Garmin Forerunner 955 vs Garmin Forerunner 255

Uitgebreide vergelijking

Het een na het andere Forerunner-model krijgt een update, nadat eerst de Fenix 6 is opgevolgd door de Fenix 7 en de Instinct 2 is gelanceerd.

Het budgetmodel, de Forerunner 45 is opgevolgd door de Forerunner 55, en kort daarop zwaaiden de respectievelijk mid range en premium Forerunner 245 en 945 af, om te worden ‘vervangen’ door de Forerunner 255 en 955.

Na zo’n 3 jaar zijn er een hoop fijne vernieuwingen en verbeteringen bijgekomen voor deze zeer complete hardloop- en multisport-horloges.

De vraag is nu wel hoe veel beter de Forerunner 955 is en of misschien niet veel mensen gewoon genoeg hebben aan de Forerunner 255.

Je leest het in onze vergelijking!

Overeenkomsten

Het zijn allebei simpelweg tophorloges, die weliswaar aardig wat verschillen hebben maar nog veel meer overeenkomsten.

Ze hebben allebei vele sportprofielen, natuurlijk voor hardlopen en fietsen maar ook voor open water zwemmen, triatlon en multisport.

Dat betekent dat de mid range Forerunner 255 nu ook een echt volwaardig multisport-horloge is geworden (waar dit bij de 245 nog niet het geval was).

Ze hebben hetzelfde soort memory-in-pixel display met dezelfde resolutie en dezelfde grootte (1,3 inch) (als we uitgaan van de ‘normale’ Forerunner 255 en niet de kleinere 255s).

Ze beschikken beide over dezelfde hartslagsensor en, vrij bijzonder, over multiband GPS, zodat je ook in uitdagende situaties betrouwbare en nauwkeurige GPS-metingen hebt.

Ze hebben allebei verbeterde analyse- en hersteltools die optimaal workout-, slaap-, hartslagdata en je geplande trainingen met elkaar combineren voor het beste advies.

Ook kun je op beide apparaten je in Garmin Connect geplande wedstrijden tonen met daarbij horende informatie zoals de route, temperatuur op die dag en de geschatte eindtijd.

Op beide horloges kun je ondersteunende workoutanimaties zien, krijg je een health snapshot en geeft de functie HRV-status je een betrouwbare schatting van je hartslagvariabiliteit op basis van wekenlange metingen.

Er is meer te noemen maar laten we maar eens naar de verschillen kijken. (Je kunt altijd de review van de Forerunner 255 erbij pakken voor meer overeenkomsten.)

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 955 en 255

Er is een reden dat alleen de Forerunner 955 het label ‘premium’ krijgt: dit model heeft simpelweg meer te bieden dan de Forerunner 255. Hoeveel meer, dat lees je hieronder…

Horlogekast, scherm en display

Het eerste verschil op uiterlijk gebied is dat de horlogekast iets groter is, met een diameter van 46,5 mm voor de Forerunner 955 vs 45,6 mm voor de Forerunner 255.

Daarnaast is de Forerunner 255 ook nog in een kleinere uitvoering verkrijgbaar: De Garmin Forerunner 255s, die een diameter heeft van 41 mm (en een display van 1,1 inch).

De dikte is ook verschillend: terwijl de Forerunner 955 14,4 mm dik is, meet de Forerunner 255 12,9 mm en is de Forerunner 255s met zijn 12,4 mm het dunste.

Hetzelfde plaatje zie je bij de gewichten: de Forerunner 955 weegt een zeer acceptabele 52 gram, maar de Forerunner 255 en 255s doen het nog ‘beter’ met een gewicht van respectievelijk 49 en 39 gram.

Een belangrijker verschil is dat de Forerunner 955 een touchscreen heeft (en de Forerunner 255 niet). Dit is vooral fijn bij het gebruik van maps.

Maar omdat dit scherm verder niet altijd even responsief is – en de Forerunner 255 geen kaarten heeft – is het gemis voor Forerunner 255-bezitters niet heel groot.

De Forerunner 255 is in het voordeel met zijn lagere gewicht en verschillende maten terwijl het touchscreen van de Forerunner 955 voor anderen een bonus kan zijn. Een gelijkspel.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

Het is opvallend, maar op het gebied van sportieve- en gezondheidsfuncties ontlopen deze twee modellen elkaar bar weinig. Toch heeft de 955 wel een paar voordelen ten opzichte van zijn kleinere broertje:

Om te beginnen heeft de 955 de functie Real Time Stamina, waarmee je tijdens je run kunt zien hoe het met je uithoudingsvermogen gesteld is en hoeveel energie je nog over hebt voor de rest van je workout.

Een fijne reminder om het even wat rustiger aan te doen of een geruststelling dat je goed bezig bent of zelfs nog wel even aan kan zetten.

Hardloopvermogen en andere Running Dynamics zijn nu min of meer native geworden op de 955. Wat neerkomt op standaard apps die deze data weergeven en in andere gegevensschermen verwerken.

Je hebt echter nog wel steeds externe apparaten/sensoren nodig om de data te vergaren, zoals een running pod of hartslagband (zoals de HRM-Run).

Tenslotte ontbreekt de erg fijne functie Trainingsfitheid op de Forerunner 255.

Hiermee wordt een scala aan data en analyses – waaronder je slaapdata, hartslag, body battery en workoutresultaten – gecombineerd om tot een weloverwogen advies te kunnen komen over je fitheid voor een nieuwe workout.

Hoewel beide vrijwel gelijkwaardig zijn op het gebied van sportieve functies, is de Forerunner 955 toch nog een tikkeltje completer/veelzijdiger.

Maps en navigatie

Zoals ook het geval was bij de Forerunner 245 en 945 zit het grootste verschil tussen de Forerunner 255 en 955 hem in de aanwezigheid van volledige topografische kaarten (op de 955).

Met de Forerunner 255 heb je de mogelijkheid om – in de Garmin Connect-app – via Koersen een route te creëren, naar je horloge te sturen en (zonder een telefoon erbij) te lopen met turn-by-turn-navigatie.

Dit is al heel bruikbaar, maar veel meer dan een lijntje om te volgen is het niet. Met volledige maps zie je veel meer details zoals straatnamen, verschillende andere wegen, herkenningspunten etc.

Bovendien, als je spontaan een andere route wilt lopen, dan kun je met de 955 een nieuwe bestemming ingeven vanaf je huidige punt en de route laten berekenen (en lopen). Met de 255 lukt dit niet (zonder telefoon erbij).

Ook een map-functie als Popularity Routing, waarbij je je horloge een route kunt laten bepalen (op basis van suggesties van de Garmin-community) – een soort Koersen maar dan op je horloge – zit daarom niet op de 255 (en wel op de 955).

Verder kun je ook niet gebruikmaken van de functie Up Ahead, waarmee je alle koerspunten op je route onder elkaar ziet, met de bijbehorende afstanden erbij.

Met volledige kaarten aan boord heeft de Forerunner 955 een flinke streep voor op de 255.

Opslagruimte

Als je gaat voor de reguliere Forerunner 255 – en niet de Forerunner 255 Music – is dit punt eigenlijk nauwelijks relevant (want je hoeft daarnaast ook geen maps op te slaan).

Toch is er het simpele feit dat de Forerunner 955 duidelijk in het voordeel is wat betreft de opslagruimte: met 32 GB kun je veel meer opslaan dan op de 255, die maar 4 GB ter beschikking heeft.

De Garmin Forerunner 955 heeft 32 GB aan opslagruimte, veel meer dan de 4 GB van de Forerunner 255

Batterij

De batterij van de Forerunner 255 is uitstekend met een maximale accuduur van 14 dagen in smartwatch-modus en 30 uur in GPS-modus.

Maar de Forerunner 955 doet het nog beter, met 15 dagen smartwatchtijd en 42 uur aan pure GPS-tijd.

(Met de Solar-variant wordt het nog mooier: dan kun je 49 uur vooruit in GPS-modus en maar liefst 20 dagen in smartwatch-modus; als je tenminste dagelijks 3 uur aan zonne-energie verzamelt.)

De accu van de Garmin Forerunner 955 is een stukje krachtiger dan die van de Forerunner 255.

Prijs

Je krijgt duidelijk meer met de Forerunner 955 maar hier betaal je natuurlijk ook meer voor.

Vergelijkend met de Forerunner 255 Music – de eerlijkste vergelijking omdat de 955 ook muziek aan boord heeft – is de meerprijs 150 euro.

Zou je voor de standaardversie van de 255 gaan, zonder muziek dus, dan is het verschil zelfs 200 euro. Toch iets om te overwegen.

De Garmin Forerunner 955 is minstens 150 euro duurder dan de Forerunner 255.

Conclusie: Garmin Forerunner 955 of 255 kopen?

Het belangrijkste verschil tussen de Forerunner 255 en de 955 is toch wel dat de laatste volledige topografische kaarten aan boord heeft. Trainingsfitheid en Real Time Stamina zijn daarnaast ‘nice to have’.

Toegegeven, deze maps kunnen heel erg nuttig zijn, maar dan moet je ze ook wel (regelmatig) gebruiken. Doe je dat niet, dan lijkt de Forerunner 255 de slimste keuze.

Kies voor de Garmin Forerunner 955 als je:

  • veel hebt aan ingebouwde topografische kaarten
  • behoefte hebt aan touchscreen
  • de allerbeste accuduur wiltKies voor de Garmin Forerunner 255 als je:

  • kaarten niet veel zult gebruiken
  • de complete set sportieve en health functies meer dan genoeg vindt
  • het prijsverschil met de Forerunner 955 te groot vindt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs