Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hardlopen?

 

Hardlopen is hartstikke gezond voor je en maakt je fit. Na een paar workouts zul je al lichamelijke veranderingen merken, zoals bijvoorbeeld gewichtsverlies of een mooiere huid. Daarnaast ondergaat je lichaam meerdere veranderingen die niet direct zichtbaar of merkbaar zijn. Wij zetten alle gezondheidsvoordelen van hardlopen voor je op een rijtje!

Zichtbare veranderingen

Een duidelijk zichtbare verandering is dat je door regelmatig hard te lopen gewicht verliest doordat je vet en calorieën verbrandt. Je zult daarom waarschijnlijk wel merken dat bijvoorbeeld je armen en benen strakker worden. Misschien zie je dit niet gelijk terug op de weegschaal, omdat je tegelijkertijd spieren opbouwt die zwaarder zijn dan vet.

Een ander bijkomend voordeel: je huid zal er waarschijnlijk een stuk beter uitzien als je regelmatig hardloopt. Doordat je bloedsomloop verbetert tijdens het rennen, krijgt je huid meer zuurstof en voedingsstoffen. Ook worden door het zweten afvalstoffen verwijderd. Dit geeft je huid een gezondere uitstraling.

Onzichtbare veranderingen

Er zijn ook veranderingen die je niet ziet, maar die minstens zo belangrijk zijn voor je gezondheid. Zo wordt je hart bijvoorbeeld sterker en pompt deze efficiënter bloed rond, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Hardlopen stimuleert ook de groei van nieuwe bloedvaten, wat de bloedsomloop bevordert.

Op het gebied van je stofwisseling helpt hardlopen je calorieën te verbranden en maakt je lichaam gevoeliger voor insuline. Dit draagt bij aan gewichtsbeheersing en vermindert het risico op diabetes type 2.

Een ander belangrijk, maar onzichtbaar effect, is de versterking van je immuunsysteem. Door regelmatig te bewegen, zoals bij hardlopen, kan je lichaam beter infecties bestrijden.

Voordelen voor je mentale gezondheid

Hardlopen op strand

Niet alleen je lichaam, maar ook je geest profiteert van hardlopen. Als je een rondje hardloopt, maakt je lichaam meer endorfine aan, wat zorgt voor een goed gevoel en stressvermindering. Ook verbetert hierdoor je geheugen én denkvermogen.

Zorgverzekeringen stimuleren gezonde levensstijl

Wist je dat hardlopen naast gezondheidsvoordelen ook financiële voordelen kan opleveren via je zorgverzekering? Meerdere zorgverzekeraars bieden een app aan waarmee je door te bewegen puntenverzamelt, die je kan inwisselen voor leuke beloningen zoals korting op je premie of een activity tracker. Een extra motivatie om heerlijk een rondje te rennen!

Je kan je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeraars wanneer je benieuwd bent welke zo’n programma aanbieden.

Fit worden en blijven

Hardlopen is meer dan alleen een manier om fit te blijven. Het zorgt voor zichtbare veranderingen zoals gewichtsverlies en een strakker lichaam, maar heeft ook onzichtbare voordelen voor je hart, stofwisseling en mentale welzijn. Wat je doel ook is: met hardlopen zet je een stap naar een gezonder leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!