Vanaf: € 217
Een betaalbaar outdoor en multisport horloge dat in weinig onderdoet voor een Garmin Fenix 7? Ja, dat kan. We hebben het natuurlijk over de Garmin Instinct 2!
De eerste Garmin Instinct was al een openbaring, een soort Fenix-light voor fanatieke outdoor sporters die niet alle premium functies nodig hadden en prima overweg konden met een ‘low fi’ scherm.
Vervolgens kwam daar begin 2021 de upgrade Garmin Instinct Solar bij, die naast een langere accuduur (vanwege de zonnepanelen) ook een verbeterde GPS- en hartslagsensor bood.
We hebben de Instinct 2 Solar uitgebreid getest. Hieronder lees en zie je het resultaat!
In tegenstelling tot de eerste Garmin Instinct is de Instinct 2 in 2 formaten te krijgen: 45 mm en 40 mm. De kleinere variant heet de Garmin Instinct 2s.
Daarnaast zijn er speciale uitvoeringen van de Instinct 2: de Camo, Surf, Tactical en Dezl edition. Hiervan is de Camo de enige die alleen cosmetisch verschilt van de standaardversie. De andere uitvoeringen hebben allemaal hun eigen specifieke functies gekregen.
Zo krijg je bij de Surf-editie informatie over de getijden, is de Dezl speciaal voor vrachtwagenchauffeurs bedoeld, met bijvoorbeeld workouts voor korte pauzes en info over faciliteiten voor truckers. En de tactische uitvoering kun je in geval van nood helemaal wissen.
De Instinct 2 weegt – net als zijn voorganger – slechts 52 gram, wat heerlijk licht is voor tijdens het sporten. Ter vergelijking, de standaarduitvoering van de Fenix 7 weegt 79 gram.
Het karakteristieke design van de Garmin Instinct (2) is voor velen ongetwijfeld een belangrijk verkooppunt. Natuurlijk, het allerbelangrijkste zijn de functies die de Instinct 2 te bieden heeft, maar van de ‘rugged’ look en het Casio G-shock-achtige design worden veel mensen blij.
Dit is een sporthorloge dat niet pretendeert iets anders te zijn. Veel sporthorloges komen wat functies betreft steeds dichter bij smartwatches in de buurt en zien er daarom ook steeds neutraler of juist luxueuzer uit.
Tegelijkertijd kun je dit horloge – juist door de extra sportieve look en zijn ‘old school’ vibe – weer een fashion statement noemen. Al is het misschien nog steeds geen horloge dat goed bij een chique pak of jurkje past.
De robuuste look is overigens meer dan uiterlijk vertoon. De Instinct 2 lijkt niet alleen op een G-shock, hij is ook echt schokbestendig en heeft een chemisch gehard, krasbestendig Corning Gorilla Glass. Een horloge waarmee je dus daadwerkelijk goed op avontuur kunt gaan.
Het 0,9 inch memory in pixel-scherm is behoorlijk klein en de resolutie van 176 x 176 pixels niet bijzonder hoog. Ter vergelijking, het Amoled-scherm van de Venu 2 heeft een meer dan twee keer zo hoge resolutie, met 416 x 416 pixels.
Daarbij is zwart-wit niet altijd handig, bijvoorbeeld wanneer onderdelen van data van een grafiek of afbeeldingen met verschillende keuren worden aangeduid.
Tegelijkertijd is het contrast – met zowel gebruik van zwart-op-wit en wit-op-zwart – hoog, waardoor tekst en cijfers over het algemeen goed afleesbaar zijn en het scherm in sportieve situaties prima voldoet.
Het hangt wel echt van de context af en de tekst die wordt afgebeeld. Als je in de auto zit en je wilt met een minimale draai van je pols naar een binnenkomend berichtje kijken, dan is de kans groot dat je dit niet kunt ontcijferen.
Dit komt door een combinatie van factoren: de ongunstige kijkhoek, de kleine letters (titels van widgets worden bijvoorbeeld in uitsluitend hoofdletters getoond), de lage resolutie en het ontbreken van kleur.
Heel interessant aan het scherm is de permanente en dynamische ‘highlight-cirkel’ in de rechterbovenhoek. Hierbinnen wordt bij ieder scherm en iedere functie andere, unieke inhoud getoond, wat niet alleen heel praktisch is, maar ook visueel aantrekkelijk.
