Op zoek naar een hardloop zonnebril? Laat je niet verblinden

Ondanks dat het in Nederland niet altijd mooi en zonnig weer is kan het wel prettig zijn om een zonnebril te gebruiken tijdens het hardlopen.

Wanneer het bijvoorbeeld erg licht is buiten kan een sport zonnebril helpen, zodat je niet met je ogen hoeft te knijpen en later met hoofdpijn rondloopt. In dit artikel gaan we in op de aanschaf van een sport zonnebril voor hardlopers.

foto product voordelen
Rocky Sportbril
 • Weegt 42% minder dan de gemiddelde sportbril, slechts 29 gram
 • 5 verschillende kleuren glazen
 • Ook te gebruiken met lenzen op sterkte
bekijk prijs
Falkann Sportbril
 • De gepolariseerde glazen bieden optimale UV bescherming
 • 5 verschillende kleuren glazen
 • Met luxe opberghoes
bekijk prijs
Goodr Zonnebril
 • Stijlvol model
 • Gepolariseerde UV400 lenzen beschermen tegen UV-A en UV-B straling
 • Special gripcoating zorgt ervoor dat de zonnebril niet gaat glijden tijdens het zweten
bekijk prijs

 

Waarom is een sport zonnebril aan te raden?

Er zijn een aantal redenen waarom het goed is om een sport zonnebril aan te schaffen wanneer je geregeld buiten hardloopt. We nemen deze redenen en voordelen één voor één met je door.

Sinner Raptor Grey

Bescherming tegen de zon

Als eerste is een sport zonnebril natuurlijk handig om je ogen te beschermen tegen de schadelijke stralingen van de zon. De UV stralingen van de zon kunnen een hoop schade aanrichten aan je ogen waardoor je zelfs, in een zeer extreem geval, (tijdelijk) je zicht kunt verliezen. (Bron)

Wanneer je een sport zonnebril aanschaft is het daarom belangrijk dat je let op de hoogte van het UV-filter van de zonnebril. Om compleet beschermd te zijn is een sport zonnebril met in ieder geval categorie drie een goede keuze.

Een bril is deze categorie beschermt je ogen bij zonnig weer en sterk zonlicht, wat vooral in de lente en zomer van belang is. Sommige sport zonnebrillen beschikken over meekleurende glazen, waardoor de bril zich aanpast aan het type weer op dat moment. Dit is natuurlijk ideaal op een dag met wisselende weersvoorspellingen.

Let op dat de kleur van de glazen van de bril niets zegt over de bescherming tegen UV stralingen. Lichtgeel getinte glazen kunnen net zo veel (of meer) bescherming bieden als donkere glazen.

Prettiger kunnen trainen

Een sport zonnebril kan ook fijn zijn om te gebruiken voor het voorkomen van het knijpen met je ogen en een zeurende, vervelende hoofdpijn die hierbij komt kijken. Als je een sport zonnebril draagt kan je er voor zorgen dat je je training gemakkelijk langer vol houdt en geen ongemak van de zon zult ervaren. Door de schitteringen onderweg te verminderen door middel van het dragen van een sport zonnebril tijdens het hardlopen kun je de resultaten van je training verbeteren.

Een speciale sport zonnebril zakt niet af

Als je een gewone zonnebril opzet tijdens het hardlopen zul je al snel merken dat deze langzaamaan verder van je neus afglijdt wanneer je meer begint te zweten. Een zonnebril die speciaal is ontworpen om te gebruiken tijdens het sporten zal beter blijven zitten. Zo kun je je beter op je work-out focussen en hoef je je bril niet telkens weer verder op je neus te duwen.

Bescherming tegen vuil in je ogen

Bovendien is een sport zonnebril erg effectief om vuil in je ogen te voorkomen. Vliegjes zullen niet meer zomaar in je oog vliegen en ook van opspattend vuil zul je geen last hebben tijdens het hardlopen met een sport zonnebril op.

Bekijk het volledige aanbod sport zonnebrillen hier

Hoe kies je de juiste sport zonnebril?

Natuurlijk is het belangrijk om als eerste te bepalen voor welk doel je een sport zonnebril aan wilt schaffen. Voor een zonnebril tijdens het hardlopen zal je waarschijnlijk andere eisen hebben dan wanneer je hem bijvoorbeeld wilt gebruiken tijdens het berg beklimmen of fietsen.

Sinner hardloop zonnebril

De juiste kleur glazen

Sport zonnebrillen zijn beschikbaar in verschillende kleuren glazen. Elke kleur heeft zo z’n voordelen.

Zo zijn geel gekleurde glazen handig voor het zien van meer contrast tijdens het sporten.

Een sport zonnebril met grijze glazen zorgt er juist voor dat je alles in de juiste kleuren blijft zien en is voornamelijk prettig voor het tegengaan van schitteringen.

Bruine glazen zorgen er voornamelijk voor dat je contrasten meer kunt zien en dat het felle licht bovendien wordt gedempt.

Voor tennissers is een sport zonnebril met bruine glazen daarom zeer handig om de bal makkelijker te kunnen zien en te raken.

Een sport zonnebril met groene glazen zorgt er vooral voor dat schitteringen worden tegengegaan en je schaduwen wat beter kunt zien.

Wanneer je op zoek bent naar een goede sport zonnebril voor tijdens het hardlopen zul je voornamelijk zonnebrillen tegenkomen met grijs gekleurde glazen, maar ook een andere kleur glazen kan fijn zijn voor tijdens het hardlopen.

Bepaal daarom voor jezelf wat je belangrijk vind aan je zicht tijdens het hardlopen.

Het juiste frame

Bij het kiezen van een sport zonnebril is ook het frame van groot belang.

Wanneer je een sport zonnebril kiest die echt goed bij jou en jouw gezicht past zal deze lekkerder zitten en zul je er weinig last van hebben tijdens het trainen.

Wanneer je gezichtsvorm ovaal is hoef je in principe niet heel erg op te letten als het gaat om het kiezen van het juiste frame, maar rechthoekige en vlindervormige monturen zullen je waarschijnlijk wel het beste passen.

Sporters met een ronde gezichtsvorm kunnen het beste kiezen voor een montuur met strakke hoeken en lijnen die even breed of iets breder is dan het meest brede punt van het gezicht.

Wanneer je juist een vierkant gezicht heb zijn sport zonnebrillen met ronde vormen wat geschikter.

De mensen met een hartvormig gezicht kunnen het beste kiezen voor een sport zonnebril pilotenbril of bril met een strakke rechte lijn aan de bovenkant.

Overige zaken om op te letten

Naast bovengenoemde punten zijn er nog wat extra zaken waar je op kunt letten bij de aanschaf van een sport zonnebril voor tijdens het hardlopen.

Zo zijn er sport zonnebrillen met meekleurende glazen die zich aanpassen aan de scherpte van de zon op dat moment, glazen met een spiegelende coating tegen het weerkaatsen van zeer fel licht en sport zonnebrillen met extra grip op bijvoorbeeld de neusbrug en pootjes van de bril wat afzakken tegen gaat.

Al met al is er dus voldoende keuze wanneer je een sport zonnebril aan wilt schaffen.

Kijk goed naar jouw wensenlijstje en natuurlijk naar het UV-filter en probeer een bril uit. Wanneer je een sport zonnebril online bestelt kun je deze gemakkelijk (en gratis) retourneren waardoor je hem thuis op je gemak kunt uitproberen en testen.

Conclusie

Door het gebruik van een sport zonnebril tijdens het hardlopen heb je beter zicht en kun je je ook beter focussen op je training. Het is altijd goed om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht en daarom is UV bescherming essentieel wanneer je geen risico wilt lopen op beschadigingen van je ogen.

Bekijk het volledige aanbod sport zonnebrillen hier

foto product voordelen
Rocky Sportbril
 • Weegt 42% minder dan de gemiddelde sportbril, slechts 29 gram
 • 5 verschillende kleuren glazen
 • Ook te gebruiken met lenzen op sterkte
bekijk prijs
Falkann Sportbril
 • De gepolariseerde glazen bieden optimale UV bescherming
 • 5 verschillende kleuren glazen
 • Met luxe opberghoes
bekijk prijs
Goodr Zonnebril
 • Stijlvol model
 • Gepolariseerde UV400 lenzen beschermen tegen UV-A en UV-B straling
 • Special gripcoating zorgt ervoor dat de zonnebril niet gaat glijden tijdens het zweten
bekijk prijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!