Focus Fitness Jet 5 Review

8

Voor- en nadelen

  • 8-voudige flex suspension vering loopt comfortabel en beschermt de gewrichten
  • Met de vele ingebouwde hardloopprogramma's kan iedere hardloper uit de voeten
  • Makkelijk in te klappen en weg te zetten / rijden
  • Door de aanwezige tablethouder kun je makkelijk een filmpje kijken op je eigen scherm, een fijne afleiding tijdens een pittige duurloop
  • Maximale snelheid en belasting mogelijk niet genoeg
  • Geen koppeling met hartslag(borst)band mogelijk
  • Geen interactiviteit en 'wereldlooproutes' mogelijk via een iPlus-module

Review

Er is een flinke toename van mensen die beginnen met hardlopen. Een ideale activiteit om buiten te doen, maar ook heerlijk en heel praktisch voor binnen, gewoon in je eigen huis. Maar dan wel het liefst zonder in te leveren op alle mogelijkheden en uitdagingen. Dat kan perfect met de Focus Fitness Jet 5 hardloopband.

De Focus Fitness Jet 5 is voor veel mensen de ideale hardloopband. De prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. Het is niet echt een budget, maar meer een midrange loopband. In ieder geval wat betreft de prijs. Qua prestaties en kwaliteit biedt de Jet 5 eigenlijk een hele professionele ervaring en levert nauwelijks in op zijn tweehonderd euro duurdere broer, de Focus Fitness Jet 7.

Of je nu wilt afvallen, fit wilt blijven of je prestaties aanscherpen, de Focus Fitness Jet 5 helpt je hier uitstekend bij. In dit artikel vertellen we je precies hoe.

Afmetingen, gewicht en plaatsingsgemak

Afmetingen, gewicht en plaatsingsgemak

Het is misschien even lastig om een zwaar apparaat te plaatsen in je huis, maar met wat extra gewicht ben je (meestal) wel verzekerd van een stabiel en stevig toestel. Een degelijke kwaliteit is een absolute vereiste wanneer je het apparaat regelmatig met je volle gewicht belast voor bijvoorbeeld wandelen, hardlopen of klimmen.

De Fitness Jet 5 is met 66 kg en daarmee zwaar genoeg om deze veiligheid en duurzaamheid te bieden. Met dit gewicht is het niet nodig om een legertje bezorgers in te huren om hem op zijn plek te krijgen. De grotere en 87 kg zware Jet 7 biedt in die zin een wat grotere uitdaging.

De afmetingen van de Focus Fitness Jet 5 zijn 169 x 776 x 133 cm, wat groot genoeg is maar niet zo groot is dat je halve kamer in beslag wordt genomen. En is dit toch het geval (omdat je een kleine kamer hebt), dan klap je hem gewoon in en rol je hem weg, wat heel eenvoudig gaat door de aanwezige gasveer en wieltjes.

Gebruiksvriendelijkheid

De Focus Fitness Jet 5 heeft geen enorm groot, maar wel een duidelijk afleesbaar LCD-scherm. Hierop vind je informatie zoals: je afstand, tijd, snelheid, hartslag en calorieverbruik. Ook wordt via een grafiek schematisch je trainingsprogramma weergegeven.

De handige pijltjestoetsen stellen je in staat om direct je snelheid of helling aan te passen. Met een simpele druk op de start-knop of stop-knop begin of eindig je je workout. Voor extra veiligheid beschikt de hardloopband over en noodstop in de vorm van een koord. Dit koord is te bevestigen aan je sportkleding. Wanneer je valt of misstapt, wordt er aan het koord getrokken waardoor de automatische noodstop in werking treedt. Wel zo’n veilig idee.

Loopvlak-afmetingen

Loopvlak-afmetingen

Als je altijd keurig ‘binnen de lijntjes’ zou lopen, zou je voldoende hebben aan een heel klein loopvlak van, zeg, 30 bij 90 cm. Maar niet iedereen loopt als een prima-donna op de catwalk. Soms verlies je je balans een beetje, zet je je voeten iets meer naar links of rechts of versnel of vertraag je even waardoor je meer achter- of voorop de band terechtkomt.

Daarom is wat extra marge wel fijn. Deze heeft de Fitness Jet 5 genoeg: het loopvlak is namelijk 45 cm breed en 134 cm lang, wat iets minder royaal is dan de 141 x 48 cm die de band van de Jet 7 meet, maar nog steeds meer dan voldoende om de gemiddelde loper in goede banen te leiden, of liever: te houden.

Maximale belasting en demping

Een loopband heeft aardig wat te verduren, waardoor een solide constructie belangrijk is. Tegelijkertijd hebben jouw ledematen en gewrichten ook (potentieel) heel wat te verduren als je dag in dag uit (of enkele keren per week) losgaat op de hardloopband. Daarom is een effectief dempingssysteem zo belangrijk, waar de Jet 5 gelukkig ook over beschikt.

De Jet 5 heeft dezelfde achtvoudige flex suspension vering als de Jet 7, wat erg fijn is. Tevens is dit een heel verstandige keuze, want als je moet besparen doe je dit het liefst niet op veiligheid en comfort. De zeer prettige demping van de Focus Fitness Jet 5 spaart de gewrichten, zodat je moeiteloos je kilometers kunt maken zonder (al te veel) over blessures in te zitten.

Wat goed is om in het achterhoofd te houden, is dat er een maximale belasting is voor de band van 120 kg. Dit kan gewoon voldoende zijn. Maar ben je een zwaardere loper dan kun je beter kijken naar bijvoorbeeld de Jet 7 of de Focus Fitness Jet 9 die een maximale belasting hebben van respectievelijk 140 en 150 kg.

Maximale snelheid en motorvermogen

Een hardloopband is bedoeld voor hardlopen. Om hard op te kunnen lopen dus. Maar hier zit bij banden wel een maximum op, wat weer afhankelijk is van de motor.

De Focus Fitness Jet 5 beschikt over een motor van 2 pk, wat zich vertaalt naar een maximum snelheid van 16 kilometer per uur. Voor continusnelheden is dit voor praktisch elke hardloper meer dan genoeg. Mocht je echter graag snelle sprintjes willen trekken, gewoon los of als onderdeel van een intervaltraining, dan heb je hier zeer waarschijnlijk niet genoeg aan.

Hellingsniveaus

Mocht je jezelf op de proef willen stellen met hogere snelheden, dan kun je dit altijd nog combineren met een helling. Al na een paar levels verhoging wordt je workout meteen al een heel stuk pittiger.

Hellingen heeft de Jet 5 in overvloed. Er zijn maar liefst 12 hellingsniveaus om uit te kiezen. Daar kan de gemiddelde hardloper ruimschoots mee uit de voeten.

Focus Fitness Jet 5 programma’s

Focus Fitness Jet 5 programma’s

De bediening mag dan eenvoudig zijn en het is heerlijk om gewoon te kunnen starten en ‘onderweg’ zelf je snelheid en helling aan te kunnen passen. Maar als je dat niet wilt, hoef je echt niet alles zelf te bedenken.

Niet alleen krijg je bij aankoop van de Focus Fitness Jet 5 gratis een persoonlijk trainingsschema en een boek met hardlooptips. Ook heeft het apparaat zelf 36 ingebouwde hardloopprogramma’s om uit te kiezen. Dus of je nu lange afstanden wilt lopen, wat heuvels in je training wilt opnemen of echt je snelheid wilt verbeteren, de Jet 5 biedt altijd de perfecte workout.

Hartslagmeting en vetmeting

Bij een beetje professionele hardloopband hoort een hartslagmeter. Hoewel veel hardlopers tegenwoordig een activity tracker, smartwatch of sporthorloge met hartslagmeetfunctie gebruiken, is dit, door de geïntegreerde hartslagmeter, op de Jet 5 niet per se nodig.

Het meten vindt plaats wanneer je de handvatten, waarin de sensoren zijn verwerkt, vastpakt. Het is helaas niet mogelijk om met een borstband je hartslag te meten en deze te (laten) tonen op het display van de Jet 5.

Naast je hartslag kan de Jet 5 ook je vetpercentage meten. Dit gebeurt op basis van je hartslaggegevens en de door jou ingevoerde persoonlijke gegevens.

Nadelen (en een voordeel) Focus Fitness Jet 5

De nadelen van de Focus Fitness Jet 5 zijn op één hand te tellen. Maar deze nadelen wegen niet zwaar als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding. Voor een mid range prijs kun je simpelweg niet alle toeters en bellen verwachten die op de absolute topmodellen zitten.

Zo heeft de Jet 5 geen ingebouwde speakers of ventilator, maar hiervoor zou je de overstap moeten maken naar de veel duurdere Jet 9, omdat het model ertussen, de Jet 7 dit ook niet heeft.

Er is geen koppeling met een borstband mogelijk, wat bij duurdere modellen wel kan.

Zowel de maximale snelheid, als belasting zullen niet voor iedereen voldoende zijn.

Ook is de Focus Fitness Jet 5 niet interactief of voorbereid op de iPlus-module, waarmee je bijvoorbeeld echte routes vanuit de hele wereld kunt lopen.

Positief is, dat de Jet 5 een tablethouder heeft. Ook al kun je deze niet verbinden met de loopband en speciale apps inzetten, je kunt er wel een filmpje mee bekijken tijdens je workout. Of een potje Temple Run spelen bijvoorbeeld.

Prijs

Prijs

Zoals gezegd is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. De Jet 5 is zo’n 200 euro goedkoper dan de Jet 7. Het is natuurlijk afhankelijk van de webshop en het moment, maar gemiddeld is de prijs van de Focus Fitness Jet 5 650 euro.

Eindoordeel: De Focus Fitness Jet 5 wel/niet kopen?

De Focus Fitness Jet 5 is een ideale oplossing voor enthousiaste lopers, beginnend of gevorderd, die in huis (of kantoor) willen kunnen hardlopen.

Met het ruime loopvlak, de stevige constructie, vering en de vele hardloopprogramma’s is de Jet 5 veilig, goed (of niet slecht) voor de gewrichten en uitdagend genoeg voor verreweg de meeste hardlopers.

Ontdek hoe goed de Focus Fitness Jet 5 bevalt, hoe je conditie en prestaties erop vooruitgaan en hoeveel plezier je in het lopen krijgt. Bestel de Focus Fitness Jet 5 bij Bol, Helisports of Betersport en ontvang hem snel in huis!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Focus Fitness Jet 5 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!