Het is alsof er bij iedere druk op de knop achter het display live een tweede scherm ronddraait; een beetje als bij de hybride displays van de Vivomove-serie.
De Instinct 2 beschikt niet over een touchscreen maar 5 brede fysieke drukknoppen; wat totaal geen probleem is.
Hoewel het prettig kan zijn om op een touchscreen door menu’s heen te scrollen als je op de bank zit, is de Instinct 2 door zijn wat spartaanse looks ook weer geen horloge dat uitnodigt tot heel veel ‘casual’ interactie. En tijdens het sporten hebben fysieke knoppen meestal juist de voorkeur.
Naast de gebruikelijke tracking van je stappen, traptreden, afstand, tijd, hartslag, calorieverbruik, heeft de Instinct 2 weer enorm veel activiteiten aan boord – weer een stuk meer dan de eerste Instinct – waarbij allerlei (sport)specifieke data wordt bijgehouden.
Heel wat dus, en vaak heel specialistisch. En dit is nog lang niet alles. De Instinct 2 heeft bijna net zoveel profielen als de Garmin Fenix 7.
Net als de Fenix 7 beschikt de Instinct 2 over een ABC-widget.
Hierbij geven respectievelijk een altimeter, barometer en het kompas (de ‘c’ staat voor ‘compass’) je nuttige informatie over de hoogte(verschillen) van je huidige route, de weersituatie – zit er een storm aan te komen? – en je locatie en richting.
De Instinct 2 ziet er erg ‘outdoor’ uit – en is dit ook – maar je kunt ook op fitness-gebied erg goed uit de voeten, bijvoorbeeld met gestructureerde workouts voor cardio, krachttraining en HIIT. Deze kun je allemaal downloaden via Garmin Connect en versturen naar je horloge.
Bij de workouts – die soms uit wel 20 stappen bestaan – krijg je dan een beschrijving per onderdeel en kun je vervolgens perfect al je sets bijhouden.
In tegenstelling tot de Fenix 7 (en 6) en bijvoorbeeld de Garmin Venu 2 (Plus) biedt de Instinct 2 geen mogelijkheid om animaties te bekijken.
De Garmin Instinct 2 beschikt over de fijne analysefuncties die ook op vele Forerunners en Fenixen te vinden zijn. Hierbij zie je na iedere training precies hoe je er conditioneel aan toe bent.
Zo kun je het advies krijgen om na een zware training 40 uur lang te rusten, of om de volgende keer meer intervaltraining te doen om je anaerobe of laag aerobe conditie te verbeteren.
De Instinct 2 moet het zonder ClimbPro stellen (dat op bijvoorbeeld de Fenix 7 en Forerunner 945 te vinden is), maar in een vlak land als Nederland is dit geen enorm gemis. Erg fijn is dat die andere ‘Pro’-functie – PacePro – wel aanwezig is.
Als je bijvoorbeeld relatief langzaam wilt beginnen en snel wilt eindigen, dan kun je dit met een handige slider in de Garmin Connect-app instellen en per lap zien wat je doeltempo is.
Tijdens je run zie je vervolgens continu hoeveel seconden je onder of boven dat doeltempo zit. Als je +0:05 ziet, weet je dat je gemiddeld 5 seconden per kilometer sneller zult moeten lopen die ronde om je gewenste eindtijd te bereiken.
Het is een zeer effectieve motivatie om een tandje bij te zetten of aan het einde van je run met een sprintje er alles uit te halen.
Een handige ondersteuning bij het verhogen van je tempo is de aanwezige metronoom. Als bijvoorbeeld blijkt dat je cadans wat aan de lage kant is – zeg, onder de 150 stappen per minuut – dan kun je deze met behulp van de metronoom proberen te verhogen.
Deze kun je inschakelen onder ‘hardlopen instellen’. Hij staat standaard op 180 slagen per minuut, maar je kunt dit zelf nog aanpassen.
Vervolgens kun je de waarschuwingsfrequentie instellen – standaard bij elke vierde tik – en kiezen voor geluid en/of trillen.
Het beste middel om met hardlopen je conditie te verbeteren is intervaltraining en natuurlijk kun je dit dan ook doen met behulp van de Instinct 2. Na het selecteren van – bijvoorbeeld – ‘hardlopen’ als activiteit kun je vervolgens als een van de opties kiezen voor ‘Intervallen’.
Deze intervallen bestaan standaard uit 5 x afwisselend 400 meter hardlopen en anderhalve minuut wandelen, maar kun je naar wens aanpassen in de instellingen. Tijdens de intervaltraining zie je precies hoe ver of hoe lang je nog moet en in welke fase je zit.
Spontaan – met alleen je horloge in de buurt – een route uitstippelen en daarnaartoe navigeren, zoals je kunt doen met de Fenix 7, gaat met de Instinct 2 niet. Om de simpele reden dat je geen volledige kaarten kunt installeren (en tonen).
Maar dat betekent niet dat je met een kluitje het riet ingestuurd wordt en alle routes uit je hoofd moet uitvoeren.
Via ‘Koersen’ kun je in de Garmin Connect app zelf routes (laten) creëren of importeren en deze vervolgens naar je horloge sturen. Als je dan op je horloge een activiteit start – zoals hardlopen – kun je onder de opties deze aangemaakte route selecteren.
Je krijgt dan een via een simpel lijntje je route te zien en krijgt ruim vóór én tijdens iedere bocht een melding – in beeld en via een piepje en trilling – dat je moet afslaan.
Dat werkt eigenlijk erg goed, zolang je de verleiding weerstaat om te gaan zoomen en schuiven met behulp van de knoppen, want dit zorgt meestal vooral voor frustratie.
Een nieuwe functie op de Fenix 7 is ‘Up Ahead’ en deze zit officieel niet op de Instinct 2. Ik ga hier ook echt niet het tegendeel beweren maar de Instinct 2 heeft wel iets van de functionaliteit van deze functie.
Je kunt niet net als op de Fenix 7 vooraf en tijdens je route netjes onder elkaar al je koerspunten en de afstand hiertoe in beeld zien.
Je ziet dan het bijbehorende icoontje in beeld (zoals een picknicktafel voor een rustplaats) en de daadwerkelijk naam ervan als je het punt hebt bereikt.
Daar houdt het navigatiegedeelte nog niet op. Zo kun je – zoals met de meeste andere Garmin-horloges – via een handig pijltje in beeld rechtstreeks navigeren naar een vooraf ingestelde (thuis)locatie.
Daarnaast kun je in een rechte lijn naar je startpositie navigeren. Dan kies je tijdens een route voor ‘Terug naar Start’.
Je kunt ook – via de functie TracBack – een afgelegde route letterlijk via dezelfde weg terugnemen, helemaal naar je beginpunt.
Daarnaast is er nog een creatieve manier bedacht om toch een soort spontane navigatie te kunnen uitvoeren. Met ‘Peil en ga’ kun je namelijk via het kompas een herkenningspunt in de verte – zoals een watertoren – vastleggen en dit als continu peilpunt houden.
Je kunt dan elke willekeurige kant oplopen en middels het pijltje in beeld altijd de juiste route naar dit punt zien.
Mooi al die mogelijkheden om actief bezig te zijn en alles te tracken, maar dit is allemaal niet mogelijk als je niet voldoende slaapt en ontspant. Deze balans is essentieel.
Daarom beschikt de Instinct 2 ook over functies en sensoren die zaken bijhouden als je slaapkwaliteit, stressniveau, ‘lichaamsbatterij’ en andere potentieel belangrijke gezondheidsinformatie.
De slaapmeting is – zoals gebruikelijk bij Garmin-horloges – van een hoge kwaliteit en vertelt je hoeveel diepe, lichte en REM-slaap je hebt gehad. Dit zie je terug in cijfers en een grafiekje en je krijgt op basis van deze data ook een slaapscore en uitleg in begrijpelijke taal.
Je Spo2-gehalte – het zuurstofgehalte in je bloed – kan de Instinct 2 ook meten; individueel en als onderdeel van een ‘health snapshot’ of gezondheidsoverzicht.
Hierbij moet je 2 minuten stilzitten en worden er meerdere gezondheidsstatistieken ‘verzameld’, waaronder je gemiddelde hartslag, stressniveau en HSV. Dit laatste stukje data verwijst naar je hartslagvariabiliteit en meet hoeveel tijd er zit tussen de slagen en is redelijk vergelijkbaar met een ECG.
Verder heeft de Instinct 2 een Body Battery-functie, die aangeeft in hoeverre je lichaam voldoende opgeladen is. Intensieve activiteiten en slechte nachtrust kunnen ervoor zorgen dat je batterij (te) leeg is, wat meestal een signaal is dat je beter even een pas op de plaats kunt doen.
Hoewel de Garmin Instinct 2 in alles een overtuigend sporthorloge ziet, zitten er ook verrassend veel smart functionaliteiten op.
Wat je verder misschien ook niet verwacht, is de aanwezigheid van Garmin Pay. Je moet dan wel kiezen voor de Solar-uitvoering van de Instinct 2, maar als je deze hebt kun je gewoon draadloos betalen via je horloge. Tenminste, als je bank Garmin Pay ondersteunt (o.a. Rabobank en ABN).
Hoewel het aanbod wijzerplaten beperkter is dan bij hogere resolutie- of kleurenschermen, is er zeker wat te kiezen en is de variatie absoluut welkom.
Wat betreft widgets kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Minutecast app van Accuweather, voor nauwkeurige voorspellingen van het snel aankomende weer.
Naast de standaard weersapp en -widget natuurlijk en bijvoorbeeld de app die informatie geeft over zonsopkomst en -ondergang, en het gedrag van de maan.
Wat het ‘smart plaatje’ helemaal af zou maken, zou muziekopslag en/of (offline) toegang tot streamingdiensten zijn, maar dit heeft de Instinct 2 helaas niet.
Toegegeven, er zit al ontzettend veel op de Instinct 2 dus we mogen absoluut niet klagen, maar dit zou wel de kers op de taart zijn. Al zou het horloge daarmee ook vast weer een stuk duurder (moeten) worden.
Het horloge beschikt wel over muziekregelaars om de muziekspelers (of bijvoorbeeld Youtube-app) op je smartphone te kunnen bedienen. Het is tenminste iets.
Een van de voordelen van een ‘simpel’ display is de energiezuinigheid ervan. Kort gezegd: de Instinct 2, met zijn waslijst aan functies, profielen, sensoren en mogelijkheden, hoef je heel weinig op te laden.
Hebben we het over de non-solar versie, dan kun je hiermee 28 dagen in smartwatch-modus doen en 30 aaneengesloten uren als je GPS voortdurend aan hebt staan.
Met een solar-uitvoering van de Garmin Instinct 2 om je pols wordt het nog mooier, soms zelfs bizar mooi.
In GPS-modus doe je om te beginnen 48 in plaats van 30 uur met je horloge.
De Instinct 2S kan ook oneindig lang meegaan met voldoende zon, maar dan moet je wel de batterijbesparingsmodus inschakelen – waarbij bijvoorbeeld notificaties, hartslag en gps worden uitgeschakeld.
Ook als je geen solar-uitvoering hebt kun je trouwens gebruikmaken van de batterijbesparingsmodus.
Deze kun je heel makkelijk in- en uitschakelen via het snelmenu en zorgt ervoor dat je batterij ongeveer 2,5 x zo lang meegaat.
Daarnaast kun je in de instellingen van het Energiebeheer de individuele besparingen managen. Misschien wil je bepaalde opties wel uitschakelen en andere niet, bijvoorbeeld.
Zelfs als je geen besparingen ertegenaan gooit en weinig zon pakt, zul je met normaal gebruik – smart functies aan en een paar GPS-activiteiten per week – makkelijk twee weken met je Instinct 2 vooruit kunnen, zonder op te laden.
Garmin heeft de lat weer wat hoger gelegd met de Instinct 2. Of lager, als je kijkt naar het prijsniveau.
Binnen, buiten, in de Connect IQ store, werkend aan wat voor sport-, fitness- of gezondheidstoepassing dan ook. En zonder je zorgen te hoeven maken over opladen. Dat is genieten geblazen.
De Garmin Instinct 3 moet van goede huize komen om deze ‘upgrade’ te overtreffen. We zijn benieuwd!
Wil jij de Garmin Instinct 2 ook van dichtbij bekijken en uitproberen? Bestel hem dan bij Coolblue, Bol of Horloge.nl en ontvang hem morgen al in huis.
Vergelijk de Garmin Instinct 2 met andere sporthorloges
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!