Rockers met sweet spot voor snel én comfortabel hardlopen?

Sprint hardlopen

Rockers? Van die headbangers die je omver beuken bij een concert? Fans van Elvis? Of de Rolling Stones, misschien? Helemaal mis! (Al heeft het wel met rollen te maken.)

We hebben het hier over een type hardloopschoen waarmee de gemiddelde hardloper (niet per se de pro’s dus) heel goed wat seconden van zijn/haar snelste tijden af kan snoepen.

Zonder dat dit meteen een aanslag is op je gewrichten of je al heel hard moet kunnen lopen.

Nike, Hoka, Saucony, Asics en andere merken zijn deze interessante weg ingeslagen om tot nog betere prestaties te komen.

Maar wat zijn voor de meeste mensen – en de gemiddelde hardlopers – nu de ideale rockers?

Wat zijn rocker hardloopschoenen, welke zijn er en wat kun je ermee?

Het klinkt allemaal heel spannend, maar wat zijn rockers nu precies en wat heb je eraan?

Rollen en platen 

In navolging van de onder (professionele) hardlopers zeer populaire Vaporfly-schoenen van Nike, waarmee menig wedstrijdloper (persoonlijke) records wist bij te schrijven, gingen ook andere merken op zoek naar manieren om lopers aan het rollen te krijgen. 

Niet iedereen vindt het prettig om vrij stugge carbonplaten in zijn of haar hardloopschoenen te hebben.

Ook hebben de bovengenoemde schoenen voor sommigen een te hoge ‘leercurve’ (je moet al flink hard kunnen lopen om de extra winst eruit te halen) en zijn ze doorgaans een behoorlijke aanslag op de portemonnee.

Daarom moest het idee voor de gemiddelde amateurloper min of meer hetzelfde blijven (snelheid creëren door een rollende beweging) maar de uitwerking anders en hopelijk wat comfortabeler zijn.

Hoka, Endorphine en het rollende trio van Asics

Hoka is een voorbeeld van een merk dat modellen met een uitgesproken gebogen zool heeft, waardoor je voet makkelijker afwikkelt.

Daarnaast kwam Saucony met verschillende schoenen op de markt die runners meer voorwaartse energie geven met behulp van geïntegreerde platen in de schoenen.

Zo heeft de Endorphin Pro een daadwerkelijke carbonplaat zoals de Nike Vaporfly en beschikt de Endorphin Speed over een flexibelere nylonplaat, die wat beter geschikt is voor amateur-hardlopers.  

hardlopen gezondheid

Asics, die een naam heeft hoog te houden in de atletiek- en hardloopwereld, zat ook niet stil en mikte met een aantal snelle en gevarieerde rollende hardloopschoenen (ook) op de meer allround- en amateurlopers.

Het gaat hierbij om de Metaride, Glideride en Evoride. 

De perfecte balans voor (beginnende) rollers?

Voor wie echt op het hoogste niveau hardloopt, voortdurend wedstrijden loopt en dus altijd de beste hardloopschoenen moet hebben, gaat er natuurlijk niets boven modellen binnen de Vaporfly-reeks van Nike – zoals de Vaporfly Next%.

Voor de hardloper die nog niet 4 minuten over een kilometer doet maar wel (letterlijke en figuurlijke) stappen wil zetten, zouden schoenen als de Saucony Endorphin Speed (1, 2 of 3) en de Asics Evoride (1, 2 of 3) wel eens de sweet spot kunnen zijn. 

De Endorphin Speed is met zijn nylon plaat heel snel maar flexibeler en comfortabeler dan de Pro met carbonplaat.

De Asics Evoride-reeks heeft ook een mooi compromis gevonden, met de gebogen ‘guidesole’ die de voet de goede kant opstuurt en daarnaast een responsieve en dempende flytefoam-tussenzool met gel-elementen voor comfort en energieteruggave.  

De volgende trend in hardloopschoenen?

Het goede nieuws? Het wordt alleen maar beter. Schoenfabrikanten blijven met meer onderzoek en innovaties komen om hardlopers van elk niveau sneller te maken én comfortabeler te laten lopen.

We zijn benieuwd naar wat er allemaal nog gaat komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!