Hardlopen met kinderwagen: zo voorkom je een miskoop

Als kersverse vader of moeder is je tijd redelijk schaars. Daarom zul je zo efficiënt mogelijk met je tijd om moeten gaan. Je baby vraagt veel van je en daarom is het belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen en te ontspannen.

Was je gewend om veel te sporten voor (en tijdens) de zwangerschap? Dan is het natuurlijk prettig om dit na de zwangerschap ook weer te kunnen doen.

Hardlopen is dan een ideale sport aangezien je dit overal en wanneer je maar wilt kun doen! Met een speciale kinderwagen kun je je kindje gewoon meenemen terwijl jij werkt aan een fitter lichaam. Er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten bij het aanschaffen en het gebruik van zo’n kinderwagen.

In dit artikel vertellen we je meer over waar je op kunt letten wanneer je gaat hardlopen met een kinderwagen en geven we je tips om dit zo prettig mogelijk te maken.

foto product voordelen  
Hamilton One Sport R1 Buggy Hamilton One Sport R1 Buggy
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • lichtgewicht buggy met vering voor ontspanning en comfort
 • rugleuning is verstelbaar, waardoor je kindje in 3 verschillende posities kan zitten
 • geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 3 à 4 jaar
bekijk prijs
Hauck Runner Kinderwagen Hauck Runner Kinderwagen
 • zeer grote banden, geschikt voor elk type terrein
 • je kinds zit extra veilig dankzij het 5 punts gordelharnas
 • geschikt voor kinderen tot 22 kg
 • vang schokken goed op dankzij de zeer goede vering
bekijk prijs
Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen
 • ultralicht, maar 12 kg
 • handige luifel, volledig open of volledig gesloten
 • beschikt over een handige organizer
 • uitermate geschikt om mee te hardlopen
bekijk prijs

Dit zijn de beste kinderwagens voor sportievelingen

Er zijn meerdere kinderwagens op de markt die speciaal zijn ontworpen voor de sportieve mama’s en papa’s. Lees verder om meer te weten te komen over de meest populaire kinderwagens onder de hardlopende ouders.

Hamilton One Sport R1 Buggy

Hamilton One Sport R1 Buggy

Zoek je een buggy waarvan de prijs-kwaliteitverhouding veelvuldig wordt geprezen? Dan zit je met de Hamilton One Sport R1 Buggy goed.

De mooi afgewerkte buggy van Hamilton is extreem makkelijk in te klappen. Ook het uitklappen levert na enige oefening geen enkel probleem op.

Vooral op verharde wegen is deze lichtgewicht buggy prima geschikt voor een goede work-out. Je kunt hem met 1 hand besturen en duwt hem moeiteloos voor je uit.

De comfortabele zitting kent 3 standen, waardoor je kindje zowel rechtop als achterover leunend met je mee kan.

Bovendien zorgt de 4-puntsgordel ervoor dat je kindje stevig vastzit. Veiligheid en comfort staan bij Hamilton voorop!

Door de 3 standen kan je kind al vanaf 6 maanden mee met jouw runs. Het maximale draaggewicht ligt op 20 kilo, waardoor je kindje een paar jaar lang met je mee kan.

De Hamilton One Sport R1 Buggy heeft een extreem licht frame van slechts 6,8 kilo. De aanwezige vering maakt dat jouw intensieve run toch heel ontspannen is voor je kind.

Verder is de buggy voorzien van een uittrekbare zonneklep, een cupholder voor je waterfles en een muskietennet.

Hoewel de Hamilton One Sport R1 Buggy prima functioneert op verharde wegen, heeft hij met stoeprandjes meer moeite.

Een ander minpunt is de beperkte verstelbaarheid van de duwstang. Die is bij zijn maximale hoogte slechts hoog genoeg voor mensen tot 1.75 m.

Voordelen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Lichtgewicht buggy met vering voor ontspanning en comfort
 • Rugleuning is verstelbaar, waardoor je kindje in 3 verschillende posities kan zitten
 • Geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 3 à 4 jaar
 • Zeer geschikt voor runs op verharde wegen
 • Heel makkelijk in en uit te klappen
Nadelen
 • De maximale hoogte van de duwstang is niet toereikend voor mensen groter dan 1.75 m
 • De voorwieltjes hebben moeite met stoeprandjes
 • Niet geschikt voor off-road runs

Bekijk prijs!

Hauck Runner kinderwagen

Hauck Runner kinderwagen

De Hauck Runner kinderwagen is, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, geschikter voor stevige wandelingen dan voor snelle runs. Voor die laatste optie is hij iets te log.

Toch hoort hij vanwege zijn stevigheid en gebruikscomfort absoluut in dit rijtje thuis.

Voor een kleine prijs ontvang je een buggy die, in combinatie met de apart te bestellen 2-in-1 draagtas van Hauck, bruikbaar is vanaf de geboorte. Het totale draagvermogen van de wagen ligt op 25 kilo, dus je kunt er een tijdje mee vooruit.

De buggy beschikt over grote, 15 inch achterwielen en een prima vering. Daarmee maak je er ook probleemloos gebruik van op gematigd oneffen terrein.

Zowel de rugleuning als de voetsteun zijn verstelbaar. Dat maakt de Hauck Runner comfortabel voor ieder kind. Ook de duwstang is in hoogte verstelbaar en het voorwiel kent 2 standen: vergrendeld en wendbaar.

Deze buggy is uitermate veilig vanwege het 5-punts gordelharnas. Bovendien is het volledige systeem makkelijk opvouwbaar en daardoor moeiteloos mee te nemen in de auto.

De kwaliteit van de remmen laat wat te wensen over. Ook het zonnescherm had wat groter mogen zijn voor optimaal comfort.

Verder is de kans op slijtage na veelvuldig gebruik aanzienlijk. Daaraan is af te lezen dat de kwaliteit van de materialen wat lager ligt dan die van kinderwagens in de hogere prijsklasse.

Bekijk prijs!

Voordelen
 • Bruikbaar vanaf de geboorte tot een gewicht van 25 kilo
 • Door de grote achterwielen en uitstekende vering is de buggy ook bruikbaar op oneffen terrein
 • Voorwiel kan zowel vergrendeld als flexibel worden gebruikt
 • Relatief goedkope kinderwagen
 • De zitting en de duwstang zijn verstelbaar
 • Door het 5-punts gordelharnas zit je kindje altijd veilig
 • Makkelijk opvouwbaar en daardoor goed te vervoeren
Nadelen
 • Remmen blijven soms hangen of functioneren juist te weinig
 • Zonnescherm is wat klein
 • Na verloop van tijd slijtage van de materialen

Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen

Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen

Met de Zoom 360 Ultralight van het merk Joovy ren je moeiteloos mooie afstanden in het gezelschap van je kindje. De buggy heeft een draagvermogen tot 35 kilo en is in opgevouwen positie zeer compact.

Het oorspronkelijke model van deze kinderwagen is bestemd voor kinderen die zelfstandig kunnen zitten.

Joovy verkoopt echter ook autostoel-adapters, waardoor je autostoeltjes van de grotere merken in de buggy kunt plaatsen. Daardoor hoeft ook je baby’tje niets van je ren-avonturen te missen.

De Zoom 360 Ultralight weegt slechts 12 kilo en is vanwege zijn wendbare voorwiel gemakkelijk over oneffen terrein te manoeuvreren. Het voorwiel kan ook worden vergrendeld voor langere rechte stukken op egale ondergrond.

Het zitje is gemaakt van een stevige, maar wat grove stof. Het is dus niet het zachtste materiaal. Wel zijn de riemen voorzien van extra vulling.

Het zonnescherm is voorzien van een plastic raampje, zodat je altijd je kind in de gaten kunt houden. Bovendien is het scherm zowel open als dicht te klappen.

Ook het stoeltje kan in meerdere posities gezet worden, waardoor je kindje onderweg zelfs ongestoord een dutje kan doen.

Bij deze buggy is een pompje inbegrepen, evenals een handige organizer met drankhouders en een afsluitbaar vak voor sleutels en je telefoon.

De duwstang is helaas niet verstelbaar in hoogte. Dat maakt deze buggy met name geschikt voor mensen met een gemiddelde lengte.

Bekijk prijs!

Voordelen
 • Lichte kinderwagen die opgevouwen zeer compact is
 • Voorwiel dat zowel een flexibele als vaste stand heeft, wat de buggy geschikt maakt voor allerlei soorten terrein
 • Stevig zitje met in- en uitklapbaar zonnescherm
 • Veel opbergmogelijkheden, inclusief handige organizer
 • Bandenpomp inbegrepen
 • Ook te gebruiken in combinatie met autostoeltjes voor baby’s
Nadelen
 • De duwstang is niet verstelbaar
 • De stof van het zitje is wat grof

Waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent te gaan hardlopen met een kinderwagen is het natuurlijk belangrijk dat het voor jou en je kindje zo comfortabel mogelijk is. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om het hardlopen wat prettiger te maken.

Wat is dan belangrijk om in de gaten te houden?

1. De ondergrond

Hardloop ondergrond

Wanneer je normaal met een kinderwagen loopt kan het nog wel eens gebeuren dat je kindje zit te hobbelen in de wagen als je over een ongelijke ondergrond loopt. Tijdens het hardlopen loop je natuurlijk een stuk sneller en zal je kindje dan ook nog meer stuiteren op zo’n ongelijkmatige weg.

Een stoep is meestal bijvoorbeeld niet al te vlak en daarom ook niet echt geschikt om te gaan hardlopen met een kinderwagen. Voor jouzelf en voor je kindje is het dan ook fijner wanneer je gaat hardlopen op een vlak stuk weg.

Een fietspad of gewoon op de weg is de beste optie tegen het stuiteren.

Zoek dan wel altijd het meest rustige stuk in jouw buurt op en let erop dat iedereen je goed kunt zien.

De meeste kinderwagens hebben wel reflecterende delen op de wagen, zodat automobilisten en fietsers jullie ook in de schemer nog goed kunnen zien. Bovendien zijn de speciale hardloop kinderwagens vaak voorzien van met lucht gevulde banden en schokdempers om het hobbelen tegen te gaan.

2. Pas het tempo en de afstand aan

Hardloop kinderwagen

Hardlopen terwijl je een kinderwagen vooruit duwt is natuurlijk niet te vergelijken met een normale training. Pas daarom altijd je tempo aan wanneer je besluit te gaan hardlopen met de kinderwagen.

Deze work-out zal een stuk zwaarder zijn dan wanneer je alleen loopt en wees dan ook trots op de afstand en snelheid die je hebt behaald samen met je kindje.

Bovendien heb je niet de vrije bewegingsruimte die je normaal hebt als je alleen gaat trainen. Je zult daarom wellicht een minder lange afstand kunnen afleggen. Het is daarentegen wel erg fijn dat je in ieder geval kunt trainen terwijl je kindje zich ook prima vermaakt!

Ook je houding is iets waar je op moet letten tijdens het hardlopen met een kinderwagen.

Doordat je de kinderwagen vooruit moet duwen is je houding natuurlijk sowieso anders dan wanneer je in je eentje aan het trainen bent. De duwstang van goede kinderwagens die zijn ontworpen om te gebruiken tijdens het sporten kun je meestal in verschillende hoogtes verstellen. Zo kun je jouw ideale houding vinden achter de kinderwagen.

3. Maak het je kindje comfortabel

Hardlopen na bevalling

Je wilt natuurlijk niet dat je kindje zich niet fijn voelt terwijl jij aan het sporten bent. Zorg er daarom voor dat je kleine lekker warm is aangekleed en geen honger heeft wanneer jullie naar buiten gaan.

Als je aan het hardlopen bent wordt je natuurlijk vanzelf warm, maar je kindje zit stil en heeft misschien last van de wind. Daarom is het goed om van te voren te zorgen dat hij of zij warm genoeg is aangekleed, zodat jij je tijdens het hardlopen kunt focussen op de training in plaats van je continu zorgen te maken over je kleine.

Samen met een volle maag zorgt dit er sneller voor dat je kindje in slaapt valt tijdens jouw training. Neem bovendien altijd een klein tasje mee met wat belangrijke spulletjes, zoals iets te drinken en iets te eten (voor jullie beiden), luiers en een regenscherm.

Kinderwagens die specifiek zijn ontworpen om mee te kunnen hardlopen hebben meestal speciale vakken en ruimtes waar je deze spullen in op kunt bergen zonder dat je het risico loopt dat de spullen uit de wagen vallen of waaien tijdens het hardlopen.

4. Controleer de kinderwagen voordat je gaat hardlopen

Aangezien sommige kinderen in slaap vallen in de kinderwagen is het van nog groter belang dat je de kinderwagen voor je training goed controleert. Zoals we eerder al aangaven is het goed om er voor te zorgen dat je goed te zien bent voor andere weggebruikers.

Controleer daarom de reflectoren en haal eventueel een doekje over vies geworden reflectoren. Check daarnaast ook de gordels van de kinderwagen. Het is erg belangrijk dat je kindje goed vast zit en niet onderuit kan zakken wanneer hij of zij in slaap valt tijden jouw work-out.

Hier moet de kinderwagen aan voldoen

Hardloop kinderwagen kopen

Kinderwagens kunnen natuurlijk hartstikke prijzig zijn. Om er voor te zorgen dat je een kinderwagen aanschaft die bij jou past en aan jouw wensen voldoet is het belangrijk om van te voren over een aantal zaken na te denken.

Wendbaarheid

Let er bijvoorbeeld op dat de kinderwagen voldoende wendbaar is. Wanneer je een kinderwagen aanschaft die speciaal is ontwikkeld voor hardlopers dan zal het voorste wiel meestal vast zitten (of een mogelijkheid daar toe hebben), dit om zwenken te voorkomen.

Op sommige kinderwagens zit ook een handrem aan de duwstang, zodat je gemakkelijk kunt afremmen als dit nodig is.

Stabiliteit & schokdempers

Kinderwagen demping

Houd goed in de gaten of de kinderwagen stabiel genoeg is en dat je hem aan jouw lengte kunt afstemmen. Zo zal je kindje niet zo snel last krijgen van de hobbelige rit en krijg jij geen last van je rug. Er zijn kinderwagens die schokdempers op de wielen hebben, zodat je kleine zo comfortabel mogelijk zit.

Stevige gordels

Probeer samen met je kleine de kinderwagen uit. Goede, stevige gordels zijn essentieel. Zo kan je kindje veilig mee op stap. Om te zorgen voor een nog veiligere training met de kinderwagen kun je ook een polsband aanschaffen, zodat de kinderwagen er niet zonder jou vandoor kan gaan.

Duwstang

Bovendien is de kwaliteit van de duwstang belangrijk. Wanneer je gaat zweten tijdens je work-out wil je natuurlijk niet dat je de kinderwagen niet meer goed beet kunt houden.

Conclusie

Ook als nieuwbakken papa of mama hoef je je sportieve levensstijl niet compleet om te gooien. Door middel van een speciale hardloop kinderwagen kun je toch sporten terwijl je op je kindje past.

Let erop dat je kindje comfortabel en warm zit, dat je de kinderwagen voldoende zichtbaar is, en dat je op een vlakke ondergrond van start gaat voordat je gaat hardlopen. Het is tevens erg belangrijk dat je de kinderwagen voor elke run even grondig inspecteert.

Daarnaast is het belangrijk dat de kinderwagen voldoende stabiliteit biedt, wendbaar is en dat er genoeg lucht in de banden zit. Ook zijn stevige gordels en remmen uitermate belangrijk.

Let op bovenstaande punten tijdens de aanschaf en het trainen met de kinderwagen en je bent helemaal voorbereid om samen met je kleine te werken aan een fitter lichaam.

foto product voordelen  
Hamilton One Sport R1 Buggy Hamilton One Sport R1 Buggy
 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • lichtgewicht buggy met vering voor ontspanning en comfort
 • rugleuning is verstelbaar, waardoor je kindje in 3 verschillende posities kan zitten
 • geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 3 à 4 jaar
bekijk prijs
Hauck Runner Kinderwagen Hauck Runner Kinderwagen
 • zeer grote banden, geschikt voor elk type terrein
 • je kinds zit extra veilig dankzij het 5 punts gordelharnas
 • geschikt voor kinderen tot 22 kg
 • vang schokken goed op dankzij de zeer goede vering
bekijk prijs
Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen
 • ultralicht, maar 12 kg
 • handige luifel, volledig open of volledig gesloten
 • beschikt over een handige organizer
 • uitermate geschikt om mee te hardlopen
bekijk prijs

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!