Garmin Venu 2 vs Samsung Galaxy Watch 4

Uitgebreide vergelijking

Prachtige ronde sporthorloges met een nauwkeurig scherm; zowel Samsung als Garmin zijn ermee in de markt. De Venu 2 en Watch 4 werden allebei in 2021 gelanceerd. De Venu in het tweede kwartaal en de Watch 4 in het derde kwartaal.

De Galaxy Watch 4 kom je al voor prijzen tegen rond de 160 euro. Dit is wel duidelijk een ‘vanaf’-prijs, want er zijn ook uitvoeringen die circa 250 euro kosten.

Je moet de Watch 4 trouwens niet verwarren met de Watch 4 Classic. Die laatste is namelijk uit een andere serie van Samsung en ook wat duurder.

De Garmin Venu 2 is een flink stuk duurder dan de Samsung. Op dit ogenblik verlaat hij de online shop voor zo’n 350 euro.

Kunnen die 2 horloges zich dan wel met elkaar meten? Wij denken van wel, maar misschien heb jij geen idee welke van de 2 het beste is.

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin Venu 2 en Samsung Galaxy Watch 4 voor je naast elkaar gezet.

Garmin Venu 2 en Samsung Galaxy Watch 4: De overeenkomsten

Beide sporthorloges beschikken over een helder AMOLED scherm. Dit is een aanraakscherm, dus je hoeft niet meer met knoppen de functies te activeren. Er zitten trouwens nog wel 2 knoppen aan de zijkant.

In de schermtechniek zit een ‘always on’ modus verwerkt. Dat is handig, want dan hoef je het scherm niet eerst aan te schakelen als je er even op wilt kijken.

Beide sporthorloges bieden diverse sensoren die de lichaamsfuncties in de gaten houden. Je kunt ermee navigeren met GPS en ze beschikken allebei over een oplaadbare accu.

Stoot je met het glazen schermpje ergens tegenaan, dan is de kans groot dat het glas onbeschadigd blijft. Er is namelijk in beide horloges Gorilla Glass gebruikt.

Garmin Venu 2 versus Samsung Galaxy Watch 4: De verschillen

Gebruiksduur met volle accu

Bij een sporthorloge telt natuurlijk zwaar hoe efficiënt dit apparaat met stroom omgaat. Hier blijkt tussen de 2 horloges een enorm verschil waarneembaar.

Worden de accu’s vol geladen en de horloges met volledig gebruik van functies getest, dan heeft de Samsung na 2 dagen al een nieuwe laadbeurt nodig.

Garmin heeft zijn horloge een stuk efficiënter weten te maken. Dit horloge hoef je namelijk pas weer na 7 tot 9 dagen opnieuw op te laden.

Waar de Samsung Galaxy Watch 4 het op een acculading 2 dagen volhoudt, blijft de Garmin Venu 2 circa 4 à 5 keer zo lang werken.

Samenwerken met Android en iOS

De Samsung Galaxy Watch 4 is een erg populair sporthorloges voor gebruikers van een Samsung telefoon. Maar het sporthorloge werkt niet met Apple samen. Logisch, want het zijn geduchte concurrenten van elkaar.

Hierin openbaart zich een verschil met de Garmin Venu 2. Die kan naast zijn samenwerking met Android ook gekoppeld worden aan een apparaat dat met iOS bestuurd wordt.

Is jouw telefoon dus een iPhone, dan hoef je tussen deze 2 sporthorloges niet langer te twijfelen. Alleen de Garmin kan dan met jouw telefoon samenwerken.

Samsung beperkt zich tot Android en ondersteunt een verbinding met iOS niet.

De Garmin Venu 2 communiceert met Android en iOS. De Samsung Galaxy Watch 4 werkt  alleen met Android samen.

Resolutie van het aanraakscherm

Het scherm van de Watch 4 heeft een resolutie van 450 x 450 pixels. Het scherm van de Garmin Venu beschikt over een lagere resolutie. Die bedraagt namelijk 416 x 416 pixels.

We hebben hierbij de grootste uitvoering van de Samsung vergeleken met de (grootste uitvoering van) de Venu 2.

De grote uitvoering van de Samsung Galaxy Watch 4 heeft met 450 x 450 pixels een scherm met een hogere resolutie dan de Venu 2 met 416 x 416 pixels.

De maten van de sporthorloges

Dat brengt ons ook op het verschil in maatvoering tussen de 2 horloges. De Garmin Venu 2 heeft een doorsnede van 45 millimeter. Het scherm meet daarbij 1,3 inch.

Daarnaast kun je kiezen voor de kleinere Garmin Venu 2s, die een diameter heeft van 40 mm. Zou je overigens heel graag een tussenmaatje willen hebben, dan kun je terecht bij de Garmin Venu 2 Plus, die een kast heeft van 43 mm.

Dit model is zo’n 50 euro duurder dan de normale Venu 2 (maar biedt daarvoor wel een spraakfunctie via de toegevoegde speaker en microfoon).

De Samsung Watch 4 kun je kopen met een doorsnede van 40 millimeter en 44 millimeter. De doorsnedes van het scherm zijn daarbij 1,2 millimeter en 1,4 millimeter.

De kast van het horloge is bij de Samsung dus kleiner in verhouding tot het beeldscherm dan bij de Venu 2 het geval is.

Garmin Venu 2 versus Samsung Galaxy Watch 4

Met een sporthorloge in 2 maten, houdt Samsung ook meer rekening met de smalle en brede pols.

Bij de Samsung Galaxy Watch 4 is het scherm groter ten opzichte van de horlogekast. Verhouding: 40 mm en 1,2 inch / 44 mm en 1,4 inch. De Garmin Venu 2 is er enkel in 45 mm en 1,3 inch.

ECG, FDA en accuratesse

Hoewel de horloges ongeveer dezelfde services bieden op het terrein van gezondheid en fitness, is er toch een verschil. De Samsung biedt als extra nog zaken als ECG sensors en bio-elektrische impedantie analyse.

Daar zet Garmin op de persoon toegesneden intelligentie op het gebied van activiteiten tegenover en gezondheidsberichten.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beveelt de Samsung aan als betrouwbaar ECG-horloge. Toch wordt geregeld vastgesteld dat de sportmetingen die de Venu 2 verricht, accurater zijn.

Tegenover ECG informatie van de Samsung Galaxy Watch 4 zet de Garmin Venu 2 meer op de persoon toegesneden sportintelligentie. De metingen van de Venu lijken iets accurater te zijn dan die van Samsung.

Sporthorloge of smartwatch

Gaat het jou bij het gebruik van het sporthorloge om de beleving als smartwatch, dan heeft Samsung de beste papieren.

Allerlei apps van derde partijen zijn op het horloge beschikbaar, je kunt kaartbetalingen doen met je horloge en de Samsung heeft LTE-functionaliteit. Dit betekent een rechtsreekse verbinding met het mobiele telefoonnetwerk.

Garmin biedt alleen de mogelijkheid tot contactloos betalen met Garmin Pay, laat je net als bij Samsung muziek streamen met Deezer, Spotify en Amazon Music, maar biedt geen appgebruik aan van derde partijen.

Ook heeft het horloge geen LTE-functionaliteit. Verbindingen moeten dus altijd verlopen via je telefoon.

Samsung Galaxy Watch 4 is een echte smartwatch met derde partijapps, kaartbetalingen en LTE-functie. Garmin biedt slechts een beperkte app-keuze en geen LTE.

Conclusie: Garmin Venu 2 of Samsung Galaxy Watch 4?

Vergelijken van deze 2 sporthorloges is niet erg makkelijk. Ze lijken voor een groot deel dezelfde sportfunctionaliteiten te hebben, maar zijn de metingen altijd even accuraat?

En hoe ga jij je horloge vooral gebruiken? Als sporthorloge of meer als smartwatch?

Kies voor de Garmin Venu 2 als je:

  • een iPhone hebt en dus koppeling met iOS nodig hebt
  • niet na 2 dagen al wilt opladen, maar pas na een (dikke) week
  • inzet op accuratesse en ook vermoedt dat Garmin daarin iets beter is

Kies voor de Samsung Galaxy Watch 4 als je:

  • voordelig een uitstekend sporthorloge wilt kopen
  • graag een ECG-functie op je horloge hebt
  • het grootste scherm met de hoogste resolutie zoekt
  • veel smartwatch functies op je horloge wilt hebben
vs