Ontdek de 3 beste foam rollers om vervelende blessures te voorkomen

Hardlopers zijn doodlopers! In sommige gevallen wél, spreekwoordelijk dan. Je spieren krijgen namelijk heel wat te verduren tijdens het hardlopen. De impact van elke stapt dreunt na in je gestel en je spieren doen hun uiterste best om elke klap op te vangen. Maar spieren zijn kwetsbaar.

Het is van groot belang om je warming up en je cooling down goed af te stemmen. Hiermee voorkom je blessures waar je bijna niet meer vanaf komt. Natuurlijk weten de ervaren hardlopers al hoe dat moet. Toch is het niet verkeerd om af en toe eens rond te kijken of er nieuws is op dat gebied.

Naast de gebruikelijke stretchoefeningen en warmlooprondjes is er tegenwoordig een foamroller waar je mee je je spieren kunt ontspannen en knopen kunt wegmasseren.

Deze vorm van Self-myofascial release, ofwel het zelf-masseren van je spieren is relatief nieuw en lijkt je misschien niet erg effectief. Daarom is het goed om eens te kijken wat die rollers nu eigenlijk doen voor je spieren en wat de voors en tegens ervan zijn.

Overzicht van de beste foam rollers

fotoproductvoordelen
Tunturi Yoga Foam GridRoller
  • Diameter: 13 cm
bekijk prijs
Triggerpoint The Grid
  • Diameter: 13 cm
bekijk prijs

Bekijk onze reviews

Wat is er zo bijzonder aan een foamroller?

Aangezien je geen verkooppraatje wilt horen, maar de waarheid, moeten we stellen dat het een vrij algemeen gebruikt hulpmiddel is in veel sportscholen. Er zijn diverse modellen in omloop tegenwoordig, variërend in prijs. Maar uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde. En toch is een foamroller als hulpmiddel bij hardlopers steeds bekender en geliefder aan het worden. De resultaten zijn voelbaar én je pakt je spieren aan voor én na de training.

Leg het eens uit, simpel graag!

Met name je bovenbeenspier, je hamstring, je kuit- en bilspier hebben heel veel baat bij een foamroller. Omdat een foamroller een vorm van massage is, zal het de doorbloeding van je spieren bevorderen; de zuurstof die op deze manier je spiervezels bereikt herstelt je spieren sneller.

Het haalt de spanning tussen spieren en spierweefsel weg. Deze spanning onstaat als je een voortdurend herhalende beweging maakt, iets wat hardlopen uiteraard is. Vóór een training kan een foamroller ook een goed hulpmiddel zijn om je spieren op te warmen. Sommige foamrollers hebben een noppen- en/of ribbelpatroon dat je in eerste instantie misschien doet denken aan het feit dat je zo meer grip hebt. Maar deze structuur helpt je juist extra bij het verzachten van de pijnlijk drukpunten. Het is een soort rol- en drukpuntenmassage in één. Goede deal, zou je denken.

Foamrollers voor dummies

Maar hoe gebruik je een foamroller? Gebruik de foamrollers in het begin als je net getraind hebt. Dan zijn je spieren nog actief en warm en dus kneedbaar. Een sportmatje is aan te reden, omdat de roller dan niet onder je benen of onderlichaam kan wegschuiven. Op het sportmatje kun je diverse spieren trainen. Hieronder een beknopte uitleg:

Tibialis Anterior je voorste scheenbeenspier:

Deze spier gebruik je veel, omdat je je tenen ermee oplicht als je loopt. Ook je enkel wordt gefixeerd door deze spier.

Aan de slag: Leun zijdelings op één van je ellebogen en leg de foamroller onder je scheenbeen. Rol dan van je knie richting je voet. Hierbij mag je ook je knie licht buigen of als dat makkelijker is op je ene knie leunen en de foamroller onder je andere knie gebruiken.

Soleus en gastrocnemius je kuitspieren:

Hier heb je er twee van.

Aan de slag: Als je dus op je handen steunend in zitpositie de foamroller onder je kuitspieren plaatst, moet je je bedenken dat deze oefening niet alleen de spier recht onder je kuit aan moet pakken, maar ook de spier die enigszins aan de binnenkant omhooglopend.

Aan de slag: Til je zitvlak op en rol in een rechte beweging over je foamroller met je kuit en doe dit hierna nogmaals als je iets scheef leunt naar binnen.

Vastus medialis je dijbeenspier:

Aan de slag: Deze spier kun je alleen masseren in een houding alsof je aan het planken bent. Je legt de foamroller onder je dijbeen en rolt van boven tot aan je knie.

Vastus lateralis en gluteus dijbeenspier aan de zijkant en je bilspier.

Deze twee spieren, werken zich uit de naad tijdens jouw training. Je kunt ze in één oefenen samenpakken door af en toe je lichaam wat te roteren. Je zit op de roller en leunt met je ene arm en je ene voet op de grond. Door over zij-dijbeen en bilspier heen en weer te rollen brengt je ontspanning in deze bijzonder hardwerkende spieren.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden toch!
Pijn? Een sportmasseur die je benen onder handen neemt, zal je waarschijnlijk ook niet met fluwelen handschoenen aanpakken. Een foamroller die je spieren aanpakt zal op het moment zelf hoogstwaarschijnlijk enigszins pijnlijk zijn. Doet het teveel pijn, dan zijn je spieren teveel overbelast en moeten ze eigenlijk gewoon een dag of twee rust krijgen voor je weer gaat trainen. Let hierop, om spierschade te voorkomen. Te zachte sponsachtige foamrollers zullen trouwens snel hun vorm verliezen en je niet heel lang de verlichting bieden die je zoekt.

Het geheim van de smid

Foamrollers werken, omdat je zelf heel goed voelt op welke plekken je been extra massage nodig heeft. De roller kun je zelf sturen en extra masseren waar nodig. Masseren op de pijnlijke plekken, dát is het geheim. En natuurlijk neem je door de rollende beweging al je andere gebruikte spieren in één ruk mee.

Er is geen koe zo bont of er zit een vlekje op

Zit er een contra-indicatie aan een foamroller?
Jawel, als je erg makkelijk blauwe plekken krijgt of je bloedsomloop geeft normaal gezien wat problemen is het aan te raden een professionele trainer te raadplegen alvorens een foamroller aan te schaffen.

Publieksjury, mag ik uw mening?

Maar welke is nu het meest geschikt? Uiteindelijk zul je dat zelf moeten bepalen, want net als elke foamroller, is geen harloper hetzelfde. Hieronder hebben we een aantal rollers voor je op een rijtje met hun positieve en negatieve  kanten zoals gemeld door de gebruikers.

Reviews

1) Tunturi Yoga Foam GridRoller – geschikt voor verschillende massages

Voordelen:

Deze roller is voorzien van meerdere zones met verschillende structuren. Elke zone oefent een andere mate van druk uit, zodat je zelf kunt regelen hoeveel druk je zet.

Gebruikers vinden dit een fijne roller vanwege zijn stevige en harde structuur. Hierdoor reiken massages diep en zijn ze doeltreffender. Dit model is uitermate duurzaam.

Nadelen:

De maat van deze roller is niet voor iedereen fijn. Er zijn mensen die zeggen dat op deze manier niet alle spiergroepen in één beweging te masseren zijn.

Bekijk product

 

2) Triggerpoint The Grid – makkelijk mee te nemen

Voordelen:

Het handzame formaat maakt m erg makkelijk mee te nemen en het materiaal is een enorm pluspunt voor veel van de gebruikers.

Nadelen:

Ook deze roller is wat kort van lengte, waardoor niet alle spiergroepen worden meegenomen. Eén van de gebruikers geeft aan dat de hamstring hier niet mee gemasseerd kan worden. Een trainingsvideo ontbreekt eveneens.

Bekijk product

Het verschil tussen een lange en korte roller

Je ziet dat een aantal gebruikers liever een langere roller zouden hebben. Dit kan echter ook liggen aan de spiergroepen die zij ermee masseren. Sporters die hun rugspieren en buikspieren trainen hebben mogelijk behoefte aan een grotere roller dan sporters die hun been en bilspieren masseren.

Kort gezegd zijn alle gebruikers erg blij met hun foamrollers, de mogelijkheid tot dagelijkse massage en daardoor het achterwege blijven van ernstige spierpijn en zelfs blessures is een enorm pluspunt wat betreft het gebruik van een foamroller.

Interesse gekregen in een foamroller? Vergeet dan ook het sportmatje niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!