Fitbit Charge 4 vs Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 4 versus 5 vergelijking

Uitgebreide vergelijking

Na de Fitbit Charge 4 is de Fitbit Charge 5 de laatste aanwinst in de Fitbit Charge familie. Dit nieuwste model activity tracker heeft een aantal interessante upgrades gekregen op het gebied van gezondheidsfuncties. Ook het uiterlijk is lichtelijk veranderd. We vertellen je meer over de overeenkomsten en verschillen tussen Fitbit Charge 4 en Charge 5.

Overeenkomsten tussen Fitbit Charge 4 en Fitbit Charge 5

Aangezien de Fitbit Charge 5 de opvolger is van Fitbit Charge 4, zijn er een aantal belangrijke overeenkomsten.

Design

Zoals je van Fitbit Charge gewend bent loopt het scherm door in het bandje. Met de Fitbit Charge serie kies je dan ook standaard voor een subtiel gezondheidshorloge dat licht en comfortabel rond de pols zit. Dit geldt zowel voor Fitbit Charge 4 en 5.

Ze zijn beide voorzien van touchscreen en zijn stof- en waterdicht. Het stevige Gorilla glass zorgt ervoor dat het scherm niet zomaar beschadigt.

De smalle Fitbit Charge 4 en 5 zijn beide stof- en waterdicht en voorzien van touchscreen.

Connectiviteit

Zowel met de Fitbit Charge 4 als Charge 5 kun je berichten ontvangen, inkomende oproepen accepteren, muziek bedienen en contactloos betalen via Fitbit Pay. Bellen via het horloge, camerabediening, app installatie en zelfstandig muziek afspelen is bij alle twee niet mogelijk.

Betaal contactloos, ontvang notificaties en accepteer inkomende oproepen met beide modellen Fitbit Charge.

Sensoren en metingen

Ook op het gebied van sensoren en metingen komen beide modellen flink overeen. Zo hebben ze een ingebouwde GPS-ontvanger. Verder zijn ze voorzien van versnellingsmeter en saturatiemeter en VO2-max-meting. Ze hebben automatische bewegingsherkenning, kunnen ook automatisch pauzeren en bieden geanimeerde work-outs.

Alle twee de Charge modellen hebben ingebouwde GPS, een versnellingsmeter en saturatiemeter.

Batterijduur

Er zijn geen grote verbeteringen in batterijduur te zien. Zo gaan Charge 4 en 5 allebei tot zeven dagen mee. Met continu GPS-gebruik is dat vijf dagen. In twee uur kunnen ze tot 100% opgeladen worden.

Fitbit Charge 4 en 5 gaan tot zeven dagen mee en zijn in twee uur volledig op te laden.

Fitbit Premium

Wil je het maximale uit de functies van Fitbit halen? Dan komt een Fitbit Premium abonnement goed van pas. Hiermee word je gemotiveerd om nog meer op je gezondheid en sportprestaties te letten. Zo krijg je toegang tot tal van work-outs en ontvang je uitgebreide analyses van je slaap en eetpatroon.

Klein nadeel is dat je hiervoor maandelijkse abonnementskosten moet betalen (€9,99 per maand). Bij de aankoop van Fitbit Charge 5 krijg je dit er tijdelijk een half jaar gratis bij. Deze actie zal na verloop van tijd waarschijnlijk verdwijnen.

Om toegang te krijgen tot álle uitgebreide functies van Fitbit is een (betaalde) Fitbit Premium account noodzakelijk.

Belangrijkste verschillen tussen Fitbit Charge 4 en Charge 5

Zoals je mag verwachten heeft Fitbit Charge 5 een aantal verbeteringen ten opzichte van Fitbit Charge 4. We benoemen de belangrijkste verschillen en upgrades.

Design

Een groot verschil tussen beide modellen is het scherm. Zo heeft de Fitbit Charge 4 een OLED scherm. Dit zonder kleurenscherm en always-on display. De schermdiagonaal is 25,5 mm en het gewicht is 26 gram.

De Fitbit Charge 5 is uitgevoerd met helder kleurenscherm. Dit AMOLED scherm is wel voorzien van always-on display. De schermdiagonaal is 43,27 mm en het gewicht is 29 gram. Het scherm van dit model is dus een stuk groter.

Ook het algemene design is lichtelijk verschillend tussen de twee modellen. De Charge 5 heeft een stijlvol goud- of zilverkleurig randje aan de zijkant van het scherm. Het bandje is in tegenstelling tot de Charge 4 van glad siliconen, in plaats van een subtiel ruitjespatroon.

Alle twee zijn ze verkrijgbaar met witte en zwarte horlogeband. Bij Fitbit Charge 4 kies je ook voor paars, terwijl je bij Fitbit Charge 5 voor een blauw bandje kiest.

Fitbit Charge 5 heeft een AMOLED kleurenscherm met always on-display. Het scherm is groter dan die van Charge 4, die bovendien een OLED scherm zonder kleuren heeft.

EDA-sensor

Met een EDA-sensor kan er via de huid, ook wel elektrodermale genoemd, activiteit gemeten worden. Simpel gezegd wil dit zeggen dat je een indicatie van je stressniveau krijgt. We zagen deze functie als eerste op de Fitbit Sense, en ook de nieuwste Fitbit Charge 5 is met deze functie uitgerust.

Fitbit Charge 5 heeft een EDA-sensor, Fitbit Charge 4 heeft dit niet.

ECG hartslagmeting

De Fitbit Charge 4 is voorzien van optische hartslagmeter. De Fitbit Charge 5 doet hier een schepje bovenop met de nieuwe functie ECG hartslagmeting. Je kunt voortaan ook meldingen ontvangen bij een onregelmatige hartslag. Hij maakt hartfilmpjes, zelfs als je slaapt. En wanneer je kiest voor Fitbit Premium dan krijg je zelfs inzicht in je slaapritme en zie je of je gesnurkt hebt.

Fitbit Charge 4 heeft optische hartslagmeting, Fitbit Charge 5 heeft daarnaast ook ECG hartslagmeting en heeft premium functies als inzicht krijgen in je slaapritme.

Hoogtemeter

Wat opvalt en zeker het benoemen waard is, is dat de Fitbit Charge 4 voorzien is van hoogtemeter, terwijl die volgens de specificatielijst op de Charge 5 ontbreekt. Dit kunnen we dus wel een flinke downgrade noemen. De verklaring waarom deze op de Charge 5 ontbreekt hebben we niet kunnen vinden. De Charge 5 kan overigens wel het aantal trappen tellen, waardoor je in sommige gevallen dus een indirecte hoogtemeter hebt.

Fitbit Charge 4 heeft een hoogtemeter, Fitbit Charge 5 heeft die niet (kan wel trappen tellen).

Compatibiliteit

Een laatste klein verschilletje is de compatibiliteit. Heb je iOS 13 of hoger óf Android 8 of hoger, dan zullen beide modellen compatibel zijn met jouw smartphone. Heb je iOS 11 of 12 óf Android 7.0, dan kies je beter voor de Fitbit Charge 4, omdat deze werkt met deze oudere versies van de besturingssystemen.

Fitbit Charge 4 draait via Android 7.0 of iOS 11 of hoger. Charge 5 is bruikbaar vanaf Android 8.0 of iOS 13 en hoger.

Eindoordeel

De Fitbit Charge 4 is een uitstekend gezondheidshorloge met veel functies voor het monitoren van sportprestaties en health. Met Fitbit Premium krijg je toegang tot de meest uitgebreide functies. Wil je graag ook een indicatie van het stressniveau en wil je ECG hartslagmeting doen? Dan kies je beter voor de upgrade Fitbit Charge 5.

Ook heeft deze een net iets ander design, waarbij vooral het heldere kleurenscherm een goede reden is om voor dit model te kiezen. Kijken we naar de prijs, dan kom je met de nieuwere Charge 5 logischerwijs net iets duurder uit. Aan jou de keuze of de verbeteringen in dit model voor jou het waard zijn.

Waarom kiezen voor de Fitbit Charge 4?

De Fitbit Charge 4 is een gedegen gezondheidshorloge waarmee je voor een aantrekkelijke aankoopprijs veel functies krijgt. Zo maak je gebruik van ingebouwde GPS, een versnellingsmeter en saturatiemeter. Wat opvalt is dat je bovendien bij dit model in tegenstelling tot de Charge 5 een hoogtemeter krijgt.

Voldoen de specificaties van Charge 4 voor jou en heb je geen interesse in een EDA-sensor en ECG hartslagmeting? Dan is dit voordeliger geprijsde model een uitstekende optie voor je!

Kies voor Fitbit Charge 4 als je:

  • Een fijn gezondheidshorloge voor een aantrekkelijke prijs zoekt;
  • Een kleurenscherm niet noodzakelijk vindt;
  • Een hoogtemeter tot je beschikking wilt;
  • Graag een paars horlogebandje wilt;
  • Android 7.0 of iOS 11 of 12 hebt (die zijn niet compatibel met Charge 5).

Waarom kiezen voor Fitbit Charge 5?

Ben je een groot voorstander van een kleurenscherm met always-on display en heb je interesse in extra gezondheidsfuncties, zoals het perfect monitoren van je slaap, stress en hartritme? Dan is de Charge 5 van Fitbit een slimme upgrade voor jou.

Hij is net iets prijziger dan zijn voorganger, maar voor velen zijn die extra functies dat meer dan waard.

Bovendien krijg je er tijdelijk zes maanden gratis toegang tot Fitbit Premium bij. Zie je zo’n abo wel zitten, dan verdien je de extra aanschafkosten in verhouding tot de hogere aankoopprijs van de andere kant weer terug.

Kies voor Fitbit Charge 5 als je:

  • Een kleurenscherm met always-on display wilt;
  • Een zo groot mogelijk scherm wilt met aluminium behuizing;
  • Een EDA-sensor wenst;
  • Interesse hebt in ECG hartslagmeting;
  • Graag een blauw horlogebandje wilt.
vs