Samsung Gear S3 Review Smartwatch Hardloopzone

Garmin Instinct Review

  • Veel outdoorprofielen maakt horloge erg geschikt voor buitensporters
  • Navigatiefuncties tonen oriëntatie, broodkruimelroute en beginpunt: ideaal om nieuwe gebieden te ontdekken
  • Robuuste vormgeving maakt het bestendig tegen het buitenleven
  • Charmant retro-uiterlijk
  • Verfrissend tweedelige display layout is overzichtelijk
  • Geen toegang tot Connect IQ beperkt de mogelijkheden
  • Geen Garmin Pay
  • Condite- en energienveau meten via VO2-max en Body Batterij niet mogelijk

Vanaf: € 149

onze partners

Video - look and feel

Review

Sport- en smartwatches zijn bij een heel grote groep gebruikers populair. Bijna iedereen kan wel warm gemaakt worden voor een wearable met (veel) smart functies, eenvoudige of juist diepgaande sport- en trackingfuncties, of een fashion device met stijlvolle uitstraling. Of een combinatie van elementen… En de een heeft er weer meer geld voor over dan de ander.

Idealiter zou iedereen een op maat gemaakte smart- of sportwatch moeten hebben. Dit kan door het kiezen van eigen apps, widgets, horlogeplaten etc. Maar fabrikanten spelen ook slim op de verschillende behoeftes in door het maken van unieke modellen. Dit doet Garmin nu ook weer met zijn Instinct, een relatief betaalbaar, robuust sporthorloge met een focus op outdoor gebruik.

Garmin heeft al verschillende reeksen en lijnen, van (veredelde) low budget activity trackers tot professionele high end sporthorloges waarvoor je zo ongeveer een tweede hypotheek op je huis moet nemen. En dan hebben we de Garmin Instinct, die wat prijs betreft een (bescheiden) middenmoter is, maar wel veel functionaliteiten – en de uitstraling – heeft van de dure Fenix-serie.

Hoewel, wat die uitstraling betreft: de Instinct ziet er wel wat minder premium uit. Maar net als de Fenix is hij wat functies betreft gericht op outdoorfanaten en kan hij met zijn forse, rubberachtige afwerking goed tegen een stootje. Wat prijs betreft, ligt hij dan weer wat dichter bij een horloge als de Vivoactive 3. Hoe dan ook is dit een model waar potentieel een grote markt voor is.

Design en Display

Garmin Instinct Sporthorloge zijkant

De Garmin Instinct beschikt over een ronde horlogekast met een diameter van 45 mm. De behuizing is gemaakt van een sterk soort kunststof en is schok- en valbestendig. Het display van chemisch gehard glas heeft een grootte van 23 mm en een resolutie van 128 x 128 pixels. Dit lijkt weinig, maar het is meer dan genoeg voor de monochrome letters en cijfers die getoond worden.

Doordat het scherm transflectief memory-in-pixel (MIP) is, is het display perfect afleesbaar in zonlicht. Wat natuurlijk ideaal is voor fanatieke buitensporters, waar dit horloge voor bedoeld is. Ondanks zijn robuuste uiterlijk weegt de Instinct een zeer schappelijke 52 gram, veel minder bijvoorbeeld dan de Fenix 5 Plus (82 gram).

Het display heeft, in combinatie met de kast zelf, een old school uitstraling, en doet erg denken aan oude Casio G-shock horloges uit de jaren tachtig. Het moet je smaak zijn, maar al heel veel (potentiële) gebruikers zijn hier enorm enthousiast over.

Interface

Garmin Instinct Sporthorloge

De Instinct heeft geen touchscreen maar ‘gewoon’ de 5 standaard fysieke knoppen van Garmin, wat eigenlijk uitstekend is. Niet alleen omdat bediening van een touchscreen lastig kan zijn met bezwete vingers, ook als het regent of erg koud is (en je wellicht handschoenen draagt) is een touchscreen verre van ideaal.

De layout van de display is tamelijk ongewoon, vanwege de twee vaste elementen waaruit de schermen bestaan. Zo heb je de reguliere data die (groot) is af te lezen op het centrale scherm, maar er bevindt zich ook altijd een cirkeltje in de rechterbovenhoek waarin dynamische informatie getoond wordt. Zo kan er in een scherm de datum staan en in het volgende de temperatuur.

Tracking en activiteiten

Garmin instinct sporthorloge hartslag

Het hoeft al bijna niet meer vermeld te worden, maar inderdaad, de Garmin Instinct, houdt gedurende de hele dag je stappen bij, je afgelegde afstand en je calorieverbruik, zoals eigenlijk alle sporthorloges tegenwoordig. Dit geldt in iets mindere mate voor het bijhouden van je slaapkwaliteit en de weergave in de Garmin Connect app, dat ook door de Instinct wordt gedaan.

Verder heeft de Garmin Instinct enorm veel sensoren onder de motorkap zitten. Natuurlijk ingebouwde GPS en hartslagmeter, maar ook een kompas, altimeter en barometer. En via de ANT+ en bluetooth-connectiviteit kun je er ook nog allerlei running pods, hartslagbanden en andere externe sensoren aan verbinden.

Een erg leuke functie voor hardlopers is de mogelijkheid om tegen een virtuele partner te lopen om je tijdens de run scherp te houden. Ook kun je je eigen oude tijden als ijkpunt nemen. Daarmee kun je dus ongeveer letterlijk zelf je grootste tegenstander zijn.

De grootste trekpleister van de Instinct zijn zijn outdoor-kwaliteiten, dus er is logischerwijs veel zorg gestopt in het samenstellen van een indrukwekkende profiellijst met outdoor-sporten.

Naast de gebruikelijke hardloop-, loopband-, fiets-, cardio- en krachttraining-profielen, zitten er ook profielen op voor trail running, hiken, klimmen, skiën en zwemmen in open water.

Vooral dit laatste is vrij uitzonderlijk voor een horloge in deze prijsklasse. Maar ook buitenzwemmers kunnen dus optimaal hun prestaties bijhouden met de Garmin Instinct. Het horloge is dan ook waterdicht tot 100 meter, net als de Fenix 5. Overigens moet de Instinct het doen zonder een apart Golf-profiel. Ook multisporten middels een triatlon-profiel is niet mogelijk.

Navigatie

Hoewel er geen complete, real time navigatie zit op de Instinct, die je op iedere route op ieder moment kun laten zien waar je bent, zit er genoeg functionaliteit op om je op het juiste pad te houden.

De Garmin Instinct heeft een broodkruimelnavigatie en TracBack-functie waarmee je kunt zien waar je vandaan komt en de weg terug kunt vinden. Daarnaast kun je van tevoren een route creëren en op je horloge zetten en kun je via de broodkruimelroute en een pijltje dat je oriëntatie aangeeft duidelijk zien waar je op de route zit en welke bocht je moet nemen.

Ontbrekende functionaliteit

Wat de Garmin Instinct doet, doet-ie goed en het is dé ideale en – relatief – betaalbare oplossing voor heel veel outdoorsporters. Maar er zijn duidelijke keuzes gemaakt, wat betekent dat er misschien een functie niet op zit, die belangrijk voor je is.

Een groot verschil met veel andere Garmin toestellen – rond dit prijspunt – is dat de Garmin Instinct geen toegang heeft tot de Connect IQ-store. Oftewel, er kunnen geen willekeurige apps gedownload worden die het leven van gebruikers makkelijker kunnen maken. De goedkopere Vivoactive 3 had deze mogelijkheid wel, dus het is niet duidelijk waarom dit hier niet kan.

Verder kan de Instinct geen VO2-max meten en laat ie ook niet zien wat het niveau van je Body Battery is. Niet dat deze waardes altijd even betrouwbaar zijn, maar deze gegevens kunnen best een aardig inzicht verschaffen in je conditie- en energieniveau.

Tenslotte kan er ook niet contactloos betaald worden met de Instinct. Geen groot probleem voor veel mensen, maar misschien handig om te weten.

Batterij

De batterijduur is best indrukwekkend. In smartwatch-modus kun je er maar liefst 14 dagen mee doen. Staat GPS voortdurend aan, dan is het uiteraard een ander verhaal: dan geeft de Instinct na zo’n 16 uur de geest. Maar mocht je echt veel behoefte hebben aan extra GPS-tijd, dan geeft de UltraTrac-modus je 40 uur om je activiteiten af te ronden.

Conclusie

De Garmin Instinct bevindt zich in een mooie sweet spot voor outdoorsporters. Het is een robuust sporthorloge dat bol staat van functionaliteiten en eigenschappen die zijn toegespitst op outdoor activiteiten. En, niet onbelangrijk, de Instinct is niet schreeuwend duur. Het is een soort Fenix 5-light. Wat best als een compliment opgevat mag worden.

Wil jij ontdekken hoe gaaf de Instinct in werkelijkheid is? Bestel de Garmin Instinct dan direct bij Bol.com, Bever, of Decathlon en ontvang hem morgen al op je mat.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
74 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 255
9.5
14 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 649
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
178 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 450
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 949
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 209
Garmin Epix 2 Review
9.3
38 reviews
Garmin Epix Vanaf: 560
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
64 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 289
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 473

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!