Garmin Forerunner 255 vs Garmin Forerunner 245

Uitgebreide vergelijking

Het zat eraan te komen natuurlijk. Nadat de Forerunner 55 de 45 had opgevolgd is het nu tijd voor de grote upgrade van het erg fijne mid-range hardloophorloge Forerunner 245 in de vorm van… je raadt het al, de Forerunner 255.

En dat smeekt natuurlijk om een versus-artikel! Want jij wilt nu weten of je meteen je 245 moet doorverkopen en voor de 255 moet gaan. Of, als je nog geen van beide horloges hebt, of de 245 toch niet stiekem de beste deal voor je is.

Je komt erachter in onze shootout!

Overeenkomsten Forerunner 255 vs Garmin Forerunner 245

Het gaat hier om de verschillen maar natuurlijk zijn er ook enorm veel overeenkomsten, vooral omdat het de opvolger van een bestaand horloge betreft. Aangezien eigenlijk alles wat op de 245 zit ook op de 255 zit, kun je gewoon de functies van de Forerunner 245 erbij pakken.

Maar vooruit, even een paar dan:

De horloges hebben dezelfde form factor: een rond memory-in-pixel display met vijf knoppen voor de bediening met – naar schermverhouding – min of meer dezelfde resolutie (of ppi-waarde).

Zowel de Forerunner 255 als 245 hebben Training Load en Training Status, om te kunnen zien of je goed aan het trainen bent en hoe lang je moet rusten.

Beide ondersteunen de Koersen-functie, waarmee je in Garmin Connect routes kunt creëren of voor je kunt laten maken, om deze vervolgens naar je horloge te sturen en te volgen met turn-by-turn-navigatie.

De horloges beschikken ook over PacePro, om tempostrategieën te maken en volgen en zo je racetempo te verbeteren.

Ze hebben een body battery-functie die je ‘lichamelijke batterij’, ofwel je energieniveau op dat moment toont.

Je kunt SpO2-meten, ademhalingsoefeningen doen, en hebt de veiligheid van incidentdetectie, waarbij iemand automatisch een bericht krijgt als je ten val komt.

Tenslotte bieden beide horloges een uitvoering met muziek. Je kunt dan zelf tracks op je horloge zetten of streamen en offline luisteren via bijvoorbeeld Spotify of Deezer.

De verschillen tussen de Forerunner 255 en 245

We laten je niet langer in spanning. Hier zijn de verschillen:

Design en Display

Wat betreft het scherm of de horlogekast kunnen we kort zijn: hier is nauwelijks iets veranderd. Het grootste verschil is dat de Forerunner 255 in twee maten verkrijgbaar is, de ‘normale’ versie van 45,6 mm en de Forerunner 255s, die een diameter van 41 mm heeft.

De Forerunner 245 was – en is – alleen beschikbaar met een scherm/kast van 42,3 mm.

De resoluties zijn weliswaar (ook) verschillend maar die zijn evenredig met de toegenomen of gekrompen displaymaat. Dus hiervan kan niet echt gezegd worden dat deze beter of slechter zijn.

Zo heeft de Forerunner 245 een resolutie van 240 x 240 pixels en de (grotere) Forerunner 255 260 x 260 pixels, terwijl de Forerunner 255s het moet doen met een resolutie van 218 x 218 pixels.

Hier horen displaymaten bij van 1,2 inch voor de Forerunner 245, 1,3 inch voor de Forerunner 255 en 1,1 inch voor de Forerunner 255s.

Wat betreft type scherm, resolutie (ppi) en bediening is er niet tot nauwelijks verschil, maar de meerdere maten zijn wel duidelijk een voordeel voor de Forerunner 255.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

Hier wordt het interessant. Want de 255 heeft flink wat meer sportieve en gezondheidsfuncties dan de Forerunner 245. Zoals:

  • Race widget: 



Je hebt een racekalender waarop je toekomstige wedstrijden kunt terugvinden die je hebt ingepland via de Garmin Connect-kalender. Je krijgt dan informatie over de route, de prognose voor je finishtijd en geschatte temperatuur op die dag.

  • Slimmere workoutsuggesties en Training Status:



Als je runs en wedstrijden inplant, passen je workoutsuggesties en Training Status-functie zich aan. Zo krijg je in aanloop naar een race nog beter gepersonaliseerde workouts te zien en kunnen je prestaties anders beoordeeld worden.

  • Morning report:

Iedere ochtend ontvang je een overzicht van je slaap, HRV en het weer. En je ziet welke workout wordt aangeraden voor die dag.

  • HRV Status:

In plaats van een tijdelijke meting krijg je via HRV Status een beeld van je hartslavariabiliteit over een periode van meerdere weken.

  • Acute belasting:

Hiermee kun je je belasting na een specifieke workout afzetten tegen het optimale bereik, zodat je weet hoeveel winst je nog kunt behalen.

  • Workout-animaties:

Net als op de Vivoactive 4, Venu-serie en laatste Fenix-horloges, kun je handige animaties op je scherm bekijken ter ondersteuning van verschillende activiteiten.

  • Health snapshot:

De Forerunner 255 beschikt over een health snapshot waarbij je een aantal metingen – hartslag, SpO2, HRV, ademfrequentie – in één fijn overzichtje ziet.

  • Slaapmonitoring (slaapscore en inzichten):

Zowel in de Connect app als op je Forerunner 255 zelf kun je zien hoe goed (of slecht) je geslapen hebt, met allerlei toelichting en details.

En dit is nog niet eens alles. Zo heeft de 255 twee keer zoveel sportprofielen (waaronder een voor triatlon), Up Ahead en oude functies die verder verbeterd zijn.


De Forerunner 255 is overduidelijk de slimste keus als het je om sport en health functies te doen is.

GPS en hartslagmeting

Ook op het gebied van de belangrijkste sensoren doet de 255 het beter dan de 245.

Je hartslag wordt nu gemeten met de nieuwe Elevate 4-sensor, die weer wat beter alle schommelingen in je hartslag weet bij te houden.

Helemaal goed nieuws is er op GPS-gebied, aangezien de 255 over GNSS-mulitband beschikt, waarmee je toegang krijgt tot verschillende satellietsystemen én meerdere frequenties.

Zo heb je zelfs in de meest uitdagende omstandigheden (afgelegen locaties, tussen hoge gebouwen) superstrakke GPS-metingen.

De GPS was al zeer degelijk bij de 245 maar de verbeteringen van de 255 zijn wel weer echt de moeite waard. Het is al bijna genoeg om een upgrade te rechtvaardigen.

Smart functies en muziek

Hier is er weinig nieuws onder de zon; ze hebben beide een muziekvariant en hebben evenveel smart functionaliteit.

Met uitzondering van 1 ding: op de Forerunner 255 kun je nu gebruikmaken van de contactloze betaaldienst Garmin Pay.

Een erg handige en goed werkende functie, als je bank dit ondersteunt.

Betaal je graag zonder portemonnee of pas bij de hand? Dan moet je voor de Forerunner 255 gaan!

Batterij

De accuduur is een belangrijk onderdeel voor veel gebruikers en als dit ook voor jou geldt dan ben je met de Forerunner 255 veel beter uit.

De normale (grootste) variant gaat zelfs twee keer zo lang mee in smartwatch-modus: 14 tegenover 7 dagen.

De verschillen in GPS-duur zijn wat minder groot: 30 vs 24 uur, en voor GPS + muziek is het verschil nog kleiner, met 6,5 uur voor de 255 tegenover 6 uur voor de 245.

De Forerunner 255 veegt nog net niet de vloer aan met zijn voorganger wat betreft accuduur, maar deze is wel enorm verbeterd!

Prijs

En dan de banale vraag: wat heb je over voor al die mooie extra’s? Is het genoeg voor jou om het verschil in prijs te rechtvaardigen?

Zouden we puur naar de introductieprijzen kijken (300 vs 350 euro; en 350 vs 400 euro voor de muziek-edities) dan is het een behoorlijke no-brainer: de verbeteringen zijn namelijk makkelijk 50 euro waard.

Maar omdat de Forerunner 245 al verschillende jaren op de markt is, is hij een stuk omlaag gegaan in prijs, wat een verschil van 100 à 150 euro oplevert met de Forerunner 255.

Dan is het nog wel even wikken en wegen en zal de balans niet voor iedereen hetzelfde zijn.

De Forerunner 245 is (afgeprijsd) flink goedkoper dan de Forerunner 255. Hoe belangrijk is dit voor jou?

Conclusie: Garmin Forerunner 255 of Forerunner 245?

De Garmin Forerunner 245 (Music) is nog steeds een geweldige optie voor (gevorderde) hardlopers en anders sporters die een mooi scala aan sportieve tracking- en analysefuncties willen hebben.

De Forerunner 255 neemt al deze kwaliteiten en doet hier nog een schepje bovenop met nauwkeurigere sensoren, Garmin Pay en meer en slimmere sportieve functies.

Kies voor de Garmin Forerunner 255 als je:

  • de hoogste nauwkeurigheid wilt van je GPS- en/of hartslagmetingen
  • perfect geoptimaliseerde trainingsondersteuning wilt voor je geplande wedstrijden of runs
  • weinig opladen of een lange accuduur belangrijk vindt

Kies voor de Garmin Forerunner 245 als je:

  • je veel kunt halen uit je hardloopprestaties met functies als Training Status, PacePro en Koersen
  • 42 mm een ideaal formaat vindt voor een horlogekast
  • Geen behoefte hebt aan betalen met je horloge

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs