Voedingstips voor beginnende hardlopers

Of het nu is voor het verkrijgen van een goed zomerlichaam of simpelweg voor een betere gezondheid, kan hardlopen aanzienlijke voordelen bieden voor zowel lichaam als geest. Zodra je er klaar voor bent, is het verstandig om meteen op een goede manier van start te gaan. Want hardlopen gaat verder dan alleen de daad zelf. Er zijn andere aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals gepaste voeding. Als je hier nog niet veel over weet, kunnen de volgende tips zeker van nut zijn.

Eiwitten binnen krijgen

Meestal worden na de meeste trainingen eiwitshakes gemaakt. Dit is namelijk een effectieve manier om je spieren snel te laten herstellen. Bij hardlopen is dit niet anders. Een gemiddelde hardloper zou ongeveer 1 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht moeten overwegen om goed te herstellen na de training. Dit draagt bij aan de verdere opbouw van de conditie. Bij fitcode.nl kun je deze eiwitshakes vinden. Als je begint met een eiwitrijk ontbijt, zoals eieren en Griekse yoghurt, kun je ook je hongergevoel stillen. Dit kan je honger lang onderdrukken, wat natuurlijk ideaal is als je naast het sporten ook op je voeding wilt letten.

Genoeg drinken

Het is algemeen bekend dat je tijdens het sporten gaat zweten. Bij het hardlopen verlies je natuurlijk ook veel vocht, en het is daarom belangrijk om dit vochtgehalte op peil te houden. Niet alleen na het hardlopen, maar ook tijdens en zelfs voorafgaand aan de activiteit is het essentieel om te drinken. Het is moeilijk om exact te bepalen hoeveel je moet drinken, omdat dit verschilt per persoon en per training. Over het algemeen kun je ongeveer één liter vocht per uur aanhouden terwijl je bezig bent. Dit lijkt misschien veel, maar je lichaam heeft dit daadwerkelijk nodig en zal er zeer dankbaar voor zijn.

Standaard eten niet vergeten

Natuurlijk leef je niet alleen op shakes. Sterker nog, het is bewezen dat je met je normale dagelijkse voeding al veel kunt bereiken. Zolang je het in beperkte hoeveelheden houdt, zal het een positieve invloed hebben op je prestaties. Voor het hardlopen is het handig om een kleine snack te nemen, bijvoorbeeld wat fruit. Na het sporten is het het beste om binnen twee uur te eten, en dit geldt ook voor een eiwitshake. Op deze manier vul je zo snel mogelijk je energievoorraad aan en heb je voldoende eiwitten in je lichaam voor een snel herstel van de spieren. Ook een normale maaltijd voorziet je van alle benodigde voedingsstoffen om de volgende dag weer goed te kunnen presteren.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!