Garmin Forerunner 255 Music vs Garmin Forerunner 745

Uitgebreide vergelijking

Als je serieus je hardloopprestaties wilt bijhouden – en die van andere sporten – dan gaat er weinig boven de Forerunner-serie van Garmin.

En hoewel er niets mis is met instapmodel Forerunner 55, loont het om voor een net iets duurder model te gaan. Je hebt dan meer route-mogelijkheden, betere GPS, een multisport-modus en nog veel meer.

Voorheen had je instapper Forerunner 45, met daarboven de 245 en de nog completere 745 (naast ook nog de 645 en 945). Maar nu liggen de kaarten iets anders.

De Forerunner 245 is opgevolgd door de 255 en deze biedt zoveel verbeteringen dat hij niet meer onderdoet voor de 745. Het is de vraag of er nog een reden is om de 745 te kopen met de 255 op de markt.

Wil jij weten of de Forerunner 745 of de Forerunner 255 de beste koop is? Lees dan verder!

Overeenkomsten

De lijst met overeenkomsten is enorm:

Ze hebben beide een transflectief memory-in-pixel-display met 5 knoppen, zonder touchscreen. En kies je voor de Forerunner 255s, dan is nog een overeenkomst dat de horlogekasten 41 mm groot zijn.

Ze hebben allebei vele sportprofielen, waaronder een triatlon-modus.

Ze hebben analysefuncties als Training Focus en Training Load, de mogelijkheid om routes te creëren (en lopen) met Koersen, een pulsoximeter en gedetailleerde slaapmeting.

Ze beschikken over bluetooth- en ANT+-connectiviteit, en kies je voor de Forerunner 255 Music dan geldt voor beide modellen dat je er muziek op kunt opslaan (4 GB) en zelfstandig afspelen, alsmede gebruik kunt maken van streaming diensten.

Je hebt ondersteuning van Garmin Coach voor persoonlijke hardloopprogramma’s en er zijn workoutanimaties om je te helpen bij je oefeningen.

Je kunt op beide horloges meldingen van je smartphone ontvangen (en hier met standaardberichten op antwoorden) maar ook contactloos betalen met Garmin Pay.

Ze hebben de functie Body Battery die aangeeft hoezeer je bent ‘opgeladen’ op ieder willekeurig moment.

Ook krijg je workoutsuggesties voor de best passende training en beschikken beide horloges over incidentdetectie waarbij er (via je telefoon) een noodbericht naar een contactpersoon wordt gestuurd als je (ernstig) ten val komt.

Er is meer, maar dit is wel even voldoende.

Verschillen tussen de Forerunner 255 en 745

Er zijn best veel verschillen te vinden tussen de Forerunner 745 en 255. Hier komen ze…

Horlogekast en display

De standaarduitvoering van de Forerunner 255 is flink groter dan de 745: een kleine 46 mm vs 41 mm.

Verder zijn het display en de resolutie van de Forerunner 255 ook groter: 1,3 inch en 260 x 260 pixels, versus de 1,2 inch en 240 x 240 pixels van de Forerunner 745.

De Forerunner 255s is zoals gezegd ook 41 mm maar het display is dan wel weer kleiner: 1,1 inch, versus de 1,2 inch van de Forerunner 745.

Er is iets verschil in het gebruikte glas: de Forerunner 745 gebruikt Gorilla Glass DX, die een speciale coating heeft die de leesbaarheid verbetert doordat er 75% minder licht weerspiegeld wordt.

De Forerunner 255 heeft dit niet maar beschikt over Gorilla Glass 3, dat mogelijk wat meer kras- en schadebestendig is.

Geen duidelijke winnaar: het hangt helemaal af van je voorkeuren in maat en schermeigenschappen.

Hardlopen, fitness en health

De Forerunner 255 en 745 zijn behoorlijk gelijkwaardig, maar er zijn toch verschillende sportieve en gezondheidsfuncties die de 255 wél en de 745 niet heeft:

Om te beginnen beschikt de Forerunner 255 over HRV-status. De Forerunner 745 kan ook periodiek je HRV meten, maar de Forerunner 255 doet dit wekenlang structureel (in de nacht) om te komen tot een betrouwbaarder gemiddelde.

Ook Acute belasting, waarmee je ziet hoezeer je je hebt ingespannen, afgezet tegen een ideale lijn, ontbreekt op de Forerunner 745.

Verder heeft de 255 een handige Race Widget waarmee je alle belangrijke informatie rond aankomende wedstrijden kunt bekijken en die er ook voor zorgt dat je trainingssuggesties hierop afgestemd worden.

Tenslotte krijg je op de Forerunner 255 een Ochtendrapport, met de belangrijkste gezondheidsdata, je workoutsuggestie voor die dag, en het weer.

De Forerunner 255 is duidelijk in het voordeel met meer (nauwkeurige) data en analysefuncties.


Routes en navigatie

Ook op het gebied van navigatie zijn er belangrijke verschillen. 

Het grootste verschil is toch wel de multiband GPS waarover de Forerunner 255 beschikt, wat voor nauwkeurigere en beter beschikbare metingen zorgt.

Maar er is ook iets wat de Forerunner 745 heeft en de 255 niet en dat is Trendline Popularity Routing. Hiermee kun je rechtstreeks van je horloge (rondrit-)routes laten creëren, die door de Garmin community zijn gedeeld (via de Garmin Connect app).

Allebei hebben ze hun eigen voordelen, maar de multiband GPS van de 255 zal voor de meesten toch net wat interessanter zijn dan de extra routefunctie op de 745.

Smart functies en muziek

Ga je voor de standaard Forerunner 255, dan is de 745 in het voordeel met zijn muziekopslag en WiFi-connectiviteit, maar met de (duurdere) Forerunner 255 Music verdwijnt dit voordeel; want deze biedt dan op deze vlakken precies hetzelfde.

De Forerunner 745 is in het voordeel op het gebied van muziek… tenzij je kiest voor de (duurdere) Forerunner 255 Music.

Batterij

Dit is waarschijnlijk het onderdeel waar voor velen de beslissing valt: de Forerunner 255 gaat namelijk twee keer zo lang mee.

In smartwatchmodus kan de Forerunner 255 2 weken vooruit op één lading, terwijl de Forerunner 745 er na 1 week ‘al’ mee ophoudt.

In GPS-modus zijn deze cijfers respectievelijk 30 en 16 uur.

De Forerunner 255 heeft een twee keer zo krachtige batterij: een flinke verbetering dus.

Prijs

De prijs van de Forerunner 745 zal snel en veel wisselen omdat het al een ouder model is, maar gemiddeld genomen ligt de prijs van de 745 (nu) tussen die van de Forerunner 255 en Forerunner 255 Music in: zo rond de 370 euro.

De prijzen zijn redelijk gelijkwaardig, maar waarschijnlijk zul je (binnenkort) met de Forerunner 745 het goedkoopste uit zijn.

Conclusie: Garmin Forerunner 255 (Music) of Forerunner 745?

De Forerunner 255 (Music) en 745 zijn allebei tophorloges, daar is geen twijfel over. De eerste biedt duidelijk wat voordelen ten opzichte van de tweede, maar het hangt er ook vanaf wat voor deals je in favoriete webshop(s) tegenkomt. En natuurlijk welke eigenschappen belangrijk zijn voor jou.

Kies voor de Garmin Forerunner 255 (Music) als je:

  • veel wedstrijden loopt
  • de extra analyse- en sportfuncties erg waardevol vindt
  • een zo lang mogelijke accuduur wilt
  • de meest strakke en betrouwbare GPS-metingen wilt

Kies voor de Garmin Forerunner 745 als je:

  • het formaat van kast (41 mm) en display (1,2 inch) ideaal vindt
  • veel gebruik maakt van Trendline Popularity Routing
  • de beste afleesbaarheid wilt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs