The North Face Vectiv Levitum Futurelight Review

9.2

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Voor- en nadelen

  • Waterdicht en profiel als van een terreinwagen
  • Een genot om deze schoenen off-road te gebruiken
  • Uitgerust met een 3D TPU-plaat
  • Je komt bijna automatisch in een afrolbeweging terecht
  • Veters gaan redelijk snel los

Bestel bij de beste webshops:

Eigenschappen

Geschikt voor:
Geschikt voor
Asfalt
Deze schoenen zijn geschikt voor asfalt, de hardloopbaan / atletiekbaan, en lichte zand- of grindpaden.

Trail
Deze schoenen zijn geschikt voor terrein, onverharde paden, bossen en andere ongelijke ondergronden.

Tip:
Als je één paar schoenen wilt en vooral op verharde paden loopt, met af en toe een bos- of zandweggetje, kies dan voor een asfalt-schoen.

Trail
Gebruik:
Gebruik
Dagelijks gebruik
Dit zijn meestal comfortabele schoenen met veel demping die prettig zijn om dagelijks en tijdens verschillende soorten runs te dragen.

Wedstrijdverband
Dit zijn lichtgewicht schoenen die minder op comfort zijn gericht en meer op snelheid. Ze hebben vaak een wat lagere heel drop. Deze schoenen zijn geschikt voor wedstrijden en snelle trainingsvormen.

Dagelijks gebruik
Heel drop:
Heel drop
De heel drop is het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet. Dit is van invloed op de manier van landen en de mate van belasting van de hiel, middenvoet en voorvoet.

Heren: 6 mm
Dames: mm
Releasedatum:
september 2022

Review

The North Face Vectiv Levitum Futurelight doos bladeren

The North Face is een van de grootste namen op het gebied van kwalitatieve outdoor producten, maar hoewel het merk al een aantal jaar (trail) hardloopschoenen produceert, staan ze op dit gebied nog niet bij veel mensen op de radar. 

En dat is jammer, want het merk heeft een aantal zeer interessante schoenen op de markt gebracht die op vele shortlists zouden kunnen – of moeten – eindigen.

The North Face Vectiv Levitum Futurelight in doos bladeren

Een van die modellen is de Vectiv Levitum Futurelight, een responsieve en robuuste trail running schoen die enorm veel grip, bescherming (tegen vocht) én souplesse biedt op onverharde ondergrond.

De North Face VECTIV-lijn  

In 2021 kwam The North Face met drie nieuwe trail running schoenen op de markt waarin de Vectiv-benadering werd gebruikt. Deze bestaat uit een plaat in de tussenzool in combinatie met een ‘rocker’-design.

Deze Vectivs hadden allemaal een net iets andere focus – zoals snelheid of lange afstanden – en hadden de namen Enduris, Flight en Infinite.  In 2022 is de Vectiv Levitum Futurelight hieraan toegevoegd, een schoen voor snelheid in uitdagende én vochtige (offroad-)omstandigheden. 

Trail Running specialist 

De hardloopschoenen van The North Face zijn specifiek bedoeld voor het steeds populairder wordende trail running.

The North Face Vectiv Levitum Futurelight bladeren

Trail running is niet veel meer of minder dan hardlopen op onverharde ondergrond. Bospaden, in de bergen, rotsachtige gebieden, een plas of drassig stuk gras. Zolang je maar de natuur opzoekt. Het is voor veel mensen de meest bevredigende tak van hardlopen. 

Je krijgt ermee een stevigere workout door de hoogteverschillen en traint daarnaast je geest want je moet snelle keuzes maken voor de beste route en positie van je voeten. En tenslotte ben je lekker in de natuur bezig.

En trail running schoenen zijn hier met hun design optimaal op ingericht.

Het punt is dat de Vectiv Levitum Futurelights perfect tussen de ander outdoorproducten passen van The North Face.

Ervaringen: de Vectiv Levitum Futurelight in het wild

The North Face Vectiv Levitum Futurelight modder

De Vectiv Levitum Futurelights smeken om aan te worden gedaan en de bossen mee te trotseren.

Waterdicht en profiel als van een terreinwagen

The North Face Vectiv Levitum Futurelight voorkant onderkant

De schoen ziet er robuust uit met zijn grove profiel, als van een terreinwagen of de rupsband van een tank.  

Nu hebben alle trail running schoenen een grover profiel dan hardloopschoenen voor de weg, maar in dit geval zijn de gaten extra diep en ruim, met ‘lugs’ (de rubberen ‘uitstulpsels’ of noppen) die maar liefst 5 mm lang zijn. 

The North Face Vectiv Levitum Futurelight zool

Het zorgt, samen met de rubbersamenstelling, voor een uitstekende grip. Probeer maar eens je voeten te vegen op je deurmat; er is dan bijna geen beweging in je voeten te krijgen.

Ga je ermee hardlopen, dan lopen ze, ondanks hun robuuste verschijning, verrassend licht en soepel.

Op de weg en andere verharde ondergrond gedragen ze zich prima – het zijn niet een soort voetbalschoenen die door hun noppenstructuur echt alleen op het veld goed te gebruiken zijn.

Maar waar de schoenen – natuurlijk! – pas echt goed tot hun recht komen, is in het gras of bos. Betreed je een zachte, ongelijke ondergrond dan komen de Vectiv Levitums tot leven. 

The North Face Vectiv Levitum Futurelight profiel bladeren

Het is werkelijk een genot om deze schoenen off-road te gebruiken en je zult merken dat je eerder de uitdagingen in het terrein juist graag opzoekt in plaats van uit de weg gaat, om te ontdekken hoe gretig en goed de schoenen hierop reageren.  

The North Face Vectiv Levitum Futurelight close

Erg prettig is ook de waterdichte ‘Futurerlight’ binnenschoenconstructie, zodat je niet bang te zijn voor natte voeten als je in een plast stapt of even wegzakt in een drassig stuk bos. 

Rockers en platen

Hardloopliefhebbers – en trendwatchers -hebben de trend om platen te gebruiken in de tussenzolen van hardloopschoenen natuurlijk wel opgemerkt. Eliod Kipchoge dook ermee onder de 2 uur voor zijn marathon(s) dus daar moest wat mee gebeuren.

The North Face Vectiv Levitum Futurelight driekwart

Nu zit er in de Levitum Futurelight geen carbon-plaat, maar een 3D TPU-plaat; maar het principe is hetzelfde: er wordt een soort springplank-effect gecreëerd op het moment van afzetten waardoor je hogere snelheden bereikt.

Dit combineert The North Face Levitum-lijn – zoals veel andere schoenen tegenwoordig – met een ‘rocker’-design. Dit betekent dat de schoen (vanaf de middenvoet) duidelijker naar voren geheld is, waardoor je bijna automatisch al in een afrolbeweging komt.

Het plaat-met-rocker-design van de Vectiv Levitum zorgt inderdaad voor een dynamische, levendige loopervaring. Op het moment dat je hem aantrekt voel je dat de schoen in de voorvoet duidelijk naar voren helt, als een soort schommelstoel. 

The North Face Vectiv Levitum Futurelight bovenkant zijkant bladeren

Het zorgt ervoor dat je net wat meer voorwaartse beweging in je loop krijgt en – in combinatie met de plaat – hogere snelheden kunt ontwikkelen. 

Zelfs als je niet per se je tijden wilt verbeteren op je trails, zorgt het ook simpelweg voor meer plezier tijdens je run. Je wordt aangemoedigd om vaker nog even aan te zetten en het voelt lekker als je bijna moeiteloos al die verschillende bospaadjes trotseert.  

Pasvorm 

De Vecitv Levitums vallen redelijk ‘normaal’, een tikkeltje kleiner wellicht; met een halve maat boven je gebruikelijke maat zit je meestal goed. 

The North Face Vectiv Levitum Futurelight zijkant bladeren zoom

Verder is de pasvorm uitstekend ‘form fitting’, zeker voor iets bredere voeten en er is voldoende ruimte voor de tenen, maar ook weer niet teveel zodat je gaat schuiven. 

De stevige hielkap houdt je voet goed op zijn plek. Enkele gebruikers vinden deze kap iets aan de stugge kant – waardoor deze teveel tegen de achillespees aandrukt – maar ik heb er zelf geen enkele hinder door ervaren.

The North Face Vectiv Levitum Futurelight achterkant zijkant

Het enige echte nadeel is dat de veters redelijk snel losgaan. Het helpt wel iets om een dubbele en flink stevige knoop erin te leggen. Of je kunt gewoon een andere veter gebruiken. Een kleine moeite en het voorkomt potentiële frustratie. 

Eindoordeel: dynamische trail running koning

The North Face Vectiv Levitum Futurelight clean

We kunnen er vrij kort over zijn: de North Face Vecitv Levitum Futurelights zijn uitstekende trail running schoenen die je extra plezier en motivatie geven om uitdagende terreinen te trotseren.

Ze lopen heerlijk dynamisch en bieden fijne bescherming tegen vocht en ruw terrein. Vanaf nu zal The North Face voor altijd op mijn radar staan wanneer mijn trail schoenen vervangen moeten worden.

We zijn benieuwd of dit voor jou ook zal gelden.

The North Face Vectiv Levitum Futurelight review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!