Wat zijn de beste trailrunning schoenen voor jou?

Trailrunning, dat wil zeggen ‘off-road hardlopen’. Door de natuur, over smalle, dichtbegroeide paadjes (trails) en natuurlijk over hindernissen. Heuvels/bergen op, over rotsen en door beekjes, modder en mul zand. En af en toe balanceren op een omgevallen boom die over een beekje ligt. Het is de nieuwste vorm van hardlopen.

Meer en meer hardlopers zoeken dergelijke uitdagingen op. Ze zijn op zoek naar meer beleving en spanning. Ze hebben genoeg van de overbevolkte evenementen in de binnensteden, op het asfalt en met continu de focus op snellere tijden. Trailrunning in de natuur helpt je om de rust te ervaren en te zien hoe fraai de natuur in Nederland is. Enkele decennia geleden zagen we iets soortgelijks bij fietsers. Daaruit is toen het mountainbiken uit voortgekomen.

Tegenwoordig kent iedere sport zijn eigen outfit en ontelbare accessoires om die sport zo professioneel en comfortabel mogelijk te kunnen beoefenen. Het spreekt voor zich dat dat ook voor trailrunning geldt. Het is immers heel iets anders om offroad door bossen en beken te rennen ten opzichte van een duurloop over de atletiekbaan of de egale openbare weg. Probeer maar eens om met een wielrenfiets de paden en boomwortels te bedwingen. Lukt niet he!

Vanzelfsprekend is het schoeisel dat wordt gebruikt het belangrijkste bij trailrunning. Voor trailrunning bestaat inmiddels een breed aanbod van schoenen. Maar stel nu dat jij een trailrunner bent of wilt worden, wat zijn dan de beste trailschoenen voor jou? Hoe maak je met andere woorden een verantwoorde keuze uit dat reeds brede aanbod? Lees vooral verder.

Waar moet je op letten als je trailrunning schoenen wilt aanschaffen?

De basis voor je keuze is natuurlijk altijd het doel waarvoor je de schoen met name gaat gebruiken. Als je speciale trailschoenen wilt aanschaffen zijn een aantal dingen belangrijk. Hierna noemen we ze.

1 Ga je vooral door de modder ploeteren of om rotsen te bedwingen?

Trailrunningschoen

Met andere woorden, op welke ondergrond ga je de trailschoenen gebruiken? Bij trailrunning kun je kiezen uit modder, rotsen, keienpaden en verharde of onverharde wegen. Voor Iedere ondergrond bestaat er een in zeker mate specialistische schoen. Echte specialisten verzamelen dus een schoenenkast vol. Dat kost trouwens wel een paar centen.

Ben je een crosser dan kom je offroad met name modder en los zand tegen. Dat vergt een goed noppenprofiel dat veel grip geeft in glibberige omstandigheden. Net als een motorcrossband. Door dat noppenprofiel bieden de schoenen vaak wel wat minder comfort en demping. Dat maakt ze minder geschikt voor langere afstanden en voor rotsachtige trails waarbij de ondergrond harder is en je van steen naar steen stapt en springt. De noppen slijten dan ook te snel af.

Een schoen die geschikt is voor ruige ondergronden is de Saucony Xodus ISO 3. Deze schoen biedt veel bescherming tijdens het lopen van technische trails. Het speciale noppenprofiel biedt veel grip op ruige, stenige maar ook op glibberige ondergronden. De tussenzool bestaat uit Everun-demingsmateriaal over de gehele lengte. Dit dempingsmateriaal geeft ondanks de noppen toch veel energie terug bij elke stap.

Heb je interesse in de Saucony Xodus ISO 3? Je vindt de herenvariant hier en de damesvariant hier.

2 Heeft stabiliteit of flexibiliteit je voorkeur?

Bij trailrunning is elke stap anders. De ondergrond varieert voortdurend maar heeft als kenmerk dat die nergens gelijk is. Zeker wanneer je zwakkere enkelgewrichten hebt is het daarom belangrijk om een paar trailschoenen aan te schaffen die de enkel goed ondersteunen.

Deze ondersteuning is extra belangrijk in geval van afdalingen. De snelheden kunnen dan namelijk fors oplopen waardoor enorme druk ontstaat op zowel enkel als schoen. Een goede trailschoen is een preventief middel tegen val- en glijpartijen. De schoen voorkomt op die manier blessures. Heb je zwakkere enkels dan ga je wellicht het beste voor een wat stijvere schoen in de enkelzone.

3 Ben je een mooi weer loper of juist niet?

Trailrunning plassen en modder

Eigenlijk gaat het hier vooral om de vraag of je vaak natte omstandigheden zult opzoeken of niet. In de zomer is de kans op plassen en modder natuurlijk een stuk geringer. Maar je kunt dan nogsteeds door beekjes waden natuurlijk. En ook wanneer het water daarin laag staat word je er nat van. Veelvuldig lopen met natte schoenen vraagt aandacht voor het type schoen dat je aanschaft voor je trailrun.

Met name het type bovenwerk van de schoen speelt hierbij een rol. Er zijn hierin in de basis twee keuzes, Dat zijn ‘Mesh’ of ‘Gore-Tex’. Een Mesh bovenwerk betekent een open structuur. De schoen is daardoor niet waterdicht maar heeft wel weer een sterk luchtdoorlatend vermogen. Dat is vanzelfsprekend handig wanneer je veel in warme omstandigheden trailed en zweetvoeten en dus blaren wilt voorkomen.

Bij langdurig een hele natte ondergrond zoals hoog gras, plassen, sneeuw of zelfs aan het waden door een stroom of beek, kun je het beste kiezen voor Gore-Tex. Dat is waterafstotend materiaal. Een volledig waterdichte schoen is echter een utopie. Het nadeel van Gore-Tex is dat wanneer er toch water in je schoen loopt langs je enkel, het er lastiger uit loopt en in je schoen blijft staan. Daar heb je wel weer overschoenen voor trouwens.

4 Ben je een snelheidsduivel of een comfortloper?

snelle hardloper

Het gewicht van de schoen wordt belangrijker als je snelheid als de grote uitdaging ziet en jezelf qua tijd en ereplaats steeds weer wilt verbeteren. Het verschil tussen een meer minimalistische schoen en een robuuster exemplaar kan oplopen tot een paar honderd gram. Voor lopers waarvoor elke seconde telt is het dus zaak om zich op het gewicht te oriënteren bij aankoop. Meestal gaat de lichtheid wel ten koste van de ondersteuning. Onthoud dat.

Licht je lichaamsgewicht iets hoger dan kun je in ieder geval beter kiezen voor iets meer comfort. De kans dat je blessures oploopt als gevolg van de klappen op je enkels, kuiten en knieën wordt zo verkleind.

5 Ben je een koukleum of een heethoofd?

0 graden temperatuur

Lopen terwijl de thermometer onder de 0 graden staat is een aparte discipline. De Saucony Peregrine 8 ICE+ is als trailschoen uitermate geschikt wanneer dit is wat je wilt gaan doen.

Deze schoen maakt van koud weer in plaats van een excuus om niet te hoeven gaan lopen juist een uitdaging om wel te gaan. De Vibram Artic Grip-slijtzool is gepatenteerd en maakt gebruik van Wet Ice Tech. Daarmee kun je je tempo handhaven op glibberige, ijsachtige ondergronden zonder te glijden. De EVERUN-demping zorgt ervoor dat je kilometers lange runs aan kunt.

Natuurlijk bieden de trailschoenen ook goede bescherming bij koude temperaturen. De schoenen hebben een ontwerp met een volledige Everun bovenzool op een PWRFOAM tussenzool. De PWRFOAM tussenzool biedt extra responsiviteit tijdens het lopen van trails en zorgt voor een zeer comfortabel gevoel. Het Everun-materiaal zorgt voor een comfortabele demping bij elke stap met veerkracht en energieteruggave.

Ben je geïnteresseerd in de Saucony Peregrine 8 ICE+? Hij is er ook weer in zowel een heren- als een damesvariant.

Waar vind je de beste trailrunning schoenen?

All4running Trailschoenen

Trailrunning is een specialistische discipline die in opkomst is. Je kunt niet bij iedere sportzaak terecht voor een breed aanbod. Op internet zul je echter al gauw diverse online shops tegen komen. Een breed aanbod en goede specialistische ondersteuning vind je bij All4running. Dat is een winkel met zowel online aanbod alsmede 3 fysieke locaties in de Randstad.

De liefde voor de sport en voor het hardlopen in het bijzonder is wat de mensen bij All4running drijft. De eigenaren en medewerkers hebben zelf tientallen jaren aan hardloopervaring in de benen en delen hun kennis en ervaring graag met jou.

All4running biedt een breed assortiment schoenen, kleding, ondergoed, accessoires (van hardloopmutsen tot drinksystemen), elektronica zoals sporthorloges en voeding aan. Bij deze winkel vind je alles voor de hardloper dus en voor de verschillende disciplines van het hardlopen, waaronder trailrunning.

Bekijk de beste heren trail running schoenen hier.

Bekijk de beste dames trail running schoenen hier.

Het startschot voor de loopbaan van All4running werd jaren geleden gegeven. Een aantal ondernemende hardlopers zag kansen in de markt. De bestaande gespecialiseerde hardloopwinkels bood in hun visie niet het assortiment dat aan de wensen van de toegewijde hardloper voldoet. Binnen anderhalf jaar tijd groeide All4running als hardloopzaak van de toekomst uit tot één van de grootste running webshops van de Benelux.

All4running is dus een onderneming met ambitie en winnaarsmentaliteit. Dit is nodig om hardlopers in Nederland en België zo zorgvuldig mogelijk de juiste benodigdheden voor de scherpst mogelijke prijs aan te bieden.

Goede service en advies is toch vooral een kwestie van mensenwerk. Daarom bestaat het team van All4runing uit echte hardlopers in allerlei soorten en maten en met verschillende ambities en doelstellingen. Daarmee is er altijd iemand die zich kan inleven in jouw specifieke situatie en die met je mee kan voelen. De ene collega bij All4running doet mee aan het Nederlands kampioenschap, de andere haalt zijn plezier uit een zondagse duinenloop.

Een goede start van jouw trailrun begint dus bij All4running.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!