Samsung Galaxy Watch 6 vs Samsung Galaxy Watch 5

Uitgebreide vergelijking

Een van de interessantste smartwatch-vergelijkingen voor Android-gebruikers is toch wel die tussen de Samsung Galaxy Watch 6 én… de Galaxy Watch 5.

Natuurlijk, er zijn concurrenten, maar de Galaxy Watch-reeks is nu eenmaal de meest complete smartwatch en dus zijn we benieuwd hoe interessant de versie van vorig jaar nog is.

Je komt erachter in onze Samsung Galaxy Watch 6 vs 5-vergelijking.

Overeenkomsten tussen de Samsung Galaxy Watch 6 en 5

Het is niet bepaald verrassend dat de Galaxy Watch 6 en 5 veel met elkaar gemeen hebben.

Misschien handig om voor alle overeenkomsten de review van de Galaxy Watch 5 erbij te pakken aangezien de Watch 6 feitelijk – wat betreft de functies – bouwt op alles wat de 5 al had.

Hier dan even een globaal overzicht:

Beide Galaxy Watches zijn verkrijgbaar en 40 en 44 mm, hebben hetzelfde (Super) AMOLED display met saffierglas en wegen vrijwel hetzelfde (40 mm: 28,7 gram en 44 mm 33,5 gram).

Ze hebben enorm veel profielen voor het opslaan en bijhouden van activiteiten en in het bijzonder bij het hardloopprofiel wordt veel geanalyseerd.

Niet alleen worden hartslag, route (via GPS) en tempo bijgehouden tijdens het hardlopen, maar ook je cadans, grondcontacttijd en verticale oscillatie.

De horloges hebben een zogenaamde BioActive Sensor die onder meer een hartfilmpje kan maken en je lichaamssamenstelling kan bepalen.

Verder wordt je slaapkwaliteit bijgehouden – waarbij je ook een slaapcoach kunt krijgen – en hebben de horloges een temperatuursensor waarmee je bijvoorbeeld ziekte of een eisprong kunt detecteren.

Natuurlijk hebben de Galaxy Watches een (heel!) breed scala aan smart functies. 

Ze kunnen notificaties ontvangen van je smartphone, je muziek afspelen, informatie over het weer geven, de camera van je telefoon bedienen, foto’s in een galerij tonen, audio opnemen en nog veel meer.

Ook bellen en Google Assistant gebruiken kan met beide horloges, net als contactloos betalen met Google Pay. 

Verschillen tussen de Samsung Galaxy Watch 6 en 5 

Je bent hier om alles te weten over de verschillen. Daar komen ze…

Horlogekast, scherm en display

De belangrijkste verschillen bevinden zich in het scherm.

Om te beginnen zijn de displays van de twee maten van de Galaxy Watch 6 20% groter geworden en – omdat de kasten even groot zijn gebleven – zijn de bezels tegelijkertijd kleiner geworden.

De 40 mm-variant van de Galaxy Watch 6 heeft een 1,3 inch display en de 44 mm-uitvoering een heerlijk 1,5 inch display. De Galaxy Watch 5 moet het doen met respectievelijk 1,2 en 1,4 inch.

Nog een merkbare upgrade is de toegenomen helderheid. 

De Galaxy Watch 5 was met zijn 1000 nits helderheid in de meeste gevallen prima afleesbaar maar de Watch 6 presteert met zijn 2000 toch wel weer wat beter; vooral buiten, met direct dag-/zonlicht. 

Verder is het positief dat Samsung voor de Galaxy Watch 6 heeft gekozen voor een nieuw eenvoudig bevestigingssysteem van de bandjes. Met een simpele druk een knop kun je het bandje eraf halen of weer vastmaken.

Een vernieuwing die effect heeft op het gehele horloge is de snellere processor die gebruikt wordt in de Galaxy Watch 6 en het grotere werkgeheugen van 2 GB RAM (de Watch 5 heeft 1,5 GB RAM).

De Galaxy Watch 6 heeft met zijn grotere display, kleinere bezels en hogere helderheid duidelijk een aantrekkelijker scherm.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

Hoewel er weinig echt grote nieuwe functies op de Galaxy Watch 6 zitten op het gebied van sport & gezondheid, zijn er wel een paar:

 • De Galaxy Watch 6 heeft uitgebreidere slaapbegeleiding, met slaapberichten en info over slaapconsistentie
 • Er is een nieuwe nacht/slaapmodus, met een minimaal en minder fel display
 • Er wordt nu ook passief hartritmestoornis gedetecteerd (ook tijdens je slaap)
 • Een atletiekbaan (hardloop)profiel
 • Fietsactiviteit wordt automatisch gedetecteerd (en gestart)
 • Vijf persoonlijke hartslagzones voor workouts
Voor de meesten zullen de extra functies niet zoveel meerwaarde bieden, maar de Galaxy Watch 6 is hiermee wel in het voordeel.

Smart functies

Op smartgebied is er weinig nieuws onder de zon, maar er zijn een paar kleine extra’s op de Watch 6:

 • Een nieuwe Wallet-app die Samsung Pay en Samsung Pass met elkaar combineert
 • Delen van locatie van je horloge via SmartThings Find
 • Een nieuwe app voor het bedienen van de camera op je smartphone; in het bijzonder zijn er nieuwe mogelijkheden voor gebruik met de Galaxy Z Flip 5.
De Galaxy Watch 6 heeft een paar extra smart mogelijkheden

Batterij

Hoewel de batterij in de Galaxy Watch 6 groter is, is de accuduur op de specificaties-pagina van Samsung hetzelfde gebleven: 30 uur in Always On-modus en 40 uur in gebaren-modus.

Wel blijkt ie in de praktijk langer mee te gaan dan de Galaxy Watch 5, dus wellicht dat de theoretische cijfers simpelweg beter overeenkomen met de werkelijkheid.

En daarbij heb je in principe ook een krachtigere batterij nodig om het helderdere scherm even lang draaiende te kunnen houden.

Niet kijkend naar de officiële cijfers lijkt de Galaxy Watch 6 het langer vol te houden dan de Galaxy Watch 5.

Prijs

De Galaxy Watch 6 biedt zeker meer, maar dit kóst je ook meer: zo’n 70 euro om precies te zijn, kijkend naar de 44 mm-versie.

Daarvoor krijg je met name een mooier scherm, wat alleen al de meerprijs waard zou kunnen zijn. Maar dat moet ieder voor zich bepalen.

De Galaxy Watch 6 kost rond de 70 euro meer dan de Watch 5.

Eindoordeel: Samsung Galaxy Watch 6 of 5 kopen?

De Galaxy Watch 5 is nog steeds een geweldige smartwatch die zonder meer nog heel goed meekan met zijn enorm complete verzameling van sport, smart & health functies.

Mocht je een groter en helderder display wel echt heel fijn vinden, dan zou je natuurlijk kunnen upgraden naar de Watch 6. Dan heb je daarnaast ook nog wat meer mogelijkheden en functies. 

Kies voor de Samsung Galaxy Watch 6 als je:

 • Het grootste display en helderste scherm wilt
 • De beste accuduur wilt
 • De extra health functies, zoals hartritmestoornis-detectie, erg waardevol vindt.

Kies voor de Samsung Galaxy Watch 5 als je:

 • Het display groot en helder genoeg vindt
 • Meer dan genoeg hebt aan alle smart, sport en health functies
 • Het prijsverschil met de Galaxy Watch 5 te groot vindt 

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs