Garmin Forerunner 965 vs Garmin Fenix 7

Uitgebreide vergelijking

De Forerunner 955 en Fenix 7 waren, zoals altijd met hun voorgangers, vrijwel 100% aan elkaar gematcht, waarbij alleen de horlogekast van de Fenix 7 iets meer premium en robuust was. Maar daar betaalde je ook voor.

Nu is het speelveld behoorlijk gelijkgetrokken met de Forerunner 965, die met een Amoled-scherm en titanium bezel in vrijwel niets onderdoet voor de Fenix 7. Soms zelfs in tegendeel. Aangezien de prijs ook vergelijkbaar is, is een shootout extra interessant.

Bekijk snel onze vergelijking tussen deze twee tophorloges uit het hoogste segment (los van de Marq- en Enduro-serie) van Garmin.

Overeenkomsten tussen de Garmin Forerunner 965 en Fenix 7

Het geldt misschien iets minder dan voorheen, maar nog steeds zijn de Fenix 7 en Forerunner 965 voor zo’n 90% aan elkaar gelijk. Wat betreft de functies dan.

Laten we wat gemeenschappelijke kenmerken noemen:

Beide horloges hebben:

 • Ingebouwde topografische kaarten
 • Muziek aan boord: zowel lokaal op te slaan als streaming playlists offline afspelen
 • Het nieuwe Training Load Ratio (en Chronic Training Load), naast Training Status en Effect
 • HRV-status, voor een nauwkeurige beoordeling van je hartslagvariabiliteit
 • Multisport/triatlon-profielen
 • Een Race Widget en slimme(re) workoutsuggesties en analyses
 • Garmin Pay-functionaliteit (contactloos betalen)
 • De mogelijkheid om notificaties te ontvangen van je telefoon (en hierop te antwoorden)

Ze hebben ook dezelfde combinatie van een touchscreen en 5 fysieke knoppen voor de bediening, hartslagmeting, slaaptracking en SpO2-meting. En als je kiest voor de Fenix 7 Sapphire Solar-uitvoering, dan hebben beide horloges GPS multiband.

Maar laten we verder gaan…

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 965 en Garmin Fenix 7

Het scherm is een inkoppertje, maar welke verschillen zijn er nog meer? Lees mee…

Design, display en horlogekast

De kasten van beide horloges zijn nagenoeg even groot, maar een muggenzifter kan lezen dat de Forerunner 965 0,2 mm groter is dan de 47 mm grote Fenix 7.

Verder is de Forerunner 965 beduidend lichter dan de Fenix 7, met een gewicht van 53 gram versus 79 gram.

Dit verschil zit hem vooral in het materiaal van de kast, die in het geval van de Fenix 7 van roestvrij staal gemaakt is (en bij de Forerunner 965 van kunststof).

Ook de bezel is van roestvrijstaal en vrij dik, wat het horloge een robuuste uitstraling geeft en daarnaast extra bescherming biedt.

De Forerunner 965 ziet er overigens ook erg aantrekkelijk uit mijn zijn titanium bezel.

Het meest opvallende verschil is uiteraard dat de Forerunner 965 een Amoled scherm heeft – van 454 x 454 pixels – en de Fenix 7 een meer ‘traditioneel’ memory-in-pixel dat in de meeste gevallen minder helder en kleurrijk is.

Ook de waterdichtheidsrating is anders: de Forerunner 965 heeft een rating van 5 ATM (tot 50 meter) en de Fenix 7 heeft er een van 10 ATM (tot 100 meter).

Niet onbelangrijk, tenslotte, is dat de Fenix 7 in verschillende maten beschikbaar is: naast de standaardvariant ook nog een kleine Fenix 7s en een grote Fenix 7X. De Forerunner 965 is er alleen in de redelijk grote 47 mm-variant. 

Het lage(re) gewicht en aantrekkelijke Amoled-scherm bezorgen de Forerunner 965 de winst. Maar het is nipt. De uitstraling van de Fenix 7 mag er namelijk ook zijn. Bovendien heeft dit horloge verschillende maten.

Sport & Health

Zoals eigenlijk voorheen altijd het geval was bij de duurste Forerunner en de Fenix-reeks zijn de sport & health features grotendeels gelijk, zeg voor 95%, en dit geldt nu ook weer.

Er zijn een paar verschillen:

De Forerunner 965 heeft geen Jet Lag Adviseur, die tips geeft om Jet Lag te verminderen op je (lange) reizen.

Er zijn ook een stuk of 20 sportprofielen die de Fenix 7 wél heeft maar niet aanwezig zijn op de Forerunner 965.

Dan gaat het vooral om watersporten (waarschijnlijk vanwege de hogere waterdichtheidsrating), waaronder Surfen, Windsurfen, Kiteboarden, Wakeboarden, Zeilexpeditie en Waterskiën.

Daarnaast heeft de Fenix 7 flink meer (8) golf-features dan de Forerunner 965, zoals Virtual Caddie en Windsnelheid/richting.

De Fenix 7 heeft meer sportprofielen onder de motorkap, waar vooral watersporters en golfers van profiteren. Ook word je geholpen bij een jetlag.

GPS en navigatie

Dan zijn er nog een paar kleine verschillen op het gebied van GPS- en navigatie:

Zo heeft de Forerunner 965 met zijn scherpere, hogere resolutie Amoled-scherm een extra zoom-niveau dat meer detail biedt.

Daarnaast beschikt de Forerunner 965 standaard over multiband GPS, terwijl je hier bij de Gamrin Fenix 7 eerst moet kiezen voor de Fenix 7 Sapphire Solar, die weer een stuk (zo’n 150 euro) duurder is dan de Forerunner 965.

Het is vast geen dealbreaker, maar de multiband op de Forerunner 965 zorgt zeker voor nauwkeurigere metingen en is voor veel minder geld beschikbaar dan op de Fenix 7.

Batterij Garmin Forerunner 965 vs Fenix 7

Het zijn allebei geweldige horloge wat betreft accuduur, maar de Fenix 7 doet het over het algemeen beter, helemaal als je ook nog naar de Solar-versie kijkt.

De grootste verschillen zitten in de pure smartwatch- en GPS-modus.

Zo gaat de Forerunner 965 (maximaal) 23 dagen mee in smartwatchmodus en de standaard Fenix 7 18 dagen. De Fenix 7 Solar is echter bijna gelijkwaardig met maximaal 22 dagen.

In GPS-modus wint de Fenix 7 echter ruimschoots, met een accuduur van maximaal 57 uur tegenover de 31 uur van de Garmin Forerunner 965. De Fenix 7 Solar doet hier zelfs nog een flinke schep bovenop, met een accuduur van maar liefst 73 uur.

Wil je echt de allerbeste batterijprestaties, dan moet je voor de Fenix 7 gaan.

Prijs

Qua prijs is er verrassend weinig verschil tussen beide horloges. Waar je vanwege de meer premium bouwkwaliteit eerder altijd meer betaalde voor de Fenix dan de duurste Forerunner, is dat nu vanwege het Amoled-scherm van de Forerunner 965 ineens anders.

Met (huidige) prijzen tussen de 600 en 650 euro betaal je voor de Fenix 7 zelfs iets minder dan voor de Forerunner 965 (650 euro). Het is een ander verhaal als je kiest voor de rond de 800 euro kostende Fenix 7 Sapphire Solar. 

De Fenix 7 is gemiddeld iets goedkoper dan de Forerunner 965. De Sapphire Solar-versie is dan weer flink duurder.

Conclusie: Garmin Forerunner 965 of Fenix 7?

Garmin Forerunner 965 vs Fenix 7

De keuze is vrij duidelijk, aangezien er inhoudelijk weinig verschil is. Ga je voor een kleurrijk Amoled-scherm of de robuuste, premium bouwkwaliteit van de Fenix 7? En is de uitstekende accuduur van de Forerunner 965 genoeg of wil je er echt alles uithalen met de Fenix 7?

Kies voor de Garmin Forerunner 965 als je:

 • een scherp en kleurrijk Amoled scherm wilt
 • een zo licht mogelijk horloge wenst
 • graag multiband wilt, maar niet voor de hoge meerprijs van de Fenix 7 Sapphire Solar

Kies voor de Garmin Fenix 7 als je:

 • houdt van een robuuste en premium look en kwaliteit
 • golfer of watersporter bent
 • de beste accuduur wilt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs