411 reviews | opgehaald van: Coolblue

Apple Watch 7 review

 • Oneindig veel smartwatch functionaliteiten
 • Laadt in 45 minuten op, waardoor je nooit een activiteit hoeft te missen
 • 20% groter display met 70% meer helderheid in stand-bymodus
 • Strak en stijlvol uiterlijk dat je met bandjes en watch faces gemakkelijk personaliseert
 • Accurate metingen en GPS-tracking
 • Werkt snel en feilloos
 • Werkt alleen volledig als je in het bezit bent van een iPhone
 • Batterij gaat maximaal 18 uur mee, waardoor hij niet geschikt is voor duursporters 
 • Weinig geavanceerde hardloopmetingen
 • Weinig vernieuwingen ten opzichte van de Apple Watch 6
onze partners

Video - look and feel

Review

Heb jij je oog ook al laten vallen op de Apple Watch Series 7? In dit artikel ontdek je alles over de nieuwste Apple Watch. Bovendien vertellen we je of wij een upgrade de moeite waard vinden.

Let op: De Apple Watch Series 9 is ook al uitgebracht, de 7 is een verouderd model, maar financieel weer aantrekkelijker geworden.

Unboxing

De Apple Watch 7 komt in een minimalistische verpakking die vergelijkbaar is met die van zijn voorgangers. Daaruit blijkt al hoe dit merk de kunst van het weglaten verstaat.

Als we de zijflappen van de geheel witte verpakking openen, komen er 2 langwerpige doosjes tevoorschijn; eentje met het horloge zelf en eentje met een polsbandje.

In het doosje van de watch bevinden zich ook de benodigde papieren, zoals een starter guide en een garantiebewijs. Daaronder verstopt ligt de vernieuwde USB-C lader op ons te wachten.

De Apple Watch 7 zelf zit een extra beschermhoesje verpakt.

Display & design

Apple Watch 7

Voordat we naar het display kijken, gaan we dieper in op het design van de polsbandjes en de horlogekast.

Het polsbandje

Bij onze Apple Watch 7 werd een siliconen sportbandje geleverd met een drukker als sluiting. De chique, donkerblauwe kleur staat te boek als Midnight.

Voor dit horloge zijn echter heel wat meer opties mogelijk. Zo kun je net zo gemakkelijk gaan voor een andere kleur of zelfs een totaal ander type bandje.

Apple levert ook leren bandjes, of zelfs schakelarmbanden van roestvrij staal. Voor die laatste optie moet je echter wel flink in de portemonnee.

Hoe dan ook, jij bepaalt dus zelf helemaal de look van je horloge. De combi van kleuren en materialen bepaalt of jij voor een sportieve, casual look gaat, of toch een meer zakelijk imago wilt uitstralen.

De horlogekast

Apple Watch 7 zijkant

Ook de horlogekast met roestvrijstalen afwerking is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Naast Midnight kun je bijvoorbeeld gaan voor rood, witgoud, blauw en donkergroen.

Die laatste kleur is bij de Watch 7 pas voor het eerst beschikbaar.

Je kiest ook zelf hoe groot de kast moet zijn: 41 of 45 mm. Wij kozen voor die laatste optie, die 1 mm groter is dan de grootste Apple Watch 6.

Het design van de kast is met de afgeronde hoeken vergelijkbaar met dat van de Apple Watch 6. Wel is het apparaat wat zwaarder dan zijn voorganger, omdat het titanium of aluminium deel nu vervangen is door roestvrij staal.

Nieuw is de vorm van het luidsprekertje aan de zijkant van de kast. Waar voorheen 2 horizontale streepjes zorgden voor het geluid, is die taak nu overgenomen door 1 langere speaker.

De horlogekast ziet er daardoor nóg simplistischer – en daardoor luxer – uit.

Mooie bijkomstigheid is dat het geharde glas op het dikste punt wel 50% dikker is dan dat van zijn voorganger. Dat maakt dit horloge extreem duurzaam.

Daarnaast is dit de eerste Apple Watch met het IP6X certificaat. Dat betekent dat hij volledig is beschermd tegen stof. Uiteraard is de Watch 7 net zo waterdicht als de Watch 6.

Het display

Het grote verschil met z’n voorganger zit ‘m in het luxe OLED display. Het always-on display van de Apple Watch 7 is zo’n 20% groter dan het display van de Watch 6.

Dat lijkt misschien niet bijster veel, maar in de beleving is het toch een fikse stap vooruit. En dan te bedenken dat dit pas de 2e keer is dat Apple z’n display aanpast.

Ook met de helderheid is het beter gesteld. De helderheid in de stand-by modus is maar liefst 70% groter dan bij de Watch 6 het geval was.

Dat betekent dat je altijd en overal moeiteloos berichten en gegevens afleest. Zelfs in de felle zon!

Bediening

Apple watch 7 bediening

Qua bediening is er niets veranderd ten opzichte van de Apple Watch 6. Die is nog steeds bovengemiddeld goed en makkelijk.

Je swipet moeiteloos door het menu en je horloge reageert direct. Vertragingen hoef je absoluut niet te verwachten.

Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd de Digital Crown gebruiken voor je menunavigatie. Dat is het kleine draaiknopje aan de rechterkant van de horlogekast.

Voor scrollen draai je simpelweg aan de Digital Crown. Ook als je de knop indrukt, gebeurt er van alles. De knop wordt dan bijvoorbeeld een shortcut naar de appkiezer of je sluit er juist apps mee af.

Ook Siri kun je activeren met de Digital Crown. Houd hem lang ingedrukt en Siri verschijnt ten tonele.

Tracking, activiteiten & profielen

Apple Watch 7 hartslag

De Apple Watch 7 heeft exact dezelfde fitness features als de Watch 6. Niets nieuws onder de zon dus.

Toch maakt dat in dit geval weinig uit, want de Watch 6 was al meer dan volledig.

Je hartslag wordt gemeten met een optische hartslagmeter op je pols. Daarnaast beschikt de Watch 7 over een elektrische hartslagmeter, waarmee je zelfs hartfilmpjes maakt!

Als je hartslag onregelmatig is, krijg je daar een melding van. Ook krijg je na een work-out een indicatie van de benodigde hersteltijd en kun je je stressniveau meten.

Daarnaast meet deze watch het zuurstofgehalte in je bloed.

Op de Watch 7 zijn aardig wat fitness work-outs geïnstalleerd, zoals yoga, roeien, pilates, loopband en de gewichtenmachine.

Verder beschikt het horloge over eindeloos veel sportprofielen. En als we eindeloos zeggen, dan bedoelen we dat ook. Je downloadt namelijk moeiteloos verschillende sport-apps op deze watch.

Vooral op zwemgebied is de Watch 7 goed ingericht. Hij meet je hartslag onder water, de baanlengte is instelbaar en al je gegevens worden tijdens de training bijgehouden.

Bij een hardlooptraining meet hij alle standaard gegevens, zoals afstand, snelheid en je hartslag. Daar komt de staplengte nog bovenop. Andere geavanceerde hardloopmetingen doet dit horloge niet.

GPS-tracking

Ook de navigatie is goed geregeld op dit horloge. Met maar liefst 4 satellietsystemen (GLONASS, GPS, Galileo en het Japanse QZSS) raak je de weg echt nergens meer kwijt.

De vooraf geïnstalleerde wegenkaarten zijn enorm overzichtelijk.

Een extra barometrische hoogtemeter en een ingebouwd kompas voorzien je bovendien van extra informatie in de bergen.

Uiteraard zorgt de ingebouwde GPS ook voor nauwkeurige routeregistratie tijdens je activiteiten.

Overige mogelijkheden

Een Apple Watch 7 zou geen Apple Watch zijn als er ook nog verschrikkelijk veel smartwatch functionaliteiten op zitten.

Berichten sturen, bellen, het kan allemaal, zolang je je Watch 7 maar gebruikt in combinatie met een iPhone (iOS 15 of hoger).

Ook is er een zelfstandige muziekspeler aanwezig. De totale opslagcapaciteit  van het horloge bedraagt maar liefst 32 GB, dus je kunt er voldoende deuntjes op afspelen.

Met Apple Pay betaal je overal contactloos, mits je aangesloten bent bij ABN AMRO, Bunq, ING, Openbank of Rabobank.

Ten slotte bedien je de camera van je iPhone op afstand met de Watch 7 en kun je gebruik maken van spraakbesturing.

Nieuwste functionaliteiten

Als je van een Apple Watch 6 overstapt op een Watch 7, blijven vooral heel veel zaken hetzelfde (lees: even goed).

Toch zijn er een paar vernieuwingen waar je niet omheen kan én waar je heel blij van wordt.

 • Zo laadt de Watch 7 33% sneller op als je de nieuwe, meegeleverde USB-C kabel gebruikt.
 • En als we dan toch met percentages gaan gooien, moeten we dat 20% grotere scherm en de 70% verbetering qua helderheid zeker niet vergeten.

Deze vernieuwingen maken de beleving nóg een stapje luxer dan hij al was. Bovendien zijn er 2 nieuwe watch faces beschikbaar, bovenop de hele rij die toch al voorhanden was in de Watch 6.

De laatste, echt grote aanpassing is de komst van het QWERTY-toetsenbord.  Helaas is die nu nog enkel bruikbaar in de Engelse taal.

Nauwkeurigheid

We hebben de nauwkeurigheid van de metingen uitgebreid getest. Hieronder vind je een overzicht van onze belangrijkste bevindingen.

Hartslag tijdens activiteiten

Apple heeft met de Apple Watch 7 heeft een reputatie hoog te houden. Het merk staat al jaren bekend om z’n nauwkeurige hartslagmetingen tijdens sportactiviteiten.

We kunnen je vertellen dat ook deze Apple Watch je niet teleurstelt. Zelfs als je hem vergelijkt met de meest accurate hartslagband op de markt (de Polar H10 ECG borstband), sta je versteld van de resultaten.

De optische polsmeter doet metingen die vrijwel exact overeenkomen met die van de Polar hartslagband. Dat is werkelijk ongekend voor een polssensor.

Het maakt overigens niet uit welke activiteit je meet. Of het nu om fietsen gaat of om gewichtheffen; de resultaten blijven zeer accuraat.

ECG

Apple Watch 7 ecg

Natuurlijk heeft de Watch 7 ook de mogelijkheid voor het maken van een ECG. Daarin wordt de tijd tussen losse hartslagen gemeten; iets wat aanzienlijk moeilijker is dan de metingen tijdens sportactiviteiten. Daar gaat het om het gemiddelde aantal slagen per minuut.

We zien dat de Apple Watch hier en daar een hartslag mist ten opzichte van de Polar H10 borstband. Daardoor schiet de grafiek af en toe wat uit.

Als je deze kleine missers echter buiten beschouwing laat, komen de resultaten weer bijna perfect overeen met die van de borstband.

Zuurstofsaturatie

De nauwkeurigheid van de zuurstofsaturatie hebben we vergeleken met die van een professionele saturatiemeter.

We kwamen erachter dat de metingen over het algemeen aardig goed overeenkwamen. We merkten wel op dat de metingen van de Apple Watch 7 meestal een tikkeltje lager lagen dan die van de saturatiemeter.

Toch is het overall resultaat van de Apple Watch zeker niet slecht. Hij laat geen onzin zien en is op z’n minst ruim voldoende betrouwbaar te noemen.

Nauwkeurigheid GPS-tracking

Ook over de nauwkeurigheid van de GPS mogen we bij de Apple Watch 7 absoluut niet klagen. Integendeel.

De GPS-tracker slaat vrijwel altijd direct aan en detecteert alle routes netjes. Hier en daar zie je wat afwijkingen. De lijn loopt dan bijvoorbeeld door een gebouw in plaats van over de weg.

Dit soort kleine afwijkingen is meestal te wijten aan de aanwezigheid van hoge gebouwen, die de satellietverbinding wat in de weg kunnen zitten.

Maar nogmaals, overall komt deze watch ook voor wat betreft de GPS-tracking bovengemiddeld sterk uit de test.

Hij voldoet daarmee aan onze hoge verwachtingen, die we baseerden het feit dat hij gebruik maakt van maar liefst 4 verschillende satellietsystemen.

Koppeling met telefoon & gebruik van de app

Apple Watch telefoon

Het WatchOS besturingssysteem van de Apple Watch 7 is alleen compatibel met iOS.

In feite kun je deze smartwatch dus alleen volledig gebruiken als je ook in het bezit bent van een iPhone. Om precies te zijn een iPhone 6s of een nieuwer model.

Als je in het bezit bent van een Android-toestel, haal je echt minder uit de Watch 7. Verschillende functionaliteiten, zoals berichten ontvangen en versturen, bellen en contactloos betalen, werken simpelweg niet.

Je koppelt de Watch 7 via BlueTooth of wifi aan je mobiele telefoon. In sommige gevallen is daar nog een 4G-verbinding aan toegevoegd. Daar betaal je wel extra voor.

Grote voordeel van zo’n verbinding is dat je ook zonder nabijheid van je iPhone verbonden blijft met de wereld.

De Apple Watch App op je iPhone helpt je bij de installatie van de Watch 7. Je downloadt er alle apps mee die je op je Watch wilt hebben en synchroniseert gemakkelijk al je gegevens na een work-out.

Ook personaliseer je je Watch volledig met de Apple Watch App.

Personaliseren

De Watch 7 leent zich uitstekend voor personalisatie op alle fronten. In de basis kies je natuurlijk al voor een bepaalde kleur en een polsbandje past bij jouw imago.

Maar je bepaalt bijvoorbeeld ook zelf hoe je watch face eruitziet.

Dat kan met de verschillende beschikbare ontwerpen, waar er voor dit nieuwste model nog 2 extra aan toegevoegd zijn. Maar je kiest net zo makkelijk voor een persoonlijke achtergrondfoto.

Ook binnen 1 scherm kun je met dit nieuwe model een aantal zaken combineren.

Waar je op de Watch 6 nog beperkt was tot 1 gegeven naast de tijd (bijvoorbeeld je hartslag), kun je nu 2 gegevens naar wens op je beeldscherm zien.

Zo plaats je onder je hartslag bijvoorbeeld je favoriete foto of een overzicht van het weer.

Qua apps zijn de mogelijkheden tot personaliseren letterlijk eindeloos. Je downloadt zoveel apps als je wilt via de Apple Watch App. Met 32 GB opslagruimte heb je meer dan genoeg ruimte voor een breed scala aan handige weer-, nieuws- en sport-apps.

Batterij

De batterij van de Watch 7 is niet verbeterd ten opzichte van die van de Watch 6. En dat is jammer, want op dat vlak valt nog wel wat winst te behalen.

Maar laten we beginnen met het positieve nieuws: met de bijgeleverde USB-C fast-charger laad je je device 33% sneller op dan de Watch 6. In de praktijk laad je van 0 naar 80% in 45 minuten.

Ook kun je op de Watch 7 de zogenaamde Optimized Battery Charging aanzetten. Daarmee houd je de batterij langer gezond en kan hij dus langer mee.

Apple claimt dat je na volledig opladen zo’n 18 uur met het horloge vooruit kunt.

Daarbij wordt uitgegaan van een gematigd actief gebruik: je checkt 90 keer de tijd, ontvangt 90 notificaties, doet een work-out van een uur en gebruikt 45 minuten lang andere apps. (bron)

In de praktijk blijkt dat dit getal aardig klopt. Maar 18 uur gematigd gebruik betekent veel minder tijd als je de watch gebruikt voor bijvoorbeeld lange duurlopen.

Voor dat soort activiteiten is deze smartwatch dan ook minder geschikt.

Voor wie is de Apple Watch Series 7 geschikt?

De Apple Watch Series 7 zal een breed scala aan mensen aanspreken. Maar wel alleen mensen die al in het bezit zijn van een iPhone.

Vooral vanwege zijn strakke uiterlijk en de vele smartwatch functionaliteiten kan een groot publiek met de Watch 7 uit de voeten.

Of dat ook voor jou geldt, hangt vooral af van wat je zoekt in een smartwatch.

Als je de Apple Watch 7 puur als smartwatch benadert, heeft hij alles wat je hebben wil en meer. Buiten de ietwat magere batterijduur zijn er maar weinig nadelen te ontdekken.

Wanneer je op zoek bent naar een smartwatch met goede sportfunctionaliteiten, zit je in de meeste gevallen ook nog wel goed met dit horloge.

Alleen als je regelmatig langere duurtochten wilt vastleggen of geavanceerde hardloopmetingen wilt doen, komt de Apple Watch 7 echt tekort.

In dat geval kun je beter gaan voor een sporthorloge dat de nadruk legt op een goede batterij en specifiekere metingen.

Eindoordeel over de Apple Watch 7

Al met al mogen we concluderen dat de Apple Watch 7 écht een prachtaankoop is. Tenminste, als je nog niet in het bezit bent van een Watch 6. En als je een iPhone hebt.

Als je de Apple Watch 6 al thuis hebt liggen, is de overstap naar de Watch 7 het geld niet waard. Tenzij je heel veel waarde hecht aan het grotere scherm natuurlijk.

Op alle andere vlakken zijn de vernieuwingen zo minimaal, dat je weinig aan een upgrade hebt.

De situatie ligt natuurlijk volledig anders als je voor het eerst een smartwatch gaat aanschaffen. Als je dan toch de keuze hebt, ga dan absoluut voor de Apple Watch 7. Hij stelt je in geen geval teleur!

Als je geen compatibele smartphone hebt, veel aan duursporten doet of geavanceerde hardloopmetingen verwacht, kun je beter even verder kijken. Niets is zo vervelend als een slecht-functionerende smartwatch, een lege batterij of te weinig mogelijkheden om je training te analyseren.

Wat ons betreft krijgt de Apple Watch 7 een dikke 9 op het rapport voor de overige zaken: gebruiksgemak, uiterlijk, comfort en mogelijkheden.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 449
9.5
113 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 419
9.5
26 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 849
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 269
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 389
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
12 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 505

Vergelijk met

Vergelijk de Apple Watch Series 7 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Lex

Ik heb sinds 26 augustus 2022 de iWatch 7. Ik ben gelukkig verzekerd, want inmiddels aan mijn derde, ja derde, Watch. Het scherm is helemaal niet bestand tegen lichte aanrakingen. Er zit zo een barst of schram in het superdunne glas(?). Ik heb ook al twee covers van Apple met barsten in de prullenbak. Sinds vorige week een nieuwe ontvangen. En jawel hoor, na drie dagen al een klein krasje! Ik ben super zuinig op mijn spullen. Maar kan beschadigingen niet voorkomen. Ik draag hem niet graag, omdat ik bang ben weer een barst of kras op te lopen.