Garmin Venu 2 vs Garmin Forerunner 245

Uitgebreide vergelijking

De lineup van Garmin horloges is behoorlijk groot en gericht op hardlopen (de Forerunner-serie), outdoor (Fenix en Instinct), hybride horloges (Vivomove), duursport (Enduro) tot aan absolute premium horloges van ruim 2000 euro (Marq-serie).

De smartwatch en lifestyle minded Garmin Venu 2 neemt het op tegen hardloophorloge Forerunner 245 (Music).

Eigenlijk liggen de kaarten hiermee al duidelijk op tafel. Ben je een hardloper, dan ga je voor de Garmin Forerunner 245 (Music) en vind je smarts en looks belangrijk, dan kies je de Venu 2.

Toch?

Nou, ja en nee. Val je echt duidelijk in één van beide categorieën, dan is het makkelijk. Maar redelijk wat mensen zullen gewoon enthousiaste hardlopers zijn die goede tracking willen maar ook een horloge met praktische smartwatch-functies en een aantrekkelijke uitstraling.

Eén kenmerk kan dan net het verschil maken.

Garmin Venu 2 en Garmin Forerunner 245 (Music): overeenkomsten

Er valt wel echt wat te kiezen met deze modellen, maar uiteraard hebben ze ook het een en ander met elkaar gemeen.

Zo zijn het beide waterdichte sporthorloges (5 ATM) met gps- en hartslagmeting en een veelvoud aan unieke sportprofielen. Allebei kunnen je slaapkwaliteit bijhouden en SpO2-metingen uitvoeren.

De horloges beschikken over Garmin Coach, dat je gestructureerde trainingsprogramma’s laat volgen onder begeleiding van een ‘persoonlijke’ zelfgekozen coach.

Incidentdetectie is ook zowel op de Garmin Venu 2 als de Garmin Forerunner 245 aanwezig. Hierbij krijgt een vooraf ingesteld contactpersoon een berichtje met jouw locatie op het moment dat je ten val komt.

Beide horloges kunnen berichten ontvangen van je telefoon, waarbij het mogelijk is met vooraf ingestelde standaardberichten te antwoorden. Ook oproepen kun je binnen zien komen en ophangen of opnemen (waarna je het gesprek zélf via je smartphone voert).

En in het geval je kiest voor de Forerunner 245 Music, dan is er nog een overeenkomst: ze hebben allebei muziekopslag(ruimte) en de mogelijkheid om je favoriete tracks via Spotify of Deezer af te spelen.

Garmin Venu 2 en Forerunner 245 (Music): verschillen

Dit is waarom we hier zijn. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Forerunner 245 en de Venu 2?

Design en Display

Wat het display en ontwerp betreft bieden beide horloges echt iets anders.

Design en Display verschillen

Waar de Forerunner 245 (Music) een transflectief scherm heeft van 1,2 inch en 240 x 240 pixels, beschikt de Garmin Venu 2 over een Amoled display van 1,3 inch (of 1,1 inch voor de kleinere Venu 2s) en 416 x 416 pixels.

Ook heeft de Venu 2 een touchscreen met 2 fysieke knoppen en de Forerunner 245 een non-touchscreen met 5 fysieke knoppen om door alle opties en schermen te navigeren en het horloge te bedienen.

In de praktijk betekent dit dat je – vooral binnen – met de Venu 2 een veel kleurrijker en zichtbaar scherper display hebt, waarbij dingen als animaties, widgets, teksten, emoji’s beter en mooier ogen.

Afleesbaarheid buiten

Buiten is het een iets ander verhaal.

Bij fel licht of zonlicht kan het Amoled-scherm van de Venu 2 juist wat minder goed af te lezen zijn, in ieder geval in de ‘Always on’-modus, die toch wat doffer is dan wanneer je de pols draait voor de optimale schermervaring.

Daarentegen komt het transflectieve scherm van de Forerunner 245 buiten goed tot zijn recht, aangezien dit display helderder wordt wanneer er licht op schijnt. Perfect dus voor (buiten)sporters die de helderheid binnenshuis minder belangrijk vinden.

Bediening

Fysieke knoppen zijn ook meestal net iets handiger tijdens het sporten.

Het bedieningsgemak van een touchscreen is sowieso lager met bezwete vingers, maar regen of een aanraking met bijvoorbeeld de mouw van je longsleeve of hardloopjasje kan er zomaar voor zorgen dat er ineens andere schermen in beeld komen.

Dit laatste is op te lossen door het touchscreen te blokkeren. Waarbij er dan natuurlijk wel weer een extra stap nodig is als je het touchscreen toch wilt gebruiken tijdens je workout.

Het is geen walkover, maar tenzij je een hardloper in hart en nieren bent, biedt het scherm van de Venu 2 toch wel echt de beste overall ervaring.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

Zoals je mag verwachten komt de Forerunner 245 op het gebied van hardloopfuncties en -ondersteuning heel goed uit de verf. Beter dan de Venu 2.

Zo beschikt de Forerunner 245 over Training Status en Training Load, waarmee je na iedere run te zien krijgt hoe fit of actief je lichaam is (geweest) en wat de aanbeveling is voor de komende dagen.

Je weet dan of je misschien even moet rusten en ziet precies na hoeveel uur je weer kunt trainen.

Metronoom

De Forerunner 245 heeft ook een ingebouwde metronoom die je met piepjes helpt om de juiste cadans te vinden. Simpel, maar wel effectief.

Twee mooie features op de Forerunner 245 voor hardlopers zijn verder Koersen en PacePro.

Met Koersen kun je routes uit (laten) stippelen in de Garmin Connect app (en downloaden naar je horloge), bijvoorbeeld op basis van afstand en een willekeurig ingeven (wind)richting. Tijdens je run word je goed de juiste kant opgestuurd middels turn-by-turn-navigatie.

PacePro

PacePro is ideaal om aan de hand van snelheidsdoelen runs te creëren door zelf je afstand, route en doeltijd op te geven. Je kunt dan ook de tempo-opbouw precies zo instellen als jij wilt, ook rekening houdend met hoogteverschillen.

Een slamdunk dus voor de Forerunner 245?

Niet automatisch, want de Venu 2 doet weer verschillende dingen beter op het gebied van Fitness en Gezondheid.

SpO2 en slaapmeting

Zo kun je een gezondheidsoverzicht krijgen waarin snel verschillende vitale gegevens getoond worden, zoals hartslag, SpO2, stressniveau en hartslagvariabiliteit.

De SpO2-meting is ook wat minder foutgevoelig en sneller dan bij de Forerunner 245.

De slaapanalyse is op de Venu 2 een tikketje uitgebreider, met een uitleg van je slaapscore.

Animaties & altimeter

Echt leuk wordt het bij de vele animaties die te bekijken zijn bij verschillende workouts op de Venu 2, zoals krachttraining, hiit-training, yoga en pilates. Een soepel bewegend mannetje laat dan duidelijk de beweging zien die je moet uitvoeren.

Tenslotte heeft de Venu 2 een barometrische altimeter waardoor je beklommen trappen bijgehouden kunnen worden. In theorie een aardige toevoeging, maar de data is hier meestal niet al te nauwkeurig.

Een uitgebalanceerder resultaat dan verwacht, maar kijkend naar de bruikbaarheid gaat deze ronde door de fijne Training Status, PacePro en Koersen toch naar de Forerunner 245.

Smart functies

Wat smart functies betreft bieden ze grotendeels hetzelfde, met uitzondering van Garmin Pay (draadloos betalen) en de mogelijkheid te koppelen met de Garmin Golf app. Dit zit wél op de Venu 2 en niet op de Forerunner 245.

De Forerunner 245 (Music) is best slim, maar de Venu 2 wint het vooral door Garmin Pay op het gebied van smart functies.

Muziek

Ook hier gaat de winst naar de Venu 2, helemaal als je hem vergelijkt met de Forerunner 245 zonder muziekopslag.

Kies je voor de Forerunner 245 Music dan bieden ze dezelfde functionaliteit, maar wint de Venu 2 het vanwege de (flink) grotere opslagcapaciteit (7 vs 3,5 GB).

Ook op muzikaal vlak is de Venu 2 de winnaar. Met de Forerunner 245 Music als prima tweede.

Batterij

De batterij van de Forerunner 245 (Music) is helemaal niet zo slecht. In horlogemodus gaat het apparaat 7 dagen mee, in GPS-modus met muziek tot 6 uur en pure GPS-modus (zonder muziek) houdt ie het maar liefst 24 uur vol.

Deze laatste situatie is alleen wel de enige waarin de Forerunner 245 Music het beter doet dan de Venu 2, die na 22 uur GPS-activiteit de geest geeft.

Daarentegen is de GPS-modus met muziek goed voor 8 uur en is het uithoudingsvermogen in de horlogemodus een indrukwekkende 11 dagen.

Geen van beide horloges hoeft zich te schamen voor zijn conditie, maar de Garmin Venu 2 houdt het toch echt langer vol.

Prijs

Beide modellen worden inmiddels voor een flink lagere prijs aangeboden maar aanbiedingen wisselen uiteraard. Gemiddeld genomen is de Forerunner 245 Music zo’n 75 euro goedkoper dan de Venu 2.

Dat is niet heel weinig maar als je veel meer haalt uit de Venu 2 en de looks je meer aanspreken, dan is de meerprijs het overwegen waard.

Een ander verhaal wordt het als je niet om muziek op je horloge geeft.

De normale Forerunner 245 (zonder muziek) is namelijk nog eens 30 a 40 euro goedkoper dan de versie mét muziek (en is het verschil met de Venu 2 dus ruim 100 euro).

De Forerunner 245 (Music) is simpelweg goedkoper en zonder muziek zelfs aanzienlijk goedkoper.

Eindoordeel: Ga je voor de Garmin Venu 2 of de Garmin Forerunner 245 (Music)?

De Garmin Venu 2 is uitgerust met solide tracking van je activiteiten en geeft daarbij ook veel om fitness features. Met dit model krijg je een sportief horloge met goede smart functies en een mooi display en aantrekkelijke uitstraling voor dagelijks gebruik.

Kies voor de Garmin Venu 2 als je:

  • Een compleet en mooi uitziend sporthorloge wilt;
  • Prijs stelt op uitgebreide smart functies en een functie als contactloos betalen;
  • Je houdt van hardlopen maar ook veel fitness en andere sporten beoefent.

Met de Garmin Forerunner 245 (Music) ontvang je een sporthorloge met goede en uitgebreide functies voor hardlopen. Smart functies zijn belangrijk maar je hebt geen behoefte aan alle toeters en bellen. Je houdt van een sportieve uitstraling en je vindt 5 fysieke knoppen helemaal prima en hebt geen touchscreen nodig.

Kies voor de Garmin Forerunner 245 (Music) als je:

  • je alles wilt halen uit je hardloopprestaties met Training Status, PacePro en Courses;
  • je liever met fysieke knoppen werkt en zonder touchscreen;
  • muziek op je horloge minder belangrijk vindt of niet de hoofdprijs wilt betalen.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs