De beste hardloopkleding voor de winter: 7 essentiële kledingstukken (+ tips!)


Hardlopen in de winter is goed voor het immuunsysteem

Hardlopen is een heerlijke en praktische manier om fit te blijven: je stapt je deur uit en je kunt beginnen!

Alleen regen kan roet in het eten gooien, maar verder is het genieten geblazen: van de omgeving, uitdagingen in het parcours, de mensen om je heen, en de gezonde frisse lucht.

Maar je moet je natuurlijk wel goed aankleden, zeker als die lucht wel heel erg fris wordt. Welke kledingstukken zijn aan te raden in de herfst- en winterkou? Lees verder en kom erachter!

Kledingtips voor hardlopen in de winter

Wil je weten wat je moet doen om warm te blijven én goed te blijven presteren tijdens je run? Bekijk dan deze tips:

1. Hardloopshirt met lange mouwen

Om te beginnen heb je een lekker warm longsleeve hardloopshirt nodig.

Een combinatie van polyester of polyamide met glastaan is vaak aan te raden. Dat ademt goed, en voert zweet en (ander) vocht goed af. En ja, het houdt je (daardoor) inderdaad warm.

Het is een misvatting dat je een dikke, wollige of fleeceachtige trui nodig hebt om warm blijven. Zo’n kledingstuk wordt snel juist veel te warm en zweterig. Wat je prestaties niet bepaald ten goede komt.

2. Hardloopjack

Laagjes zijn de sleutel, zodat je voor elk moment van je run goed gekleed bent.

In plaats van een dikke trui of een dikke jas kun je beter een dun, ‘form fitting’ shirt, en nog een dun shirt met lange mouwen hier overheen dragen (of alleen het shirt met lange mouwen).

Om hier vervolgens een dun hardloopjack hier overheen te doen dat je altijd snel kunt uittrekken als je het te warm krijgt. Wat – als het niet vriest – zomaar kan gebeuren.

Als de jas lekker dun en compact is, kun je hem zelfs in je zak bij je houden, om je middel binden, of, als je in de buurt bent even snel thuis leggen zodra je warm bent.

3. Running tights 


Natuurlijk heb je ook een hardloopbroek nodig die je benen warm houden in de winter of herfst.

Ook hier kies je voor een nauwsluitende broek, die de warmte vasthoudt en niet los rond je benen zwabbert en zo bovendien allerlei schuurplekken kan veroorzaken.

Mogelijk kun je hier nog een windbroek overheen doen. Inderdaad, laagjes…

Samen hardlopen winter

4. Hardloopsokken voor de winter

Lekker warme sokken zijn geen overbodige luxe. Bevroren of door de kou slecht te bewegen tenen zijn allesbehalve bevorderlijk voor een goede run.

Maar kies wel echt voor hardloopsokken. Van die geitenwollen sokken voor thuis op de bank zijn heerlijk voor, nou ja, thuis op de bank… maar voor hardlopen zijn ze niet geschikt.

Dan heb je goed passende en aansluitende sokken nodig, eventueel van wol maar met daarbij oog voor het afvoeren van vocht.

5. Waterdichte schoenen

Nu we het toch over vocht hebben: warme en waterdichte hardloopschoenen zijn ook essentieel tijdens je hardloopsessie in de kou.

Ook als het niet regent kan het alsnog vochtig zijn of worden en kunnen je voeten bovendien nat worden door zweet. Als dit vocht niet afgevoerd of tegengehouden wordt, worden je voeten nat, klam en koud.

Wat (ook) voor blaren en andere ongemakken kan zorgen.

6. Muts en nekwarmer

Het is een mythe dat we de meeste warmte via ons hoofd verliezen maar als ons hoofd de enige onbedekte plek van ons lichaam is, is het wel de enige of belangrijkste plek waar we onze lichaamswarmte verliezen.

Dat maakt het dus wel degelijk zinnig om deze plek te bedekken als we zo warm mogelijk willen blijven.

Kies ook nu niet voor de standaard wollen muts die je tijdens het sneeuwballengevecht met je kinderen draagt, maar voor een dunne, goed zittende hardloopmuts of -beanie die comfortabel en vochtregulerend is.
Wat ook fijn kan zijn, is een nekwarmer of bandana om je hals warm te houden. Let ook nu weer op het juiste materiaal: te dik en zweterig is niet goed.

7. Hardloophandschoentjes



Last but not least zijn hardloophandschoenen. Dan hebben we het niet over van die mega-exemplaren met gore-tex of voor op de motor, maar subtiele, slanke handschoenen speciaal voor hardlopen.

Deze handschoenen geven je net even die extra bescherming tegen de kou geven en die je net zo makkelijk uit kunt trekken en in je zak kunt stoppen als je hele lichaam lekker op temperatuur is (en blijft).

Blijf warm, blijf hardlopen!

Met bovenstaande items en tips blijf je altijd warm tijdens je run, dus er is geen enkele reden om alleen maar binnen te blijven met de kachel op 22. Dat zou niet alleen zonde zijn voor je energierekening maar ook voor je conditie!

Dus ga naar buiten, blijf lekker warm, en loop ze!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!