HOKA Carbon X Hardloopschoenen

Op zoek naar de beste HOKA Carbon X hardloopschoenen? We helpen je graag op weg!

Selecteer je geslacht:

1. HOKA Carbon X3

  • Stabiele ‘ride’
  • Rekbaar bovenwerk geeft iedereen goede pasvorm

HOKA Carbon X overzicht

HOKA Carbon X3

  • Stabiele ‘ride’
  • Rekbaar bovenwerk geeft iedereen goede pasvorm

Inhoudsopgave

1. HOKA Carbon X3

  • Stabiele ‘ride’
  • Rekbaar bovenwerk geeft iedereen goede pasvorm
  • Responsiever ProFly X foam geeft je meer boost
  • Niet zo snel als concurrenten

De HOKA Carbon X3 is, zoals de naam duidelijk aangeeft, de derde editie van de Carbon X. De basiseigenschappen, zoals duurzaamheid, stabiliteit én betaalbaarheid, zijn nog gewoon aanwezig.

Tegelijkertijd zijn er ook een paar wijzingen doorgevoerd. Met name het bovenwerk en de tussenzool zijn aangepakt.

Welke veranderingen – en verbeteringen – heeft dit in het dagelijkse gebruik opgeleverd?

Nieuw bovenwerk – als een sok

Het nieuwe gewoven bovenwerk is uit één stuk en trek je aan als een sok. Dat aantrekken gaat misschien wat minder makkelijk, maar eenmaal om je voet, is de consensus dat dit bovenwerk lekker aanvoelt en goed aansluit.

De meningen zijn er wel over verdeeld over het gewoven materiaal thuishoort op een (hoge) snelheidsschoen. Je ziet dit soort bovenwerk meestal terug bij casual of lifestyle hardloopschoenen.

Sommigen zijn van mening dat het met dit soort bovenwerk vanwege de hogere rekbaarheid lastiger is om een goede ‘lockdown’ te krijgen, terwijl anderen dit aspect juist prijzen. Het zou goed met de vorm van je voet te maken kunnen hebben, naast de manier van veteren.

Hoewel de pasvorm smal is, is de schoen voor verschillende voetvormen geschikt. Ook als je brede voeten hebt, zou je prima uit de voeten kunnen met Carbon X3, vanwege het rekbare bovenwerk.

Ook ventileert de schoen goed, zodat je voeten niet te warm worden tijdens je runs.

Verder biedt de schoen veel stabiliteit, meer dan concurrerende schoenen met platen.

ProFly X middenzool

De HOKA Carbon X3 maakt gebruik van het nieuwe ‘superkritische’ foam ProFly X, dat responsiever is – of zou moeten zijn – dan standaard EVA foam. Het levert inderdaad iets meer energieteruggave op dan bij de Carbon X2, maar het verschil is niet heel groot.

De middenzool bestaat voor 80% uit dit ProFly X foam en 20% uit rubberachtig EVA foam, dat zich onder de carbonplaat bevindt.

De stackhoogte bij de hiel is 32 mm bij het mannenmodel en 30 mm bij het vrouwenmodel, wat voor veel comfort zorgt en je benen vele kilometers lang fit houdt.

HOKA Carbon X3: veelzijdige snelle schoen

De Carbon X3 met zijn plaat en ProFly X foam is een fijne schoen voor verschillende toepassingen. Niet alleen voor de wedstrijd, maar ook voor trainingen. Daarbij is hij duurzamer dan de gemiddelde ‘plaatschoen’ en ook relatief stabiel.

Het is niet de allersnelste ‘superschoen’, maar wel een schoen waar je keer op keer op kunt vertrouwen en die je net dat extra zetje kan geven.

Bestel veilig en snel:

HOKA Carbon X modelinformatie

De Nike Vaporfly Next% was een doorslaand succes en enorme hype vanaf het moment dat Eliod Kipchoge er in 2017 voor het eerst de marathon in twee uur mee liep. Logisch dus dat andere merken snel ook zo’n schoen op de markt wilden brengen, waaronder HOKA.

De eerst Vaporfly Next% voor commercieel gebruik werd in 2019 geïntroduceerd en HOKA kwam al snel met eigen soortgelijke schoenen in hetzelfde jaar.

Dat waren de HOKA EVO Carbon Rocket – inmiddels geëvolueerd tot de Rocket X – en de HOKA Carbon X. Dit zijn allemaal snelle schoenen, ontworpen voor marathonlopers (en ultrarunners) en die net als de Vaporfly Next% voorzien zijn van een carbonplaat.

De Carbon X is het meeste ingesteld op langere afstanden en – relatief – comfort. Naast de aanwezige plaat, die voor extra energie moet zorgen, is er ook royale demping aanwezig.

De heeldrop is de voor HOKA gebruikelijke 5 mm (al had de oorspronkelijke Carbon Rocket een heeldrop van slechts 1 mm) en de stackhoogte is een royale 32 mm (voor mannen).

Bovenop de plaat bevindt zich het zogenaamde ProFly X foam dat licht en responsief is terwijl er onder de plaat een rubberachtig foam zit dat voor meer duurzaamheid zorgt.

Die grote(re) duurzaamheid is ook de onderscheidende factor in vergelijking met andere snelle schoenen met platen. Ook is de Carbon X wat beter geschikt voor trainingssessies en is hij voordeliger geprijsd dan de meeste concurrerende schoenen.

Veel gestelde vragen

Hoe valt de HOKA Carbon X3?

De HOKA Carbon X3 valt redelijk ‘true to size’ al vinden velen hem wat aan de grote kant. Het kan dus verstandig zijn om de Carbon X3 een halve maat kleiner te bestellen.

Is de HOKA Carbon X een neutrale schoen?

Ja, de HOKA Carbon X is ontwikkeld voor hardlopers met een neutrale afwikkeling. De Carbon X3 is wel stabieler dan de gemiddelde schoen met plaat maar heeft geen elementen die overpronatie compenseren.

Is de HOKA Carbon X een stabiliteitsschoen?

Nee, de HOKA Carbon X is geen stabiliteitsschoen, hoewel hij welrelatief veel steun biedt voor een hardloopschoen met carbonplaat.

Is de HOKA Carbon X goed voor wandelen?

Je kunt op zich prima wandelen op de Carbon X, vanwege de royale demping en relatief hoge mate van comfort. Maar ga je veel wandelen dan zijn andere, meer robuuste hardloopschoenen die minder ingericht zijn op het bereiken van hoge snelheden, prettiger.

Is de HOKA Carbon X een goede hardloopschoen?


Jazeker! De Carbon X is een ideale schoen om je snelheid te verbeteren, heeft een prettig aanvoelend, soepel bovenwerk en biedt relatief veel stabiliteit.

Wat is het gewicht van de HOKA Carbon X3?

De HOKA Mach X weegt 222 gram.

Voor welke afstand is de HOKA Carbon X geschikt?

De HOKA Carbon X is geschikt voor verschillende afstanden, maar hij komt het beste tot zijn recht op langere afstanden vanwege zijn duurzaamheid en gewicht.

Is de HOKA Carbon X goed voor marathons?


De HOKA Carbon X is absoluut goed geschikt voor marathons. Je kunt er hoge snelheden mee bereiken, terwijl de stabiliteit en duurzaamheid ervoor zorgen dat je er vele kilometers comfortabel mee af kunt leggen.


Wat is het verschil tussen de HOKA Carbon X en HOKA Rocket X?


De HOKA Carbon X en Rocket X hebben beide carbonplaten in de zolen en kunnen snel gaan, maar de Rocket X is een tikkeltje pittiger en meer geschikt voor kortere afstanden, terwijl de Carbon X wat stabieler en comfortabeler voor lange afstanden.

Is er een HOKA Carbon X3 dames?


Absoluut. Er is zowel een HOKA Carbon X3 Heren als HOKA Carbon X3 vrouwen-uitvoering beschikbaar.


Waar vind ik de beste HOKA Carbon X3 aanbieding?

Op deze pagina vind je de beste webshops voor de HOKA Carbon X3. Per shop zie je meteen de prijs van de Carbon X.


HOKA Carbon X3

  • Stabiele ‘ride’
  • Rekbaar bovenwerk geeft iedereen goede pasvorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *