Vandaag reviewen we de Xiaomi KingSmith WalkingPad R2, een verrassend veelzijdige en praktische wandel- en hardloopband, die onder meer een mooi alternatief kan zijn voor de populaire hardloopbanden van Focus Fitness.
KingSmith WalkingPads
Kingsmith (onderdeel van techgigant Xiaomi) bestaat nog niet zo heel lang (sinds 2015) maar heeft al flink wat successen behaald. In 2018 kwam het bedrijf met de eerste en innovatieve WalkingPad op de markt, een slanke, elegante en praktische wandelband.
De ontwerpen van deze en volgende WalkingPads ontvingen verschillende prijzen, waaronder de Red Dot Award en Good Design Award.
De high(er) end modellen – zoals de X21 – bieden onder andere meer smart functionaliteit en geïntegreerde displays.
Walking Pad R2 unboxing
De Walking Pad R2 wordt in een flinke doos geleverd en is uiteraard niet licht – naar zolder dragen kun je het beste met minstens twee mensen doen – maar in vergelijking met andere loopbanden is het een erg compact en subtiel pakket.
Naast de band vind je in de doos een voedingskabel, de afstandsbediening met lanyard, de safety key, een inbussleutel om de band (eventueel) te kalibreren, smeerolie voor het soepel houden van de band, een quick start guide en de handleiding.
Afmetingen, gewicht en plaatsingsgemak
De Walking Pad R2 is een stabiele loopband, maar is daarnaast nog eens zeer licht van gewicht en heel goed in te klappen en op te bergen of weg te zetten.
Daar komt nog eens bij dat je de band heel klein in kunt klappen.
Nu zijn de meeste hardloopbanden (voor thuis) inklapbaar, maar de R2 kan wel héél compact worden. In theorie is er voor deze band op zelfs het kleinste studentenkamertje wel plek.
De R2 is 72 cm breed en volledig uitgeklapt bijna anderhalve meter lang. De handsteun is uitschuifbaar tot 103 cm hoogte, wat hem voor ieder persoon geschikt maakt.
Aan weerszijden van de loopband zitten veilige metalen voetplaten met rubberen ‘nopjes’ erop, zodat je niet wegglijdt mocht je hier (per ongeluk) op stappen.
Gebruiksvriendelijkheid en bediening
Het in gebruik nemen en bedienen van de Walking Pad R2 is heel eenvoudig.
Wel is het even spannend wanneer je de band voor het eerst helemaal uitklapt, aangezien er behoorlijk wat spanning op de band lijkt te komen en je hem echt even door moet drukken om hem helemaal plat te krijgen.
Ligt de band eenmaal plat dan moet je beslissen of je de wandel- of hardloopstand wilt gebruiken, waar uiteraard andere snelheden van toepassingen zijn.
Als je gaat wandelen, dan kun je de handgreep gewoon op de grond laten liggen. Ga je hardlopen dan draai je de handgreep los met twee solide draaiknoppen en zet je hem rechtovereind. Hierbij kun je hem uitschuiven tot de gewenste hoogte. Dit laatste doe je met stevige maar eenvoudig te gebruiken metalen klemmen.
Het bedienen van de band doe je – onder andere – met de ergonomische, lekker in de hand liggende afstandsbediening die je via een lanyard aan je pols kunt bevestigen.
Met een grote ronde knop in het midden kun je de band direct stopzetten en met de plus- en minknoppen hieromheen laat je de band sneller en langzamer gaan, steeds met stappen van 0,5 kilometer per uur.
Dit laatste is wel zo prettig omdat je niet de hele tijd recht naar beneden wilt hoeven kijken om je statistieken af te lezen.
Hardloopmodus en maximale snelheid
De Walking Pad R2 kan, zoals gezegd, gebruikt worden voor wandelen én hardlopen.
Zeker als je een lange afstand wilt lopen – zeg, een halve marathon of meer – is 12 kilometer per uur voor de meeste mensen gewoon een prima en voldoende uitdagend tempo.
Safety plug
Tussentijds stoppen – wanneer je programma nog niet klaar is – doe je dus met de knop op de afstandsbediening. Maar de band stopt ook automatisch als je de veiligheidsplug uit de houder in de handgreep trekt.
Deze plug – of stekker – bevestig je via een koord en clip aan je kleding en zodra je van de band afstapt of -valt, schiet dit stekkertje los en stopt de band direct. Wel zo veilig.
Wandel/deskmodus
Klap je de handgreep in, dan gaat de band in de wandelmodus en kun je niet harder gaan dan 6 km/uur. Wat natuurlijk ook niet echt de bedoeling zou moeten zijn (tenzij je snelwandelaar bent).
De verplichte ‘layout’ in wandelmodus maakt de R2 geschikt om te gebruiken tijdens het werk, (gedeeltelijk) geschoven onder een zogenaamd ‘raised desk’ (hieronder is een geïmproviseerde variant te zien).
In eerste instantie is het wat vreemd en onwennig om te (moeten) lopen tijdens je bureauwerk maar het went verbazingwekkend snel.
Sommige gebruikers merken dat ze zich beter kunnen concentreren op hun werk, juist doordat ze hun lichaam ook voortdurend in een strak ritme moeten houden en zich dus niet (kunnen) laten afleiden.
We zijn benieuwd hoe jij dit ervaart. We horen het graag in de comments.
Automatische modus
De R2 beschikt over zowel een handmatige als automatische modus voor het starten en versnellen/vertragen op de band.
De automatische modus reageert op de plek op de band waar je je voet neerzet.
Komt je voet meer vóór op de band terecht, dan gaat de band ervan uit dat je sneller wilt (of wilt starten) en zal de band dus automatisch versnellen. Kom je wat meer achterop de band terecht dan vertraagt de band juist.
Dit werkt in principe goed, maar je moet er wel aan wennen. En niet iedereen zal er gebruik van willen maken. Zo kan het zo zijn dat je toevallig een keer wat meer achter op de band landt maar niet wilt dat de band meteen langzamer gaat.
Loopvlak-grootte
Op loopbanden moet je altijd wat meer op blijven letten tijdens het hardlopen in vergelijking met ‘vrij’ buiten lopen. De breedte is tenslotte altijd relatief beperkt.
Het is een prima, gemiddelde maat voor een loopband. Er zijn bredere banden, maar zeker ook smallere.
Hetzelfde geldt voor de lengte. Hoewel de band misschien redelijk kort oogt, zal de lengte van 120 cm meer dan genoeg zijn voor de meeste gebruikers. Ook als je zelf lang bent, voel je eigenlijk nooit dat je wat te kort komt en kun je gewoon ‘ontspannen’ op volle snelheid lopen.
Maximale belasting, demping en geluid
Hoewel de meeste mensen gebruik zullen kunnen maken van de loopband, heeft de band wel een maximum draagvermogen van 110 kg, waardoor hij niet voor iedereen geschikt is.
Los hiervan is het prettig dat – wat je gewicht verder ook is – de impact van je stappen goed wordt opgevangen en gedempt door de vier lagen waaruit de loopband is opgebouwd.
Bovendien zorgen deze lagen niet alleen voor een relatief zachte en comfortabele landing maar ook voor een vermindering van het geluid dat de band maakt. De R2 produceert slechts een geluid van 65 decibel, zodat je geen buren zult storen tijdens het hardlopen of wandelen.
King Smith Walking Pad R2 trainingsprogramma’s
Met de Walking Pad R2 kun je gebruikmaken van verschillende trainingsprogramma’s die je in de KS fit app kunt kiezen en samenstellen.
Hierbij kun je zelf aangeven op welke dagen je dit programma wilt doen.
Verder kun je ook per (losse) run of workout een specifiek doel instellen, met keuze uit tijd, afstand en calorieverbruik.
Met je telefoon of tablet voor je neus op de handgreep heb je eigenlijk geen geïntegreerd display of grote bedieningsunit nodig. Het werkt gewoon prima, op je eigen vertrouwde device.
En uiteraard kan de loopband hiermee lekker compact blijven.
Nadelen King Smith Walking Pad R2
Heeft de Walking Pad R2 dan helemaal geen nadelen?
Het is allemaal relatief en afhankelijk van je wensen, maar het is logisch dat er bepaalde zaken ontbreken die wel op andere (of duurdere) hardloopbanden zitten.
Verder is er geen ingebouwde hartslagsensor aanwezig, die in sommige concurrerende hardloopbanden in de handgrepen zit geïntegreerd. Hiervoor zul je dus ‘gewoon’ moeten vertrouwen op je sporthorloge, hartslagband of een ander device.
Je ziet ook bij veel hardloopbanden dat ze beschikken over handgrepen aan de zijkant van het lichaam terwijl je bij de R2 voor steun voor je moet grijpen.
Al is het feitelijk niet nodig om handgrepen vast te pakken tijdens het lopen, kan het ontbreken van zijsteunen voor sommige mensen minder prettig zijn.
Eindoordeel King Smith Walking Pad R2: kopen of doorlopen?
De King Smith Walking Pad R2 is geen goedkope hardloopband maar is wél een – voor zijn formaat – verrassend solide, degelijke én vooral veelzijdige hardloopband. En dat is zijn grootste meerwaarde.
Hij functioneert perfect als zowel wandel- als hardloopband en zal daarmee een heel brede groep gebruikers aanspreken.
De compacte form factor is ook een erg groot pluspunt: de loopband is eenvoudig in te klappen en in iedere woning bijna onzichtbaar weg te zetten.
De bediening gaat prettig en ook de app werkt uitstekend. Nee, je kunt er niet heel hoge snelheden mee ontwikkelen, dus voor de snellere en professionelere hardlopers – of sporters die behoefte hebben aan intensieve intervaltrainingen – is de loopband minder geschikt.
Maar verreweg de meeste (recreatieve) lopers zullen hier meer dan genoeg aan hebben en kunnen heel veel plezier beleven aan de Walking Pad R2.
Laat een reactie achter
0 reviews
Er zijn nog geen reviews!