Garmin Fenix 7 vs Apple Watch Series 7

Uitgebreide vergelijking

Op het eerste gezicht zijn de Fenix 7 en Apple Watch 7 voor verschillende doelgroepen bedoeld. Maar best veel gebruikers die een tophorloge willen aanschaffen zullen beide opties overwegen.

Daarom bij deze de officiële shootout tussen de die hard outdoor sporthorloge en de die hard smartwatch: de Fenix 7 en de Apple Watch 7.

Om erovor te zorgen dat jij de beste keuze maakt tussen deze 2 modellen hebben we ze grondig met elkaar vergeleken.

Overeenkomsten

De Fenix 7 en de Apple Watch 7 hebben best veel gemeen.

Het zijn beide waterdichte GPS horloges die je hartslag bijhouden, veel gezondheidsdata in beeld brengen, en stappen, sporten en activiteiten tracken.

Daarnaast kun je via Maps routes invoeren en navigeren, draadloos betalen, berichten en oproepen van je smartphone ontvangen (en hier in meer of mindere mate op antwoorden). Je kunt muziek afspelen en er is een val-/incidentdetectie aan boord.

Ze hebben ook allebei een combinatie van een touchscreen en fysieke knoppen voor de bediening.

De verschillen tussen de Garmin Fenix 7 en Apple Watch 7

Natuurlijk zijn er meer dan genoeg verschillen. Ontdek of de Apple Watch 7 of toch de Garmin Fenix 7 het beste horloge voor jou is.

Design, Display en Interface

Het opvallendste verschil wat betreft schermen is natuurlijk dat de Apple Watch 7 vierkant/rechthoekig is en de Fenix 7 rond.

Verschillen Garmin Fenix 7 vs Apple Watch 7

Moving on…

Als je de horloges naast elkaar legt lijkt het – los misschien van de Fenix 7s – of de Apple Watch 7 een veel kleiner scherm heeft.

Maar, terwijl de horlogekast (meestal) wel een stuk kleiner is (met 41 of 45 mm) – ook al lijkt dit deels zo door de vorm – is het feitelijk werkbare display groter.

Op de Apple Watch 7 heb je namelijk de beschikking over een 1,6 of 1,8 inch display, terwijl de Fenix 7 ‘slechts’ een 1,2, 1,3 of 1,4 inch display biedt. Dit heeft Apple mogelijk gemaakt door de bezels te minimaliseren.

Type scherm

Een groot verschil is dat de Apple Watch 7 een prachtig kleurrijk Oled-scherm heeft en de Fenix 7 een (meestal) doffer maar energiezuinig transflectief scherm dat helderder wordt als er licht op schijnt.

  • Apple Watch 7: Haarscherm Oled-scherm
  • Garmin Fenix 7: Minder scherp maar vooral gericht op lange batterijduur & prestaties

Always-on modus

De Apple Watch 7 heeft een Always-on modus, maar niet iedere (3rd party) app ondersteunt dit en zie je meestal pas alle scherminformatie op het moment dat je je pols draait.

De Fenix 7 staat gewoon echt altijd volledig aan en biedt in alle gevalen een complete ervaring.

Bediening

Tenslotte is er nog een verschil in de bedieningsmogelijkheden. Naast het touchscreen heeft de Apple Watch slechts 2 knoppen. De Garmin Fenix 7 heeft maarliefst 5 knoppen. Hierdoor hebben serieuze sporters (en anderen) de optie om het horloge volledig met de knoppen te bedienen.

Lastig, maar deze ronde gaat naar de Apple Watch 7 vanwege dat prachtige Oled-scherm en grotere display. Maar zijn gebruiksmogelijkheden en een stoere uitstraling belangrijk, dan ligt de Fenix 7 voor de hand.

Sport en activiteiten

Fenix-7-steen-display

Op de Fenix 7 heb je in eerste instantie veel meer en diepere workout statistieken waarbij je alles echt tot in detail kunt analyseren. Op de Apple Watch moet je dan op zoek gaan naar 3rd party apps maar dan kun je de ervaring redelijk benaderen.

Hetzelfde geldt voor oefeningen voor gestructureerde workouts. Deze zitten veelal ingebakken in de Fenix 7 (en veel andere Garmin horloges), bij Apple moet je dan eerst verder kijken. Maar dan heb je wel grotendeels dezelfde mogelijkheden.

Analyses

De Fenix 7 kan via functies als Training Load en Real Time Stamina precies analyseren hoe productief je training is (geweest), hoeveel energie je hebt of zult hebben en wanneer je rust moet nemen of in actie moet komen.

De Apple Watch doet dit allemaal niet of nauwelijks. Ook uitgebreide trainingsprogramma’s en geïntegreerde ondersteuning die je op de Fenix bijvoorbeeld krijgt via een functie als Garmin Coach, vind je niet op de Apple Watch 7.

Kijken we naar de echte analyses van trainingen, dan kan de Apple Watch niet tippen aan de Fenix.

Maps en overige functionaliteiten

Vind je tenslotte Maps en de bijbehorende functionaliteiten belangrijk op je horloge, dan gaat er niets boven de Fenix 7, met uitgebreide maps waarbij je ter plekke routes kunt creëren, elementen en lagen kunt toevoegen en turn by turn navigatie krijgt.

De Apple Watch 7 biedt ook maps, navigatie en verschillende functionaliteiten, maar meestal verspreid over verschillende apps en met minder diepgang dan de Fenix 7.

De Apple Watch 7 blijft met 3rd party apps in sportief opzicht soms verrassend dicht in de buurt maar moet toch echt zijn meerdere erkennen in de Fenix 7. Zoals te verwachten.

Stappen, gezondheid en mindfullness

De slaaptracking is op de Garmin Fenix 7 wat uitgebreider en diepgaander – met aandacht voor de verschillende slaapfasen. Maar de Apple Watch biedt weer meer mindfullness- en ademhalingsapps.

ECG (hartfilmpje)

Ook is het beschikbare ECG (hartfilmpje) op de Apple Watch 7 wel echt een voordeel, ook al zullen de meesten dit 1 keer gebruiken en dan (bijna) nooit meer en heeft het vooral meerwaarde voor hartpatiënten.

HRV_data

Tegelijkertijd biedt de Fenix 7 HRV-data en een health snapshot, wat je redelijk vergelijkbare informatie geeft over je hart en gezondheid. Daarbij is de body battery-functie interessant, die aangeeft hoeveel energie je hebt gedurende de dag.

Stappen en motivatie

Apple motivatie ringen

Wat betreft het bijhouden van je stappen (en je hierbij motiveren) doet de Apple Watch 7 dit toch wat aantrekkelijker met de bekende ringen die je vol moet maken.

Tegelijkertijd heb je op de Fenix 7 (third party) watch faces die een zelfde soort visualisatie bieden.

Op het gebied van gezondheidsfuncties, tracking en presentatie bieden ze allebei interessante features zonder dat er een horloge bovenuit springt. Gelijkspel.

Smart en andere functies

Hier kunnen we vrij kort over zijn: een duidelijk winst voor de Apple Watch 7, wat ook te verwachten is van een echte smartwatch.

Hoewel beide horloges grotendeels dezelfde functies bieden en je met allebei prima basismogelijkheden hebt, biedt de Apple Watch 7 meestal een (veel) completere en soepelere ervaring.

De App Store is veel groter en diverser dan de Connect IQ-store van Garmin en de apps op de Apple Watch bieden dikwijls meer, zoals echte real time weersvoorspellingen in plaats van voorspellingen per dag.

Verder kun je uitgebreider reageren op berichten met een Apple Watch en wordt draadloos betalen via Apple Pay overal gebruikt en ondersteund, in tegenstelling tot het beperktere Garmin Pay.

Geen verrassingen hier: de Apple Watch 7 is de beste smartwatch.

Batterij

Deze is ook makkelijk: de Fenix 7 gaat veel langer mee dan de Apple Watch 7. Na 18 uur geeft de Apple Watch gemiddeld al de geest terwijl de Fenix 7, mede door het transflectieve scherm maar door blijft gaan.

In smartwatch modus kan de Fenix 7 bijvoorbeeld 18 dagen meegaan en 57 uur met GPS voortdurend ingeschakeld. En dan hebben we nog niet eens naar de solar-uitvoering en de grote Fenix 7X gekeken. Dan kun je deze cijfers met een factor 3 of 4 vermenigvuldigen.

Geen partij. Als batterij heel belangrijk is, dan valt de Apple Watch al meteen af. De batterij van de Fenix 7 gaat veeele malen langer mee

Prijs

Tenzij je voor een roestvrijstalen uitvoering van de Apple Watch 7 gaat, is het prijsverschil met de Fenix 7 fors. Zo’n 250 euro om precies te zijn.

Absoluut een punt om mee te nemen.

Het verschil in prijs voor de basismodellen is enorm. Voor de gemiddelde gebruiker zal de Apple Watch 7 de beste value for money zijn.

Eindoordeel: Kies je de Garmin Fenix 7 of de Apple Watch 7?

Ga voor de Garmin Fenix 7 als je een fanatieke sporter bent en de meest diepgaande en complete sport- en trackingfuncties wilt. Daarbij wil je zo min mogelijk je horloge opladen.

Kies voor de Garmin Fenix 7 als je:

  • Een lange accuduur nodig hebt of belangrijk vindt;
  • Geen uitgebreide smart functies nodig hebt;
  • Een serieuze sporter bent en de beste analyses wilt.

En ga voor de Apple Watch 7 als je sportief bent ingesteld, je wilt prestaties goed kunnen bijhouden maar je hebt niet de meest uitgebreide analyses nodig. Daarbij wil je graag een complete smart ervaring, een optimale casual ervaring en een mooi scherm.

Kies voor de Apple Watch 7 als je:

  • Veel geeft om volwassen smart functies;
  • Een mooi scherm en aantrekkelijke presentatie belangrijk vindt;
  • Geen behoefte hebt aan de meest diepgaande sportfuncties;
  • Een Fenix 7 te duur vindt.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs