Ontdek de beste trailschoenen van 2024

Vanzelfsprekend is het schoeisel dat wordt gebruikt erg belangrijk bij trailrunning.

Het is immers heel iets anders om offroad door de bossen te rennen ten opzichte van een duurloop over de atletiekbaan of de egale openbare weg.

Voor trailrunning bestaat inmiddels een breed aanbod van schoenen.

Maar wat zijn dan de beste trailschoenen voor jou? Hoe maak je met andere woorden een verantwoorde keuze uit dat reeds brede aanbod?

foto product voordelen
nike air zoom terra kiger 7 Nike Air Zoom Terra Kiger 7
 • snelle trailrun schoen
 • geschikt voor korte als lange afstanden
 • mesh bovenwerk: openstructuur (niet waterdicht)
 • zeer veerkrachtig
bekijk prijs
Salomon XA Pro 3D Heren Salomon XA Pro 3D
 • Geschikt voor natte trails
 • Zeer goede pasvorm
 • Goede grip
bekijk prijs
New balance hierro v6 New Balance Fresh Foam Hierro v6 Heren
 • TPU geweven bovenwerk
 • Biedt extra bescherming voor de tenen
 • Zeer goede grip dankzij de Vibram Megagrip slijtzool
bekijk prijs
salomon sense ride 4 Salomon Sense Ride 4
 • Geschikt voor droge & natte terreinen
 • Dikkere tussenzool
 • Totale gewicht: 280 gram
 • Niet waterdicht
bekijk prijs

Waar moet je op letten als je trailrunning schoenen wilt aanschaffen?

De basis voor je keuze is natuurlijk altijd het doel waarvoor je de schoen met name gaat gebruiken. Als je speciale trailschoenen wilt aanschaffen zijn een aantal dingen belangrijk. Hierna noemen we ze.

1 Op welke ondergrond ga je de trailschoenen gebruiken?

Trailrunningschoen

Bij trailrunning kun je kiezen uit modder, rotsen, keienpaden en verharde of onverharde wegen. Voor Iedere ondergrond bestaat er een in zeker mate specialistische schoen. Echte specialisten verzamelen dus een schoenenkast vol. Dat kost trouwens wel een paar centen.

Ben je een crosser?

Trailrunning ondergrondDan kom je offroad met name modder en los zand tegen. Dat vergt een goed noppenprofiel dat veel grip geeft in glibberige omstandigheden. Net als een motorcrossband. Door dat noppenprofiel bieden de schoenen vaak wel wat minder comfort en demping.

Dat maakt ze minder geschikt voor langere afstanden en voor rotsachtige trails waarbij de ondergrond harder is en je van steen naar steen stapt en springt. De noppen slijten dan ook te snel af.

Ruige ondergronden

Trailrunning ruige ondergrond

Een schoen die geschikt is voor ruige ondergronden is de Saucony Xodus ISO 3. Deze schoen biedt veel bescherming tijdens het lopen van technische trails. Het speciale noppenprofiel biedt veel grip op ruige, stenige maar ook op glibberige ondergronden.

De tussenzool bestaat uit Everun-demingsmateriaal over de gehele lengte. Dit dempingsmateriaal geeft ondanks de noppen toch veel energie terug bij elke stap.

Heb je interesse in de Saucony Xodus ISO 3? Je vindt de herenvariant hier en de damesvariant hier.

2 Heeft stabiliteit of flexibiliteit je voorkeur?

Bij trailrunning is elke stap anders. De ondergrond varieert voortdurend maar heeft als kenmerk dat die nergens gelijk is. Zeker wanneer je zwakkere enkelgewrichten hebt is het daarom belangrijk om een paar trailschoenen aan te schaffen die de enkel goed ondersteunen.

Deze ondersteuning is extra belangrijk in geval van afdalingen. De snelheden kunnen dan namelijk fors oplopen waardoor enorme druk ontstaat op zowel enkel als schoen.

Een goede trailschoen is een preventief middel tegen val- en glijpartijen. De schoen voorkomt op die manier blessures. Heb je zwakkere enkels dan ga je wellicht het beste voor een wat stijvere schoen in de enkelzone.

3 Loop je door droge of natte omstandigheden?

Trailrunning plassen en modder

In de zomer is de kans op plassen en modder natuurlijk een stuk geringer. Maar je kunt dan nog steeds door beekjes waden natuurlijk. En ook wanneer het water daarin laag staat word je er nat van.

Veelvuldig lopen met natte schoenen vraagt aandacht voor het type schoen dat je aanschaft voor je trailrun.

Het bovenwerk speelt een belangrijke rol
Er zijn hierin in de basis twee keuzes: Mesh & Gore-Tex.

Mesh
Een Mesh bovenwerk betekent een open structuur. De schoen is daardoor niet waterdicht maar heeft wel weer een sterk luchtdoorlatend vermogen. Dat is vanzelfsprekend handig wanneer je veel in warme omstandigheden trailed en zweetvoeten en dus blaren wilt voorkomen.

Gore-Tex
Bij langdurig een hele natte ondergrond zoals hoog gras, plassen, sneeuw of zelfs aan het waden door een stroom of beek, kun je het beste kiezen voor Gore-Tex. Dat is waterafstotend materiaal. Een volledig waterdichte schoen is echter een utopie.

Het nadeel van Gore-Tex is dat wanneer er toch water in je schoen loopt langs je enkel, het er lastiger uit loopt en in je schoen blijft staan. Daar heb je wel weer overschoenen voor trouwens.

4 Ben je een snelheidsduivel of een comfortloper?

snelle hardloper

Het gewicht van de schoen wordt belangrijker als je snelheid als de grote uitdaging ziet en jezelf qua tijd en ereplaats steeds weer wilt verbeteren.

Het verschil tussen een meer minimalistische schoen en een robuuster exemplaar kan oplopen tot een paar 100 gram.

Voor lopers waarvoor elke seconde telt is het dus zaak om zich op het gewicht te oriënteren bij aankoop. Meestal gaat de lichtheid wel ten koste van de ondersteuning. Onthoud dat.

Is je lichaamsgewicht iets hoger dan kun je in ieder geval beter kiezen voor iets meer comfort. De kans dat je blessures oploopt als gevolg van de klappen op je enkels, kuiten en knieën wordt zo verkleind.

5 Ben je een koukleum of een heethoofd?

0 graden temperatuur

Lopen terwijl de thermometer onder de 0 graden staat is een aparte discipline. De Saucony Peregrine 11 is als trailschoen uitermate geschikt wanneer dit is wat je wilt gaan doen.

Saucony Peregrine 8

Deze schoen maakt van koud weer in plaats van een excuus om niet te hoeven gaan lopen juist een uitdaging om wel te gaan. De Vibram Artic Grip-slijtzool is gepatenteerd en maakt gebruik van Wet Ice Tech.

Daarmee kun je je tempo handhaven op glibberige, ijsachtige ondergronden zonder te glijden. De EVERUN-demping zorgt ervoor dat je kilometers lange runs aan kunt.

Natuurlijk bieden de trailschoenen ook goede bescherming bij koude temperaturen. De schoenen hebben een ontwerp met een volledige Everun bovenzool op een PWRFOAM tussenzool.

De PWRFOAM tussenzool biedt extra responsiviteit tijdens het lopen van trails en zorgt voor een zeer comfortabel gevoel. Het Everun-materiaal zorgt voor een comfortabele demping bij elke stap met veerkracht en energieteruggave.

Ben je geïnteresseerd in de Saucony Peregrine 11? Hij is er ook weer in zowel een heren- als een damesvariant.

Waar vind je de beste trailrunning schoenen?

All4running Trailschoenen

Je kunt niet bij iedere sportzaak terecht voor een breed aanbod. Op internet zul je echter al gauw diverse online shops tegen komen. Een breed aanbod en goede specialistische ondersteuning vind je bij bijvoorbeeld bij  All4running en de Runningdirect.

Beste trail schoenen voor mannen bestel je bij:

Beste trail schoenen voor dames bestel je bij:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Jan Folkerts

Ben net bezig met besluiten welke schoen het wordt voor een 50 km trail in Drenthe in oktober. De laatste twee die overblijven zijn de Dynafit 100 ultra en de Hoka Speedgoat 5. Deze week gaat de kogel door de kerk.

Martijn van Hoof

Heel cool! Laat ons zeker maar weten welke het zijn geworden! Succes met de trail en je keuze :)