Samsung Galaxy Watch 5 vs Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Uitgebreide vergelijking

De introductie van een nieuwe Galaxy Watch is altijd groot nieuws en nu is dat nieuws letterlijk nog groter geworden door de release van de met een grotere batterij (en kast) voorziene Galaxy Watch 5 Pro.

Hij is wel flink duurder dan de normale Watch 5, maar het is – op meerdere manieren – wel echt een ‘vet’ horloge.

De langere accuduur zal voor de meesten het belangrijkste verkooppunt zijn, maar je profiteert zeker nog van meer voordelen als je kiest voor de Pro. Welke dat zijn lees je onze vergelijking!

Overeenkomsten

Er zijn absoluut opvallende verschillen maar verreweg de meeste dingen zijn het zelfde gebleven.

De Pro heeft hetzelfde (formaat) display als de (44 mm-versie van de) normale Galaxy Watch 5, dat wil zeggen een 1,36 inch Amoled-display van 450 x 450 pixels. En ze hebben ook beide een krasbestendig saffierglas (al zijn deze niet gelijkwaardig).

Beide horloges hebben dezelfde processor, sensoren en evenveel opslagruimte (16 GB).

Ze hebben verder ook allebei een waterdichtheidsrating van 5 ATM (tot 50 meter).

Tenslotte hebben ze evenveel sportprofielen en dezelfde gezondheids-, fitness en smart functies.

Verschillen tussen Samsung Galaxy Watch 5 en 5 Pro

Maar natuurlijk wil je weten wat de verschillen zijn tussen deze twee tophorloges. Daar komen ze!

Horlogekast en scherm

De headline voor de Watch 5 Pro is de flink krachtigere batterij. Dat betekent letterlijk ook een grotere batterij, wat weer inhoudt dat de horlogekast ook aardig dikker is.

We noemden het al even in de recensie van de Galaxy Watch 5, maar als je afgaat op de cijfers op de website van Samsung lijkt het alsof de Watch 5 Pro slechts 0,7 mm dikker is, terwijl het in werkelijkheid zo’n 2 mm is.

Het is een beetje een (meet)technisch verhaal, waarbij de toegevoegde ‘bulten’ op de onderkant – die niet de gehele breedte van de horlogekast beslaan – niet worden meegerekend, maar die in de praktijk wel degelijk meetellen voor het gevoel en de aanblik om de pols.

De Galaxy Watch 5 Pro is echt niet monsterlijk groot en zeker nog aantrekkelijk genoeg, maar het verschil is wel duidelijk zicht- en merkbaar.

Genoeg over de dikte; een ander punt is de diameter: de kast is namelijk met 45 mm 1 mm groter dan die van de (grootste) normale Watch 5 (terwijl het display dus even groot is gebleven). Bij de gewone Galaxy Watch 5 kun je trouwens ook nog kiezen voor een (veel) kleiner 40 mm-model.

De kast van de Pro zelf is niet alleen groter maar ook steviger geworden, door het gebruik van titanium. De Watch 5 is gemaakt van aluminium.

Nog een verschil is dat het saffierglas van de Watch 5 Pro een tikkeltje steviger is dan dat van de Watch 5.

Wat verder nog voor extra bescherming zorgt is de hogere rand van de Watch 5 Pro, die iets boven het display zelf uitsteekt.

Dit alles heeft natuurlijk ook een ander gewicht tot gevolg:

Terwijl de 40 mm- en 44 mm-versies van de Galaxy Watch respectievelijk 29 en 32,8 gram wegen, weegt de Galaxy Watch 5 Pro 46,5 gram. Wat nog steeds een heel respectabel gewicht is overigens.

Tenslotte krijg je ook een iets ander bandje bij de Watch 5 Pro: deze moet je vastklikken in plaats van bevestigen met een normale gesp en gaatjes.

De Galaxy Watch 5 Pro is groter en dikker, maar ook steviger, met beter saffierglas en een titanium kast. Voor sommigen een voordeel, voor anderen weer niet. Een gelijkspel.

Tracking en activiteiten

De Watch 5 Pro heeft niet alleen meer batterij (daarover hieronder meer), maar ook meer tracking- en mapping functies.

Je kunt op de Galaxy Watch 5 Pro namelijk gpx-bestanden zetten van geplande routes, die je vervolgens – zonder telefoon in de buurt – kunt volgen met behulp van turn-by-turn-aanwijzingen. (Momenteel alleen nog bij fietsen en wandelen/hiken.)

Als je wilt kun je deze routes delen met vrienden, zodat je er een soort competitie van kunt maken door tijden te vergelijken.

Ook kun je gebruikmaken van een TrackBack-functie – die niet op de normale Watch 5 aanwezig is – om dezelfde route terug te kunnen lopen (of fietsen).

Voor de meeste vrijheid en functionaliteit bij navigeren en het lopen van routes, moet je bij de Watch 5 Pro zijn.

Batterij

Hier vallen de grootste klappen, zoals je al had verwacht.

De Samsung Galaxy Watch 5 kan 50 uur meegaan op een enkele lading, maar de Galaxy Watch 5 Pro veegt de vloer aan met zijn kleine broertje: in theorie zou je namelijk 80 uur moeten kunnen doen met de Pro voordat je hem aan de lader moet hangen.

Met 80 uur aan (theoretische) accuduur gaat de Galaxy Watch 5 Pro meer dan 1,5 keer zo lang mee als de normale Watch 5. Dikke winst dus.

Prijs

De Galaxy Watch 5 Pro is duurder, dat is geen verrassing, maar hoeveel dan? Kijkend naar de adviesprijzen, scheelt het 130 euro met de 299 euro kostende Watch 5 Pro.

Of het dat prijsverschil waard is, hangt helemaal van je wensen af. Grotendeels van het belang van de grotere accu.

De Galaxy Watch 5 Pro is met 130 euro verschil een flink stuk duurder dan de normale Watch 5.

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 5 of Galaxy Watch 5 Pro?

De Galaxy Watch 5 en Galaxy Watch 5 Pro zijn beide tophorloges, waarbij de Watch 5 Pro zich (vooral) onderscheidt door een robuustere behuizing en een flink grotere batterij.

Kies voor de Samsung Galaxy Watch 5 als je:

  • je een subtielere form factor wilt of kleine polsen hebt waarbij de grote Pro niet praktisch is
  • genoeg hebt aan de navigatie-opties op de Watch 5 of toch altijd je telefoon bij je hebt
  • het prijsverschil (van 130 euro) met de Pro-versie te groot vindt


Kies voor de Samsung Galaxy Watch 5 Pro als je:

  • Geen oplaadstress wilt en erg blij wordt van de (veel) langere accuduur
  • avontuurlijk bent ingesteld of gewoon een lekker stevig horloge wilt
  • de extra route- en navigatie-opties goed kunt gebruiken

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs