Hardlopen met kinderwagen: zo voorkom je een miskoop

Als kersverse vader of moeder is je tijd redelijk schaars. Daarom zul je zo efficiënt mogelijk met je tijd om moeten gaan. Je baby vraagt veel van je en daarom is het belangrijk om ook goed voor jezelf te blijven zorgen en te ontspannen.

Was je gewend om veel te sporten voor (en tijdens) de zwangerschap? Dan is het natuurlijk prettig om dit na de zwangerschap ook weer te kunnen doen.

Hardlopen is dan een ideale sport aangezien je dit overal en wanneer je maar wilt kun doen! Met een speciale kinderwagen kun je je kindje gewoon meenemen terwijl jij werkt aan een fitter lichaam. Er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten bij het aanschaffen en het gebruik van zo’n kinderwagen.

In dit artikel vertellen we je meer over waar je op kunt letten wanneer je gaat hardlopen met een kinderwagen en geven we je tips om dit zo prettig mogelijk te maken.

Let op: Hardloopzone woensdag aanbieding
Profiteer alleen vandaag  nog van hoge kortingen tot wel 70% op hardloopkleding en hardloopschoenen. Bekijk aanbiedingen

foto product voordelen
Hauck Runner Kinderwagen Hauck Runner Kinderwagen
 • zeer grote banden, geschikt voor elk type terrein
 • je kinds zit extra veilig dankzij het 5 punts gordelharnas
 • geschikt voor kinderen tot 22 kg
 • vang schokken goed op dankzij de zeer goede vering
bekijk prijs
Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen
 • ultralicht, maar 12 kg
 • handige luifel, volledig open of volledig gesloten
 • beschikt over een handige organizer
 • uitermate geschikt om mee te hardlopen
bekijk prijs

Waar moet je op letten?

Wanneer je van plan bent te gaan hardlopen met een kinderwagen is het natuurlijk belangrijk dat het voor jou en je kindje zo comfortabel mogelijk is. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om het hardlopen wat prettiger te maken.

Wat is dan belangrijk om in de gaten te houden?

1. De ondergrond

Hardloop ondergrond

Wanneer je normaal met een kinderwagen loopt kan het nog wel eens gebeuren dat je kindje zit te hobbelen in de wagen als je over een ongelijke ondergrond loopt. Tijdens het hardlopen loop je natuurlijk een stuk sneller en zal je kindje dan ook nog meer stuiteren op zo’n ongelijkmatige weg.

Een stoep is meestal bijvoorbeeld niet al te vlak en daarom ook niet echt geschikt om te gaan hardlopen met een kinderwagen. Voor jouzelf en voor je kindje is het dan ook fijner wanneer je gaat hardlopen op een vlak stuk weg.

Een fietspad of gewoon op de weg is de beste optie tegen het stuiteren.

Zoek dan wel altijd het meest rustige stuk in jouw buurt op en let erop dat iedereen je goed kunt zien.

De meeste kinderwagens hebben wel reflecterende delen op de wagen, zodat automobilisten en fietsers jullie ook in de schemer nog goed kunnen zien. Bovendien zijn de speciale hardloop kinderwagens vaak voorzien van met lucht gevulde banden en schokdempers om het hobbelen tegen te gaan.

2. Pas het tempo en de afstand aan

Hardloop kinderwagen

Hardlopen terwijl je een kinderwagen vooruit duwt is natuurlijk niet te vergelijken met een normale training. Pas daarom altijd je tempo aan wanneer je besluit te gaan hardlopen met de kinderwagen.

Deze work-out zal een stuk zwaarder zijn dan wanneer je alleen loopt en wees dan ook trots op de afstand en snelheid die je hebt behaald samen met je kindje.

Bovendien heb je niet de vrije bewegingsruimte die je normaal hebt als je alleen gaat trainen. Je zult daarom wellicht een minder lange afstand kunnen afleggen. Het is daarentegen wel erg fijn dat je in ieder geval kunt trainen terwijl je kindje zich ook prima vermaakt!

Ook je houding is iets waar je op moet letten tijdens het hardlopen met een kinderwagen.

Doordat je de kinderwagen vooruit moet duwen is je houding natuurlijk sowieso anders dan wanneer je in je eentje aan het trainen bent. De duwstang van goede kinderwagens die zijn ontworpen om te gebruiken tijdens het sporten kun je meestal in verschillende hoogtes verstellen. Zo kun je jouw ideale houding vinden achter de kinderwagen.

3. Maak het je kindje comfortabel

Hardlopen na bevalling

Je wilt natuurlijk niet dat je kindje zich niet fijn voelt terwijl jij aan het sporten bent. Zorg er daarom voor dat je kleine lekker warm is aangekleed en geen honger heeft wanneer jullie naar buiten gaan.

Als je aan het hardlopen bent wordt je natuurlijk vanzelf warm, maar je kindje zit stil en heeft misschien last van de wind. Daarom is het goed om van te voren te zorgen dat hij of zij warm genoeg is aangekleed, zodat jij je tijdens het hardlopen kunt focussen op de training in plaats van je continu zorgen te maken over je kleine.

Samen met een volle maag zorgt dit er sneller voor dat je kindje in slaapt valt tijdens jouw training. Neem bovendien altijd een klein tasje mee met wat belangrijke spulletjes, zoals iets te drinken en iets te eten (voor jullie beiden), luiers en een regenscherm.

Kinderwagens die specifiek zijn ontworpen om mee te kunnen hardlopen hebben meestal speciale vakken en ruimtes waar je deze spullen in op kunt bergen zonder dat je het risico loopt dat de spullen uit de wagen vallen of waaien tijdens het hardlopen.

4. Controleer de kinderwagen voordat je gaat hardlopen

Aangezien sommige kinderen in slaap vallen in de kinderwagen is het van nog groter belang dat je de kinderwagen voor je training goed controleert. Zoals we eerder al aangaven is het goed om er voor te zorgen dat je goed te zien bent voor andere weggebruikers.

Controleer daarom de reflectoren en haal eventueel een doekje over vies geworden reflectoren. Check daarnaast ook de gordels van de kinderwagen. Het is erg belangrijk dat je kindje goed vast zit en niet onderuit kan zakken wanneer hij of zij in slaap valt tijden jouw work-out.

Kinderwagen aanschaffen checklist

Hardloop kinderwagen kopen

Kinderwagens kunnen natuurlijk hartstikke prijzig zijn. Om er voor te zorgen dat je een kinderwagen aanschaft die bij jou past en aan jouw wensen voldoet is het belangrijk om van te voren over een aantal zaken na te denken.

Wendbaarheid

Let er bijvoorbeeld op dat de kinderwagen voldoende wendbaar is. Wanneer je een kinderwagen aanschaft die speciaal is ontwikkelt voor hardlopers dan zal het voorste wiel meestal vast zitten (of een mogelijkheid daar toe hebben), dit om zwenken te voorkomen.

Op sommige kinderwagens zit ook een handrem aan de duwstang, zodat je gemakkelijk kunt afremmen als dit nodig is.

Stabiliteit & schokdempers

Kinderwagen demping

Houd goed in de gaten of de kinderwagen stabiel genoeg is en dat je hem aan jouw lengte kunt afstemmen. Zo zal je kindje niet zo snel last krijgen van de hobbelige rit en krijg jij geen last van je rug. Er zijn kinderwagens die schokdempers op de wielen hebben, zodat je kleine zo comfortabel mogelijk zit.

Stevige gordels

Probeer samen met je kleine de kinderwagen uit. Goede, stevige gordels zijn essentieel. Zo kan je kindje veilig mee op stap. Om te zorgen voor een nog veiligere training met de kinderwagen kun je ook een polsband aanschaffen, zodat de kinderwagen er niet zonder jou vandoor kan gaan.

Duwstang

Bovendien is de kwaliteit van de duwstang belangrijk. Wanneer je gaat zweten tijdens je work-out wil je natuurlijk niet dat je de kinderwagen niet meer goed beet kunt houden.

Reviews

Er zijn meerdere kinderwagens op de markt die speciaal zijn ontworpen voor de sportieve mama’s en papa’s. Lees verder om meer te weten te komen over de Bugaboo Runner, één van de meest populaire kinderwagens onder de hardlopende ouders.

De Bugaboo Runner

Bugaboo runner

De Bugaboo Runner is verkrijgbaar als een speciaal onderstel voor hardlopers die je kunt gebruiken onder alle Bugaboo zitjes. Als je al in het bezit bent van een gewone Bugaboo kinderwagen kun je het zitje gewoon op de Bugaboo Runner klikken en ben je meteen klaar om met je kindje te gaan hardlopen.

Natuurlijk kun je ook gewoon de hele kinderwagen bestellen, mét zitje erbij.

Het zitje kun je zowel voor- als achteruit installeren, zodat je je kindje goed kunt zien of hem of haar kunt laten genieten van de omgeving. Je kunt het zitvlak ook in drie verschillende standen verstellen.

Door middel van het vaste voorwiel en de wat grotere achterwielen (met luchtbanden) is de Bugaboo Runner stabiel. De banden zijn voorzien van schokdempers waardoor je kindje relaxed zit terwijl jij je in het zweet werkt.

Bovendien kun je de duwstang eenvoudig in verschillende hoogtes verstellen en zit er een speciale rem aan vast.

Gebruikers geven aan dat de Bugaboo Runner erg licht is in gebruik en dus makkelijk te duwen. Wel heeft deze kinderwagen een maximaal gewicht van zeventien kilogram.

Oudere kinderen kunnen dus niet in deze kinderwagen mee. Daarnaast is de Bugaboo Runner zeer prijzig, maar volgens gebruikers is deze kinderwagen dat zeker waard.

Voor- en nadelen

We hebben de belangrijkste voor- en nadelen nog even voor je op een rijtje gezet.

Voordelen
 • In hoogte verstelbaar
 • Stabiel en stevig design
 • Licht om te duwen
Nadelen
 • Maximaal gewicht van zeventien kilogram
 • Hoge prijs

Conclusie

Ook als nieuwbakken papa of mama hoef je je sportieve levensstijl niet compleet om te gooien. Door middel van een speciale hardloop kinderwagen kun je toch sporten terwijl je op je kindje past.

Let erop dat je kindje comfortabel en warm zit, dat je de kinderwagen voldoende zichtbaar is, en dat je op een vlakke ondergrond van start gaat voordat je gaat hardlopen. Het is tevens erg belangrijk dat je de kinderwagen voor elke run even grondig inspecteert.

Daarnaast is het belangrijk dat de kinderwagen voldoende stabiliteit biedt, wendbaar is en dat er genoeg lucht in de banden zit. Ook zijn stevige gordels en remmen uitermate belangrijk.

Let op bovenstaande punten tijdens de aanschaf en het trainen met de kinderwagen en je bent helemaal voorbereid om samen met je kleine te werken aan een fitter lichaam.

foto product voordelen
Hauck Runner Kinderwagen Hauck Runner Kinderwagen
 • zeer grote banden, geschikt voor elk type terrein
 • je kinds zit extra veilig dankzij het 5 punts gordelharnas
 • geschikt voor kinderen tot 22 kg
 • vang schokken goed op dankzij de zeer goede vering
bekijk prijs
Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen Joovy Zoom 360 Ultralight hardloop kinderwagen
 • ultralicht, maar 12 kg
 • handige luifel, volledig open of volledig gesloten
 • beschikt over een handige organizer
 • uitermate geschikt om mee te hardlopen
bekijk prijs

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!