De beste hartslagmeter voor hardlopers

Wat zijn de beste hartslagmeters op dit moment en waar moet ik op letten?

Om meer uit je trainingen te halaen kan het erg nuttig zijn om gebruik te maken van een hartslagmeter. Aangezien er op dit moment zo veel verschillende producten op de markt worden aangeboden hebben we dit artikel gemaakt om je hier wat meer inzicht in te geven.

Lees verder om meer te weten te komen over onder andere het nut van een hartslagmeter en welke hartslagmeters voor jou een goede keuze zijn.

Waarvoor kun je een hartslagmeter gebruiken?

Kort gezegd kan een hartslagmeter natuurlijk aangeven wat jouw hartslag op een specifiek moment is en dit vertelt eigenlijk of je beter een tandje bij kunt zetten of het iets rustiger aan moet doen.

Je kunt de hartslag onderbrengen in verschillende hartslagzones. Elke zone heeft een ander effect op het lichaam en op je training. Wanneer je hardloopt door middel van het bijhouden van je hartslag kun je efficiënter gaan trainen waardoor je het langer volhoudt en je jezelf steeds wat meer kunt uitdagen.

Om meer te weten te komen over de verschillende hartslagzones die er zijn en te checken in welke hartslagzone jij het beste kunt zitten kun je hier meer informatie vinden.

Hoe werkt een hartslagmeter?

Een ingebouwde hartslagmeter (in bijvoorbeeld horloges of oordopjes) meet door middel van een optische sensor het bloed dat door je aderen stroomt. Aan de hand hiervan krijg je je hartslag te zien.

Een borstband daarentegen meet de hartslag door middel van kleine elektrodes. Een borstband is daarom een stuk betrouwbaarder dan een ingebouwde hartslagmeter in bijvoorbeeld een sporthorloge.

Hieronder kun je zien welke verschillende soorten hartslagmeters er verkrijgbaar zijn.

Welke verschillende soorten hartslagmeters zijn er?

Activitytracker of sporthorloge

Er zijn allerlei verschillende soorten hartslagmeters. Ga je voor gemak dan kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor een activitytracker of een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter. Zo kun je eenvoudig tijdens het trainen je hartslag op je pols bijhouden.

Borstband

Wanneer je het belangrijker vind dat de data zo nauwkeurig mogelijk wordt gemeten dan is een borstband een goede optie. Een borstband kan wat minder comfortabel zitten, maar meet wel de meest accurate gegevens als het gaat om het bijhouden van de hartslag.

Oordopjes of special Running POD

Als je liever niet met deze attributen loopt dan zijn misschien de speciale oordopjes met ingebouwde hartslagmeter een betere keuze of de Garmin running dynamics POD. Zo kun je naast het luisteren naar je favoriete muziek ook tegelijkertijd je hartslag meten.

De meeste mensen die graag hardlopen luisteren toch ook naar muziek tijdens de training en dus heb je met deze speciale oordopjes geen extra apparaten nodig om je hartslag tijdens het sporten bij te houden.

De oordopjes met ingebouwde hartslagmeter werken vaak ook nauwkeuriger dan de hartslagmeters om de pols. Dit komt voornamelijk door de dunne huid in je oor.

Verschillende functies

Naast deze verschillen zijn er natuurlijk ook nog een hele hoop verschillen wanneer het aankomt op extra functies en opties. Zo zijn er bijvoorbeeld sporthorloges die ook de rusthartslag meten en aan de hand daarvan je VO2 Max kunnen bepalen en een indicatie kunnen geven van de tijd die nodig is om te herstellen na een training.

Lees verder om meer te lezen over deze verschillende soorten hartslagmeters en om erachter te komen welke hartslagmeter het beste bij jou en jouw trainingen past.

Sporthorloges en activity trackers

sporthorloge vergelijken

Zoals hierboven al gezegd zijn er verschillende hartslagmeters die de hartslag om de pols meten. Deze hartslagmeters zitten ingebouwd in activity trackers en in sporthorloges. Ondanks dat de borstbanden meer nauwkeurige gegevens laten zien zijn er ook een hele hoop sporthorloges die redelijk betrouwbare informatie geven over de hartslag.

Sommige activity trackers en sporthorloges meten niet alleen de hartslag tijdens de training, maar gedurende de gehele dag. Zo krijg je ook goed inzicht in jouw rusthartslag en algehele fysieke conditie.

We zullen drie van de beste activity trackers en sporthorloges verder toelichten, laten we beginnen met te kijken naar de Fitbit Charge 2.

De Fitbit Charge 2: meet zelfs de VO2Max

De Fitbit Charge 2 is een activity tracker die je in principe gedurende de gehele dag (behalve in het water) om kunt houden. Dit hulpmiddel geeft je gemakkelijk inzicht in allerlei gegevens over je lichamelijke conditie en kan je zelfs helpen bij het ontspannen door middel van ademhalingsoefeningen.

De Fitbit Charge 2 meet de hartslag continu en geeft dus ook de rusthartslag en je VO2 Max weer. Bovendien kun je via deze activity tracker gemakkelijk in drie verschillende zones trainen, zodat je je bijvoorbeeld kunt richten op het verbranden van vet.

Voor de echte serieuze sporters is de Fitbit Charge 2 wellicht wat minder geschikt. De gegevens zijn niet helemaal accuraat en tijdens bijvoorbeeld een intervaltraining heeft deze activity tracker moeite met het bijhouden van de hartslag. Al met al krijg je wel een goed beeld van je lichamelijke conditie en bovendien kun je de Fitbit Charge 2 ook gebruiken om te zien wanneer je een bericht of oproep op je smartphone ontvangt. Daarnaast is de Fitbit Charge 2 een zeer stijlvol horloge.

Wil je echt alles te weten komen over deze activity tracker? Bekijk dan de volledige review hier.

Denk je dat de Fitbit Charge 2 voor jou een prettige hartslagmeter is? Dan kun je deze hier bestellen. Je hebt de Fitbit Charge 2 dan al de volgende dag in huis en wanneer deze activity tracker toch niet helemaal bevalt kun je hem bovendien gewoonweg gratis retourneren.

 

Voordelen
 • 24/7 hartslagmeting
 • VO2 Max en ademhalingsoefeningen
 • Te gebruiken tijdens het dagelijks leven én trainingen
Nadelen
 • Hartslagmeter niet optimaal
 • Niet te dragen onder de douche of in het zwembad

De Polar M400 Black HR: waterdicht en goede batterijduur

Polar m400 Review

De Polar M400 HR is een sporthorloge die niet is uitgerust met een ingebouwde hartslagmeter. Wanneer je dit pakket koopt krijg je er wel meteen een losse borstband bij, dit is de Polar H7, lees verder onder het kopje “borstbanden” om meer te weten te komen over deze borstband.

De metingen zijn zeer nauwkeurig en de hartslagmeter zit comfortabel. Daarnaast krijg je meteen op je horloge je actuele hartslag te zien en wordt dit ook in de aangesloten App bijgehouden.

Dit horloge heeft een hoop uitgebreide functies waarmee je je trainingen helemaal kunt personaliseren, doelen kunt instellen en zelfs een fitness test kunt doen. De Polar M400 Black HR is waterdicht en biedt een handige “back to start” functie waarmee je altijd de weg terug kunt vinden.

Denk je dat de Polar M400 Black HR voor jou een prettige sporhorloge is? Dan kun je dit horloge hier eenvoudig en snel bestellen. Dankzij het feit dat je hem gratis kunt retourneren kun je hem gemakkelijk thuis uitproberen en terugsturen wanneer het horloge toch niet helemaal bij jou past.

De beste deals voor de Polar M400

 

Voordelen
 • Waterdicht tot dertig meter
 • Lange batterijduur
 • Ingebouwde GPS sensor
 • Comfortabele pasvorm en unisex
 • Synchronisatie met smartphone
 • Makkelijk en uitgebreid in gebruik
 • Back to start functie
 • Melding na langdurige inactiviteit
Nadelen
 • Voor sommigen iets aan de grote kant
 • Geen ingebouwde hartslagmeter
 • Geen touch- en kleurenscherm
 • Geen trilfunctie

De Garmin Vivoactive HR: waterdicht tot wel 50 meter

De Garmin Vivoactive HR is een uitgebreid sporthorloge. Wanneer je het uiterlijk van een sporthorloge/activity tracker belangrijk vind is de hierboven beschreven Fitbit Charge 2 wellicht een beter optie, maar voor de serieuze sporters is de Garmin Vivoactive HR een goede keuze.

De Garmin Vivoactive HR beschikt over een goede ingebouwde hartslagmeter. Net zoals de Fitbit Charge 2 heeft de Garmin Vivoactive HR het ook lastig met het meten van de hartslag tijdens intervaltrainingen. Als je dus iemand bent die vaak intervaltrainingen doet dan raden we je een losse borstband aan.

Met dit horloge is het ook mogelijk om een losse borstband aan te sluiten. Dit horloge meet tevens continu de hartslag en laat dus ook de rusthartslag zien. Tevens is de Garmin Vivoactive HR waterdicht en geschikt om te dragen tijdens verschillende sporten.

Vanwege de uitgebreide metingen die dit horloge doet is het horloge zeer geschikt voor serieuze sporters, maar kan dit voor de recreatieve hardloper nogal overweldigend en kan de bijbehorende Garmin Connect App wat ingewikkeld zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Garmin Vivoactive HR? Wacht dan niet langer en bestel dit horloge direct via deze link. Mocht het horloge voor jou toch niet de beste keuze blijken te zijn dan kun je hem eenvoudig en gratis retourneren.

De beste deals voor de Garmin Vivoactive HR
Voordelen
 • 24/7 hartslagmeting
 • Waterdicht (50 meter)
 • Multi-sport functies
 • Elastische band die mee rekt tijdens het sporten
 • Ontvangen van notificaties vanaf jouw smartphone op het horloge
 • Werkt ook goed als activiteitenmeter
 • Uitstekende batterijduur
Nadelen
 • Qua uiterlijk wat minder aantrekkelijk dan de Fitbit Charge 2
 • Garmin Connect App kan ingewikkeld lijken

Borstbanden

Ben je op zoek naar zeer nauwkeurige gegevens met betrekking tot je hartslag?

Dan raden we je aan om een borstband aan te schaffen. Borstbanden zijn met name aan te raden voor serieuze hardlopers die bijvoorbeeld trainen voor een bepaald doel. Lees verder om meer te weten te komen over een aantal van de best geschikte borstbanden die nu verkrijgbaar zijn.

De Wahoo Tickr: simpel en doeltreffend

De Wahoo Tickr is een bekende borstband die verkrijgbaar is in drie verschillende versies. De meest simpele en bovendien ook goedkope versie is de standaard Wahoo Tickr.

Deze borstband is eenvoudig, maar zit comfortabel en meet nauwkeurig de hartslag. Ook tijdens intervaltrainingen kun je een goed beeld krijgen van je hartslag.

Via ANT+ of via Bluetooth kun je de Wahoo Tickr gemakkelijk met bijvoorbeeld een sporthorloge verbinden. Zo kun je tijdens het sporten meteen je hartslag in de gaten houden. Via Bluetooth kun je de borstband ook met je smartphone verbinden. De Wahoo Tickr is helaas niet te gebruiken tijdens het zwemmen.

Ben je benieuwd naar de Wahoo Tickr? Dan kun je deze borstband hier bestellen. Altijd prettig om even te kijken of het beeld dat je nu van dit product hebt ook daadwerkelijk met het product overeenkomt. Daarom kun je de borstband altijd gratis weer retourneren wanneer je toch liever een andere aan wilt schaffen.

 

Voordelen
 • Simpel maar doeltreffend
 • Te verbinden via ANT+ én Bluetooth
 • Zit vrij comfortabel
Nadelen
 • Niet te gebruiken tijdens het zwemmen
 • Geen extra opties, puur en alleen te gebruiken voor het bijhouden van de hartslag

De Polar H7: meest populaire hartslagband

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de Polar H7 een borstband die je ook samen met de Polar M400 mee kunt bestellen. Door middel van Bluetooth kun je de gegevens die de hartslagmeter meet gemakkelijk op je smartphone of Polar horloge aflezen.

Je kunt deze borstband niet via ANT+ met een sporthorloge verbinden.

De Polar H7 is gemaakt van comfortabel en licht materiaal dat je ook makkelijk schoon kunt maken. Let op dat deze band niet super strak kan en dat deze dan ook voor vrouwen misschien wat te groot kan zijn.

De Polar H7 borstband is waterdicht, maar kan de hartslaggegevens tijdens het zwemmen alleen meten in combinatie met het Polar V800 sporthorloge.

Wil je de Polar H7 los bestellen dan kan dat hier. Het voordeel van het online bestellen van een borstband is dat je hem eenvoudig thuis kunt uitproberen en gratis weer terug kunt sturen als hij toch niet zo lekker zit.

 

Voordelen
 • Zit comfortabel en licht
 • Waterdicht
 • Nauwkeurige hartslaggegevens
Nadelen
 • Niet te verbinden via ANT+
 • Hartslaggegevens tijdens het zwemmen alleen i.c.m. het Polar V800 horloge

De Garmin ANT+: zeer betrouwbaar

De Garmin ANT+ borstband is een waterdichte hartslagmeter die je via ANT+ kunt verbinden aan bijvoorbeeld een Garmin sporthorloge. Helaas is deze borstband niet via Bluetooth te verbinden aan bijvoorbeeld je smartphone, maar via ANT+ is deze borstband wel in staat om snel verbinding te maken met een ander apparaat. De band is stevig en zit goed, maar wellicht iets minder comfortabel dan bijvoorbeeld de hierboven beschreven Polar H7. Je kunt de batterijen zelf gemakkelijk verwisselen en de hartslaggegevens zijn zeer betrouwbaar.

Denk je dat de Garmin ANT+ borstband iets voor jou is? Bestel hem dan snel hier en kijk of deze borstband ook daadwerkelijk aan jouw eisen voldoet.

 

Voordelen
 • Waterdicht
 • Betrouwbare gegevens met betrekking tot de hartslag
 • Batterijen zijn eenvoudig te vervangen
Nadelen
 • Beschikt niet over een Bluetooth verbinding
 • Kan wat goedkoper aanvoelen

Oordopjes met ingebouwde hartslagmeter

Naast de welbekende hartslagmeters in sporthorloges en activity trackers zijn er ook oordopjes verkrijgbaar die beschikken over een ingebouwde hartslagmeter.

De meeste hardlopers luisteren toch wel naar muziek tijdens een training en hoe prettig is het dan als je tegelijkertijd je hartslag kunt meten, zonder dat je een extra hulpmiddel aan hoeft te schaffen?

Natuurlijk zijn deze oordopjes wel een stuk duurder dan de standaard oordopjes, maar je krijgt dan ook niet zomaar oordopjes. We hebben de beste drie oordopjes voor je op een rijtje gezet.

De Jabra Sport Pulse Wireless

Deze fijne oordopjes kun je via bluetooth met je smartphone verbinden. Zo heb je geen last meer van draden waarmee je in de knoop komt tijdens het sporten. Ook kun je je muziek eenvoudig bedienen zonder dat je je telefoon uit je zak hoeft te halen. Er zitten namelijk knoppen op het neksnoer van de oordopjes waarmee je snel naar een volgend nummer kunt gaan.

Bovendien kun je deze Jabra Sport Pulse Wireless oordopjes gebruiken als headset om zo de inkomende gesprekken op je telefoon op te nemen tijdens je training.

In de oordopjes zit een betrouwbare hartslagmeter die deze gegevens tijdens je training gelijk naar je smartphone stuurt.

Tevens wordt je VO2 Max tijdens het sporten in de gaten gehouden en kun je feedback te horen krijgen wanneer je iets beter anders kunt doen.

De batterij gaat helaas maar een aantal uren mee en zul je dus geregeld op moeten laden. Daarnaast geven sommige gebruikers aan dat de geluidskwaliteit niet helemaal optimaal is, vanwege de weinig Bass.

Ben je benieuwd naar deze Jabra Sport Pulse Wireless oordopjes? Bestel ze dan nu snel hier en probeer ze uit. Is het niks? Dan stuur je ze toch gewoon weer (gratis) terug!

 

Voordelen
 • Nauwkeurige hartslagmeting
 • Bluetooth connectiviteit
 • Continue VO2 Max meting
Nadelen
 • Batterijduur
 • Geluidskwaliteit kan wat tegenvallen

De Bose Soundsport Pulse

Deze oordopjes van Bose zijn een stuk duurder dan de eerder besproken oordopjes van Jabra, maar de geluidskwaliteit is dan ook een stuk beter.

Bose staat uiteraard bekend om haar goede geluidskwaliteit en zij maakt dat dan met deze oordopjes ook zeker waar.

De Bose Soundsport Pulse oordopjes kun je makkelijk via Bluetooth met je smartphone verbinden. Dankzij de extra oorclips aan de oordopjes blijven deze tijdens het hardlopen goed zitten.

Je kunt eenvoudig van nummer wisselen en gesprekken aannemen via de knoppen op het neksnoer.

De accu van deze oordopjes van Bose gaan helaas ook maar een aantal uren mee. De oordopjes zijn qua uiterlijk wat groot en vallen dus wel op wanneer je ze draagt.

Wil je ook graag gebruik maken van een ingebouwde hartslagmeter in oordopjes en kunnen genieten van prachtig geluid? Dan zijn deze oordopjes van Bose een goede keuze. Bestel ze hier om ze morgen al in gebruik te kunnen nemen.

 

Voordelen
 • Bluetooth verbinding
 • Oordopjes blijven stevig zitten
 • Geluidskwaliteit
Nadelen
 • Batterijduur
 • Grootte van de oordopjes

De Samsung Gear IconX

De Samsung Gear IconX oordopjes zijn helemaal draadloos. Deze oordopjes hebben dus ook geen neksnoer. Bovendien beschikken deze oordopjes over een intern geheugen van 4 GB.

Hierdoor hoef je je smartphone dus helemaal niet mee te nemen als je naar je favoriete muziek wilt luisteren. Naast het meten van je hartslag houden deze oordopjes ook je afstand, snelheid en aantal verbrande calorieën bij.

Een heel erg fijn voordeel is dat de oordopjes makkelijk te bedienen zijn op de oorschelpen. Wanneer je eroverheen schuift bedien je bijvoorbeeld het volume. De accu is helaas wel nog wat minder sterk dan de oordopjes van Bose en Jabra.

Het opbergdoosje is daarentegen ook gelijk een powerbank en zo heb je dus altijd een extra accu wanneer de oordopjes leeg zijn. Jammer genoeg werken deze Samsung oordopjes niet met iOs toestellen.

Twijfel je of deze oordopjes voor jou geschikt zijn? Bestel ze dan nu hier en probeer ze zelf uit. Je kunt ze tenslotte gratis retourneren.

 

Voordelen
 • Intern geheugen
 • Naast de hartslag worden ook andere gegevens bijgehouden
 • Opbergdoosje dient ook als powerbank
Nadelen
 • Batterijduur
 • Oordopjes werken niet met iOs

Waar kopen?

Er zijn verschillende webshops waar je de beste hartslagmeters kunt kopen.

Wij hebben goede ervaringen met de volgende winkels:

 • Bol.com – Gratis verzending vanaf 20 euro + gratis retour + levertijd: 1 dag
 • Coolblue – Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis + gratis verzending + gratis retour

Conclusie

Voor iedereen is er wel een geschikt product om de hartslag te meten en in de gaten te houden. Tijdens het hardlopen is het bijhouden van de hartslag ideaal om meer uit je trainingen te kunnen halen.

Voor betere resultaten is het dus goed om één van bovenstaande hulpmiddelen aan te schaffen.

We hopen dat we meer informatie hebben kunnen bieden over hartslagmeters in het algemeen en hebben kunnen helpen bij het kiezen van de juiste hartslagmeter voor jou.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op social media!

shares