garmin Forerunner 955.

Dit zijn de top-of-the-line horloges die elke serieuze multisporter met behoefte aan vergaande analyses en topografische kaarten bovenaan zijn wenslijstje heeft staan.

Daarbij lijkt de robuustere Fenix 7 de voor de hand liggende keuze te zijn voor fanatieke hikers en andere ‘outdoor’ sporters en de Forerunner 955 een inkoppertje voor hardlopers, maar is het wel zo simpel? En hoe belangrijk (en substantieel) is het prijsverschil?

Lees verder en kom erachter!

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen deze door hun vele functies bijna uit hun voegen barstende sport- en smartwatches zijn enorm talrijk.

Daarom noemen we ze hier niet allemaal maar geven een zo kort mogelijke indruk:

Zowel de Forerunner 955 als de Fenix 7 heeft een transflectief, memory-in-pixel-scherm van 260 x 260 pixels en de beschikking over 5 fysieke knoppen voor de bediening.

Ze hebben een vrachtlading aan sportprofielen, waaronder een triatlon- en multisport-modus. 

Beide horloges geven uitgebreide trainingsanalyses en -suggesties, onder meer met functies als Training Status en Training Load.

Je kunt gestructureerde workouts en adaptieve (hardloop)trainingen volgen, je tempo verbeteren met PacePro en heuvels op je route in kaart laten brengen met ClimbPro.

Je slaapkwaliteit wordt uitgebreid geanalyseerd, je Vo2-Max wordt geschat, je Spo2-niveau en HRV worden gemeten en natuurlijk ook je hartslag.

Je kunt notificaties ontvangen, handige apps downloaden van de Connect IQ-store, contactloos betalen met Garmin Pay, en muziek streamen en opslaan.

Ook zijn beide horloges beschikbaar in een solar-variant, die een nog gunstigere accuduur biedt.

En oh ja: ze hebben allebei topografische kaarten aan boord. Niet onbelangrijk.

Dat is wel even genoeg. Op naar de verschillen!

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 955 en Fenix 7

De overeenkomsten zijn eindeloos en je zult dan ook door geen van beide horloges teleurgesteld worden.

Maar er zijn toch een paar dingen die voor jou net het verschil kunnen maken bij je keuze tussen de Forerunner 55 en de Fenix 7.

Horlogekast, scherm en display

De basisuitvoering van de Fenix 7 en de Forerunner 955 zijn op het gebied van scherm en display identiek, met dezelfde resolutie en hetzelfde non-reflecterende Corning Gorilla Glass.

Mocht je echter voor de (flink duurdere) Fenix Sapphire Solar-editie gaan, dan profiteer je van krasbestendig saffierglas.

Dit is een groot voordeel voor sporters die niet overdreven voorzichtig willen doen met hun horloge en het scherm toch in topconditie willen houden.

Een nadeel is wel dat dit saffierglas meer spiegelt, wat het display minder goed afleesbaar maakt.

Maar kijken we puur naar de basisversie – de eerlijkste vergelijking – dan is er op het gebied van het scherm dus niets te melden.

De horlogekasten verschillen echter wel, aangezien deze bij de Fenix 7 verstevigd is met metaal (of titanium in de duurdere versies).

Dit geeft de Fenix 7 een meer premium gevoel en uitstraling en maakt hem wellicht ook wat steviger.

Een nadeel is (of kan zijn) dat hij hierdoor ook zwaarder is. En met 79 versus 52 gram is dit verschil best behoorlijk. Iets wat je bij langdurig sporten – zeker tijdens het hardlopen – absoluut zal merken.

Een laatste, misschien belangrijk verschil is dat de Fenix 7 in verschillende maten beschikbaar is: de Fenix 7s, Fenix 7 en Fenix 7X.

Het metaal maakt de kast van Fenix 7 meer premium, maar ook zwaarder. Maar nog zeker nog acceptabel is. Ook de verschillende afmetingen van de Fenix zijn een voordeel.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

Onder de motorkap hebben de beide horloges dezelfde mogelijkheden en hun high-end positionering betekent ook dat er geen toeters of bellen zijn die marketingtechnisch achterwege gelaten zouden kunnen worden.

Ofwel: de softwarematige functies die op de recentere Forerunner 955 zijn verschenen maar op het moment van release nog niet beschikbaar waren voor de Fenix 7, zullen spoedig hun weg naar dit horloge vinden.

Dat betekent dat de 955-functie HRV-status, waarmee je een betere indicatie krijgt van je hartslagvariabiliteit – want afgezet tegen langetermijndata – met een software-update ook op de Fenix 7 zal verschijnen.

Hetzelfde geldt voor de race-widget en racekalender – waarmee je beter je wedstrijden en daarvoor relevante trainingen kunt managen -, muscle maps en semi-native running dynamics (zoals hardloopvermogen) op je horloge.

Ook heeft de 955 verbeterde workout-suggesties, een ochtendrapport en een functie genaamd ‘klaar voor de training’, een advies (om wel of niet te gaan trainen), op basis van ‘hersteltijd’- en HRV-status-data.

Op het moment van schrijven beschikt alleen de Forerunner 955 over deze functies (en weten we niet 100% zeker of alles gelijkgetrokken gaat worden), dus gaat vooralsnog deze ronde naar de Forerunner 955.

Zolang het duurt heeft de Forerunner 955 de overhand op het gebied van sport-, fitness- en health-functies.

GPS

Hoewel beide horloges uitstekende GPS-metingen bieden, beschikt alleen de Forerunner 955 over multiband GPS, die in theorie stabielere en betrouwbaardere metingen kan doen in uitdagende omgevingen.

In de meeste gevallen zul je hier weinig van merken, maar sommige Fenix 7-bezitters zullen het ongetwijfeld betreuren dat ze dit stukje extra nauwkeurigheid moeten missen.

Let wel, we hebben het hier wederom over de standaarduitvoering van de Fenix 7. Als je kiest voor de Sapphire Solar-versie heb je ook gewoon de beschikking over multiband. Voor een flinke meerprijs (van 200 euro), dat wel.

De Forerunner 955 kan net iets strakkere en betrouwbaardere GPS-metingen produceren, vanwege de multiband-mogelijkheid.

Opslagruimte

Voor de meeste gebruikers zal 16 GB opslagruimte meer dan genoeg zijn voor de benodigde topografische kaart(en), apps en muziek. Maar, meer opslagruimte is altijd fijn om te hebben natuurlijk. Want je weet maar nooit.

De Forerunner 955 is dan duidelijk in het voordeel met zijn 32 GB aan beschikbare ruimte (en daardoor ook de mogelijkheid van voorgeïnstalleerde kaarten).

Ook hier kun je deze opslagruimte matchen door voor de Sapphire Solar-uitvoering te gaan van de Fenix 7, maar dat kost dus wel veel meer.

Met 32 GB biedt de Forerunner 955 twee keer zo veel opslagruimte als de Fenix 7.

Batterij

De Fenix 7 en de Forerunner 955 zijn allebei zwaargewichten op het gebied van accuduur, maar de Fenix 7 doet het toch echt wat beter.

In smartwatch-modus gaat de Fenix 7 18 dagen mee, versus 15 dagen voor de Forerunner 955. In GPS-modus zijn deze cijfers respectievelijk 57 en 42 uur.

(Deze cijfers zijn anders voor de Solar-varianten, maar de verschillen zijn vergelijkbaar.)

Beide horloge hebben een zeer goede accuduur, maar de Fenix 7 gaat duidelijk langer mee.

Prijs

Tot dusver lijkt het een behoorlijk gelijke strijd te zijn, al hangt het natuurlijk erg af van wat jij belangrijk vindt.

Toch zal het prijsverschil waarschijnlijk voor veel kopers de doorslag geven.

De Garmin Forerunner 955 is namelijk 150 euro goedkoper dan de Fenix 7 en dat is best behoorlijk.

Let wel, we hebben het hier over de huidige adviesprijzen. Aangezien de Fenix 7 een maand of vier ouder is, zijn er aardig wat aanbiedingen te vinden. Hierdoor is het prijsverschil vaak ‘nog maar’ zo’n 75 euro.

Daarmee wordt de keuze al weer wat moeilijker en kun je ‘eerlijker’ en inhoudelijker gaan vergelijken.

De Forerunner 955 is een stuk voordeliger dan de Fenix 7, maar met de juiste deal(s) is het prijsverschil behoorlijk ‘fair’.

Conclusie: Garmin Forerunner 955 of Fenix 7?

Wat zijn we nu precies wijzer geworden? Er zijn – op dit moment – wel wat opvallende verschillen, maar uiteindelijk blijven beide horloge toch vooral goed bij hun ‘profiel’ passen.

De Fenix 7 is het perfecte outdoor horloge, met zijn stevige, met metaal vervaardigde kast en lang(st)e accuduur…

terwijl de Forerunner het fijnste hardloophorloge én de ideale alleskunner is, met een lekker licht gewicht, multiband GPS en standaard 32 GB opslagruimte.

Kies voor de Garmin Forerunner 955 als je:

  • vooral hardloopt of om een andere reden een lichtgewicht horloge wilt
  • overal nauwkeurige en de beste GPS-meting wilt
  • zoveel mogelijk opslagruimte wenst voor maps en muziek


Kies voor de Garmin Fenix 7 als je:

  • de meest premium uitstraling en het stevigste horloge wilt
  • een horloge nodig hebt dat zo lang mogelijk meegaat
  • de keuze wilt hebben uit verschillende maten

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs