Hardlopen vs touwtje springen

Touwtje springen of hardlopen zijn beide goede manieren om aan je conditie te werken of vet te verbranden. Je hebt er inmiddels weinig middelen voor nodig en je kunt het in principe overal wel uitvoeren. Er zijn echter wel grote verschillen tussen de 2 oefeningen.

Hier ontdek je de voor- en nadelen van touwtje springen ten opzichte van hardlopen.

foto product voordelen
Tunturi springtouw Tunturi speed springtouw
  • niet te zwaar en niet te licht
  • niet geschikt voor binnen ivm stalen kabel
bekijk prijs
Douxe speed springtouw Douxe speed springtouw
  • touw draait gemakkelijk door dankzij de handbearer in de handgrepen
  • verzwaard waardoor je hoge snelheden kunt behalen
bekijk prijs

Het versterken van je spieren/kracht

Wanneer het je doel is om meer spieren te kweken kan touwtje springen je hierbij goed helpen. Tijdens het hardlopen gebruik je namelijk andere spieren dan wanneer je touwtje springt.

Vooral de spieren in je onderbenen, zoals bijvoorbeeld je kuiten en enkelspieren worden flink sterker door het touwtje springen.

Wanneer je deze spieren vaak traint kun je deze verbetering gebruiken om ook betere prestaties te leveren tijdens het hardlopen. Die spieren in je onderbenen zijn tenslotte tijdens het hardlopen erg belangrijk.

De combinatie van hardlopen en touwtje springen heeft een goede invloed op je spieren. Mocht je niet allebei willen doen dan kun je het beste voor hardlopen gaan in plaats van touwtje springen (als het gaat om het versterken van je spieren), aangezien je hier meer verschillende spieren mee gebruikt.

Het verbeteren van je uithoudingsvermogen

Touwtje springen spierkracht

Touwtje springen vergt een veel energie. Hoe sneller je springt hoe meer energie je verbruikt en touwtje springen zal je dan ook sneller uitputten dan een rondje hardlopen.

Uiteindelijk kun je met touwtje springen en hardlopen evenveel calorieën verbranden en is dit compleet afhankelijk van de snelheid en duur van de training, maar over het algemeen zul je sneller meer calorieën verbranden met touwtje springen dan met hardlopen.

Calorie verbranding

touwtje springen

Laten we de calorie verbranding per oefening eens vergelijken. Stel je bent 75 kilo en gaat een half uurtje touwtje springen hoeveel calorieën verbrand je dan? Hetzelfde zoeken we uit voor hardlopen.

Touwtje springen

Met touwtje springen verbrandt je 8,4 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht.

Weeg jij 75 kilo dan verbrand je 315 calorieën in een half uur.

Hardlopen

  • 10 km/uur : 10 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht;
  • 11 km/uur : 11 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht;
  • 12 km/uur : 12 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht;
  • 15 km/uur : 15 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht.

Weeg jij 75 kilo en loop je 10 km/uur dan verbrand je 375 calorieën in een half uur

Door naast het hardlopen af en toe te gaan touwtje springen kun je goed werken aan je kracht, uithoudingsvermogen en balans en deze factoren kunnen je goed helpen bij het verbeteren van je hardloop trainingen. Bovendien kan voetenwerk en het rechtop houden van je bovenlichaam tijdens het touwtje springen een positief effect hebben op hardlopers en hun prestaties.

Het verbeteren van je snelheid/intensiteit

Touwtje springen sneller worden

Touwtje springen kan ook een positief effect hebben op je gemiddelde snelheid tijdens het hardlopen. Door het hardlopen te combineren met het touwtje springen kun je onder andere je grondcontacttijd verlagen en het uithoudingsvermogen van je spieren versterken.

Voorbeeld oefeningen

Onderstaande video laat 50 verschillende oefeningen zien die je kunt uitvoeren met een springtouw.

Warming-up

Je kunt touwtje springen ook goed als warming-up van je training gebruiken. Let goed op dat je niet te lang doorgaat en dat je je snelheid langzaamaan opvoert.

Als je maximaal tien minuten touwtje springt voordat je bijvoorbeeld gaat hardlopen kan dit goed helpen om de bloedstroom te verbeteren en onder andere blessures gemakkelijker te voorkomen.

Zorg er wel voor dat je niet te veel energie verbruikt aan touwtje springen voordat je aan je echte training begint.

Aerobe en anaerobe training

Hardlopen valt onder een aerobe training, dit betekent dat dit een training is die je relatief weinig energie kost en dan ook langer vol kunt houden. Wanneer je op een hoog tempo touwtje springt valt dit onder de anaerobe trainingen.

Door intensieve inspanning tijdens het touwtje springen moet je lichaam snel energie geven en dit kan je lichaam maar een korte periode vol houden. Het is ook mogelijk om touwtje springen als aerobe training doen.

Let hierbij op dat je op een rustig tempo springt en niet harder traint dan op ongeveer tachtig procent van je maximale hartslag.

Het voordeel van touwtje springen is dus dat je zelf kunt bepalen hoe je traint en in combinatie met hardlopen kun je eenvoudig afwisselen tussen een aerobe en anaerobe training.

Er zijn verschillende webshops die een springtouw verkopen. Je kunt terecht bij Gorillasports.nl, bol.com en sportsbay voor de goedkoopste springtouwen.

Bekijk het beste springtouw

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen heeft touwtje springen verschillende voor- en nadelen ten opzichte van hardlopen. Het is niet zo dat één van de twee activiteiten “beter” is.

Je kunt het beste voor jezelf nagaan hoe je het fijnste traint en waar jij de meeste energie uithaalt.

Mocht je een ervaren hardloper zijn dan kan het nuttig zijn om je trainingen te combineren met touwtje springen om nóg meer uit jezelf te kunnen halen en nog betere prestaties te kunnen leveren.

Let hierbij uiteraard wel altijd ook op je voeding. Om je fysieke conditie te verbeteren is het van groot belang dat je gezonde voeding tot je neemt.

Bronnen:

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!