HOKA Mach hardloopschoenen serie

Op zoek naar de beste HOKA Mach hardloopschoenen? We helpen je graag op weg!

Selecteer je geslacht:

Nieuwste model

HOKA Mach X product
HOKA Mach X hardloopschoen dames

1. HOKA Mach X

  • Ideale alleskunner, voor rustige training én hoge tempo’s
  • Comfortabel bovenwerk en royale demping goed voor lange afstanden

HOKA Mach overzicht

HOKA Mach X

HOKA Mach X product
HOKA Mach X hardloopschoen dames
  • Ideale alleskunner, voor rustige training én hoge tempo’s
  • Comfortabel bovenwerk en royale demping goed voor lange afstanden

Inhoudsopgave

Nieuwste model

1. HOKA Mach X

HOKA Mach X product
HOKA Mach X hardloopschoen dames
  • Ideale alleskunner, voor rustige training én hoge tempo’s
  • Comfortabel bovenwerk en royale demping goed voor lange afstanden
  • Relatief licht
  • Korte tong kan tijdens runs iets naar onderen schuiven

HOKA Mach X deco

De HOKA Mach X is niet gewoon de opvolger van de Mach 5. Ja, hij heeft er zeker wat van weg, maar is met zijn PEBAX-plaat en rocker-ontwerp duidelijk (meer) op snelheid ingesteld en lijkt daarin veel op de HOKA Carbon X3 en Rocket X2.

Het maakt de HOKA Mach X een heel interessante en veelzijdige schoen.

PEBA-schuim + PEBAX-plaat = middenzool-magie

Waarom veelzijdig? Omdat de HOKA X naast de hierboven genoemde elementen ook heel comfortabel is en van royale demping is voorzien.

HOKA Mach X omlaag

Hoewel de hieldrop weer de gebruikelijke minimale 5 mm is, wat je voeten in een heel neutrale, bijna rechte uitgangspositie zet, is de stackhoogte (in de hiel) een flinke 39 mm.

Dit doet de Mach X behoorlijk zacht aanvoelen, enigszins vergelijkbaar met de op vele comfortabele kilometers ingestelde Clifton 9.

HOKA Mach X zijkant

De zogenaamde ProFlyX-middenzool heeft een bijzondere samenstelling: bovenop bevindt zich responsief PEBA-schuim (met 34% meer veerkrachtigheid dan voorgaande HOKA-modellen) en onderop een steviger EVA-samenstelling.

Daartussenin is een PEBAX-plaat gevoegd, die de voeten naar voren stuwt. Dit alles gegoten in een dynamisch rocker-design, zorgt het ervoor dat de Mach X zowel zacht aanvoelt als goed presteert bij hoge tempo’s.

Top voor snelheid én gematigd tempo

HOKA Mach X voorkant onderkant

Deze fijne combinatie van materialen en designelementen van de middenzool maakt van de HOKA Mach X een ware alleskunner.

Zodra je aanzet, is de Mach X duidelijk gretig en wil de schoen snel gaan. Als je nog niet eerder een temposchoen hebt gedragen is de kans groot dat je flink wat persoonlijke records gaat breken; zeker op de korte afstand.

Je hoeft geen moeite te doen om een hoge cadans te bereiken, het lijkt bijna vanzelf te gaan.

Maar wat daarnaast zo heerlijk is, is dat als je weer even wilt herstellen – bijvoorbeeld tijdens een intervaltraining – of rustig aan wilt doen op langere afstanden, de Mach X hier zich ook prima voor leent.

Leun – vrij letterlijk – wat meer achterover, matig je tempo, en je merkt dat de Mach X zich als een gehoorzame hond aan de lijn aanpast aan je rustigere tempo en de hoge stack en foam-combinatie heerijk comfort bieden.

HOKA Mach X zool

Daarbij geeft de met royaal Durabrasian-rubber uitgevoerde slijtzool uitstekende grip bij het nemen van bochten of het trotserende van (licht) vochtige ondergrond. Je zult niet zo snel wegslippen.

Ga tot het (laatste) gaatje

De HOKA Mach X valt true to size en is hij breed genoeg voor de meeste voeten. Zelfs als je lichtelijk brede voeten hebt – zoals ondergetekende – zit hij als gegoten.

(De HOKA Mach X valt dus duidelijk breder dan de Clifton 9, waarbij ik een Wide-uitvoering nodig had.)

HOKA Mach X veters

Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar voor de meest optimale fit is het handig om ook de laatste/hoogste gaatjes van de schoen te veteren. Doe je dit niet, dan zou je wat lichte ‘heel slippage’ kunnen ervaren.

Dit laatste merk je overigens vooral bij wandeltempo of een uitgesproken hiellanding. Tijdens je middenvoet- en voorvoet-landingen tijdens je runs, heb je er hoe dan ook geen last van.

HOKA Mach X neus bovenwerk

Het bovenwerk bestaat uit gerecycled, geweven ‘Creel Jacquard’ mesh dat lekker soepel aanvoelt.

De rubberachtige tong is vrij kort en zit aan de zijkant vast zodat deze niet teveel heen en weer schuift. Wel is de tong wat aan de korte kant en kan heel licht naar onder schuiven tijdens runs, maar dit is minimaal.

HOKA Mach X achterkant binnenkant

Fijn is dat er in het midden van de tong een verdikking aangebracht zodat de veters niet in je huid snijden.

Deze veters zijn op hun beurt vervaardigd uit een rekbaar materiaal dat uitstekend blijft zitten (ook met enkele knoop). Erg prettig.

De hielkap is stevig en zit prettig om je hiel, maar moet het doen zonder het naar buiten gerichte ‘elfenlipje’ van de Mach 5 of Clifton 9 dat je achillespees ontziet (als dit nodig is) en waarmee je de schoen eenvoudig aan- en uittrekt.   

Eindoordeel HOKA Mach X: perfecte trainings- én wedstrijdschoen?

HOKA Mach X toe to toe

We willen de HOKA Mach X niet teveel op een voetstuk plaatsen, maar als het niet gezond voor je voeten zou zijn om te wisselen tussen schoenen, zou het voor veel lopers de enige hardloopschoen zijn die ze nodig hebben.

Het is een heerlijke trainingsschoen voor rustige tempo’s en lange afstanden maar hij komt daarnaast ook helemaal tot leven als je snel wilt gaan. Aparte schoenen voor trainingen én wedstrijddag zijn zo eigenlijk niet nodig.

Nu zijn er hardloopschoenen die vergelijkbare kwaliteiten hebben, zoals de Saucony Endorphin Speed 3 of Asics Magic Speed 3, maar die allemaal weer hun eigen kenmerken, voordelen (en nadelen) hebben.

De HOKA Mach X zal met zijn unieke combinatie van comfort, snelheid, hoge stack en lage heeldrop voor velen een zeer aantrekkelijke schoen zijn, waarmee ze letterlijk en figuurlijk heel ver kunnen komen. 

Bestel veilig en snel:

Bekijk ook onze uitgebreide koopgids: beste hardloopschoenen van 2024.

HOKA Mach modelinformatie

De eerste HOKA Mach (of HOKA One One Mach) werd eind 2017, begin 2018 geïntroduceerd en was feitelijk het nieuwste Clayton-model, maar dan met een nieuwe visie (en een andere naam).

De HOKA Mach was onderdeel van de nieuwe Fly performance-serie die zich met name kenmerkte door een ‘dual density’ middenzool, die bestond uit een zachte hieldemping en een stevigere voorvoet.

Daarnaast was het bovenwerk vernieuwd, met nu een engineered knit, dat zowel soepeler is als meer stabiliteit biedt. 

Wat hetzelfde is gebleven is het ‘rocker’-gevoel dat de voet gemakkelijk laat afwikkelen, en het lage gewicht in combinatie met de royale demping.

HOKA Mach 5 (modelinfo)

De HOKA Mach is ontworpen als een allround hardloopschoen, die je uitstekend trainingen en lange afstanden mee kunt afwerken, maar die ook sneller kan gaan, als je hem hiertoe aanspoort.

Gaandeweg is de Mach steeds wat comfortabeler geworden, met onder andere wat meer ruimte in de ‘toebox’. Maar met behoud van de karakteristieke eigenschappen.

Na de Mach 5 heeft HOKA een versie met PEBAX-plaat geïntroduceerd – de Mach X – die meer in de buurt komt van snelle carbon(plaat)-schoenen en vrijwel gelijkwaardig is aan de Saucony Endorphin Speed 3.

Veel gestelde vragen

Hoe valt de HOKA Mach X?

De HOKA Mach X valt ‘true to size’ en heeft voldoende ruimte in de midden- en voorvoet, ook als je een iets bredere voet hebt. Je kunt dus je normale (hardloop)schoenmaat aanhouden.

Is de HOKA Mach een neutrale schoen?

Ja, de HOKA Mach X is een hardloopschoen voor neutrale hardlopers. Al biedt hij met zijn hielkap en brede basis meer dan genoeg stabiliteit voor de meeste lopers.

Is de HOKA Mach een stabiliteitsschoen?

Nee, de HOKA Mach X biedt weliswaar voldoende stabiliteit voor de meeste lopers, maar beschikt niet over extra stabiliserende elementen voor overpronerende lopers.

Is de HOKA Mach X goed voor wandelen?

In principe biedt de Mach X voldoende comfort en demping om prettig lange stukken op te wandelen, maar met zijn rocker-design en PEBAX-plaat is hij duidelijk bedoeld om mee hard te lopen.

Is de HOKA Mach X een goede hardloopschoen?

Ja! De HOKA Mach X is een zeer goede hardloopschoen, die je voor alles kunt gebruiken: rustige trainingssessies, intensieve en snelle intervaltrainingen en wedstrijden.

Wat is het gewicht van de HOKA Mach X?

De HOKA Mach X weegt slechts 255 gram (voor een herenmaat 42), maar heeft wel veel demping met een hoge stack van 39 mm.

Voor welke afstand is de HOKA Mach X geschikt?

De HOKA Mach X is geschikt voor verschillende afstanden. Vanwege de royale demping en hoge stack kun je er lange afstanden mee lopen, maar met de PEBAX-plaat en het responsieve PEBA-foam kun je er ook goed snelheid op korte afstand mee ontwikkelen.

Is de HOKA Mach X goed voor marathons?

Jazeker! De HOKA Mach X heeft veel demping, een hoge stack en een soepel bovenwerk waar je vele kilometers comfortabel op kunt lopen zonder dat je benen en voeten oververmoeid raken. Maar daarnaast kun je er ook uitstekend mee aanzetten voor hogere snelheden.

Wat is het verschil tussen de HOKA Mach X en HOKA Mach 5?

De HOKA Mach 5 en X zijn allebei goede allround schoenen die geschikt zijn voor zowel comfortabele trainingssessies op lagere tempo’s als snellere runs, maar de Mach X heeft een PEBAX-plaat en is daarmee nog wat meer ingesteld op het bereiken van hogere snelheden.

Is er een HOKA Mach X dames?

Ja! Natuurlijk is er niet alleen een HOKA Mach X Heren maar ook een HOKA Mach X voor vrouwen.

Waar vind ik de beste HOKA Mach X aanbieding?

Op deze pagina vind je verschillende webshops voor de HOKA Mach X. Je ziet ook waar je de goedkoopste HOKA Mach X kunt kopen.

HOKA Mach X

HOKA Mach X product
HOKA Mach X hardloopschoen dames
  • Ideale alleskunner, voor rustige training én hoge tempo’s
  • Comfortabel bovenwerk en royale demping goed voor lange afstanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *