Garmin Fenix 7 Pro vs Garmin Epix 2

Uitgebreide vergelijking

Liefhebbers van de Fenix 7 die wat ‘extra’s’ wilden konden al even kiezen voor de Garmin Epix; feitelijk een Fenix 7 met AMOLED-scherm. Maar nu is er de Fenix 7 Pro, met onder meer een zaklamp en multiband GPS als bonus.

Welke Garmin is nu de beste ‘Fenix 7 met ‘benefits’?

Check het in onze Garmin Fenix 7 Pro vs Epix-vergelijking.

Garmin Fenix 7 Pro en Epix: overeenkomsten

Er zijn legio overeenkomsten tussen de Garmin Fenix 7 Pro en de Garmin Epix. We zullen er een aantal noemen.

De form factor is hetzelfde, met dezelfde ronde kast, gemaakt van roestvrijstaal, en – als je bij de Fenix 7 Pro kiest voor de standaardmaat (dus niet de kleinere 7s Pro of grotere 7X Pro) – zijn ze met 47 mm even groot.

Voor de bediening bieden ze allebei een combinatie van 5 fysieke knoppen en een touchscreen. Ook is de interface identiek.

Wat betreft functies zijn de horloges ook (praktisch) identiek.

Ze hebben allebei analysefuncties als Training Load, Status en Effect, Trainingsfitheid, de Race/Wedstrijd-widget, PacePro en ClimbPro, Morning Report, dagelijkse workoutsuggesties en de nieuwe functies Hill Score en Endurance Score.

Beide horloges hebben ingebouwde maps en een muziekspeler voor offline streaming playlists of je eigen collectie tracks. Als je kiest voor de Sapphire-uitvoering dan hebben beide horloge 32 GB aan opslagruimte.

De Fenix 7 Pro en Epix hebben een waterdichtheidsrating van 10 ATM (tot 100 meter) en hebben tientallen sportprofielen om activiteiten op te kunnen slaan en bij te kunnen houden.

Ze hebben een SpO2-meter aan boord, meten je hartslag, stressniveau en slaapkwaliteit, geven je desgewenst een Health Snapshot met de belangrijkste gezondheidsstatistieken, en hebben de functie HRV Status voor een accurate schatting van je hartslagvariabiliteit.

Natuurlijk kun je ook op beide horloges notificaties van je telefoon ontvangen en (kort) antwoorden op berichten. Contactloos betalen via Garmin Pay is ook een optie.

En dan hebben we nog lang niet alles genoemd.

Verschillen tussen de Garmin Fenix 7 Pro en Epix

De Fenix 7 Pro en Epix hebben meer met elkaar overeen dan dat ze van elkaar verschillen maar het gaat hier om het laatste. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Design en Display

Het opvallendste verschil vind je in het scherm. Ja, het display van de Fenix 7 Pro is helderder geworden (bij weinig licht) dan die van de normale Fenix 7 maar daarmee komt hij nog niet in de buurt van het (veel) scherpere, kleurrijkere en helderdere scherm van de Garmin Epix.

De Fenix 7 Pro heeft namelijk een Memory-in-pixel scherm van 260 x 260 pixels terwijl de Epix een resolutie heeft van 416 x 416 pixels en profiteert van een prachtige AMOLED-scherm.

In de zon/buitenlicht zijn de verschillen minder prominent want dan wordt het transflectieve scherm van de Fenix 7 juist beter zichtbaar maar binnenshuis of bij minder licht is het scherm van de Epix veel kleurrijker en sprankelender.

Het enige nadeel van het scherm van de EPIX is dat de Always-On-modus een doffere, geminimaliseerde variant is van de volledige watchface, terwijl de Fenix 7 Pro-scherm gewoon altijd volledig zichtbaar is.

De Garmin Epix is duidelijk in het voordeel met zijn heldere en kleurrijke AMOLED-display

Zaklamp

Op elke maat/uitvoering van de Garmin Fenix 7 Pro zit een ingebouwde zaklamp terwijl deze in het geheel niet aanwezig is op de Garmin Epix.

Dat wil zeggen, de Epix heeft een ‘zaklamp-modus’, maar dat is geen op zichzelf staand lampje dat fysiek in de kast verwerkt is zoals bij de Fenix 7 Pro. Het is alleen een optie waarbij je het volledige scherm volledig wit kan maken.

De zaklamp van de Fenix 7 werkt veel beter en met een gerichtere bundel, die uit de kast recht naar voren schijnt.

Deze zaklamp heeft bovendien verschillende toepassingen. Je kunt er simpelweg je weg mee verlichten maar je kunt ook de stroboscoopfunctie gebruiken zodat de zaklamp je cadans aangeeft tijdens het hardlopen.

Ook kun je hem in een SOS-modus zetten, in geval van nood.

Het is in theorie een kleine functie voor erbij, maar de zaklamp, die niet op de Epix zit, is verrassend bruikbaar in de praktijk. Een voordeel voor de Fenix 7 Pro dus.

Fenix 7 Pro vs Epix: GPS en hartslag

Als je kijkt naar de sensoren, heeft de Fenix 7 Pro in potentie twee voordelen: op het gebied van GPS-tracking en hartslagmeting.

Kijkend naar de basisuitvoeringen van de Epix en de Fenix 7 Pro, dan heeft namelijk alleen de Fenix 7 Pro multiband GPS, die voor nauwkeurigere en stabielere routemetingen zorgt.

Wil je ook multiband op de Epix, dan moet je gaan voor de Sapphire-versie.

(Om de prijs hoef je dit overigens niet te laten, want de Epix Sapphire is goedkoper dan de basisversie van de Fenix 7 Pro.)

Daarnaast heeft de Fenix 7 Pro een verbeterde Elevate 5-hartslagsensor. De Epix heeft nog de Elevate 4-sensor, die net iets minder nauwkeurig is.

De Fenix 7 Pro is hier in het voordeel, door de nauwkeurigere GPS- en hartslagsensor.

Fenix 7 Pro vs Epix: batterij

De Garmin Epix heeft een prachtig AMOLED-scherm, maar een nadeel hiervan is wel dat dit meer energie verbruikt dan een memory-in-pixel-scherm, zoals de Fenix 7 en Fenix 7 Pro hebben.

Hieronder de belangrijkste batterij-modi onder elkaar:

Smartwatch modus

 • Garmin Fenix 7 Pro: 18 dagen
 • Garmin Epix: always on: 6 dagen; beweging: 16 dagen

Alleen GPS

 • Garmin Fenix 7 Pro: 57 uur
 • Garmin Epix: always on: 30 uur; beweging: 42 uur

Alle satellietsystemen + muziek

 • Garmin Fenix 7 Pro: 10 uur
 • Garmin Epix: always on: 9 uur; beweging: 10 uur
De Fenix 7 Pro heeft een batterij die in de meeste gevallen veel langer meegaat; als je de always on-modus gebruikt op de Epix, gaat deze zelfs maar (bijna) de helft zo lang mee.

Garmin Fenix 7 Pro vs Garmin Epix: opslagruimte

Kies je voor de Epix Sapphire dan verdwijnt dit voordeel, maar puur kijkend naar de basisuitvoeringen is de Fenix 7 Pro in het voordeel omdat je dan 32 GB aan opslag krijgt, tegenover de 16 GB van de Epix.

De basisuitvoeringen van de Fenix 7 Pro heeft twee keer zoveel opslag als het basismodel van de Garmin Epix. Winst voor de Fenix 7 Pro dus

Prijs Fenix 7 Pro vs Garmin Epix

De Epix was altijd duurder dan de Fenix 7, zo’n 100 tot 200 euro duurder zelfs, afhankelijk van de uitvoering. Maar inmiddels is de prijs van de Epix gedaald naar een behoorlijk interessant niveau.

Het komt erop neer dat de Epix op dit moment voordeliger is dan de Garmin Fenix 7 Pro. Vergelijk je de basisuitvoeringen, dan betaal je in de praktijk tussen de 100 en 150 euro meer voor de Fenix 7 Pro. 

Ben je vooral geïnteresseerd in de Sapphire-uitvoeringen, dan is het verschil wat minder groot: zo’n 80 tot 120 euro in het voordeel van de Epix. 

Zelfs met zijn AMOLED-scherm is de Garmin Epix op dit moment een stuk goedkoper dan de Garmin Fenix 7 Pro

Eindoordeel: Garmin Fenix 7 Pro of Epix kopen?

Zonder twijfel zijn dit allebei topmodellen en is het een kwestie van het belang dat je hecht aan verschillende aspecten: de kleine verbeteringen in nauwkeurigheid van de Fenix 7 en de betere uitrusting van de basismodellen óf het mooie AMOLED-scherm van de Epix.

Kies voor de Garmin Fenix 7 Pro als je:

 • een zaklamp een heel handige toevoeging vindt
 • de beste hartslagmeting wilt
 • zo min mogelijk wilt opladen 

Kies voor de Garmin Epix als je:

 • een AMOLED-display (veel) mooier en fijner vindt 
 • een zaklamp op je horloge niet of nauwelijks zult gebruiken
 • de gunstigste prijs wilt betalen

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs