Eindelijk komt Polar met een hardloophorloge, in navolging van – bijvoorbeeld – de Forerunner-reeks van Garmin en de Coros Pace (2). Het horloge luistert naar de naam Polar Pacer Pro en wordt samen gelanceerd met het instap-zustermodel Polar Pacer.
Hoewel er – misschien – meteen een associatie is met de Pace van Coros, kan Polar niet van (bijna) plagiaat worden beschuldigd omdat er in de jaren negentig ook al een Polar Pacer, een voor die tijd prima maar inmiddels erg basic fitnesstracker.
Maar na de Vantage multisporthorloges, de meer lifestyle georiënteerde Ignite-reeks, en de serieus op outdoor gerichte Polar Grit X (Pro)-serie is er nu dus een watch die zich target op alle hardlopers onder ons.
Alleen, met de zeer capabele maar vooral ook brede collectie functies is de Pacer (Pro) stiekem toch gewoon weer een multisporthorloge geworden.
Niet dat je ons hoort klagen – want het is een heel fijn multisporthorloge – maar dan weet je dat vast. Je zou de Polar Pacer Pro eigenlijk ook de Vantage V3 of M3 kunnen noemen; of iets hier tussenin.
De Polar Pacer Pro is in één formaat te krijgen: 45 mm.
Een mooi gemiddelde, waar de meeste gebruikers blij mee zullen zijn; al was een kleinere variant voor smalle polsen ook best welkom geweest.
Je zou kunnen denken een paar grammetjes meer of minder maakt weinig uit, maar als je het horloge bijvoorbeeld tijdens duurlopen gebruikt dan ga je die grammetjes echt wel opmerken.
Zo weegt de outdoor georiënteerde Grit X Pro een voor zijn soort acceptabele 79 gram maar voelt deze wel echt duidelijk zwaarder aan om de pols bij het hardlopen.
Mooi dus dat Polar bij het ontwerpen van de Pacer Pro niet alleen in functie(s) maar ook wat betreft de fysieke eigenschappen rekening heeft gehouden met hardlopers.
Voor bandjes heb je verschillende opties: het eigen bevestigingssysteem van Polar – waarmee je wat beperkt bent in je keuze – óf bandjes met het universele quick-release systeem.
Om dit laatste type bandjes te kunnen bevestigen moet je eerst de bijgeleverde shift-adapter op je horloge zetten.
De Polar Pacer Pro heeft een ronde en slanke form factor. Hij is – zoals zoveel Polar-horloges – voorzien van 5 fysieke knoppen.
En net zoals verschillende andere Polar-horloge – de Ignite, Vantage-serie, Grit X Pro – zijn dit fijn ontworpen knoppen.
Ze hebben ook precies het juiste formaat. Groot genoeg voor elke hand (en vingers) maar tegelijk subtiel dun zodat ze niet overdreven veel uitsteken.
Het display is, niet heel verrassend, een 1,2 inch transflectief memory-in-pixel scherm (dat niet zo kleurrijk is als Amoled maar juist in de buitenlicht helderder wordt) van 240 x 240 pixels.
Het zijn geen specificaties om stijl van achterover te slaan, maar eerlijk gezegd voldoet het display in de meeste situaties prima. Buiten is het scherm gewoon uitstekend afleesbaar en de helderheid kan zich bovendien aanpassen aan de omgeving.
Daarnaast brengt het dunne scherm van slechts 1,1 mm de informatie op het display nog dichterbij. Hier heb je meestal geen besef van maar soms is het alsof er helemaal geen scherm aanwezig is.
Het Gorilla Glass 3.0-scherm zorgt voor extra goede bescherming, wat fijn is. Maar het is natuurlijk geen saffierglas, dat op de Grit X Pro terug te vinden is. Aan de andere kant is dat horloge ook ruim 100 euro duurder.
Verder is het jammer dat de screen-to-body ratio niet zo groot is, oftewel dat het scherm een vrij grote zwarte rand heeft (waarop geen informatie wordt getoond). Maar dit is een bekend euvel bij Polar-horloges.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Vantage V(2) en de Polar Grit X Pro heeft de Pacer Pro geen touchscreen, maar afgaand op de prestaties van de aanraakschermen van de hierboven genoemde modellen, is dit geen groot gemis.
De betreffende touchscreens werken namelijk niet altijd even soepel. Vaak moet je hier hard drukken of verschillende keren swipen voordat het scherm reageert.
Daarnaast: tijdens het sporten kun je prima uit de voeten met de aanwezige knoppen, helemaal als ze zo prettig in gebruik zijn als hier het geval is.
De bediening van de Polar Pacer Pro is sowieso erg aangenaam. Ja, als je een Garmin gewend bent dan zijn de functies van de knoppen wat minder vanzelfsprekend, maar dit went snel genoeg.
Polar heeft voor de Pacer Pro een snellere processor gebruikt (dan voor zijn andere modellen) en dat merk je ook echt.
Vergelijk je hem bijvoorbeeld met de Polar Grit X Pro dan is de Pacer Pro duidelijk sneller bij het gaan naar het optiescherm via de knop linksonder, maar ook bij het tonen van de profielen na een long press van de middelste knop rechts.
Maar bij het starten van een activiteit of terugkeren naar het ‘live’ scherm na het indrukken van de ‘lap’-knop – wat een paar tellen duurt – merk je bijvoorbeeld weer geen verschil.
Voor de prijs (van nog geen 300 euro) biedt de Pacer Pro een zeer uitgebreid pakket aan functies en tracking-mogelijkheden.
Om te beginnen kun je kiezen uit meer dan 130 verschillende sportprofielen. Van hardlopen tot yoga en van kitesurfen tot ‘body & mind’.
Uiteraard kan de Pacer Pro met behulp van GPS je runs en andere workouts nauwkeurig tracken, waarbij je kunt kiezen uit verschillende satellietsystemen: GPS, Glonass, Galileo en QZSS.
De nauwkeurige Precision Prime-hartslagsensor houdt je hartslag in alle omstandigheden bij, ook tijdens je slaap, op basis waarvan je vervolgens ook een analyse van je slaapkwaliteit krijgt.
Deze evaluaties en analyses zijn heerlijk uitgebreid en kun je in alle details in de Polar Flow app bekijken, maar je komt zelfs al een heel eind met de informatie op je horloge zelf.
Niet dat dit erg is, want het is een grote en nuttige verzameling functies, die nu voor een zeer concurrerende prijs beschikbaar zijn.
Bovendien is het een strategie – bestaande functies van oudere (en duurdere) modellen beschikbaar maken voor een nieuw horloge – die ook door concurrenten wordt toegepast.
In principe zou je de review van de Grit X Pro erbij kunnen pakken voor een overzicht van de functies, maar we lichten er toch een aantal uit:
Allereerst mag natuurlijk de mooie functie FitSpark niet ontbreken op de Pacer Pro en dat doet ie gelukkig ook niet.
FitSpark neemt alle relevante data, zoals je hartslag, slaap, prestaties tijdens je workouts en de frequentie van je workouts en doet dan dagelijks voorstellen voor nieuwe workouts die je het beste ondersteunen bij je training.
Dit kunnen relatief korte trainingen zijn van rond de 30 minuten, maar ook van anderhalf uur en vallen in de categorie ‘kracht’, ‘cardio’ of ‘ondersteuning’.
Het is een mooie stok achter de deur en een prima begeleiding die je bijvoorbeeld (met trillingen) dwingt om in een bepaalde hartslagzone te komen of blijven of om nog even iets langer aan te zetten, voor het tijd is om weer rustiger aan te doen.
Een vrij unieke functie, die we nog niet echt bij concurrerende merken hebben gezien is FuelWise.
Hiermee geeft je horloge – op basis van je inspanningen en gemeten calorieverbruik – een melding wanneer het tijd is om vocht om koolhydraten tot je te nemen.
Je kunt deze meldingen zelf instellen op vaste intervallen of het horloge dit automatisch laten doen op basis van zijn eigen analyses.
Dit laatste werkt eigenlijk vaak verrassend goed. Het komt zelden voor dat de melding te laat komt en je al eerder (erge) dorst of trek hebt. En dat is goed, want eigenlijk moet je al drinken vóórdat je dorst krijgt.
De Pacer Pro is een hardloophorloge dus dan verwacht je functies die in het bijzonder hardlopers aanspreken. Hier zijn er dan ook verschillende van aanwezig, naast het zeer bruikbare FitSpark en FuelWise dan.
Net als verschillende Garmin hardloop- en sporthorloges beschikt de Pacer Pro over een functie – genaamd TrainingLoad Pro – die evalueert en aangeeft wat je trainingsbelasting is (gerelateerd aan je spieren en cardio).
Je hoort (of leest) dan wanneer het weer hoog tijd is om in actie te komen of wanneer je juist nog even langer rust moet nemen.
Met hardloopvermogen meet je de verdeling van de hoeveelheid energie die je genereert tijdens je run. Als je ziet dat je hardloopvermogen omhooggaat tijdens runs – terwijl je hartslag gelijk blijft – weet je dat je effectiever en efficiënter traint.
Een beetje serieus hardloophorloge kan niet zonder een adaptief trainingsprogramma en de Pacer Pro biedt dit ook in de vorm van ‘Running Program’.
Met deze functie kun je een persoonlijk trainingsplan laten samenstellen – voor een 5K, 10K, halve of hele marathon – dat zich aanpast aan jouw conditie en doelen.
Deze functie is enigszins te vergelijken met Garmins PacePro en laat je zelf een afstand en eindtijd instellen waarna je voortdurend in beeld kunt zien hoeveel je boven of onder je doeltempo zit.
Net als op de Vantage V2 en Polar Grit X Pro beschikt de Pacer Pro over verschillende tests die je conditie (in het bijzonder je VO2-max) bepalen binnen een bepaalde discipline.
Zo heb je (net als op eerdergenoemde modellen) een fietstest, fitnesstest en hardlooptest, maar ook voor het eerst een wandeltest.
Toch is het fijn om de functie ter beschikking te hebben.
De interessante en nuttige benentest van de Grit X Pro die de fitheid van je benen bepaalt, is hier overigens niet aanwezig.
Hoewel de Pacer Pro geen volwaardige kaarten aan boord heeft, kun je behoorlijk goed uit de voeten met de route- en navigatiemogelijkheden.
Je kunt routes van andere apps en bronnen importeren en vervolgens naar je horloge sturen, maar beter is nog om dit via Komoot te doen, waar de Pacer Pro direct mee kan synchroniseren.
Ook fijn is dat je niet per se aan het begin van je route hoeft te starten, en dat je halverwege je route kan overstappen op een andere route (zonder dat hiermee je lopende workout afgebroken hoeft te worden).
Verder zijn ook de ‘terugkeer’-opties van de Grit X Pro terug te vinden op de Pacer Pro.
Dat betekent dat je in een rechte lijn terug naar start kunt gaan, via dezelfde geplande route (maar dan omgekeerd) of volgens jouw daadwerkelijk gelopen route (als die afwijkt).
Ook Hill Splitter is aanwezig op de Pacer Pro, waarmee alle heuvels die je tijdens je route tegen bent gekomen in kaart worden gebracht.
De vertrouwde, diepgaande slaapmetingen die we kennen van veel andere Polar-horloges worden ook door de Pacer Pro uitgevoerd. En dat is fijn, want goede slaap is erg belangrijk voor een effectieve training en goede conditie.
Met Nightly Recharge kun je dagelijks zien hoe goed je nachtrust is geweest, op basis je slaapherstel en ‘AZS-herstel’ (AZS = autonome zenuwstelsel).
Sleep Plus Stages vertelt je dan weer precies hoe de fases van je slaap – zoals diepe slaap en REM-slaap – eruit zagen en (bijvoorbeeld) hoeveel slaapcycli je hebt gehad.
De grootste mate van detail en uitleg kun je terugvinden in Polar Flow, maar ook je horloge zelf biedt behoorlijk veel informatie, waar je meestal al genoeg aan hebt.
Soms is het nodig om niet alleen tijdens je slaap maar ook overdag – in wakkere toestand – tot rust te komen.
Hiervoor is er de ademhalingsfunctie Serene, die je met een intuïtieve en rustgevende animatie (met luchtbellen) en een timer stimuleert om een aantal minuten lang rustig adem te halen.
De Pacer Pro beschikt natuurlijk over de nodige – en noodzakelijke – smart functies.
Je kunt notificaties ontvangen van je smartphone en daarbij precies aangeven van welke app of welk systeem je wat wilt ontvangen (en welke je wilt blokkeren). Wel zo handig als je niet bij elke handeling of activiteit op je smartphone gestoord wilt worden.
Weersvoorspellingen worden aantrekkelijk getoond op de analoge wijzerplaat (als je hiervoor kiest) en in meer detail in de weer-app zelf.
Daarnaast is het fijn dat je muziekspelers van je telefoon kunt bedienen, als is het wel jammer dat er geen opslagruimte voor muziek aanwezig is. Op dit moment moet je altijd je smartphone bij je hebben voor muziek. Wie weet komt dit ooit nog.
De Pacer Pro heeft een zeer acceptabele accuduur. Je kunt 7 dagen vooruit met een volle batterij en indien GPS (voortdurend) is ingeschakeld zou je 35 uur lang aaneengesloten kunnen sporten.
Hoewel hij wat makkelijker losschiet (bij bewegen van je horloge of kabel) dan de bekende ‘hockeypuck’-lader van andere Polar-horloges werkt het verder probleemloos als ie eenmaal bevestigd is.
Het leidt geen twijfel dat de Polar Pacer Pro een mooi horloge is, met zeer goede en nuttige sport- en hardloopfuncties.
De Polar Pacer Pro wordt gemarket als een hardloophorloge en hier is ie ook zeker goed voor geschikt, met zijn vele analytische en trackingfuncties, verschillende route- en navigatiemogelijkheden en heerlijk lage gewicht.
Een ‘die-hard’ hardloophorloge met onderscheidende hardloopfuncties is het alleen niet. Verreweg de meeste functies zijn niet nieuw en dit geldt ook voor het uiterlijk: als je niet beter zou weten, zou je zweren met een Polar Vantage te maken te hebben.
Wat over blijft is ‘gewoon’ een uitstekend – bijna uitmuntend – sporthorloge, zeker voor de adviesprijs van 299 euro.
Wil je zelf de Pacer Pro om je pols hebben en flink aan de tand voelen? Bestel dan de Polar Pacer Pro bij Bol, Coolblue of All4Running en probeer hem zelf.
Vergelijk de Polar Pacer Pro met andere smartwatches
Laat een reactie achter
1 Reactie
Ton Tuithof
heb nu de vantage m en ben aan het oriënteren voor een horloge met gps. jammer dat het geluidssignaal ontbreekt voor het afbakenen van hr zone, afstand of tijd. de trillingen voel ik echt niet. misschien voor garmin gaan maar polar flow zal ik dan zeker gaan missen.