Beste shin splints tape: zo verminder je de klachten

Shin splints is een veel voorkomende blessure onder hardlopers. Je scheenbeen is overbelast en dat levert flink wat pijn op.

Nogal wat zaken kunnen aan shin splints ten grondslag liggen: een ontsteking, overbelasting of slecht passende of afgedragen schoenen.

Als hardloper wil je een dergelijke blessure het liefst voorkomen. Toch lukt dat niet altijd. Gelukkig zijn er ook dan remedies.

Eén daarvan is kinesiotape. In dit artikel vertellen we je hoe je kinesiotape gebruikt om je klachten te verminderen.

Wat is kinesiotape?

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape onderscheidt zich van andere sporttapes door zijn rekbaarheid. De waterbestendige tape is gemaakt van elastisch katoen. Op de achterkant bevindt zich een zelfklevende laag van acrylaat. (bron)

Al in de jaren ’70 vond Kenzo Kase, een Japans-Amerikaanse chiropractor, kinesiotape uit. Toch werd de rekbare tape pas echt populair in het nieuwe millennium.

Steeds meer professionals gebruikten de felgekleurde tape, waardoor hij op de kaart kwam. (bron)

Hoe werkt kinesiotape?

Allereerst moeten we benoemen dat er maar weinig wetenschappelijk bewijs is voor de werking van kinesiotape. Sterker nog, het is bewezen dat deze tape geen blessures kan genezen.

Toch lijkt de tape wel op korte termijn pijn te verlichten. Vele sporters zweren bij de werking, dus het is sowieso het proberen waard.

Het geheim van kinesiotape zit in de rekbaarheid. Die bedraagt 140%. Over dat getal is nagedacht, want het komt exact overeen met de rekbaarheid van de huid. Ook de dikte van de tape is vergelijkbaar met die van de huid.

Als we kijken naar de opbouw van onze ledematen, zien we het volgende: direct onder de 2 huidlagen bevindt zich het onderhuids bindweefsel.

Die laag bevat onder meer vet, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Daaronder zitten de spieren, die bevestigd zijn aan de botten.

Bij een spier- of botblessure ontstaat vaak een zwelling. Het onderhuids bindweefsel krijgt dan minder ruimte. De zenuwen, bloed- en lymfevaten raken bekneld, waardoor een deel van de pijn ontstaat.

Omdat je de tape in uitgerekte toestand aanbrengt, trekt het de huid wat naar boven. Daardoor krijgen de zenuwen en vaten weer meer ruimte. De pijn neemt hiermee af.

Bovendien voeren de bloed- en lymfevaten de aanwezige afvalstoffen nu ook sneller af, omdat ze niet meer afgekneld zijn. Een eventuele zwelling verdwijnt hierdoor sneller. (bron)

Kinesiotape neemt je hersenen in de maling

Een andere theorie achter het gebruik van kinesiotape focust zich op de werking van de hersenen. Het brein is slechts in staat een beperkt aantal waarnemingen te doen.

Als je last hebt van shin splints, ligt de nadruk voor de hersenen op de pijn die daaruit voortkomt. Wanneer je de tape aanbrengt, prikkel je andere gevoelszenuwen.

De kans is aanwezig dat de focus van de hersenen daarmee op die prikkeling komt te liggen. Je neemt daardoor de pijn van de shin splints minder heftig waar.

Volgens deze theorie neemt de tape je hersenen dus in de maling. (bron)

Hier moet je op letten voordat je gaat tapen

Hier moet je op letten voordat je gaat tapen

Als je zelf kinesiotape gebruikt, moet je enige kennis hebben van anatomie. Pas als je weet wat de exacte positie is van je spieren en botten, kun je de tape correct aanbrengen.

Raadpleeg daarom de eerste keer een fysiotherapeut. Die kan je voordoen hoe je de tape plakt. Ook kan hij je vertellen waar je op moet letten.

Ben je klaar om de tape zelf aan te brengen? Let dan vooraf op de volgende punten:

  • Maak je huid vooraf goed schoon. Lotions of olie mogen werken de zelfklevende laag tegen.
  • Onthaar je benen. De tape plakt dan beter. Ook is het verwijderen van de tape dan minder pijnlijk.
  • Bedek de tape met een sok voordat je gaat slapen. Die houdt alles netjes op zijn plaats.
  • Knip de hoekjes altijd in een afgeronde vorm, zodat de tape minder snel aan je kleren plakt.
  • Als de pijn erg heftig of scherp is, bezoek dan eerst een deskundige. Hetzelfde geldt voor een flinke zwelling. (bron)

Hoe breng je de tape aan?

Het volgende filmpje laat zien hoe je kinesiotape gebruikt als je shin splints hebt. Onder het filmpje vind je een samenvatting in het Nederlands.

  1. In het filmpje zie je welke positie je het beste aan kunt nemen. Strek je tenen naar beneden uit, zodat je scheenbeen zich volledig strekt.
  2. Markeer het belangrijkste pijnpunt.
  3. Verwijder van de eerste strip tape de sticker alleen bij 1 uiteinde. Plak dat uiteinde onuitgerekt op de voorkant van je enkel. Laat hierbij de rest van de sticker nog zitten, zodat de zelfklevende laag intact blijft.
  4. Rek de tape nu volledig (100%) uit naar boven en breng de tape dan terug naar een 50% stretch. In deze stretch plak je hem verticaal over je pijnpunt heen, totdat je 2 centimeter tape over hebt.
  5. Het laatste stukje plak je zonder rek vast.
  6. Wrijf met je handen over de tape. De weerstand veroorzaakt warmte, waardoor de tape beter blijft zitten.
  7. Pak nu een stuk tape van dezelfde lengte, maar vouw hem dubbel. Knip bij de vouw afgeronde hoekjes, zodat je 2 delen overhoudt.
  8. Het eerste korte stuk plaats je horizontaal net boven het pijnpunt. Je werkt op dezelfde manier als bij het lange stuk, maar rekt het middenstuk nu uit tot 80%.
  9. Het tweede korte stuk plaats je vervolgens horizontaal net onder het pijnpunt. Ook dit middenstuk rek je uit tot 80%.
  10. Wrijf nogmaals over alle stukken tape heen, zodat ze zich goed aan je huid bevestigen. (bron)

De beste tape voor hardlopers: Curetape

Cure tape

Curetape wordt gezien als hét merk kinesiotape in Nederland. Fysiotherapeuten maken er graag gebruik van, maar het is ook online te koop voor particulieren.

Curetape is handig in gebruik. Dat komt mede door de lijntjes op de sticker aan de achterzijde. Een stukje tape recht afknippen is daarmee een fluitje van een cent.

De meeste mensen prijzen de prijs-kwaliteitverhouding van Curetape. In vergelijking met andere tapes blijft tape van dit merk goed zitten.

Gebruikers zijn over het algemeen tevreden met Curetape. Ze prijzen vooral de werking van het product, mits het goed wordt aangebracht.

Een negatief punt van deze kinesiotape is het feit dat hij sneller loslaat als hij nat wordt. Hij zou waterbestendig moeten zijn, maar in de praktijk blijkt dat niet volledig het geval.

Tenslotte kan niet iedereen tegen de lijmlaag van Curetape. Sommige mensen krijgen er jeuk en zelfs blaren van. Of dat voor jou ook geldt, kun je alleen zelf ervaren.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Doet waar het voor bedoeld is: het werkt vaak pijnverlichtend
  • Blijft in droge omstandigheden 3 tot 4 dagen zitten
  • Leuke kleuren
Nadelen
  • Blijft niet goed plakken als het in aanraking komt met water
  • De lijmlaag levert soms jeuk of blaren op

Conclusie

Conclusie

Kinesiotape geneest shin splints niet, maar kan wel een doeltreffend middel zijn om de pijn te verlichten. Ondanks dat de medische werking van niet bewezen is, hebben veel sporters baat bij het gebruik ervan.

Wanneer je niet zeker weet of het gebruik van kinesiotape jou gaat helpen bij je blessure, kun je het altijd proberen. In dit geval geldt: baat het niet, dan schaadt het niet, tenzij je allergisch bent voor de lijmlaag.

Laat je wel altijd goed instrueren door een deskundige. Die kan de aard van je blessure bepalen.

Daarnaast kan hij je vertellen hoe je de kinesiotape moet aanbrengen en hoe het verdere genezingsproces eruit ziet.

Heb jij wel eens last gehad van shin splints? Vertel ons in een reactie hoe jij van die blessure af bent gekomen.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!