Nike Zoom Fly Hardloopschoenen Serie

Op zoek naar de beste Nike Zoom Fly hardloopschoenen? We helpen je graag op weg!

Selecteer je geslacht:

nike zoom fly 5 heren
nike zoom fly 5 dames

1. Nike Zoom Fly 5

  • Erg comfortabel door foam-combinatie; goed voor long runs
  • Bredere middenzool zorgt voor meer stabiliteit

Nike Zoom Fly overzicht

Nike Zoom Fly 5

nike zoom fly 5 heren
nike zoom fly 5 dames
  • Erg comfortabel door foam-combinatie; goed voor long runs
  • Bredere middenzool zorgt voor meer stabiliteit

1. Nike Zoom Fly 5

nike zoom fly 5 heren
nike zoom fly 5 dames
  • Erg comfortabel door foam-combinatie; goed voor long runs
  • Bredere middenzool zorgt voor meer stabiliteit
  • Ook aantrekkelijk als lifestyle schoen
  • Niet heel snel of gretig

De Nike Zoom Fly 5 is onderdeel van een trend – als je het zo mag noemen – onder snelle hardloopschoenen. Een trend waar niet per se iets mis mee is, maar die wel het karakter van de schoen kan veranderen en dus belangrijk is om vanaf te weten.

Het gaat dan om het verhogen van het comfort en de stabiliteit.

Ideaal voor long runs

De Zoom Fly 5 heeft een zogenaamde dual density-zool met het zachte ZoomX-foam in het midden en SRO2-foam eromheen dat voor meer demping en duurzaamheid zorgt.

Het ZoomX-schuimt vervangt het React-schuim van de vorige editie en is lichter en biedt meer schokabsorptie.

Door zijn plaat – de samenstelling is niet helemaal duidelijk – en voorwaarts gerichte ontwerp is de Zoom Fly 5 nog steeds relatief responsief, maar wel beter geschikt voor hardlopers die nog geen ervaring hebben met schoenen met (carbon)plaat.

Dit komt onder meer door de bredere middenzool, die je bijvoorbeeld ook terugziet in de Saucony Endorphin Speed 3.

Maar het komt ook door de hogere mate van comfort die wordt geboden door de zachtere zool en de voering rond de voet.

Dit alles maakt de Zoom Fly 5 zeer goed geschikt voor long runs. De overgangen gaan soepel en je zult niet snel last van je voeten of benen krijgen.

Bovenwerk: minder sok, meer schoen

Het bovenwerk is ook aangepast en is ook deels (meer) gericht op comfort, met meer voering en meer ruimte voor de tenen.

De Zoom Fly 5 trek je nu niet meer aan als een sok, waarbij alles één geheel is, maar heeft wat meer de uitstraling van een ‘normale’ schoen.

Het bovenwerk is nog steeds vervaardigd uit engineered mesh met Flyknit, net als eerder.

Zoom Fly 5 vliegt minder dan voorheen

Dit klinkt allemaal als goed nieuws. Natuurlijk, we willen we allemaal comfortabel lopen en een stabiele schoen is ook alleen maar iets om blij van te worden.

Maar uitgesproken keuzes en aanpassingen hebben vrijwel altijd consequenties voor andere onderdelen en/of eigenschappen van een schoen.

In dit geval betekent het dat er concessies gedaan moesten worden op het gebied van snelheid. Of liever: responsiviteit.

Enerzijds is de Zoom Fly 5 relatief zwaar, wat niet in het voordeel is van snelle schoenen en daarnaast is de middenzool simpelweg minder ‘trampoline’-achtig. Je ervaart als loper minder energieteruggave, wat de schoen minder goed geschikt maakt voor hogere tempo’s.

Nike Zoom Fly 5: een fijne schoen voor de juiste hardloper

Nogmaals, er is niet per se wat mis met de Nike Zoom Fly 5.

Maar bij een schoen met (carbon)plaat en in het bijzonder een schoen met de oorsprong van de Zoom Fly verwacht je een schoen met (heel veel) pit en als je daarnaar op zoek bent, zou dit model je lichtelijk teleur kunnen stellen.

Tegelijkertijd, als je ‘gewoon’ een comfortabele, relatief responsieve schoen zoekt voor trainingen en lange afstanden, dan is de Nike Zoom Fly 5 een prima keuze.

Bestel veilig en snel:

Modelinformatie Nike Zoom Fly

In 2017 ondernam hardloper Eliud Kipchoge namens Nike de ambitieuze poging om de marathon onder de twee uur te lopen.

Hij – of liever: Nike – werd voor gek verklaard, maar het merk beweerde dat dit mogelijk was door hun revolutionaire nieuwe schoen: de Nike Air Zoom Vaporfly Elite, of (later) de Nike Alphafly.

Het lukte nét niet, maar niet veel later dook hij wel onder de 2 uur met zijn superschoenen.

Hoe dan ook was op beide momenten het punt gemaakt en was de hele hardloopwereld overtuigd van de effectiviteit van deze nieuwe schoen, die onder meer bestond uit een carbonplaat en responsief foam om de loper een boost te geven. 

Het kon dus niet anders of deze technologie zou beschikbaar komen voor de ‘massa’. Dit gebeurde in de vorm van de behoorlijke prijzige Zoom Vaporfly 4%, de Vaporfly Next% en later de oorspronkelijke Alphafly. 

Er kwam daarnaast ook een iets minder ‘extreme’ en beter betaalbare variant op de markt: de Zoom Fly. Deze is wat slijtvaster, comfortabeler en stabieler en daarmee wat beter geschikt voor trainingen in plaats van het vestigen van snelheidsrecords tijdens wedstrijden.

Tegelijkertijd ligt de focus van de Zoom Fly nog steeds op snelheid, al lijkt deze eigenschap iets minder belangrijk te worden, ten faveure van meer comfort.

Veel gestelde vragen

Hoe valt de Nike Zoom Fly 5?

De Nike Zoom Fly 5 valt true to size, maar is wel enigszins smal in de midden- en voorvoet. 

Is de Nike Zoom Fly 5 een neutrale schoen?

Ja, de Nike Zoom Fly 5 is een neutrale schoen voor neutrale lopers. Er zitten dus geen extra stabiliserende elementen in de schoen. 

Is de Nike Zoom Fly 5 een stabiliteitsschoen?

Nee, de Nike Zoom Fly 5 is geen stabiliteitsschoen. 

Is de Nike Zoom Fly 5 goed voor wandelen?

Je kunt op zich prima wandelen op de Zoom Fly. Hij is stabieler dan voorheen en lijkt wat meer op een schoen dan op een sok die je aantrekt, zoals eerder. Wel is de schoen – door onder meer zijn plaat – wel bedoeld voor het ontwikkelen van hogere tempo’s.  

Is de Nike Zoom Fly 5 een goede hardloopschoen?

Absoluut! De Nike Zoom Fly is een afgeleide van de Vaporfly, waarop Eliud Kipchoge de marathon (voor het eerst) onder de twee uur liep. Dat zegt dus genoeg.  

Wat is het gewicht van de Nike Zoom Fly 5?

De Nike Zoom Fly 5 weegt 269 gram. 

Is de Nike Zoom Fly 5 goed voor marathons?

Jazeker. De Zoom Fly 5 is zachter en stabieler dan voorheen, wat alleen maar prettig(er) is voor je gewrichten. Daarbij geeft de plaat je extra energie om snel te gaan wanneer dit nodig is. 

Wat is het verschil tussen de Nike Zoom Fly 5 en 4?

De Nike Zoom Fly 5 is wat meer op comfort en stabiliteit ingesteld, wat hem prettiger maakt voor lange afstanden, maar wel iets minder snel dan zijn voorganger. 

Is er een Nike Zoom Fly 5 voor dames?

Natuurlijk! naast de Nike Zoom Fly 5 Heren is er ook een Nike Zoom Fly 5 Dames te koop.

Wat is het verschil tussen de Nike Zoom Fly en Nike Vaporfly?

De Vaporfly is lichter dan de Zoom Fly. Ook heeft de Vaporfly een carbonplaat en een middenzool die volledig uit ZoomX-foam bestaat, wat hem beter geschikt maakt voor hogere tempo’s en wedstrijden. De Zoom Fly is meer een trainingsschoen. 

Waar vind ik de beste Nike Zoom Fly aanbieding?

Op deze pagina vind je de beste Zoom Fly aanbiedingen. Je ziet ook meteen welke webshop de goedkoopste Zoom Fly aanbiedt.

Nike Zoom Fly 5

nike zoom fly 5 heren
nike zoom fly 5 dames
  • Erg comfortabel door foam-combinatie; goed voor long runs
  • Bredere middenzool zorgt voor meer stabiliteit
Wat vond je van dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *