Garmin Forerunner 965 vs Garmin Instinct 2

Uitgebreide vergelijking

Vreemd om de Forerunner 965 te vergelijken met de Instinct 2?

Op het eerste gezicht wel, maar als je bedenkt dat de Fenix 7 min of meer een ruigere, outdoor versie is van de 965 en de Instinct 2 wat betreft functies vrij dicht in de buurt komt van de Fenix 7, wordt deze VS ineens een stuk logischer.

Welk horloge is het beste voor jouw behoeftes?

Ontdek het in onze Garmin Forerunner 965 vs Instinct 2-vergelijking.

Overeenkomsten tussen de Garmin Forerunner 965 en Instinct 2

Je zou het misschien niet verwachten maar er zijn enorm veel overeenkomsten tussen de Instinct 2 en de Forerunner 965.

Ze hebben beide dezelfde ronde form factor en 5 knoppen voor de bediening (en de 965 daarbovenop nog een touchscreen). Ook wegen ze allebei 52 gram.

Daarnaast hebben ze allebei vele sportprofielen en analysefuncties om je prestaties en conditie bij te houden, zoals Training Status en Training Load. Maar ook de wat nieuwere functie Training Readiness – of Trainingsfitheid – is op beide horloges terug te vinden.

En op de twee horloges krijg je ook een fijn ochtendrapport met de belangrijkste slaapdata en gezondheidsdata, het weer voor die dag en de workout die er op het programma staat.

Je kunt routes creëren via de Garmin Connect app en deze naar de horloges sturen om deze dan te volgen via turn-by-turn-navigatie.

Natuurlijk wordt je hartslag bijgehouden, je slaapkwaliteit maar ook je stressniveau en is het daarnaast mogelijk om je SpO2 te meten.

Verder zijn een barometer, altimeter en kompas beschikbaar op beide horloges.

De watches bieden toegang tot de uitgebreide Connect IQ Store voor watchfaces en apps en je kunt op de toestellen (als je kiest voor de Solar-editie van de Instinct 2) contactloos betalen via Garmin Pay.

En dat zijn nog niet eens alle overeenkomsten. Maar we gaan verder…

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 965 en Instinct 2

Garmin Forerunner 965 vs Garmin Instinct 2

Uiteraard zijn er ook vele verschillen tussen deze twee populaire horloges. Dit zijn de belangrijkste:

Design, display en horlogekast

Het meest opvallende verschil is het scherm.

Hoewel beide schermen rond zijn, heeft de Instinct 2 een karakteristieke rubberachtige rand eromheen die hem een extra robuuste look geeft. En ook letterlijk extra bescherming.

Daarbij verschillen de maten ook: de Instinct 2 is verkrijgbaar in 2 maten: 45 mm en 40 mm (de Instinct 2s), terwijl de Forerunner 965 alleen in een grote 47 mm-uitvoering te krijgen is.

De displaymaat is ook een wereld van verschil, met 0,9 inch aan werkbaar scherm voor de beide Instincten 2 en een 1,4 inch display voor de Forerunner 965.

Daar komt bij dat het totaal anders oogt vanwege de andere schermtechnologie: waar de Instinct 2 het moet doen met een monochroom memory-in-pixel scherm, kan de Forerunner 965 bogen op een prachtig kleurrijk AMOLED display.

Verder beschikt de Forerunner over een combinatie van touchscreen en knoppen voor de bediening en de Instinct 2 alleen over (5) knoppen.

Het kan zeker zijn dat sommigen de Instinct 2 fijner vinden, vanwege het hoge zwart-op-wit-contrast bijvoorbeeld, of de rustige uitstraling, maar vrij objectief kun je toch wel stellen dat de Forerunner 965 een mooier scherm heeft.  

Voor de meesten zal het kleurrijke AMOLED touchscreen van de Forerunner 965 stukken aantrekkelijker zijn dan het kleine zwart-wit memory-in-pixelscherm van de Instinct 2.
 

Sport en Health

Qua prijs is de Forerunner 965 ver boven de Instinct 2 gepositioneerd, maar toch zijn er verrassend weinig (sportieve) functies die de Forerunner 965 méér heeft.

De Forerunner 965 heeft aardig wat meer sportprofielen dan de Instinct 2, waaronder Tennis, Padel en Indoorklimmen, terwijl de Instinct 2 ook enkele profielen bezit die de 965 niet heeft (zoals Vissen en Jagen).

Wat betreft analysefuncties doen ze weinig voor elkaar onder.

De Forerunner 965 heeft wel Real Time Stamina waarmee je live kunt zien wat je uithoudingsvermogen is. 

Ook de aantrekkelijk en verrassend nuttige workoutanimaties – voor met name Cardio-, Kracht-, en HIIT-workouts – zijn alleen op de Forerunner 965 te bekijken. 

De Instinct 2 houdt zich verrassend goed staande op (sport)functiegebied, maar legt het toch af tegen de Forerunner 965.

GPS, kaarten en navigatie

Hier scheiden de wegen toch wel behoorlijk.

Een groot voordeel van de Forerunner 965 op het gebied van navigatie is dat dit horloge ingebouwde kaarten bevat, waarmee je gewoon spontaan een nieuwe route/bestemming kunt vastleggen en veel meer omgevingsinformatie ziet (dan slechts een routelijntje).

Gelukkig kun je wel gewoon routes creëren via Garmin Connect en deze op de Instinct 2 volgen met routebegeleiding, maar daar houdt het wel op.

Daarnaast is de locatiebepaling van de Forerunner 965 accurater vanwege de aanwezigheid van multiband GPS.

Met maps én multiband heeft de Forerunner 965 een flinke streep voor op de Instinct 2.

Smart functies en muziek

Contactloos betalen is een handige functie die op beide horloges aanwezig is. Dan moet je in het geval van de Instinct 2 alleen wel voor de Solar-uitvoering kiezen. Maar dan betaal je alsnog veel minder dan voor de Forerunner 965.

Wél een duidelijk verschil is dat de Instinct 2 geen muziekopslag heeft; volledige muziekfunctionaliteit vind je alleen op de Forerunner 965. 

Wil je van muziek genieten zonder telefoon? Dan is de Forerunner 965 de enige keuze.

Batterij Garmin Forerunner 965 vs Instinct 2

De batterij van de Forerunner 965 is zeer goed, maar de Instinct 2 (Solar) is simpelweg fantastisch.

Vooral het feit dat je de Instinct 2 Solar in smartwatch-modus nooit op hoeft te laden (mits je voldoende dag/zonlicht hebt).

Batterijduur:

Smartwatch-modus

 • Garmin Forerunner 965: 23 dagen
 • Garmin Instinct 2 (Solar): oneindig

GPS-modus

 • Garmin Forerunner 965: 31 uur
 • Garmin Instinct 2 (Solar): 48 uur   
De Garmin Instinct 2 is duidelijk de batterijkoning.

Prijs

Gaan we uit van de Instinct 2 Solar dan betaal je zo’n 330 euro. Wat niet direct weinig is, maar nog altijd zo’n 300 euro goedkoper dan de Garmin Forerunner 965. 

De Garmin Instinct 2 is honderden euro’s goedkoper dan de Forerunner 965

Eindoordeel: Garmin Forerunner 965 of Instinct 2 kopen?

De Garmin Forerunner 965 is duidelijk de luxere, rijker uitgeruste keuze, waarbij je profiteert van een prachtig groot AMOLED touchscreen, maps en muziek aan boord en meer sportieve functies.

De Garmin Instinct 2 houdt zich echter goed staande. Zijn maps, muziek en een AMOLED-scherm geen must, dan kun je heel behoorlijk vooruit met vele sportieve functies en geweldige batterij.

Kies voor de Garmin Forerunner 965 als je:

 • een fijn, groot AMOLED display wilt
 • ingebouwde kaarten een must vindt
 • de hoogste GPS-nauwkeurigheid wilt
 • muziek wilt luisteren tijdens het sporten

Kies voor de Garmin Instinct 2 als je:

 • houdt van een robuuste outdoor look 
 • weinig geeft om een kleurrijk AMOLED-scherm
 • de allerbeste accuduur wilt
 • de prijs van de Forerunner 965 veel te hoog vindt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs