Zo zorg je voor een goede cooling-down na het hardlopen

We weten allemaal hoe belangrijk een warming-up is, maar zorg je na het hardlopen ook voor een goede cooling-down? Hiermee help je je lichaam tot rust komen na het rennen. De naam is verraderlijk, want het is niet de bedoeling om gelijk de kou op te zoeken: het liefst houd je je lichaam na het hardlopen warm met een trui of vest. Meer informatie en handige tips over hoe je je lichaam verzorgt na het hardlopen lees je in dit artikel.

Een cooling-down: waarom?

Met een cooling-down begeleid je je lichaam om geleidelijk tot rust te komen en sneller te herstellen. Zo koel je niet te snel af, voorkom je blessures en verminder je zwellingen in de spieren. Als je gelijk na je workout op de bank gaat liggen, doet je lichaam er een stuk langer over om alle afvalstoffen af te voeren. Door in beweging te blijven na het hardlopen voer je deze een stuk sneller af, doordat je bloedsomloop nog een stuk actiever is.

Zo koel je af na het hardlopen

Cooling down rekken 

Een cooling-down doe je meestal in meerdere stappen. De eerste stap in het proces is het uitlopen na je workout. Hierdoor reguleer je je bloedtoevoer en hartslag, en laat je je ademhaling tot rust komen. Doe dit na het rennen zo’n 5 tot 10 minuten in een rustig tempo.

In de tweede stap ga je vooral stretchen. Doe dit rustig en gebruik statische stretch oefeningen, waarbij je een houding voor een bepaalde tijd vasthoudt. Deze stap helpt voornamelijk met je spierherstel en houdt je lichaam soepel en flexibel. Je kan dit ook doen met behulp van een foam roller. Hiermee geef je je beenspieren een goede massage.

De laatste stap is douchen. Het is na een stevige workout namelijk geen slim idee om alleen deo op te spuiten. Niet alleen voor hygiëne, maar ook voor je spieren en gezondheid. Zowel een koude als warme douche hebben hun voordelen: een warme douche helpt de spieren ontspannen, een koude douche helpt je spieren sneller herstellen.

Een koude douche is naast spierherstel ook goed voor het stimuleren van bloedsomloop en het remmen van ontstekingen. Wil je een koude douche maar ook ontspannen spieren? Dan kan je je na het douchen ook insmeren met een warmtemiddel voor je spieren.

Herstel en betere prestaties

Cooling down hardlopen

Goed zorgen voor je lichaam na het hardlopen is erg belangrijk. Hiermee help je je lichaam herstellen en geef je je spieren de mogelijkheid om afvalstoffen af te voeren. Zo zorg je niet alleen dat je zo min mogelijk spierpijn hebt na een stevige workout, maar zie je ook sneller vooruitgang in je prestaties en kracht. Win-win dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!