Ontdek de beste Smartwatch met ECG hartfilmpje

Bij steeds meer smartwatches duikt de ECG-functie op voor hartslagmeting. Jij vraagt je misschien af of zulke horloges geschikt zijn voor zowel Apple als Android. Bovendien wil je vast wel weten wat zo’n smartwatch met ECG eigenlijk kost, hoe het werkt en hoe betrouwbaar ze zijn.

Zeer goede ECG weergave

Apple Watch 8

1. Apple Watch Series 8

  • nauwkeurige ECG-meting met melding overschrijden hartslagzone
  • prachtig Apple design

Meest accurate ECG weergave

Apple Watch Ultra

2. Apple Watch Ultra

  • goed functionerende ECG-functie
  • voor Apple best een goede gebruiksduur tot maximaal 60 uur

Beste prijs/kwaliteit

3. Samsung Galaxy Watch 5 Pro

  • uitgebreide ECG-functies, ook onder water
  • lange gebruiksduur van 24 tot 80 uur

Dit zijn de beste Smartwatches met ECG overzicht

Apple Watch Series 8

Apple Watch 8
1
  • nauwkeurige ECG-meting met melding overschrijden hartslagzone
  • prachtig Apple design

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra
2
  • goed functionerende ECG-functie
  • voor Apple best een goede gebruiksduur tot maximaal 60 uur

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

3
  • uitgebreide ECG-functies, ook onder water
  • lange gebruiksduur van 24 tot 80 uur

Fitbit Sense 2

Fitbit Sense 2 main image
4
  • uitgebreide ECG-functionaliteit
  • opvallend lange gebruiksduur van 144 uur bij casual gebruik
Zeer goede ECG weergave

1. Apple Watch Series 8

Apple Watch 8

Waarom wel kopen?

  • nauwkeurige ECG-meting met melding overschrijden hartslagzone
  • prachtig Apple design
  • wordt in 2 verschillende maten geleverd

Waarom niet kopen?

  • alleen te gebruiken met een iPhone
  • niet zo’n lange accuduur

Een ECG kennen we ook wel onder de naam ElektroCardioGram. Het is een hartfilmpje en kan met je smartwatch worden gemaakt.

Je horloge gebruikt hiervoor de elektronische hartslagsensor. Die meet de stroompjes in jouw lichaam die je hart laten functioneren.

Je kunt jouw hartslag een stuk nauwkeuriger meten dan met een optische hartslagmeting. Bovendien geeft de ECG-functie een melding als je de gekozen hartslagzone overschrijdt.

Installeer de ECG-app in de gezondheidsapp op je iPhone. Nu kun je de app op je horloge gaan gebruiken. Zorg dat de smartwatch stevig genoeg om je pols zit. Informatie hierover vind je onder Mijn Watch -> Draagpositie.

Om de meting te verrichten houd je jouw vinger 30 seconden tegen de knop van je smartwatch. Vervolgens verschijnen de resultaten op je horloge.

Zo wordt het sinusritme weergegeven, wordt eventueel atriumfibrilleren gemeld en een te lage of te hoge hartslag.

Soms is de meting onbeslist of wordt gesproken van een slechte opname. Verricht dan de meting opnieuw en leg je arm rustig voor je neer op tafel.

De ECG-golven en bijbehorende classificaties worden bewaard in je app. Je kunt de resultaten met een pdf-formulier delen met je arts.

Bekijk de uitgebreide Apple Watch Series 8 review

Meest accurate ECG weergave

2. Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra

Waarom wel kopen?

  • goed functionerende ECG-functie
  • voor Apple best een goede gebruiksduur tot maximaal 60 uur
  • 4G ingebouwd voor totale onafhankelijkheid

Waarom niet kopen?

  • werkt alleen samen met een iPhone
  • ECG maakt geen melding van overschrijden gekozen hartslagzone

Met de elektronische hartslagsensor meet de Ultra de stroompjes die jouw hart laten functioneren. Houd je vinger 30 seconden tegen de knop van je horloge en lees de metingen af op je scherm.

Tijdens de meting word je gemeld dat de ECG-functie niet geschikt is om een hartinfarct te melden. Helaas maakt deze Apple ook geen melding van het overschrijden van de gekozen hartslagzone.

De gebruiksduur van de accu is beter dan we tot nu van Apple gewend zijn. Met gebruik van GPS tot 36 uur en zonder de belasting in sportmodus zelfs tot maximaal 60 uur.

Deze smartwatch kun je dus dagenlang als coole gadget dragen, zonder dat het horloge plotseling uitvalt. Tel daar de 4G-functie bij op en je kunt gewoon je iPhone thuislaten als je met deze smartwatch op stap gaat.

Oh ja, met je iPhone dus. Verbinding maken met een Android telefoon is absoluut niet mogelijk.

Beste prijs/kwaliteit

3. Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Waarom wel kopen?

  • uitgebreide ECG-functies, ook onder water
  • lange gebruiksduur van 24 tot 80 uur
  • aantrekkelijk lage prijs voor zo’n topmodel

Waarom niet kopen?

  • werkt alleen met Android

De ECG-functie in deze Samsung maakt het mogelijk om met je horloge hartritmestoornissen te detecteren. De functie werkt alleen in combinatie met je Samsung telefoon.

Installeer eerst zelf de ECG-app in de Samsung Health Monitor. Laat vervolgens onder de functie Bloeddruk het horloge kalibreren. Kies Aan de slag, enkele keren Volgende en dan op gereed.

Druk op ECG en dan op Oké. Leg daarna je vinger 30 seconden op de bovenste knop van het horloge.

De elektronische hartslagmeting in de Watch 5 Pro geeft ook aan of je de hartslagzone overschrijdt. Onder water meet hij je hartslag ook en je krijgt een melding als je hartslag onregelmatig wordt.

Gebruik je deze Samsung in sportmodus, dan is 24 uur haalbaar. Bij gebruik als mooie gadget, gaat de accu zelfs 80 uur mee.

Bekijk de uitgebreide Samsung Galaxy Watch 5 Pro review

beste instap model

4. Fitbit Sense 2

Fitbit Sense 2 main image

Waarom wel kopen?

  • uitgebreide ECG-functionaliteit
  • opvallend lange gebruiksduur van 144 uur bij casual gebruik
  • werkt samen met Android en iOS (Apple)

Waarom niet kopen?

  • gebruiksduur in sportmodus maar 12 uur
  • voor sommige functies moet je betalen met een Fitbit Premium abonnement

Bij de Fitbit Sense 2 ontstaat al gauw de gedachte: kan zo’n voordelige smartwatch echt wel over ECG beschikken? Maar inderdaad, die functie blijkt er echt in te zitten.

De benodigde elektronische sensor zit ingebouwd in het frame rond de wijzerplaat. Open je de ECG-app, volg dan de instructies. Leg je vinger gedurende 30 seconden op het aangegeven contactpunt van je horloge.

De elektronische hartslagmeting registreert de hartslagzones en overschrijding ervan. Bovendien word je gewaarschuwd bij een onregelmatige hartslag.

Opvallend is het grote verschil in gebruiksduur tussen sportmodus en casual gebruik. In de sportmodus gaat dit horloge namelijk al na 12 uur op zwart.

Doe je de smartwatch om je pols als handige gadget, dan kan hij in het gunstigste geval maar liefst 144 uur lang blijven werken. Dat zijn dus 6 dagen!

Nog een belangrijk punt: deze Fitbit werkt samen met Android telefoons en met iOS smartphones van Apple.

Bekijk de uitgebreide Fitbit Sense 2 review

Waar moet je op letten als je een Smartwatch met ECG wilt aanschaffen?

Hoe ruim is jouw budget?

Bij de smartwatches die we voor je hebben gereviewd is een duidelijk verschil in prijs te zien. Het hangt er dus maar net vanaf welk budget je aan de smartwatch met ECG kunt besteden.

We merkten dat de kwaliteit van de ECG-functie niet samenhangt met de prijs van het horloge. Die prijs wordt eerder bepaald door andere functies die al of niet in het horloge zijn opgenomen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanwezigheid van 4G zodat je zonder telefoon kunt bellen. Ook een valdetectie tref je lang niet op elke smartwatch aan. Luister je tijdens je training graag naar muziek, dan zijn de mogelijkheden per smartwatch verschillend.

De ECG-functie kort uitgelegd

Bij de meeste smartwatches die je hartritme meten, zijn hiervoor 2 meetinstrumenten ingebouwd. Zo meet het horloge het hartritme op een optische manier.

Daartoe worden LED-lampjes gebruikt die doorlopend de hoeveelheid bloed in je aderen meten. De variatie daarin kan worden omgerekend tot je hartslag. Onregelmatigheden worden hiermee echter niet opgemerkt.

Een ECG-functie meet het hartritme elektronisch. ECG is de afkorting van Elektrocardiogram. Die term ken je misschien wel uit de geneeskunde, want daar wordt vaak gesproken over een hartfilmpje.

Dat is precies wat de ECG-functie van jouw hart maakt. Hieruit kan de hartslag worden herleid, maar worden ook onregelmatigheden zichtbaar. Bijvoorbeeld ongewenste trillingen van de hartboezem.

Door de ECG op je horloge kun je gewaarschuwd worden voor onregelmatigheden in je hartslag. Leiden die bij jou tot twijfel, dan kun je advies aan je huisarts vragen. Zo kunnen ongewenste afwijkingen misschien vroegtijdig worden ontdekt.

Bedenk wel dat elk horlogemerk dat een ECG-functie in zijn smartwatch inbouwt ervoor waarschuwt dat het niet om een medisch apparaat gaat. Zo moet je het horloge dus niet gaan gebruiken.

Een voorkeur voor iOS of Android

Het is je vast al bekend uit de wereld van de smartphone, die is onderverdeeld in 2 standaarden. Aan de ene kant staan de producten van Apple en aan de andere kant de producten van andere fabrikanten. Die producten van de andere fabrikanten maken gebruik van het Android besturingssysteem.

Nu de markt van gadgets en randapparatuur voor internet zich steeds verder uitbreidt, zie je die splitsing ook bij andere apparaten ontstaan. De smartwatches zijn hier een goed voorbeeld van.

Apple zet haar smartwatches zo in elkaar, dat ze niet te koppelen zijn met Android horloges. Dit betekent dat je een Apple Watch alleen kunt gebruik als je ook beschikt over een iPhone.

Die iPhone moet bovendien aan bepaalde minimumeisen voldoen qua serie en versie van het geïnstalleerde Apple besturingssysteem (iOS). Let dus op die minimumeisen als je een nieuwe smartwatch koopt.

Aan de andere kant zien we de smartwatches die door Androidsoftware worden bestuurd. Die werken soms alleen maar samen met een smartphone die met Android is uitgerust.

Soms zijn ze ook te koppelen aan een iPhone, maar werken niet alle functies goed. Daar wordt vaak vooraf voor gewaarschuwd. Er zijn echter ook op Android gebaseerde merken waarbij een goede koppeling met de iPhone mogelijk is.

Voor een werkende smartwatch is dit dus de belangrijkste tip: Koop alleen een Apple smartwatch als je met een iPhone belt. Bel je met een op Android gebaseerde telefoon, dan is een Apple Watch een verkeerde keuze. Je komt dan uit bij de andere smartwatchmerken die op Android zijn gebaseerd.

Bel je met een iPhone maar vind je bijvoorbeeld de Fitbit Sense 2 erg mooi, dan heb je daarmee een smartwatch te pakken die zowel met Android als Apple (iOS) samenwerkt. Dat kan dus ook.

Veel gestelde vragen

Welke smartwatch heeft ECG?

Enkele smartwatches beschikken over ingebouwde ECG-functionaliteit. Het zijn:

  • Apple Watch series 8
  • Apple Watch Ultra 4G
  • Samsung Galaxy Watch 5 Pro
  • Fitbit Sense 2
Is ECG via een smartwatch betrouwbaar?

Jazeker, je kunt hem gebruiken bij je trainingen. Ook kan hij je waarschuwen bij onregelmatigheden in je hartslag. Wél wordt door de producenten nadrukkelijk gesteld dat het geen medisch apparaat is.

Kun je hartfalen op een ECG zien?

Ja, dit kun je inderdaad zien. Want de ECG-functie detecteert ook een onregelmatige hartslag. Toch mag je daaruit pas medische conclusies trekken als je dit aan je huisarts hebt voorgelegd.

Conclusie: wel of geen smartwatch met ECG / hartfilmpje

Smartwatch met ECG

Een ECG functie in je smartwatch is niet gebonden aan een bepaald prijsniveau. 

De ECG functie is handig bij het doen van sportieve workouts. Je kunt de hartslagzone zien waarbinnen je traint. Sommige smartwatches met ECG waarschuwen je ook als je de zone overschrijdt.

Blijken zich onregelmatigheden in je hartslag voor te doen, dan waarschuwt de ECG jou daarvoor. Die informatie kun je aan jouw huisarts voorleggen om er een medisch oordeel over te vragen. Een smartwatch met ECG is geen medisch apparaat.

Kies dus een smartwatch met ECG die geschikt is voor het juiste besturingssysteem (Android of iOS) en die er goed uitziet. Je bent dan helemaal klaar om gezond aan de slag te gaan.

Apple Watch Series 8

Apple Watch 8
1
  • nauwkeurige ECG-meting met melding overschrijden hartslagzone
  • prachtig Apple design

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra
2
  • goed functionerende ECG-functie
  • voor Apple best een goede gebruiksduur tot maximaal 60 uur

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

3
  • uitgebreide ECG-functies, ook onder water
  • lange gebruiksduur van 24 tot 80 uur

Fitbit Sense 2

Fitbit Sense 2 main image
4
  • uitgebreide ECG-functionaliteit
  • opvallend lange gebruiksduur van 144 uur bij casual gebruik
Wat vond je van dit artikel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *