Garmin Fenix 7 Pro vs Garmin Fenix 7

Uitgebreide vergelijking

De Garmin Fenix 7 Pro biedt een paar mooie upgrades ten opzichte van de Fenix 7, zoals een zaklamp, multiband GPS en Solar op alle modellen.

Maar is het genoeg om de (inmiddels) een stuk voordeligere Fenix 7 links te laten liggen?

Lees onze Garmin Fenix 7 Pro vs Fenix 7-vergelijking en kom erachter!

Garmin Fenix 7 Pro en Fenix 7: overeenkomsten

We hebben wel een paar duizend woorden nodig om alle overeenkomsten te benoemen tussen de Fenix 7 Pro en de Fenix 7, maar we houden het wel wat korter.

De horlogekasten, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van roestvrijstaal, zijn identiek, en dat geldt ook voor de resolutie van 260 x 260 pixels, het gewicht van 79 gram, de combinatie van 5 fysieke knoppen en een touchscreen en het gebruik van een Memory-in-pixel-scherm.

(Deze cijfers gelden overigens allemaal voor de standaardmaat (Fenix 7); voor de kleinere Fenix 7s/7s Pro en de grotere Fenix 7X/7X Pro gaat het om iets andere, maar net zo goed identieke getallen.)

Verder hebben de horloges dezelfde sportieve, health en smart functies, waaronder Training Load, Training Status, Training Effect, Trainingsfitheid, PacePro, Body Battery, Garmin Coach, Race/Wedstrijd widget, ClimbPro, Garmin Coach, slaapmetingen en workoutanimaties.

Nu is het zo dat de Fenix 7 Pro nieuwe functies introduceert, zoals Endurance Score en Hill Score, maar deze zullen ook gewoon naar de non-pro-versies komen, dus ook deze functies hebben de modellen met elkaar gemeen.

Ze hebben allebei ingebouwde kaarten en, in als je bij de non-pro Fenix 7 voor de Sapphire-versie kiest, beschikken ze allebei over multiband GPS.

De zaklamp is alleen een overeenkomst als je kiest voor de Fenix 7X.

Verder kun je ‘gewoon’ op beide horloges muziek opslaan en afspelen, berichten ontvangen en hier (als Android-gebruiker) kort op antwoorden. Ook kun je contactloos betalen met Garmin Pay.

Last but not least hebben ze precies dezelfde (indrukwekkende) accuduur, uitgaand van de Solar-versies van de Fenix 7.

Bekijk ook: Garmin Fenix 7 Pro vs Fenix 6 pro

Verschillen tussen de Garmin Fenix 7 Pro en Fenix 7

Ja, het zijn allebei geweldige horloge die ontzettend veel met elkaar gemeen hebben. Maar laten we snel verder gaan met de verschillen.

Design en Display

De designs en display zijn voor zo’n 99% hetzelfde.

Als je naar de horlogekasten kijkt en de Fenix 7X buiten beschouwing laat, zie je dat de Fenix 7 Pro en Fenix 7s Pro een ingebouwde zaklamp heeft, terwijl de reguliere Fenix 7 en Fenix 7s dit niet hebben.

Verder is het Memory-in-pixel-display van de Fenix 7 Pro iets aangepast en helderder gemaakt, vooral in situaties met weinig licht. Hoewel geen verschil van dag en nacht, is het wel degelijk (goed) te zien.

Een nipt voordeel dus, voor de Fenix 7 Pro. Zeker omdat dit juist een punt is waarop de Fenix zichtbaar in het nadeel is ten opzichte van modellen met AMOLED-schermen, zoals de Garmin Epix of Forerunner 965.

De Garmin Fenix 7 Pro heeft een net wat aantrekkelijker scherm vanwege de hogere helderheid.

Zaklamp

De zaklamp is een zichtbaar onderdeel van de horlogekast, maar het is ook deels een smart functie vanwege de wijze waarop de zaklamp met lichtflitsen je cadans kan aangeven. En daarmee is het ook een nuttige ondersteuning voor je sport/hardloopactiviteiten.

Maar het is ook een veiligheidsfunctie – als je buiten in het donker zichtbaar wilt zijn – en gewoon een praktische gebruiksfunctie, voor als je ’s nachts in huis of wanneer dan ook een zaklamp nodig hebt.

Terugkomend op de vergelijking: alleen binnen de Fenix 7 Pro-serie is de zaklamp op alle modellen te vinden. Bij de Fenix 7-serie ben je verplicht om voor de Fenix 7X te kiezen. 

Dat is dus erg goed nieuws voor liefhebbers van deze functie (en dat zijn er veel!) die een wat kleiner horloge om de pols wensen.

De Fenix 7 Pro-serie heeft het grote voordeel dat elk formaat beschikt over een zaklamp en niet alleen de grote X, zoals bij de Fenix 7-serie.
 

Fenix 7 vs Fenix 7 Pro: GPS en hartslag

Er zijn twee grote verschillen tussen de Fenix 7X- en Fenix 7-series als het gaat om GPS en hartslag:

  • Alle Fenix 7 Pro’s hebben multiband GPS; bij de Fenix 7-serie moet je daarvoor kiezen voor de Sapphire-uitvoering. Deze waardevolle toevoeging zorgt voor nauwkeurigere metingen. 
  • De Fenix 7 Pro-serie heeft een verbeterde hartslagsensor, die op geen enkele variant van de Fenix 7 zit. Deze Elevate 5-sensor zorgt voor nog accuratere hartslagmeting.
Voor de meest nauwkeurige hartslag- en routemetingen moet je voor de Fenix 7 Pro gaan.

Fenix 7 vs Fenix 7 Pro opslagruimte

Een klein dingetje misschien, maar de Fenix 7 Pro-modellen bieden standaard een opslagcapaciteit van 32 GB, in de Fenix 7-serie moest je hiervoor kiezen voor de Sapphire-variant.

De Fenix 7 Pro-serie biedt over de gehele breedte de meeste opslagruimte.

Prijs Fenix 7 Pro vs Fenix 7

As de introductieprijzen van de Fenix 7 Pro en de Fenix 7 zou vergelijken zouden de verschillen niet zo enorm groot zijn. Maar nu de Fenix 7 in prijs gedaald is, is het prijsverschil aanzienlijk.

Uiteraard kijken we hierbij naar de Fenix 7 Solar-uitvoering voor de eerlijkste vergelijking, maar dan moet je in het gunstigste geval uitgaan van een verschil van 150 euro. Maar het kan ook, zoals bij de 7X Sapphire Solar, ruim 200 euro schelen.

En als je naar de grootste en duurste uitvoering kijkt, zijn de inhoudelijke voordelen ook nog eens minder groot. De Fenix 7X heeft namelijk ook een zaklamp, multiband GPS en 32 GB opslagruimte.

Ga je het liefst voor groot dan lijkt het ook het verstandigst om de Fenix 7 Pro even over te slaan. Tenzij je per se – nu meteen- de nieuwe hartslagsensor en een iets helderder scherm wilt.

Bij de kleinere en niet-Sapphire-modellen wordt de keus iets lastiger.

Het prijsverschil is behoorlijk, maar als je niet kiest voor Sapphire of de grootste maat, kan de Fenix 7 Pro interessant genoeg zijn.

Eindoordeel: Garmin Fenix 7 of Fenix 7 Pro kopen?

De Garmin Fenix 7 is een geweldig veelzijdig sporthorloge en kun je nog steeds met een gerust hart kopen, zeker nu de prijzen gedaald zijn.

Met mooie sport en smart features, een erg goede accuduur en massa’s analysefuncties om je prestaties naar een volgend niveau te tillen is dit horloge meer dan genoeg voor de meeste serieuze sporters.

De Garmin Fenix 7 Pro-serie is vooral interessant voor gebruikers die niet de grote X willen maar toch van een zaklamp gebruik willen maken. Of voor mensen die van de extra nauwkeurigheid van de nieuwe hartslagsensor willen profiteren.

Kies voor de Garmin Fenix 7 Pro als je:

  • graag een zaklamp wilt in een kleinere maat
  • de allerbeste hartslagmeting vereist
  • geen Sapphire-uitvoering maar wel multiband GPS wilt

Kies voor de Garmin Fenix 7 als je:

  • een Fenix 7X wilt en de betere hartslagmeting niet genoeg meerwaarde vindt hebben
  • een zaklamp op je horloge niet of nauwelijks zult gebruiken
  • het prijsverschil met de Fenix 7 Pro te groot vindt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs